Elämää alppimajan armoilla

Porvoolainen juoksija Sara Kuivisto hakee vuoristo-olojen hyötyjä elämällä Pajulahden urheilupuistossa sijaitsevassa alppimajassa 17–21 tuntia vuorokaudessa. Hänen tähtäimessään ovat Dohan MM-kisat ja vuoden 2020 olympialaiset Tokiossa.

Julkaistu: , Päivitetty:

Pajulahti

Juoksija Sara Kuivisto on periksiantamaton urheilija.

Porvoolainen odotti pitkään, että hänelle aukesi paikka yleisurheilun MM-kisoissa Qatarin Dohassa.

Kuiviston ei onnistunut rikkoa kesän aikana vaadittuja kisarajoja, joten MM-paikka jäi rankingpisteiden varaan. Helpottava valintatieto tuli viime tiistaina, kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF täydensi osallistujalistojaan.

Kuivisto sai paikan 1 500 metrille, vaikka 800 metriä on ollut hänen päämatkansa tällä kaudella.

Naisten 800 metrille otetaan 48 juoksijaa ja 1 500 metrille 40 juoksijaa. Luvut ovat vain tavoitteita eivätkä ne sido IAAF:ää.

Myöhäisen ajankohdan takia MM-kisat vaativat yleisurheilijoilta pitkää kautta ja uutta kuntohuippua syys–lokakuulle.

Tämän takia Kuivisto on asunut elokuun lopulta asti Pajulahden urheiluopistolle Nastolaan rakennetuissa uusissa alppimajoissa. Ne ovat tavallisia hotellihuoneita, joissa tilojen happipitoisuutta voidaan säätää vastaamaan vuoristo-oloja.

Tämän viikon Kuivisto on asunut ja elänyt Pajulahdessa 2 500 metrin korkeudessa. Sitä ennen hän viihtyi kaksisataa metriä alempana. Korkeutta on nostettu sata metriä viikossa.

Olot ovat askeettiset, mutta ne sopivat Kuivistolle. Alppihuoneessa hän oleskelee vähintään 16 tuntia päivässä, usein 17–21 tuntia. Harjoitukset hän tekee normaalisti joko Pajulahden urheilukentällä, maastossa tai hallissa.

”Tätä odottamista en voi suositella heikkohermoisille. Täytyy vain harjoitella kovaa, vaikkei tiedä, tuleeko Dohaan lippua vai ei”, Kuivisto sanoo ja naurahtaa pienen yksiön kokoisessa huoneessaan.

Ilma on huoneessa viileä ja raikas. Lyhyen oleskelun vaikutuksia vuoristomaisissa olosuhteissa ei välttämättä edes huomaa – paitsi että haukotuttaa.

”Vuoristoilma saattaa joskus väsyttää”, sanoo Kuivisto, joka itse ottaa huoneessaan kymmenen tunnin yöunet.


 

”Se mikä on sallittua, on sallittua. Kaikki voivat olla mitä mieltä haluavat.”

Kuivisto oleili samassa talossa jo koko heinäkuun. Tarkoituksena oli räväyttää elokuussa kovissa kilpailussa Dohan MM-rajan alittava aika 800 metrillä.

Superliigassa 10. elokuuta Kuivisto juoksikin kauden parhaan kisansa ja aikansa 2.01,85. Puolassa juostu aika ei kuitenkaan riittänyt suoraan MM-valintaan.

Dohan tulosraja on 2.00,60. Se on kova, sillä suomalaisista vain Tuuli Merikoski on koskaan juossut sen alle, 2.00,59.

”Puolan juoksussa happi kulki hyvin, mutten päässyt koko kautena sellaiseen vauhtikilpailuun, jossa olisi ollut mahdollisuus juosta todella kova aika ja antaa kaikkeni. Toivon, että saisin vielä sen fiiliksen”, Kuivisto sanoo.

Alppimajasta oli siis hyötyä.

Oleskelu korkeassa ilmanalassa lisää tunnetusti punasolujen määrää ja hapenottokyky paranee.

”Kun tekee kovan juoksuharjoituksen, pitää ensin olla vähän aikaa ulkona, että olo tasaantuu.”

Viime talvena Kuivisto leireili oikeasti runsaan 2 000 metrin korkeudessa Arizonassa Yhdysvalloissa. Veriarvot paranivat, juoksuvauhti ei.

Sen takia Kuivisto ja hänen valmentajansa Ari Suhonen katsoivat, että kovavauhtisille 800 metrille ja 1 500 metrille on parempi harjoitella normaalissa ilmanalassa, mutta oleskella muuten korkealla.

Ratkaisu löytyi Pajulahdesta, jonne Suhonen ajaa usein valvomaan päivittäisiä harjoituksia Porvoosta.


 

Olot ovat askeettiset, mutta ne sopivat Kuivistolle.

”Puhelimessa puhumme monta kertaa päivässä”, sanoo Kuivisto, joka on viettänyt viimeisen kolmen viikon aikana kotonaan Porvoossa yhden yön.

”Vähän on jo ikävä perhettä ja lemmikkejä. No, äiti on adoptoinut koiran ja kaksi kissaa.”

MM-kisoihin lähtevistä muista myös estejuoksijat Topi Raitanen ja Camilla Richardsson ovat asuneet Pajulahdella alppimajoissa. Heinäkuussa paikassa majoittui kävelijä Aleksi Ojala.

Alppimajan käyttö on sallittu harjoitusmenetelmä. Muun muassa puolalaiset keskimatkan juoksijat ovat saaneet sen avulla hyviä tuloksia.

Suomalaiset hiihtäjät käyttivät alppimajaa harjoittelussaan 1990-luvulla. Lahden vuoden 2001 MM-hiihtojen dopingskandaalin takia niihin alettiin suhtautua kielteisesti, vaikka asioilla ei ollut suoranaista yhteyttä keskenään.

”Se mikä on sallittua, on sallittua. Kaikki voivat olla mitä mieltä haluavat”, Kuivisto sanoo.

Kävelijä Aku Partasella on kotonaan Helsingissä alppiteltta, mutta Kuivisto ei halua pitää maskeja päässään.

”Periaatteessa alppimajan voisi rakentaa kotiin, mutta menisi vähän liikaa hifistelyksi tämä homma. Mieluummin olen täällä.”

Ensi vuonna Kuivisto ja muut yleisurheilijat ovat täysin toisessa tilanteessa kuin nyt. Silloin tulosrajoja ei rikota enää alkusyksystä, vaan alkukesästä.

Tulosraja Tokion kesäolympialaisiin pitää rikkoa kesäkuun loppuun mennessä 2020. Naisten 800 metrin olympiaraja on 1.59,50 ja 1 500 metrillä 4.04,20. Kuiviston ennätyys tonnivitosella on 4.08,96.


Käytännössä olympiarajan rikkonee vain noin puolet Tokiossa keskimatkoja juoksevista naisista. Loput 20–25 juoksijaa valitaan rankingin perusteella.

Olympiarankingiin lasketaan pisteitä urheilijan sijoituksissa muissa kilpailuissa, joilla on oma arvojärjestyksensä. Suomessa pidettävillä kilpailuilla korkein rankingarvo on Paavo Nurmen kisoilla ja Kalevan kisoilla.

Rankingin perusteella Kuivisto on Tokion olympialistalla sijalla 40, eli mukana.

”Periaatteessa olen sisällä olympialaisissa, mutta mitään ei voi tietenkään vielä allekirjoittaa. Hyvin olen saanut pisteitä kerättyä”, Kuivisto sanoo.

Yleisurheilun EM-kisat alkavat kaksi ja puoli viikkoa olympialaisten jälkeen, joten ainakaan ensi syksyä Kuiviston ei tarvitse viettää alppimajassa.

”Sen olen luvannut Suhoselle, että ensi vuonna juoksen niin lujaa, ettei tarvitse miettiä näitä valintajuttuja. En pane häntä tähän tilanteeseen enää ikinä.”

Kuivisto on varma, että pystyy alittamaan ensimmäisenä suomalaisnaisena kaksi minuuttia 800 metrillä.

”Olen alusta aski uskonut, että pystyn siihen. Kaiken pitää onnistua, ennen kaikkea vauhdinjaon. Minulla on korkea työmoraali, enkä anna periksi. Opin sen jo pienenä”

Periksiantamattomuuden hän sanoo perineensä yrittäjävanhemmiltaan. Kuiviston perhe pyörittää Porvoon keskustassa lounaskahvilaa, jossa juoksija on vastannut jäätelön valmistuksesta.

MM-kisojen odottelun takia jäätelö on jäänyt siskon harteille.

”Siskon on ollut pakko opetella.”


 

”Vähän on jo ikävä perhettä ja lemmikkejä.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Sara Kuivisto


 Syntynyt elokuussa 1991 Porvoossa, 28-vuotias

 800 ja 1 500 metrin juoksija

 Ennätykset matkoilla: 2.01,85 ja 4.08,96

 Seura Porvoon Akilles

 Valmentaja Ari Suhonen

 EM-kisoissa 2018 alkuerissä 800:lla ja 1 500 metrillä

 Ammatiltaan ravintolakokki

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  2. 2

   Kim ja Markus allekirjoittivat valesopimuksen, joka teki Kimistä hetkessä ”asunnottoman” – Huijaus toi halutun Heka-asunnon läheltä Helsingin keskustaa

   Tilaajille
  3. 3

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  4. 4

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi haki Tinderissä ”helppoa seuraa” virka­puvussa: Tällaisia ilmoituksia poliisit ovat tehneet toisistaan eettisellä kanavalla

  6. 6

   Sähkökatko pysäytti hetkeksi raitiovaunuja Helsingin keskustassa – liikenne alkoi kahdeksalta palata normaaliksi

  7. 7

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  9. 9

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  10. 10

   Työuupumukselle on tulossa ensimmäiset kansalliset raja-arvot, työntekijän voinnissa tarkkaillaan neljää uupumuksen oiretta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  4. 4

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  5. 5

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  6. 6

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  7. 7

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Kuka putoaa kyydistä? Triplan kauppakeskus on yllätyksetön, mutta nyt alkavassa pudotuspelissä sillä on yksi valtti

  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  7. 7

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää