Kurikan jätistä kasvoi kansallissankari

Maanantaina ilmestyvä Hellevi Poudan kirjoittama kirja Juha Miedosta kertoo ladulla tappioita kokeneen hiihtäjän matkasta kansan suosioon. Mieto haluttiin kansanedustajaehdokkaaksi niin tarmokkaaksi, että pääministeri Matti Vanhanen ajoi kotipihaan suostutteluretkelle.

Julkaistu: , Päivitetty:

Kun häviää riittävän legendaarisesti, voi kisan kakkonen päätyä legendaarisemmaksi hahmoksi kuin tylsemmällä tavalla voittanut.

Ja kun puhutaan legendaarisista tappioista, ei Juha Miedon sadasosahäviötä Thomas Wassbergille voi sivuuttaa.

Maanantaina julkaistava Hellevi Poudan kirjoittama Mieto-kirja kertoo, miten olympialaisten jälkimainingeissa Juha Miedosta olisi voinut tulla ainakin hetkeksi lavataiteilija.

Idean takana oli manageri Tauno ”Tappi” Suojanen. Hän halusi Miedon juhannuskiertueelle, jota varten Miedon olisi pitänyt opetella viisi Tapio Rautavaaran kappaletta.

Suojanen olisi hoitanut kuljetukset helikopterilla ja myynyt juhannusyön täyteen keikkoja.

Hiihtäjän vetovoimasta ei koskaan saatu varmuutta, sillä Mieto kieltäytyi. Kirjan mukaan Mieto on laulanut elämässään julkisesti vain kerran. Koulun laulukokeessa laulettu Heinillä härkien kaukalon toi todistukseen arvosanaksi vitosen.

Mahdollisuuksia avautui muualtakin. Samoihin aikoihin Mieto joutui kieltäytymään myös olutyhtiö Guinnessin mainoksesta. Hiihtoliitto ei antanut urheilijoiden mainostaa alkoholituotteita ja Miedolta menivät isot palkkiorahat sivu suun.

Poudan kirjan lukija löytää itsensä kysymästä, lieko kukaan suomalainen urheilija hävinnyt urallaan yhtä usein ja ikimuistoisesti kuin Mieto.


Ensin meni 15 kilometrin pronssi Sapporossa 1972 kuuden sadasosan erolla. Falunin MM-kisojen 30 kilometrillä kaksi vuotta myöhemmin voitto valui välineisiin, kun kisan ykkösellä Thomas Magnussonilla oli käytössään lasikuitusuksi ja Mieto sivakoi hopealle puusuksella.

Kotikisoissa Lahdessa 1978 50 kilometrillä meni pieleen voitelu ja Mieto oli kisan toiseksi viimeinen puoli tuntia kärjen takana.

Kun kulta jäi tulematta myös Lake Placidissa, päättyi Miedon ura ilman henkilökohtaista voittoa. Viestistä sentään tuli kulta olympialaisista.

Kansan Mieto voitti puolelleen, ja suosio kantoi vuosikymmenet. Osansa Miedon suosiossa lienee sillä, että hän ei ole koskaan karttanut julkista esiintymistä.

Kirjan mukaan Keskon edustajat kertoivat Miedon 50-vuotispäivillä, että Mieto oli esiintynyt siihen mennessä heidän tilaisuuksissaan 1 400 kertaa.

Mieto nousi eduskuntaan vuoden 2007 vaaleissa, jolloin hänet esiteltiin Matti Vanhasen rekrytointina.

Vanhanen sai suostuteltua Miedon mukaan vierailtuaan tämän kotona. Ennen tätä niin kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen, keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen kuin perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinikin olivat saaneet Miedolta pakit.

Tulos oli huima, 13 768 ääntä Vaasan vaalipiiristä ja kansanedustajan paikka.


Seuraavissa vaaleissa Mietoa yritettiin houkutella vaihtamaan vaalipiiriä Uudellemaalle.

”Se oli pohjalaisista pohjalaisimmalle miehelle kuin kunnianloukkaus. Hän jyrähti, että hän on syntynyt Kurikassa, vieläpä kotitalonsa kamarissa, hän on asunut ikänsä Kurikassa, maksanut veronsa Kurikkaan ja edustanut aina Kurikan Ryhtiä. Ei tule kuuloonkaan, että hän lähtisi ehdolle muualla kuin Vaasan vaalipiirissä”, kirjassa kirjoitetaan.

Lopulta Mieto oli ehdolla Vaasan vaalipiirissä, mutta putosi eduskunnasta. Toisista vaaleista jäi Miedolle kirjan mukaan ”paskamainen maku”, koska omat puukottivat.

Hän sanoo, ettei tullut aiemmin ajatelleeksi, että kovimmat viholliset voivat löytyä omasta puolueesta. Seuraavissa, vuoden 2015 vaaleissa Mieto kertoo olleensa ehdolla ”lähinnä piruuttaan”.

Hellevi Poudan kirjoittama kirja pikemminkin pönkittää kuin haastaa Mieto-kuvaa. Hiihtäjä esitetään kovan onnen urheilu-uran läpi käyneenä tähtenä vailla tähden elkeitä.

Kansanmiehenä, joka ei arvota toisia ihmisiä tittelien ja koulutuksen perusteella, mutta on valmis puolustamaan itseään ja samanarvoisiaan tai heikompiaan auktoriteettien edessä.

Yksin viihtyvänä miehenä, josta löytyy sanavalmiutta seurassa. Tuttavallisuutta ja kansanläheisyyttä korostaa kirjailijan ratkaisu, jossa päätähdestä puhutaan pääosin etunimellä Juha.


Kirjan ydintä on julkinen Juha Mieto. Matka hiihtomaailman huipulle kuvataan tarkasti jo lapsena tehdyistä töistä alkaen. Mieto rakasti kilpailua ja kilpaili monissa lajeissa.

Moukarinheittäjänä hän oli nuorena puolustusvoimien ja piirin mestari, jota Tampereen Pyrintö yritti houkutella riveihinsä.

Puolustusvoimia kuvataan Miedolle niin helpoksi ajaksi, että pidempi palvelusika olisi voinut johtaa laiskistumiseen. Kotiutuessa häneltä jäi kirjan mukaan käyttämättä 43 päivää kuntoisuuslomia.

Viiden päivän kuntoisuusloman Mieto sai palvelustoverinsa hengen pelastamisesta. Mieto haki vedessä sairaskohtauksen saaneen varusmiehen rannalle, jossa aloitettiin tekohengitys ambulanssia odotellessa ja mies pelastui.

Toisessa viiden päivän kuntoisuuslomassa Mieto myöntää petkuttaneensa. Sotainvalidikeräyksessä Miedon ja hänen parinsa saama summa jäi vajaaksi kuntoisuuslomaan vaaditusta määrästä. He laittoivat loput omistaan tekaistujen nimien turvin.


Hiihtäjän elämän suuri tragedia on Minna-vaimon kuolema tapaninpäivänä 1996, kun poika Juha-Petteri oli juuri täyttänyt kahdeksan vuotta.

Kuolema ja kymmenen vuotta kestänyt yksinhuoltajuus ennen pojan täysi-ikäistymistä käsitellään luvussa, jonka mitta on vaatimattomat kuusi sivua. Se on niukasti vuosikymmenestä, jonka tärkeimpänä tehtävänä Mieto piti sitä, että olisi hyvä isä lapselleen.

Miedon kerrotaan olleen suruaikana paljon yksin luonnossa. Rutiineja hän loi lämmittämällä itselleen ja pojalleen saunan joka päivä tasan kello kuudelta.

Keskeinen ohjenuora isänä elämisessä oli Miedolle se, että lupauksia ei saanut pettää, jotta luottamus ei rikkoonnu. Esimerkiksi soittoajoista pidettiin kiinni minuutilleen.

Miedon arvostuksen vaimon kuoleman jälkeen sai konkreettisella avulla. Sitä tarjosi naapurin pariskunta Anniina ja Reino Haanpää. He pitivät tarvittaessa huolen Juha-Petteristä, jotta Juha-isä ehti kiertää työkeikkojaan.

Vastapalvelukseksi Miedon kerrotaan hakanneen Haanpäille halot. Parhaimmillaan sata mottia vuodessa, sillä Haanpäät pyörittivät matkailualan yritystä.

Hiihdon takavuosia koskevasta kestopuheenaiheesta dopingista kirjassa puhutaan vain vähän ja anekdootteina.


Vuonna 2012 ilmestyneessä Sinivalkoinen valhe -elokuvassa Kaarlo Kangasniemi väitti antaneensa Miedolle dopinginkäyttöohjeita, mutta näihin väitteisiin kirjassa ei palata. Aiemmin Mieto on kiistänyt Kangasniemen väitteet.

”Kilpavuosien aikana Juha testattiin lukemattomat kerrat. Koskaan hänen ei tarvinnut pelätä testiin menoa, ja aina hänet todettiin puhtaaksi urheilijaksi. Jos häneltä kyseltiin dopingista, hän otti tavakseen vastata, että totta kai hän voi doping-aineensa paljastaa. Se on raivo, ja se vasta jumalainen doping onkin”, kirjassa kirjoitetaan.

Yksi Miedon tulisempaa puolta kuvaava episodi kirjassa liittyy silti dopingtestaukseen.

Mieto testattiin 80-luvun puolivälissä Pihtiputaalla 60 kilometrin mittaisessa Tahko Pihkala -hiihdossa. Mieto sanoo edelleen ihmettelevänsä kenen asialla testaamisessa oltiin, sillä sen ajan valiohiihtäjiä kisasi samaan aikaan Kokkolassa.

Miedon ura oli jo ehtoopuolella, sillä perinteisen hiihtotavan mies ei ehtinyt mukaan luisteluhiihdon kehitykseen.

Kirjassa ”doping-rouvaksi” kutsuttu virkailija oli Miedon arvion mukaan aggressiivinen ja hiihtäjä ihmetteli, miksi hän oli ylipäätään saapunut Pihtiputaalle. Siitä seurasi episodi, jossa Miedon kuvataan ”antaneen näytöksen”.

”Rouva seisoi tarkkana vierellä, kun Juha lorotti virtsaa pieneen mukiin niin ponnekkaasti, että pärskeet lensivät. Hän onnistui tempussaan, sillä rouva otti takapakkia”, kirjassa kerrotaan.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Hiihtäjä Juha Mieto


    Syntynyt 1949, täyttää marraskuussa 70 vuotta

  Kotoisin Kurikasta, seura Kurikan Ryhti

  Voittanut olympialaisissa kaksi henkilökohtaista hopeamitalia (15 km ja 30 km) Lake Placidissa 1980. Viestistä kulta Innsbruckissa 1976 ja pronssit Lake Placidissa 1980 ja Sarajevossa 1984.

  MM-kisoissa hopea Falunin 30 km:ltä 1974 ja pronssi Lahden 15 kilometriltä 1978. Viestihopea Lahdesta 1978 ja Oslosta 1982

  Hiihtouransa jälkeen toimi keskustan kansanedustajana Vaasan vaalipiiristä yhden kauden 2007-11

  Ollut viime vuodet esillä mämminsyönnistään. On syönyt parhaimmillaan pääsiäisen aikoihin 48 ropposellista mämmiä. Aikoo vähentää määriä 70 vuotta täytettyään.

Hellevi Poudan kirjoittama kirja Mieto julkaistaan maanantaina 23.9.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  4. 4

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Hassan Blasimin teos ei kelvannut Finlandia-palkinnon kilpailukirjaksi, koska italialais­kustantamo julkaisi sen arabiaksi viime vuonna

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää