Urheilu

Tutkija murskaa useita hevosiin liittyviä uskomuksia: ”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä”

Esteratsastuksessa ratsastajan paino vaikuttaa hevosen hyppyyn ja virheisiin. Taitava ratsastaja voi kuitenkin vähentää hevosen taakkaa.

Esteratsastuksessa hevosen jalkoihin kohdistuvat äärimmäiset voimat.

160 senttimetrin esteen hypyssä hevosen ensimmäisenä maahan laskeutuva jalka ottaa vastaan sekä hevosen satojen kilojen painon että ratsastajan painon varusteineen.

Tutkimus on osoittanut, että ratsastajan painolla on merkittävä vaikutus hevosen hyppyyn ja sen jalkoihin kohdistuviin voimiin.

Equine Vetenary Journal -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa kuusi kenttäratsastushevosta hyppäsi 110 senttimetrin esteen kokeneiden ratsastajien kanssa neljä kertaa kahdella tavalla. Toisessa koesarjassa hevonen kantoi ratsastajan ja varusteet, jotka painoivat yhteensä 61 kiloa.

Toisessa kokeessa ratsastajan päällä oli lisäksi 18 kilon painovyö, jolloin ratsastajan ja varusteiden yhteispaino oli 79 kiloa. Lisäpainon kanssa ratsastajien paino oli keskimäärin 15 prosenttia hevosten painosta. Hyppyjen erot olivat huomattavia.

Tutkimus havaitsi, että lisäpainon kanssa hevonen laskeutui lähemmäs estettä alastulossa. Painon vastaanottavan etujalan alaosan nivelet ja jänteet venyivät enemmän kuin ilman lisäpainoa.

Hevonen ponnisti takajaloilla pidempään ja tasapainotti hyppyä kaulallaan enemmän sekä ponnistuksessa että laskeutumisessa.

Myös ratsastajat huomasivat muutoksia heille tutuissa hevosissa. He kokivat, että lisäpainon kanssa hevonen ei pystynyt korjaamaan yhtä hyvin hyppyvirheitään, hevonen ponnisti lähempää estettä eikä hevonen hypännyt yhtä tasaisesti kuin ilman lisäpainoa. Kaksi hevosista teki merkittäviä hyppyvirheitä lisäpainon kanssa.

Vaikka tutkimus on tehty lähes parikymmentä vuotta sitten, se on edelleen yksi merkittävimmistä aihealueen tutkimuksista, kertoo Helsingin yliopiston vastuullinen tutkija Heli Hyytiäinen. Hän on erikoistunut hevosten biomekaniikan tutkimukseen.

”Tutkimuksen tulos on, että hevonen reagoi merkittävästi ratsastajan lisäpainoon sekä liikkumalla eri tavoin että tekemällä erilaisia ratkaisuja hypyssä. Tutkimus ei ota kantaa, ovatko muutokset hyviä vai huonoja.”

Useissa muissakin tutkimuksissa on havaittu ratsastajan lisääntyvän painon tuovan muutoksia hevosen liikkumiseen ja fyysiseen rasitukseen.Myös eläinten fysioterapeuttina työskentelevä Hyytiäinen toteaa, että fysiologisesti lisäpaino on hevoselle aina rasite.

”Hevonen ei synny tähän maailmaan kantaakseen ihmistä, vaan se sopeutuu siihen. Mitä enemmän kannettavaa painoa on, sitä isompi fysiologinen rasite se hevoselle aina on.”

Lähiaikoina julkaistaan ensimmäiset tutkimukset siitä, mikä ero ratsastajan ratsastustaidoilla ja fysiologialla on hevosen kannalta. Onko taitavasta 80-kiloisesta ratsastajasta hevoselle vähemmän haittaa kuin osaamattomasta 80-kiloisesta ratsastajasta?

”Tiede ei vielä anna tähän vastausta. Fysioterapeuttina kuitenkin huomaan, että hevoselle on iso ero siinä, miten ratsastaja selässä istuu. Jos taitamaton ratsastaja iskeytyy jatkuvasti voimakkaasti satulaan, sillä on suora vaikutus hevosen selkään.”

HS kertoi viime viikolla ratsastuskoulujen hankkivan aiempaa kookkaampia hevosia, koska ratsastajien pituus ja paino ovat kasvaneet.

Hyytiäinen toteaa, ettei tiede kerro ratsastukselle yhtä, absoluuttista painorajaa. Jokaisen hevosen ja ratsastajan tilanne on harkittava tapauskohtaisesti.

”Maalaisjärki auttaa pitkälle. Jos hevonen tuntuu ratsastajasta liian pieneltä tai heikolta, se todennäköisesti on sellainen.”

Keräsimme viisi usein esiintyvää väitettä ratsastajan painosta: Heli Hyytiäinen vastaa, pitävätkö ne paikkansa

1. Ylipainoiset ihmiset eivät voi ratsastaa

”Ratsastuksessa ei ole kyse ylipainosta. Hevonen ei välitä siitä, onko sen selässä normaalipainoinen vai ylipainoinen 80-kiloinen ratsastaja. Hevonen joutuu kantamaan saman painon joka tapauksessa. Hevoselle ei myöskään ole väliä, istuuko selässä samanpainoinen nainen vai mies – paino on aina sama.”

2. Hevoset ovat aina kantaneet taakkoja

”Se, että hevonen pystyy johonkin, ei tarkoita, että asia olisi hevoselle hyväksi. Esimerkiksi aasien väitetään kantavan suuria taakkoja. Useat aasit kuitenkin murtuvat taakkojen alle. Vaikka hevonen pystyisi kantamaan paljon painoa, se voi tuottaa hevoselle kipua ja epämukavuutta. Myöskään rotu ei ratkaise taakankantokykyä. Vaikka islanninhevosten sanotaan pystyvän kantamaan paljon painoa, ne ovat samaa kudosta kuin muut hevoset. Liian painava taakka on myös niille haitallista.”

3. Hyvä satula kompensoi painoa

”Satulan pitää olla aina hevoselle sopiva. Hyvä satula ei kuitenkaan kompensoi ylimääräistä painoa. Hevosen pitää kantaa samaa paino riippumatta siitä, millainen satula sillä on selässä.”

4. Nykyhevoset on jalostettu liian kevytrakenteisiksi

”Se, että hevosia on jalostettu, ei tarkoita, että niiden rakenne painon kantamisen suhteen olisi erityisesti muuttunut. Kyllä ennen vanhaankin oli pieniä hevosia, jotka eivät pystyneet kantamaan raskaita taakkoja.”

5. Iso hevonen jaksaa kantaa

“Korkea hevonen ei aina tarkoita vahvaa hevosta. Jos hevonen on vanha ja sillä on vähän lihaksia, se ei jaksa kantaa yhtä paljon kuin samankokoinen hyväkuntoinen hevonen. Jokaisen hevosen suorituskyky pitää harkita yksilöllisesti.”

Oikaisu 19.9. kello 22.58: Heli Hyytiäinen on Helsingin yliopiston vastuullinen tutkija, ei johtava tutkija, kuten uutisessa aiemmin kirjoitettiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  2. 2

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  3. 3

   Huuhkajien EM-alkulohko on lähes varma: Suomi pelaa ottelunsa Pietarissa ja Kööpenhaminassa

  4. 4

   Huuhkajat päätti EM-karsintaurakan tappioon, Pukki teki Suomen maalin

  5. 5

   Postin työriitaan sovintoesitys valtakunnansovittelijalta – "Tällä hetkellä lopputulosta ei voi ennakoida"

  6. 6

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  7. 7

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  8. 8

   Presidentti Trump harkitsee todistajan­lausunnon antamista virka­rikos­tutkinnassa – Nyt demokraatit epäilevät Trumpin valehdelleen Muellerin Venäjä-tutkinnassa

  9. 9

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  10. 10

   Prinssi Andrew yritti televisio­haastattelussa puhdistaa mainettaan Jeffrey Epsteiniin liittyvässä seksirikos­skandaalissa – Brittimedia kutsuu suoritusta ”autokolariksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  2. 2

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  3. 3

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  4. 4

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  5. 5

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  6. 6

   Valtakunnan­sovittelija neuvotteli maanantai-illan sovinto­esityksestä Postin työriitaan, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

  7. 7

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  8. 8

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  9. 9

   Trumpin neuvon­antajan Rudy Giulianin teknologia­taidot herättävät kysymyksiä

  10. 10

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  5. 5

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää