Tim Murray löysi onnen Suomesta

Tim Murray pelasti jalkapallouransa lähtemällä Suomeen, josta löytyi vaimo ja ykkösmaalivahdin paikka Veikkausliigasta. Murray on noussut FC Hongan kannattajien suosikiksi, ja USA-huudot raikuvat hänen torjuntojensa jälkeen.

Julkaistu: , Päivitetty:

”Jos joku olisi sanonut minulle, että menet Suomeen, tapaat jonkun, menet naimisiin sen henkilön kanssa ja vietät viisi vuotta elämästäsi Suomessa, olisin suhtautunut aika epäuskoisesti.”

Veikkausliiga-seura FC Hongan yhdysvaltalainen maalivahti Tim Murray, 32, toteaa, että jälkikäteen hänen tekemänsä valinnat näyttävät oikeilta.

Kolmatta kauttaan FC Hongassa pelaava Murray on ollut espoolaisseuran tasaisimpia suorittajia viime kausilla ja puolustuksen viimeinen lukko, joka on ehkä yllättänyt Hongan pitämällä paikkansa ykkösmaalivahtina. Honka on tuonut yhdysvaltalaisen kilpailijaksi nuoria maalivahteja, joista on odotettu ykkösmaalivahteja, mutta Murray on pitänyt paikkansa ykkösenä.

Nyt hän yrittää torjua Hongan mitaleille Veikkausliigan yläloppusarjassa, jota on jäljellä neljä ottelua.

Murray tarttui viisi vuotta sitten oljenkorteen, eräänlaiseen viimeiseen mahdollisuuteen, ja pelasti urheilu-uransa lähtemällä Suomeen. Sitä ennen hän oli jo ehtinyt lopettaa jalkapalloilun.

Vuosina 2010–2013 Murray ei pelannut kuin muutaman virallisen ottelun. Ensin hän oli kolme kautta Pohjois-Amerikan MLS-liigan New England Revolutionissa kolmosmaalivahtina, ja sitten kauden toisella sarjatasolla NASL-liigassa, mutta sielläkään ei tullut peliaikaa.

”Sitä oli vaikea sulattaa. Neljä vuotta olin ollut ammattilaisena ja olin pelannut muutamassa ottelussa. Se oli turhauttavaa. Tein töitä, mutta en saanut mahdollisuuksia, joita mielestäni ansaitsin.”

Tuttu tarina jalkapallossa ja urheilussa. Murray reagoi tilanteeseen hylkäämällä urheilun.

”Lopetin pelaamisen vuodeksi ja menin myyntityöhön.”

Murrayn mukaan häneltä puuttui motivaatiota ja ehkä myös itseluottamusta urheilussa. Hän halusi selvittää päänsä ja selvittää samalla, olisiko hän kiinnostunut liiketoiminnasta ja bisneksen tekemisestä.


 

”Kun suomalaiset sallivat tutustua itseensä, ihmiset ovat hyviä ja mukavia.”

Jalkapallon tilalle tuli uusi rutiini. Hän heräsi aamulla, meni töihin toimistolle yhdeksäksi ja teki töitä kuuteen. Sitten hän meni kuntosalille ja kotiin syömään illallista. Sama toistui päivästä toiseen.

”Olin toimistossa ja puhuin puhelimessa päivät pitkät. Sanotaan näin, että en pitänyt siitä.”

Se oli kuin Päiväni murmelina -elokuvasta, jossa kaikki tapahtumat toistuivat täysin samanlaisina päivästä toiseen. Murray mukaan työstä tuli taakka.

Hän myi luottokorttien laskutussopimuksia yrittäjille. Mutta Murrayn mukaan pienyrittäjät eivät halunneet antaa työllä ja vaivalla ansaittuja rahojaan muille.

”En uskonut siihen, mitä tein. En voinut hyvällä omatunnolla tehdä sitä.”

Vuoden jälkeen hän tajusi, että hänen pitäisi palata jalkapalloon. Murray pääsi maalivahtivalmentajaksi ja pani itsensä kuntoon, jotta voisi pelata jälleen.

Sitten tuli agentin soitto ja tarjous Suomesta.

Murray kasvoi Yhdysvaltojen itärannikolla Bostonin pohjoispuolella Haverhillin pikkukaupungissa. Kolmilapsisen perheen nuorin lapsi katsoi ylöspäin sisaruksiaan, jotka pelasivat myös jalkapalloa. Perheen kuopus aloitti jalkapallon muutaman vuoden ikäisenä.

”Kun me lapset olimme nuorempia, vanhempieni täytyi venyttää rahojaan, jotta he saivat pidettyä meidät mukana urheiluharrastuksissamme. Siskoni pelasi jalkapalloa ja koripalloa. Veljeni pelasi baseballia, koripalloa ja jalkapalloa. Minä pelasin jääkiekkoa, jalkapalloa, baseballia ja koripalloa. Siinä oli paljon vanhemmilleni tekemistä, kun he kuskasivat meitä.”

Murray arvelee, että vanhempien piti tehdä joitain taloudellisia uhrauksia lasten urheiluharrastusten hyväksi.

”Vanhempani olivat aktiivisia urheilijoita, kun he olivat lapsia ja nuoria. Luulen, että he ymmärsivät niiden ihmissuhteiden tärkeyden, joita urheilussa syntyy. He halusivat meidän olevan onnellisia.”


 

”Olin toimistossa ja puhuin puhelimessa päivät pitkät. Sanotaan näin, että en pitänyt siitä.”

Murray pääsi Providence Collegeen opiskelemaan ja pelasi neljän vuoden ajan yliopistojalkapalloa. Sen jälkeen hän pelasi kahden kauden ajan New Hampshire Phantoms -seurassa neljännellä sarjatasolla.

”Yliopistossa rupesin ajattelemaan, että voisin ehkä tehdä uran jalkapallossa. Nuorempana se oli unelma. Yliopistossa ajattelin, että voisin tehdä siitä unelmasta totta.”

Hän pääsi MLS-liigan New England Revolutionin organisaatioon. Oli aikoja, jolloin hän oli lähellä päästä pelaamaan liigassa.

”Maalivahtina on hankalaa, kun pitää odottaa vuoroaan ja ehkä saada vähän onneakin. Se oli tärkeätä aikaa, että ymmärsin, mitä oikeastaan vaati tulla ammattilaiseksi.”

Murrayn tiellä MLS-peleihin oli Matt Reis, joka oli seurassa legendan statuksella, ja kakkosmaalivahti Bobby Shuttleworth, josta tuli Reisin jälkeen ykkösmaalivahti.

Murray opiskeli Reisin pelaamista ja katsoi etenkin, miten konkarivahti luki keskityksiä ja erilaisia pelitilanteita.

”Hän oli jalalla todella hyvä. Siinä minulla oli vaikeuksia ja on vieläkin. Hän oli hyvä opettaja minulle ja oli aina valmis auttamaan.”

Lopulta Murray tajusi, että hänen pitäisi hakea muutosta Yhdysvaltojen ulkopuolelta. Tammisaaressa Kakkosessa pelanneella Ekenäs Sport Clubilla oli yhdysvaltalainen valmentaja Mike Keeney, joka etsi maalivahtia.

Se oli ensimmäinen ja ainoa tarjous, jonka Murray sai. Siitä tuli Murrayn pääsylippu takaisin jalkapallokentille.

”Amerikkalainen valmentaja oli valtava asia minulle, se auttoi paljon sopeutumisessa.”

FC Honka ympyröi pian hänen nimensä mahdollisena hankintana. Ennen siirtoaan Honkaan Murray pelasi kauden verran Ykkösessä toisessa tammisaarelaisseurassa, Ekenäs IF:ssä.

”En oikeastaan nähnyt itseäni tekemässä kaikkea tätä. Jälkikäteen näyttää, että oli oikea ratkaisu tarttua tilaisuuteen tulla tänne.”


 

”Olen kehittynyt joka vuosi, ja yritän jatkaa sitä.”

Tammisaaressa hän tutustui tulevaan vaimoonsa.

”Kun suomalaiset sallivat tutustua itseensä, ihmiset ovat hyviä ja mukavia. Olen nauttinut ajastani Suomessa.”

Kotiseutuaan hän muistelee piirtämällä kuvia New Englandin alueen majakoista ja katetuista silloista.

Suomen vuosiensa aikana hänen kotimaastaan ja Yhdysvaltojen presidentistä on tullut puheenaihe, josta ihmiset haluavat puhua hänen kanssaan.

”Toivottavasti ihmiset eivät käännä sitä asiaa koko Yhdysvaltoja vastaan. Ihmisillä on aina mielipiteitä valtaapitävistä ihmisistä. Yritän pysytellä erossa politiikasta. Ärsyynnyn hieman nähdessäni uutisia [presidentti Donald Trumpista]. Näyttää siltä, että politiikassa yritetään saada vain ihmiset näyttämään huonoilta.”

Hongan kannattajat ovat ottaneet Murrayn suosikikseen. Kun Murray tekee näyttävän torjunnan, kajahtaa fanikatsomosta rytmikäs huuto: ”USA, USA, USA”.

”Pidän siitä, On helppo tunnistaa, kenelle he hurraavat”, Murray sanoo hieman huvittuneena.

Hongan päävalmentajan Vesa Vasaran mukaan Murray on kehittynyt joka vuosi pelaajana, ja samanlaista kehitystä Vasara odottaa myös tulevaisuudessa. Murraylla on torjuntataitojen lisäksi myös hyvä joukkuepelaajan ominaisuuksia, jollaisia tarvitaan aina pukukopissa ja kentällä.

HS:n tietojen mukaan Honka on tarjoamassa Murraylle jatkosopimusta.

”Motivaationi on kehittyä vielä paremmaksi. Kilpailen tavallaan itseni kanssa. Olen kehittynyt joka vuosi, ja yritän jatkaa sitä.”

Hongan tähtäimessä on vielä mahdollisimman korkea sijoitus ja paikan saaminen europeleihin ensi kesäksi. Murray sanoo, että niistä peleistä haaveilu on vielä liian aikaista. Ensin joukkueen pitää voittaa HJK ja muut kilpailijat jäljellä olevissa otteluissa.


FC Honka–HJK Tapiolan urheilupuistossa lauantaina kello 13.00. Ruutu.fi näyttää ottelun. Juttua korjattu: artikkelissa luki aiemmin virheellisesti, että New England olisi osavaltio.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Tim Murray


  Syntynyt heinäkuussa 1987 (Haverhill, Yhdysvallat).

  FC Hongan 188-senttinen maalivahti.

  Muutti tammikuussa 2015 Suomeen.

  Aiemmat seurat: Providence Friars, New Hampshire Phantoms, New England Revolution, FC New York, Carolina Railhawks, Ekenäs Sport Club, Ekenäs IF.

  Veikkausliigassa 44 ottelua.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  2. 2

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  5. 5

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  6. 6

   Alkava rasvamaksa sekä diabeteksen ja uniapnean oireet herättivät: Huoli omasta terveydestä sai laihduttamaan

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  9. 9

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  10. 10

   Minkit löysivät paratiisin Oulun ydinkeskustasta, sitten kaupunki järjesti tehopyynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  8. 8

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää