Asiantunteva jalkapalloveijari

Entinen maajoukkuepelaaja Petri Pasanen avaa C Moren Mestarien liiga -studiossa pelin taustoja ja yrittää saada katsojalle hyvän olon.

Julkaistu: , Päivitetty:

”Kyse on siitä, että kunnioitat sitä, että katsojalla on hyvä olla. Siksi yritän olla mahdollisimman hyvä.”

Petri Pasanen on yksi Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilijoista. Urallaan hän marssi usealle lajin suurimpiin kuuluville stadioneille. Mestarien liigan lohkovaiheessa hän pelasi vuosina 2002–2011 yhteensä 36 ottelua ja teki yhden maalin.

Vuonna 2015 päättyneen ura jälkeen Pasanen on kuitenkin tullut tunnetuksi maan parhaimpiin kuuluvana jalkapalloasiantuntijana – vaikka hän vieroksuukin nimikettä.

”Määrittelen itse asiantuntijan niin, että hän kertoo jonkinlaisen totuuden, ja sitähän ei jalkapallossa ole. Minusta voisi sanoa vaikka, että olen jalkapallotiimin jäsen”, Pasanen sanoo MTV:n neuvotteluhuoneessa Helsingin Ilmalassa.

Keskus- ja laitapuolustajana muun muassa hollantilaisessa Ajaxissa ja saksalaisessa Werder Bremenissä pelannut Pasanen, 38, on työskennellyt C More -kanavan Mestarien liiga -studiossa viime kaudesta saakka.

Näin on myös tiistaina, kun pelataan tämän kauden kilpailun ensimmäiset ottelut.


Suomen paidassa 76 maaottelua pelannut lahtelaisen FC Kuusysin kasvatti ei ollut komealla kansainvälisellä urallaan koskaan joukkueen kirkkain tähti vaan tinkimätön joukkuepelaaja. Samat piirteet näkyvät hänessä edelleen.

”Yhdessä ollaan ja mennään. Yhteenkuuluvuuden tunne näkyy myös, kun kaikki otetaan huomioon. Tärkeää on, että ihmisillä ympärillä on hyvä olla. Se tarttuu.”

Jotain Pasasen roolista kertoo se, että hän on Mestarien liiga -lähetysten vakiokasvo ja toisen asiantuntijan penkillä miehet vaihtuvat. Viereen istuvat Pasasen kanssa maajoukkueessakin pelanneet Mika Väyrynen, Mikael Forssell, Antti Niemi ja kanavan uutena värväyksenä Sami Hyypiä.

Pasasen sanailua esimerkiksi Väyrysen kanssa katsoessaan ei voi välttyä ajatukselta, että kaksikon kemia toimii poikkeuksellisen hyvin. Molempien asiantuntemus tekee vaikutuksen, mutta erityisen miellyttäväksi katselukokemuksen tekee hyväntahtoinen kuittailu, joka ei kuitenkaan missään vaiheessa vie päähuomiota itse ottelusta ja sen tapahtumien avaamisesta katsojille.

”Olemme ’Väykän’ kanssa tunteneet 25 vuotta, joten palaute hyvästä kemiasta ei yllätä. Se vahvistaa kuitenkin ajatusta, että siihen suuntaan kannattaa juttua viedä. Väykän kanssa leikkimielisyys on aina läsnä, ollaan kaksi veijaria”, Pasanen sanoo.

”On kiva, kun on oppinut nauttimaan jostain, mistä ei aikaisemmin pitänyt yhtään.”


Luontevaa esiintymistä seuratessaan joutuu hieman pinnistelemään kuvitellakseen nuoren ja ujon Petri Pasasen, joka niin monen muun tavoin ei halunnut pitää edes esitelmää luokan edessä puhumattakaan suuremmasta yleisöstä. Miten tähän pisteeseen siis on tultu?

Pasasen studiodebyytti nähtiin vuonna 2014 Ylen MM-kisatiimissä. Vielä maalis–huhtikuussa Tanskassa pelannut Pasanen tiesi palaavansa kesällä Suomeen ja tarttui uuteen haasteeseen.

”Lähdin kokeilemaan avoimin silmin ja tyhjältä pöydältä ja aloin nollasta rakentaa lähestymistapaa. Kun ensimmäisten livelähetysten jännitys oli ohi, aloin miettiä, mikä on tärkeintä, jos tämän haluaa tehdä hyvin.”

Ylellä oli myös Mestarien liigan lähetysoikeudet, joten polku Pasasen edessä alkoi hahmottua. Vähitellen tie on leventynyt, samoin oma näkökulma työhön.

”Rooli on kasvanut. Olen saanut tehdä enemmän, minuun on luotettu enemmän, ja olen antanut mielikuvituksen lentää. Yhä enemmän mietin, miltä jokin näyttää tai miten katsoja kokee kaiken.”

Pasasta kuunnellessa käy nopeasti selväksi, että hän suhtautuu työhönsä varsin intohimoisesti ja tosissaan. Ajatukset itsensä haastamisesta ja laadukkaan sisällön tarjoamisesta vaikuttavat yhtä jäsennellyiltä kuin analyysit studion pöydän takana.

Urheilijan ajatusmaailma elääkin yhä vahvana Pasasessa, joka voitti urallaan muun muassa Hollannin ja Itävallan mestaruudet ja valittiin Suomessa vuoden jalkapalloilijaksi vuonna 2008.

”Se on tietoista itsensä kehittämistä. Viiden vuoden aikana olen alkanut katsoa televisiota eri tavalla. Jos näen esimerkiksi koripallostudion tai snookerstudion, niin mietin, miksi joku on hyvä, miksi tykkäsin, miksi joku teki noin. Tärkeintä on, että yrität aina uudestaan riippumatta siitä, oletko epäonnistunut tai onnistunut.”


Ammattijalkapalloilija tottuu uransa aikana saamaan palautteen suorituksestaan lähes välittömästi. Kentällä pelikaverit kertovat mielipiteensä, valmentaja läksyttää tai fanit hurraavat. Seuraavana päivänä media ylistää tai lyttää kentän pintaan.

Pasanen myöntää, että hän kaipaa urheilun aiheuttamaa tunteiden vaihtelua, vaikka suorat lähetykset tarjoavatkin oman mausteensa.

”Saan kiksit siitä, kun se on liveä. Livelähetyksessä on aina pieni jännitys, ja se motivoi valmistautumaan ja onnistumaan.”

Jalkapalloilijan elämän on valmistautumista seuraavaan otteluun, ja samaa tekee myös Pasanen. Hän ei osaa määritellä, miten paljon aikaa kuluu lähetyksiin valmistautumiseen, mutta ihan muutamasta tunnista ei ole kyse.

”Joka päivä seuraan jalkapalloa, eli miten sitä nyt sitten mittaisi? Seuraan uutisia, tiedän isommat linjat ja tietysti katson jalkapalloa melkein joka päivä. Käytännössä sitä pitää koko ajan miettiä. Kun lähetys lähestyy, keskityn enemmän niihin joukkueisiin tai teemoihin.”

Pasasesta huokuu halu asettaa rima aina vain korkeammalle ja tehdä kaikki mahdollisimman hyvin. Hän kertoo haluavansa luoda sellaisen ilmapiirin, että kaikilla on hyvä olla, niin työkavereilla kuin katsojillakin. Tämä tarkoittaa paitsi kemian välittymistä kotisohville myös mielenkiintoista asiasisältöä lähetykseen.

”Jalkapallo siitä hyvä, että siinä on iso määrä tarttumapintoja. Kentällä on paljon pelaajia, ja valmentajat ovat persoonia. Lisäksi on tunnepuoli ja lajin historia, joka on todella rikas.”

Pasasen mukaan on tärkeintä, että saa valitun asian katsojalle ymmärrettävään muotoon.

”Se on se haaste. Vaikka olisi kuinka hyvä juttu, niin jos sitä ei saa katsojalle perille, ei kannata valita ja päteä.”


35-vuotiaana uransa lopettanut Pasanen on siitä onnellisessa asemassa, että hän sai päättää peliuransa omilla ehdoillaan suurimman innon hiivuttua ja kanavoida energiansa uusin tehtäviin jalkapallon parissa.

Lahdessa edelleen asuva Pasanen ei enää kaipaa kentille, vaikka yksi asia tuo haikeuden ääneen.

”Olisi edelleen kivaa antaa pitkä syöttö”, hän sanoo.

”Nautin hirveästi pallon potkaisemisesta, olen harjoitellut sitä niin paljon, mutta ei minua kiinnosta puolustaa tai juosta jonkun perässä. En kaipaa kilpailua enkä kontaktia.”

Valmentamista Pasanen on pohtinut, mutta hän ei ole halunnut tehdä kompromisseja vaan panna toistaiseksi kaiken tarmonsa asiantuntijatyöhön. Pitkän aikavälin suunnitelmia ei ole.

”Minua on pyydetty monenlaisiin tehtäviin, mutta olen sanonut, että teen toistaiseksi vain tätä. Haluan tehdä tämän tosi hyvin. Pohdin vielä, mihin laitan energiani. Nyt tulos näkyy näissä lähetyksissä.”

Pasanen viettää ensi viikolla syntymäpäiväänsä. Suunnitelmat kertovat paljon hänen tämän hetken prioriteeteistaan.

”Se on Mestarien liigassa väliviikko, joten syntymäpäivänä taitaa olla ohjelmassa seuraavaan lähetykseen valmistautumista. Rakentelen jotain kivaa juonta ja tarinaa. Jos joskus joku katsoo näitä lähetyksiä taaksepäin, niin jos voisi vaikka todeta, että he laittoivat riman ylemmäs ja halusivat tehdä vähän paremmin tai eri tavalla.”


Pasanen toivoo Jere Uroselle onnistumista Mohamed Salahia vastaan: ”Siirto eteenpäin voisi tulla aika nopeasti”

Petri Pasanen ei halua asettaa suosikin viittaa yhdenkään joukkueen harteille, kun puhe kääntyy Mestarien liigan mahdollisiin voittajiin.

”Voidaan sanoa monesta joukkueesta, että on suosikki, ja perustella asia. Kun keväällä on pudotuspelit, joissa arpaonnella on merkittävä rooli, on hölmö sanoa tässä vaiheessa, että joku olisi suosikki. Tämä on hyvä spekulaation aihe, mutta melkoista arvailua tässä vaiheessa.”

Pasanen nostaa muutaman joukkueen ja pelaajan esiin seuraamisen arvoisina. Hän odottaa mielenkiinnolla viime kaudella Italian Serie A:ssa kolmanneksi sijoittuneen Atalantan otteita C-lohkossa Manchester Cityn, Dinamo Zagrebin ja Šahtar Donetskin kanssa.

”Atalanta pelasi todella kivaa ja viihdyttävää futista viime kaudella, ja uskon, että he haluavat pelata samanlaista jalkapalloa Mestarien liigassa kuin Italiassa.”

Suomen maajoukkuemaalivahdin Lukáš Hrádeckýn edustama Leverkusen pelaa D-lohkossa Juventuksen, Atlético Madridin ja Lokomotiv Moskovan kanssa, ja Pasanen pitää joukkuetta seuraamisen arvoisena.

”Heillä on tosi hyvä maalivahti ja hyvä hyökkäys, mutta siinä välissä on vähän enemmän kysymysmerkkejä. Olisi pieni sensaatio, jos menisi siitä lohkosta jatkoon.”

Pelaajista Pasasta kiinnostaa erityisesti Atlético Madridiin kesällä siirtynyt suurlupaus João Félix. 19-vuotias hyökkääjä on kerännyt neljässä La Ligan ottelussa maalin ja syötön ja voittanut välittömästi fanit puolelleen.

”Jos hän pelaa hyvin, on [Barcelonaan siirtynyt] Antoine Griezmann aika nopeasti unohdettu.”

Suomalaisia pelaa tämän kauden Mestarien liigan lohkovaiheessa kaksi, kun Hrádeckýn lisäksi Jere Urosen edustama Belgian mestari Genk arvottiin E-lohkoon hallitsevan mestarin Liverpoolin, Napolin ja Salzburgin kanssa.

”Vasenjalkaisille puolustajille on aina käyttöä. Jos Jere pelaa hyvän lohkovaiheen ja onnistuu esimerkiksi Liverpoolin Mohamed Salahia vastaan Anfieldilla, siirto eteenpäin voisi tulla aika nopeasti. Hänelle ennen kaikkea toivoisin vilpittömästi onnistumista. Luke [Hrádecký] on jo siellä aika korkealla.”

Mestarien liigan avauskierros: tiistaina 17.9. kello 19.55 C More Sport 1 Inter–Slavia Praha, C More Sport 2 Lyon–Zenit. Kello 22 C More Sport 1 Napoli–Liverpool, C More Sport 2 Dortmund–Barcelona.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Petri Pasasen ikimuistoisimmat studio-ottelut

”Viime kaudelta välierät Barcelona–Liverpool ja Ajax–Tottenham. Kahden päivän sisään varmasti kaikkien aikojen upeimmat välierät. Se Ajax-ottelu kosketti minua.”

”Vuoden 2014 MM-kisojen välierä Saksa–Brasilia (7–1). Saksa oli tehnyt 2–0, ja ilmoitin, että haluan käydä maalin läpi piirtämällä. Piirsin, ja joku huusi, että peli on 3–0. Sanoin tulevani kohta, mutta sitten tuli jo 4–0 ja totesin, että ihan sama. Tuntui, että puhutaan varmaan jostain muusta puoliajalla.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  3. 3

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  6. 6

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvaltain miljardien dollareiden opioidi­käräjiltä pohja pois: lääkeyhtiöt välttivät syytteet viimeisen yön sovittelussa

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää