Herra Triathlon

Kai Söderdahlia voi kutsua hyvillä mielin Suomen Mr. Triathloniksi. Söderdahl kilpaili ensimmäisen kerran triathlonissa Havaijilla jo vuonna 2000. Tänä vuonna hän osallistuu triathlonin täyden matkan MM-kisoihin jo kuudetta kertaa.

Julkaistu: , Päivitetty:

Tamperelainen Kai Söderdahl, 51, uhosi huhtikuussa 2019, että on tulossa kuuma kisakeli eikä tältä planeetalta löydy toista, joka hänet pystyisi triathlonin viimeisessä lajissa eli maratonjuoksussa haastamaan.

Tuolloin Söderdahl oli osallistumassa Ironman Texasin täyden matkan triathloniin omassa ikäsarjassaan eli 50–54-vuotiaissa miehissä. Hänen tarkoituksenaan oli ottaa Texasin kisasta paikka sarjassaan syksyllä Havaijilla järjestettävään lajin täyden matkan MM-kilpailuun. Kisaan, jossa uidaan 3,8 kilometriä, pyöräillään 180 kilometriä ja juostaan maraton.

Söderdahl oli sanojensa mittainen mies – kuten aina. Hän on harjoitellut ja kisannut niin pitkään, vuosikymmeniä, että hän tuntee läpikotaisin kroppansa ja esimerkiksi sen, millaista vauhtia pystyy juostessaan pitämään.

”Eikä se ollut uhoa, kyllä se oli itseluottamusta ja itsevarmuutta ja tuntemusta siitä, että kunto on kova”, Söderdahl sanoo.

”Kyllä urheilija tietää, esimerkiksi Iivo Niskanen on tiennyt tasan tarkkaan ennen voittojaan, missä kunnossa hän on. Mestarit erottuvat. Jos et luota itseesi, niin ei ole mitään mahdollisuuksia voittoon.”

Texasista Söderdahl nappasi jälleen kerran itselleen paikan syksyn Havaijille. Hän teki sen myös mainitsemallaan tyylillä, lähes ylivoimaisesti.


 

”Sitten se on niin, että maailmasta vain löytyy joku, joka on parempi”

Söderdahlin kunto oli todellakin kova, sillä Texasin kisassa muut olivat lähes vastaantulijoita. Havaijin viime vuoden nelonen jäi ikäsarjassaan Söderdahlista lähes puoli tuntia ja viime vuoden kakkonenkin 15 minuuttia, vaikka Söderdahl sai aikarangaistuksen pyöräilyosuudella.

Havaijin paikka irtosi siis helposti, ja Havaijille Söderdahl lähtee mitäpä muutakaan kuin voittamaan.

”Se on 120-prosenttisen varmaa, että jos nyt en Havaijilla voita, en koskaan voitakaan. Se on hyväksyttävä. Sitten se on niin, että maailmasta vain löytyy joku, joka on parempi”, Söderdahl sanoo.

Vuonna 2015 Söderdahl oli lähellä voittoa. Hän johti pyöräilyosuudella kisaa kymmenisen minuuttia, mutta koki rengasrikon. Rengasta paikatessaan hän menetti kymmeniä sijoituksia ja jäi kärjestä 10 minuuttia. Hän kiri kärjen kiinni kovalla juoksullaan ja jäi lopulta voittajasta reilut puolitoista minuuttia ollen ikäsarjansa toinen.

”Juoksu on minun vahvuuteni, ja sen pitääkin olla, jos aikoo triathlonissa voittaa. Moraalinen voittaja olin mielestäni tuolloinkin”, Söderdahl sanoo.

Vuonna 2017 Söderdahl oli Havaijilla ikäsarjassaan 45–49-vuotiaiden miesten kolmas.

”Silloin kisasin neljä vuotta itseäni nuorempia vastaan. Nyt uudessa sarjassa olen taas nuorempien joukossa. Tein itselleni myös vasta hapenottokyvyn testin ja tulos oli kova. Kyllä sillä nuoremmillekin pärjää, joten kyllä kunto siltä osin on kohdallaan”, Söderdahl sanoo.

Söderdahl ei kerro julkisesti, mikä hänen hapenottokykynsä tällä hetkellä on. Mutta hänen mukaansa lukema on korkea ottaen huomioon hänen ikänsä.

Maksimaalista hapenottokykyä testataan kestävyysurheilussa. Luku kertoo sen, kuinka paljon urheilija saa happea elimistöönsä minuutin aikana. Hapenottokyvyllä on kestävyysurheilussa suuri merkitys, koska mitä enemmän urheilija saa happea elimistöönsä, sitä kovempaa hän pystyy työskentelemään niin, että maitohappoa ei ala muodostua lihaksiin.


 

”Aika on kuitenkin tällä hetkellä ikäisissäni maailman toiseksi kovin.”

Texasin ylivoimainen voitto aiheutti hieman hämmennystä itse urheilijassakin, eikä hyvänolontunteeseen passaa tuudittautua. Pian kisan jälkeen Söderdahl ilmoittikin, että osallistuu Suomessa triathlonin klassikkoon, Joroisten puolimatkalle heinäkuun loppupuolella. Syy kisaan osallistumiseen oli hyvin yksinkertainen.

”Texasin täysin suvereeni voitto ei ollut pääkopalle, henkiselle puolelle, lopulta hyvä juttu. Tuli ihan samanlainen fiilis kuin vuonna 2016 Mallorcan Ironmanin jälkeen, että näin helppoako tämä on”, Söderdahl sanoo.

Sen vuoksi hän päätti, että osallistuu Joroisten puolimatkan kisaan yleiseen sarjaan, jossa hän saa täyden vastuksen Suomen kansallisesta kärjestä – itseään 10–20 vuotta nuoremmista urheilijoista.

”Suomen parhaita vastaan lähdin mittelöimään. Kyllähän minäkin siihen joukkoon kuulun”, Söderdahl hymähtää.

Joroisilta Söderdahl lähti hakemaan 4.05:n aikaa. Kaikki ei mennyt kuitenkaan ihan nappiin. Hän jäi tavoiteajasta yli kymmenen minuuttia (4.15.22).

”Uinti meni päin honkia, ja jäin siitä porukasta, missä olisi pitänyt päästä polkemaan. Pyörässä huomasin, että wattimittari ei toiminut, ja pysähdyin kaksi kertaa sitä säätämään. Toimimaan se ei lähtenyt, joten ajoin ilman watteja koko matkan”, Söderdahl manaa.

Söderdahlin mukaan Havaijia ajatellen watit olisi pitänyt pyöräosuudelta saada, jotta tietää, millaisilla tehoilla voi Havaijilla polkea.

Kun juoksukin jäi hieman alakanttiin, Söderdahl jäi lopulta tavoitteestaan 10 minuuttia ja oli yleisen sarjan sijalla 11.

”Mutta ihan hyvä kisa se lopulta oli, eikä sillä sijoituksella ole merkitystä. Aika on kuitenkin tällä hetkellä ikäisissäni maailman toiseksi kovin. Mitään ei tarvitse Havaijia varten lähteä muuttamaan. Nyt ollaan kunnon suhteen hyvässä nousussa, mitä Joroisilta lähdettiin hakemaankin, ja siitä valmistautumiseni Havaijille alkoi”, Söderdahl sanoo.


 

”Se ei minulle sovi, että palauttavina päivinä olisin tekemättä mitään.”

Valmistautuminen Havaijille tarkoittaa käytännössä sitä, että harjoitukset vielä hieman kovenevat. Jos tällä hetkellä Söderdahl treenaa noin 20 tuntia viikossa, ennen Havaijia viikkotuntimäärään tulee vielä useita tunteja lisää.

”Olen jaksottanut treenit kolmen viikon jaksoihin, kolme viikkoa kovaa treeniä ja neljäs on kevyt viikko. Treeniviikkojen sisällä vastaavasti kolme päivää treenataan ja neljäs päivä on palauttava ja huoltava. Se ei minulle sovi, että palauttavina päivinä olisin tekemättä mitään, vaan silloin on ohjelmassa esimerkiksi 2–4 tunnin todella kevyt maastopyörälenkki, ilman mitään härpäkkeitä tai mittareita”, Söderdahl sanoo.

Hämmästyttävää Söderdahlissa on, että hän on ollut maailman huipulla triathlonissa yli kaksi vuosikymmentä. Taso on myös kasvanut ja ennen kaikkea koventunut, koska triathlonin urheilijamäärät ovat maailmanlaajuisesti kasvaneet.

Söderdahl uskoo itse, että geeneillä on osittain vaikutusta siihen, miksi hän pärjää kovassa lajissa. Kun hän pääsi Havaijille kisaamaan ensimmäistä kertaa vuonna 2000, hän sai paikan pro-sarjasta itseään neljä vuotta nuoremman veljensä Tom Söderdahlin kanssa yhtä aikaa.

Tom Söderdahl on ollut myös maailman huippuja triathlonissa. Sekin on melko harvinaista, että sisarus- tai veljespari kisaa pro-sarjassa lajin huipulla yhtä aikaa.


 

”Kuka tahansa voi sanoa, että menen Havaijille, mutta täysin eri asia on sitten se, kuka sen tekee.”Toinen salaisuus siihen, että miksi Kai Söderdahl jaksaa jatkaa uraansa, on tietysti motivaatio. Kaikilla ei pää kestä kovaa treeniä ja kilpailua, mutta hänellä on melkein toisin päin.

”Kun vuonna 2008 lopetin ammattilaisurani Havaijille, keskityin pelkästään valmentamiseen, mutta ei se tuntunut hyvältä. En sietänyt tekemättömyyttä yhtään. Vuonna 2010 ilmoittauduin täyden matkan SM-kisaan. Ajattelin, että josko 500 treenituntia riittäisi, kun Suomen mestaruutta minulla ei vielä ollut. Ei ole vieläkään, kun Teemu Lemmettylä tuli ja vei voiton”, Söderdahl naurahtaa.

”Mutta myös se vie eteenpäin, kun muut kannustavat. Saan paljon viestejä, että jatka vaan sen tekemistä, missä olet noin hyvä.”

Söderdahl sanoo, että joskus hänelläkin on vaikeita hetkiä. Joka syksy hän puhuu vaimonsa kanssa siitä, kuinka motivoitua seuraavaan talveen.

”Eihän se helppoa ole vaimollekaan, kun olen välillä tosi väsynyt”, Kai Söderdahl sanoo.

”Mutta se, että tietää koko ajan tasonsa, joka ei putoa, ruokkii minua vielä eteenpäin. Mutta tietysti tosiasia on se, että ei tämä näin voi enää montaa vuotta jatkua, kun ikää jo kuitenkin on”, Söderdahl pohtii.

Treenimäärät, niiden laatu ja ennen kaikkea äärimmäinen kurinalaisuus onkin se, että missä piilee Söderdahlin salaisuus siihen, että hän urheilee vieläkin maailman huipulla.

”Kuka tahansa voi sanoa, että menen Havaijille, mutta täysin eri asia on sitten se, kuka sen tekee. Se, että muuttaa sanat teoiksi, on aivan eri juttu, se vaatii niin jumalattoman paljon. Eivät kaikki pysty, vaikka haluaisivatkin, on tämä sen verran kovaa touhua.”


Oikaisu kello 6.32: Otsikossa kirjoitettiin virheellisesti Tom Söderdahlista, kun tarkoitettiin Kai Söderdahlia. Lisätty Söderdahlin loppuaika Joroisten puolimatkan kisassa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Kai Söderdahl


Ikä 51

Kotipaikka Tampere

Age Group -triathlonisti ja yrittäjä, valmentaa noin 70 triathlonistia Aqua Plus Triathlon -yrityksensä kautta.

Kilpaillut Havaijin triathlonin täyden matkan kilpailussa viisi kertaa, vuosina 2000 ja 2008 ammattilaisena ja vuosina 2013, 2015 ja 2017 45–49-ikäryhmässä, tänä vuonna 50–54 ikäryhmässä.

Paras sijoitus toinen vuonna 2015.

Hänen neljä vuotta nuorempi veljensä Tom Söderdahl on myös kilpaillut maailman huipulla triathlonissa, voittaen muun muassa Havaijin MM-kisan omassa ikävyrhmässään kahdesti vuosina 2001 ja 2002.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  4. 4

   Arvovaltainen republikaanijohtaja arvostelee ankarasti presidentti Trumpin Syyria-linjauksia

  5. 5

   Juutalaisviha ja rasismi ovat arkea Saksassa, mutta moni havahtui äärioikeiston uhkaan vasta nyt

  6. 6

   Valtion pitäisi aloittaa muun muassa maahan­muuttajien ja vammaisten positiivinen syrjintä, sanoo Tullin pääjohtaja

  7. 7

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  8. 8

   ”Tämä on tämmöinen keltainen rotanraato”, hoitaja sanoi Inge-Maj Ekströmin vastasyntyneestä 1981: Omat kokemukset tekivät Ekströmistä kapinallisen kätilön

  9. 9

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  4. 4

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  5. 5

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  6. 6

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  8. 8

   Nettivideon jakaneelta pojalta rahaa vaatinut konstaapeli sai potkut Helsingin poliisista

  9. 9

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää