Urheilu

Kilpainsinööri Mark Slade tuntee suomalaiskuskien sielun: ”Mika Häkkisessä oli kyllä jotain outoa”

Slade oli pitkään myös Kimi Räikkösen kilpainsinööri.

Singapore

Englantilainen Mark Slade tuntee kaikista kilpainsinööreistä parhaiten suomalaiskuskien sielujen sopukat. Hän toimi neljä vuotta Mika Häkkisen luottomiehenä ja kaksinkertaisen mestarin päätettyä uransa ryhtyi huolehtimaan Kimi Räikkösen autosta. Työkaveruus kesti yhteensä seitsemän vuotta.

”Kimi oli huomattavasti suoraviivaisempi Mikaan verrattuna, joten hänen kanssaan työskentelykin oli paljon loogisempaa”, Slade tiivistää HS:n haastattelussa 11 vuoden kokemuksensa suomalaiskuskien kanssa.

Kilpainsinööriksi Slade ylennettiin 1998. Heti debyyttikaudella hän pääsi juhlimaan mestaruutta yhdessä Häkkisen kanssa. Slade toteaa, että Häkkinen oli ”lievästi sanottuna mielenkiintoinen heppu”.

”En osaa edes kuvailla häntä kunnolla. Mika on luontainen talentti, mutta kun hän yrittää selittää jotain, hän ei osaa ihan tarkasti ilmaista, mitä haluaa. Tätä ei kuitenkaan pidä käsittää väärin. Tulimme aivan loistavasti toimeen keskenämme. Mikassa oli kyllä jotain outoa. Välillä kävi niinkin, että muutimme autoa vain siksi, kun hän kyllästyi siihen sellaisenaan, eikä muutosta tehty vain siksi, että siitä tuli sillä tavalla parempi. Mika vain halusi tehdä jotain eri tavalla - -. Välillä se ei tuntunut lainkaan loogiselta, mutta Mika vain halusi muutoksia.”

Kuinka iso muutos oli sitten aloittaa 22-vuotiaan Kimi Räikkösen kanssa Häkkisen jälkeen?

”Kimin kanssa kaikki oli yksinkertaisempaa. Hän oli paljon onnellisempi, kun ehdotimme, että nyt pitäisi muuttaa sitä ja tätä. Hän myöntyi ja sitten niin tehtiin. Kimi oli siinä suhteessa erittäin hyvä ja sopeutumiskykyinen. Jos oli ongelma, teimme jotain toisella tavalla ja olimme heti nopeampia.”

Slade toteaa, että Räikkönen oli heti alusta asti hyvä.

”Hän oli niin nuori, mutta tuntui kuin hän olisi tehnyt sitä hommaa jo kymmenen vuotta. Oli ällistyttävää, miten hyvin hän tiesi kaiken autosta ja mitä hän itse teki. Se teki asioista minullekin niin helppoja”, Slade innostui ylistämään.

Häkkisen kanssa Slade voitti kaksi mestaruutta ja kaksi mestaruutta olivat lähellä myös Räikkösen kanssa.

”Johdimme sarjaa 2003, kun samaan aikaan yritettiin suunnitella uutta autoa loppukaudeksi. Siitä tuli kammottava auto ja sitten sen auton, millä kilpailimme, kehitystyö lopetettiin kauden ensimmäisellä puolikkaalla, kun huomio keskitettiin siihen uutuuteen. Kun viimein tajuttiin, ettei uudesta autosta tule mitään, alettiin taas kehittää vanhaa autoa. Se oli kuitenkin jo liian myöhäistä.”

Slade uskoo, että toisin toimien mestaruus olisi tullut.

”Jos olisimme keskittyneet koko ajan siihen alkuperäiseen autoon – eihän se mikään vanhakaan ollut, koska talven aikana siihen tuli kehitystä – uskon, että olisimme Kimin kanssa voittaneet helposti sen vuoden mestaruuden. Hävisimme tittelin vain kahdella pisteellä.”

Kun Räikkönen lähti ralliin 2010, odotitko, että hänen F1-uransa olisi ollut ohitse?

”Oli kieltämättä yllätys, että hän tuli takaisin. Oli fantastista, kun hän halusi minut taas mukaansa. Olin silloin Mercedeksellä, eikä minulla ollut lainkaan hyvä olla niissä töissä.”

Räikkösen kanssa Lotuksella Slade sai kaksi viimeistä voittoaan. Varsinkin Abu Dhabi 2012 meni historiaan ”I know, what I’m doing”, radionäpäytyksestä.

”Rehellisesti sanottuna Kimi oli aika kireänä siinä kohtaa ja hieman ylireagoi niihin Simon Rennien ohjeisiin. Simon puhui liikaa, mutta kyllä me kaikki joskus teemme niin.”

Entä mitä mieltä on Räikkönen itse. Onko Mark Slade ollut hänen paras kisainsinöörinsä?

”En tiedä, oliko Mark paras, mutta eniten minä hänen kanssaan olen tehnyt töitä – useampaankin kertaan. Mutta ei minulla ole nytkään mitään valittamista Julien Simon-Chautempsin kanssa. Ihan hyvin yhteistyö sujuu, ja totta kai helpottaa, kun olimme yhdessä jo Lotuksella. Silloin Mark oli kilpainsinöörini, ja Julian oli siinä kakkosena”, Räikkönen toteaa.

”On minulla ollut monta hyvää kilpainsinööriä, mutta on ollut huonojakin. Silloin kun olen itse saanut päättää, silloin se toimii. Kun joku muu päättää, yleensä menee pieleen.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  4. 4

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Hassan Blasimin teos ei kelvannut Finlandia-palkinnon kilpailukirjaksi, koska italialais­kustantamo julkaisi sen arabiaksi viime vuonna

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää