Lisää loistoa Kymiringin moottoriradalle

Sekä kisajärjestäjät että paikalliset maanviljelijät aikovat tarjota myös leirintämahdollisuuksia.

Julkaistu: , Päivitetty:

Moottoripyörien MM-osakilpailu Iitin Kymiringillä on myös majoituksen osalta suuri ponnistus. Kisaviikonlopun yleisömäärä on vielä arvoitus, mutta kymmenistä tuhansista katsojista on kyse jokaisena kisapäivänä. Kaikkiaan kisaviikonloppuna tavoitellaan 100 000 katsojaa.

Kymiringillä ajetaan MotoGP-sarjan osakilpailu 12. heinäkuuta 2020. Päivämäärä on vielä alustava, vaikka se on jo merkitty gp-sarjan kisakalenteriin, sillä uutena ratana Kymiringin osakilpailu vaatii vielä Kansainvälisen moottoripyöräilyliiton (FIM) erillisen hyväksynnän. Kisakalenteri vahvistetaan lopullisesti loppuvuodesta.


Iitin lähialueen eli Kouvolan, Lahden ja Kotkan hotellikapasiteetti ei yllä yli 10 000:n vuodepaikan. Lisäksi näiden kaupunkien hotellit alkavat olla jo täynnä, vaikka yksikään kisavieras ei olisi tehnyt varausta.

”Meillä on kiintiövaraukset itse tapahtumaa varten talleille ja Dornalle [osakilpailun] järjestäjänä. Jo nämä vievät ison osan olemassa olevasta majoituskapasiteetista”, kertoo Kymiringin tapahtumatuotannosta vastaavan Lahti Eventsin toimitusjohtaja Emilia Mäki kertoo.

Tallien ja Dornan vaatimus on, että majoitus pitää löytyä korkeintaan tunnin ajomatkan päästä kisa-alueelta.

”Meidän varauksemme eivät ulotu pääkaupunkiseudulle”, Mäki vahvistaa.

Mäki kertoo, että myös kisaturistit ovat jo liikkeellä.

”Yksittäiset kuluttajamatkailijat ovat jo varanneet sieltä, mistä ovat saaneet majoitusta.”

Hakutulokset hotellien verkkovarauksiin vahvistavat, että ensimerkiksi Lahdessa ja Kouvolassa ei ole suurimpien hotelliketjujen hotelleissa enää tilaa kisaviikonlopulle. Joissain yksittäisissä hotelleissa on mahdollista, että ensi kesän myynti ei ole vielä alkanut. Pääkaupunkiseudulla tai Heinolassa sen sijaan tilaa on vielä.

Hotellien lisäksi yleisölle on tarjolla leirintäalueita, joiden määrästä ja paikoista ei ole vielä varmuutta. Lupien hakuprosessi on vielä kesken.

”Tutkimme mahdollisuutta, saammeko tehtyä alueelle tilapäistä leirintää”, kertoo Kymiringin ratajohtaja Timo Pohjola.

Hän kertoo, että tilapäistä leirintäaluemajoitusta valmistelevat myös paikalliset yrittäjät, muun muassa maanviljelijät. Kohteita on sekä Kausalan taajaman vieressä että lähempänä kisa-aluetta.

Lahti Eventsin Emilia Mäki kertoo, että leirintämajoitus selviää tarkemmin syksyn aikana. Leirinnässä yksi tärkeä ryhmä on matkailuajoneuvoilla liikkuvat.

”Matkailuajoneuvot on otettu huomioon. Se nähdään erittäin tärkeänä kohderyhmänä.”

Lisäksi majoitusta tarjoavat muun muassa airbnb-tyyppiset majoitusvaihtoehdot ja huoneistohotellit. Esimerkiksi kalustettujen huoneistojen vuokraamiseen erikoistuneella Kotimaailmalla on Lahdessa noin sata vuodepaikkaa. Ensisijaisesti yritys keskittyy kuitenkin pitkäaikaisiin vuokralaisiin, esimerkiksi vesivahinkoa paossa oleviin.

”Isot tapahtumat ja matkailijat ovat meille kyllä tärkeitä ja hyvää plussaa. Varauskalenteria täytämme ensin pääkohderyhmillä ja esimerkiksi Kymiring-viikkoa täytämme vasta pääosin touko-kesäkuussa”, kertoo Kotimaailma Lahden yrittäjä Pentti Harju.

Majoituksen hakeminen kiihtyy, kun lipunmyynti alkaa. Koska kisapäivämäärää ei ole vielä vahvistettu, myyntiäkään ei ole voitu aloittaa.

”Kalenteri on alustava, jonka FIM vahvistaa vielä syksyn aikana. Tämän jälkeen lipunmyynti lähtee liikkeelle.”

Ensi kesän osakilpailussa kaikki katsomorakenteet ovat vielä tilapäisiä, mutta se ei ole Mäen mielestä ongelma.

”Tilapäiskatsomoissa on se hyvä puoli, että jos menekki on erittäin hyvä, katsomoita voidaan tiettyyn pisteeseen laajentamaan.”

Kiinteitä katsomoita on luvassa tuleville vuosille, sillä Kymiringillä on viiden vuoden sopimus MM-osakilpailun järjestämisestä.


Majoituksen ohella toinen haaste on kisapaikalle saapuminen. Kymiring sijaitsee kaksikaistaisen maantien varrella. Mäki toivoo, että katsojat käyttäisivät alueelle saapumiseen muita vaihtoehtoja kuin omaa autoa.

”Junalla saapuminen on erinomainen ja ekologinen vaihtoehto. Meille tulee myös erillisiä MotoGP-junia. Keskustelemme vielä siitä, kuinka paljon saamme VR:ltä vaunukapasiteettia.”

Lähimmät juna-asemat, Kausala ja Koria, sijaitsevat noin kymmenen kilometrin päässä Kymiringistä. Asemilta, myös Lahdesta ja Kouvolasta, järjestetään kuljetuksia kisa-alueelle.

Loma-asuntoja radan kupeeseen

Kymiringillä on suunnitelmissa myös hieman erikoisempi ratkaisu kisojen seuraamiseen. Radan kupeeseen suunnitellaan vapaa-ajanasuntoja, joista näkee radalle. Lisäksi loma-asuntoon on kytketty radan käyttöoikeus pari kertaa viikossa.

”Vapaa-ajan asunnot on suunnattu erityisesti yksityishenkilöille ja yrityksille, jotka tai joiden sidosryhmät hyötyvät ajo-oikeudesta kansainvälisen tason ammattilaisradalla. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus saada ajo-oikeus F1-kelpoiselle radalle Euroopassa”, kertoo Kymiringin toimitusjohtaja Markku Pietilä.

Projekti on hieman viivästynyt, koska rakennuttaja on vaihtumassa. Pietilä kertoo, että Remax Commercial aloittaa ennakkomarkkinoinnin loka-marraskuun vaihteessa .

Arkkitehdit Sankari oy on jo tehnyt alustavia suunnitelmia, millaisia Racing Lodge -nimellä kulkevat asunnot ovat. Sankarin käsialaa on myös muun muassa Kymiringin varikkoalue.

Kaikkiaan alueelle on hahmoteltu joitain kymmeniä loma-asuntoja. Alueelle on kaavoitettu noin 12 000 kerrosneliötä Racing Lodge -käyttöön. Jatkossa suunnitelmissa on rakentaa Lodge-hankkeen lähelle Racing Chalet -loma-asuntoja, jotka ovat varustelultaan hieman rajallisempia.

Havainnekuvien perusteella Lodge-asuntojen yksi erikoisuus on lasinen autotalli, jonne näkee muun muassa olohuoneesta.

”Sekin on mahdollista. Idea on se, että alakerrassa on mahdollisuus säilyttää autoaan ja yläkerrasta katsellaan tapahtumia ja oleskellaan”, Pietilä kertoo.

Pietilän mukaan varsinaista esikuvaa Kymiringillä ei ole hankkeelleen.

”Tässä laajuudessa ei ole toteutettu missään. Muita malleja on olemassa, mutta ne ovat tapahtumakohtaisesti vuokrattavia tiloja. Tässä on uusi ajatus, että ne myydään.”

Pietilän mukaan kyselyjä on jo ollut ja ne ovat lisääntyneet, kun ihmiset ovat huomanneet radan valmistuneen MotoGP:n testiajojen jälkeen. Hinta-arviota hän ei vielä anna.

”Se on aikanaan toteuttajan asia. Lisäksi se riippuu muun muassa siitä, millaisia vaatimuksia ihmisillä on.”

Milloin ensimmäiset asunnot ovat valmiina?

”En uskalla sanoa... Varmasti ensi keväänä pitäisi olla sellaisessa mallissa, että on ainakin edellytykset toteuttaa”, Pietilä sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  2. 2

   Kim ja Markus allekirjoittivat valesopimuksen, joka teki Kimistä hetkessä ”asunnottoman” – Huijaus toi halutun Heka-asunnon läheltä Helsingin keskustaa

   Tilaajille
  3. 3

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  4. 4

   Poliisi haki Tinderissä ”helppoa seuraa” virka­puvussa: Tällaisia ilmoituksia poliisit ovat tehneet toisistaan eettisellä kanavalla

  5. 5

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  7. 7

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Työuupumukselle on tulossa ensimmäiset kansalliset raja-arvot, työntekijän voinnissa tarkkaillaan neljää uupumuksen oiretta

  10. 10

   Sähkökatko pysäytti hetkeksi raitiovaunuja Helsingin keskustassa – liikenne alkoi kahdeksalta palata normaaliksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  4. 4

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  5. 5

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  6. 6

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  7. 7

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Kuka putoaa kyydistä? Triplan kauppakeskus on yllätyksetön, mutta nyt alkavassa pudotuspelissä sillä on yksi valtti

  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  7. 7

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää