Urheilu

Tutkija murskaa useita hevosiin liittyviä uskomuksia: ”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä”

Esteratsastuksessa ratsastajan paino vaikuttaa hevosen hyppyyn ja virheisiin. Taitava ratsastaja voi kuitenkin vähentää hevosen taakkaa.

Esteratsastuksessa hevosen jalkoihin kohdistuvat äärimmäiset voimat.

160 senttimetrin esteen hypyssä hevosen ensimmäisenä maahan laskeutuva jalka ottaa vastaan sekä hevosen satojen kilojen painon että ratsastajan painon varusteineen.

Tutkimus on osoittanut, että ratsastajan painolla on merkittävä vaikutus hevosen hyppyyn ja sen jalkoihin kohdistuviin voimiin.

Equine Vetenary Journal -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa kuusi kenttäratsastushevosta hyppäsi 110 senttimetrin esteen kokeneiden ratsastajien kanssa neljä kertaa kahdella tavalla. Toisessa koesarjassa hevonen kantoi ratsastajan ja varusteet, jotka painoivat yhteensä 61 kiloa.

Toisessa kokeessa ratsastajan päällä oli lisäksi 18 kilon painovyö, jolloin ratsastajan ja varusteiden yhteispaino oli 79 kiloa. Lisäpainon kanssa ratsastajien paino oli keskimäärin 15 prosenttia hevosten painosta. Hyppyjen erot olivat huomattavia.

Tutkimus havaitsi, että lisäpainon kanssa hevonen laskeutui lähemmäs estettä alastulossa. Painon vastaanottavan etujalan alaosan nivelet ja jänteet venyivät enemmän kuin ilman lisäpainoa.

Hevonen ponnisti takajaloilla pidempään ja tasapainotti hyppyä kaulallaan enemmän sekä ponnistuksessa että laskeutumisessa.

Myös ratsastajat huomasivat muutoksia heille tutuissa hevosissa. He kokivat, että lisäpainon kanssa hevonen ei pystynyt korjaamaan yhtä hyvin hyppyvirheitään, hevonen ponnisti lähempää estettä eikä hevonen hypännyt yhtä tasaisesti kuin ilman lisäpainoa. Kaksi hevosista teki merkittäviä hyppyvirheitä lisäpainon kanssa.

Vaikka tutkimus on tehty lähes parikymmentä vuotta sitten, se on edelleen yksi merkittävimmistä aihealueen tutkimuksista, kertoo Helsingin yliopiston vastuullinen tutkija Heli Hyytiäinen. Hän on erikoistunut hevosten biomekaniikan tutkimukseen.

”Tutkimuksen tulos on, että hevonen reagoi merkittävästi ratsastajan lisäpainoon sekä liikkumalla eri tavoin että tekemällä erilaisia ratkaisuja hypyssä. Tutkimus ei ota kantaa, ovatko muutokset hyviä vai huonoja.”

Useissa muissakin tutkimuksissa on havaittu ratsastajan lisääntyvän painon tuovan muutoksia hevosen liikkumiseen ja fyysiseen rasitukseen.Myös eläinten fysioterapeuttina työskentelevä Hyytiäinen toteaa, että fysiologisesti lisäpaino on hevoselle aina rasite.

”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä, vaan se sopeutuu siihen. Mitä enemmän kannettavaa painoa on, sitä isompi fysiologinen rasite se hevoselle aina on.”

Lähiaikoina julkaistaan ensimmäiset tutkimukset siitä, mikä ero ratsastajan ratsastustaidoilla ja fysiologialla on hevosen kannalta. Onko taitavasta 80-kiloisesta ratsastajasta hevoselle vähemmän haittaa kuin osaamattomasta 80-kiloisesta ratsastajasta?

”Tiede ei vielä anna tähän vastausta. Fysioterapeuttina kuitenkin huomaan, että hevoselle on iso ero siinä, miten ratsastaja selässä istuu. Jos taitamaton ratsastaja iskeytyy jatkuvasti voimakkaasti satulaan, sillä on suora vaikutus hevosen selkään.”

HS kertoi viime viikolla ratsastuskoulujen hankkivan aiempaa kookkaampia hevosia, koska ratsastajien pituus ja paino ovat kasvaneet.

Hyytiäinen toteaa, ettei tiede kerro ratsastukselle yhtä, absoluuttista painorajaa. Jokaisen hevosen ja ratsastajan tilanne on harkittava tapauskohtaisesti.

”Maalaisjärki auttaa pitkälle. Jos hevonen tuntuu ratsastajasta liian pieneltä tai heikolta, se todennäköisesti on sellainen.”

Keräsimme viisi usein esiintyvää väitettä ratsastajan painosta: Heli Hyytiäinen vastaa, pitävätkö ne paikkansa

1. Ylipainoiset ihmiset eivät voi ratsastaa

”Ratsastuksessa ei ole kyse ylipainosta. Hevonen ei välitä siitä, onko sen selässä normaalipainoinen vai ylipainoinen 80-kiloinen ratsastaja. Hevonen joutuu kantamaan saman painon joka tapauksessa. Hevoselle ei myöskään ole väliä, istuuko selässä samanpainoinen nainen vai mies – paino on aina sama.”

2. Hevoset ovat aina kantaneet taakkoja

”Se, että hevonen pystyy johonkin, ei tarkoita, että asia olisi hevoselle hyväksi. Esimerkiksi aasien väitetään kantavan suuria taakkoja. Useat aasit kuitenkin murtuvat taakkojen alle. Vaikka hevonen pystyisi kantamaan paljon painoa, se voi tuottaa hevoselle kipua ja epämukavuutta. Myöskään rotu ei ratkaise taakankantokykyä. Vaikka islanninhevosten sanotaan pystyvän kantamaan paljon painoa, ne ovat samaa kudosta kuin muut hevoset. Liian painava taakka on myös niille haitallista.”

3. Hyvä satula kompensoi painoa

”Satulan pitää olla aina hevoselle sopiva. Hyvä satula ei kuitenkaan kompensoi ylimääräistä painoa. Hevosen pitää kantaa samaa paino riippumatta siitä, millainen satula sillä on selässä.”

4. Nykyhevoset on jalostettu liian kevytrakenteisiksi

”Se, että hevosia on jalostettu, ei tarkoita, että niiden rakenne painon kantamisen suhteen olisi erityisesti muuttunut. Kyllä ennen vanhaankin oli pieniä hevosia, jotka eivät pystyneet kantamaan raskaita taakkoja.”

5. Iso hevonen jaksaa kantaa

“Korkea hevonen ei aina tarkoita vahvaa hevosta. Jos hevonen on vanha ja sillä on vähän lihaksia, se ei jaksa kantaa yhtä paljon kuin samankokoinen hyväkuntoinen hevonen. Jokaisen hevosen suorituskyky pitää harkita yksilöllisesti.”

Oikaisu 19.9. kello 22.58: Heli Hyytiäinen on Helsingin yliopiston vastuullinen tutkija, ei johtava tutkija, kuten uutisessa aiemmin kirjoitettiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  8. 8

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää