Urheilu

Komorilainen aitajuoksija syrjäytti Elmo Lakan yleisurheilun MM-kisoista: ”Olen puulla päähän lyöty”

Aitajuoksija ymmärtää IAAF:n solidaarisuussäännön, mutta harmittelee omaa karsiutumistaan.

Elmo Lakka joutui sijaiskärsijäksi, kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) täydensi MM-kisoihin Dohaan valittuja osallistujia.

Lakan tällä kaudella juoksema aika 110 metrin aidoissa 13,49 ei riittänyt valintaan, vaikka jyväskyläläinen on sillä matkan MM-tilastossa 37. sijalla. Aitoihin otetaan mukaan 40 urheilijaa.

MM-paikat menivät 35:lle kisarajan (13,46) rikkoneelle aiturille, villillä kortilla Oceanian mestarille ja neljälle urheiljalle, joiden kotimaa voi ilmoittaa vain yhden mies- ja naisurheilijan haluamansa lajiin, ei kuitenkaan otteluihin, 10 000 metrille eikä 3 000 metrin estejuoksuun.

Lakan epäonneksi maansa ykkösurheilijat löytyivät juuri 110 metrin aidoissa, eikä esimerkiksi 100 metrin juoksusta, joka on IAAF:n suositus.

Dohassa nämä neljä unqualified-urheilijan maapaikkaa menivät Senegaliin (aitajuoksijan aika 13,59), Haitiin (13,72), Laosiin (14,22) ja Komorin saarille (14,67).

”Loppuun asti treenasin, mutta viikonloppua kohden alkoi toivo hiipua, kun kuulin, ettei paikkoja enää tule”, Lakka sanoo HS:lle,

Lakka sanoo, ettei hänelle jäänyt asiasta katkeruutta.

”Säännöt ovat sääntöjä tällä kertaa, mutta olin kuin puulla päähän lyöty. Jatkossa täytyy pitää huoli, ettei niin enää käy”, sanoo Lakka, joka palasi maanantaina kotiin viimeistelyleiriltä Kuortaneelta.

Valintajärjestelmä on ollut vuodesta 2016 asti käytännössä sama.

IAAF:n tarkoituksena on edistää yleisurheilua kaikissa maissa, ja siksi se haluaa, että MM-kisoissa on mukana mahdollisimman monta sen yli 200 jäsenmaasta.

”Siinä on puolensa, että solidaarisuus menee edelle. Aina on urheilijoita, jotka jäävät pois kisoista”, Lakka sanoo.

Viime vuoden EM-kisoissa Berliinissä Lakka yksi välieriin. Aikuisten MM-kisoissa hän ei ole ollut.


IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski pitää ongelmallisena, ettei näiden unqualified-urheilijan lajikohtaista maksimimäärää ole rajoitettu.

Esimerkiksi 800 metrillä heitä on peräti seitsemän ja 110 metrin aidoissa siis neljä, joka on suurin luku MM-kisoissa tähän mennessä.

”Toinen ongelma liittyy valintojen viestintään ja valintaprosessin hitauteen. Kolmas ongelma on, että järjestelmä on hankalasti ymmärrettävä ja sekava”, Pihlakoski kertoo julkaisemassaan tiedotteessa.

Hänen mukaansa on ymmärrettävää, että arvostelu kohdistuu IAAF:ään.

”Olen puhunut viimeisten päivien aikana monta kertaa kyseisistä ongelmista IAAF:n asianomaisten henkilöiden kanssa. Tiedän, että valintakriteerit ja -prosessi ovat parempia seuraavissa MM-kilpailuissa”, Pihlakoski sanoo.

Kisojen tekninen delegaatti voi evätä näiltä unqualified- urheilijoilta osallistumisen kenttälajeihin sekä kävelyihin ja maratonille. Näin voidaan tehdä, jos urheilija on merkittävästi huonompi kuin kanssakilpailijansa. Sama koskee näissä lajeissa myös maanosan mestareita.

MM-kisoihin otetaan aikatauluun sopiva määrä urheilijoita. Pikamatkoille, 100 ja 200 metriä, otetaan 56 urheilijaa, 400:lle ja 800 metrille 48 juoksijaa ja 1 500 metrille ja estejuoksuihin 45 osanottajaa.

Aitajuoksuihin pääsee 40 urheilijaa, kenttälajeihin 32 ja otteluihin 24. Pitkillä juoksumatkoilla, 5 000 ja 10 000 metriä, kiintiöt vaihtelevat. Viidelletonnille pääsee 42 ja kymppitonnille 27 juoksijaa.

Kilpakävelyihin kelpuutetaan 60 ja maratonille 100 urheilijaa. Viesteissä on 16 joukkuetta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  6. 6

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  9. 9

   Rakennusliitto: Osa ulkomaalaisista rakennustyöläisistä saa viiden euron tuntipalkkaa

  10. 10

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää