Urheilu

HS-analyysi: Jari Litmanen tuli osaksi Qatarin jalka­pallon MM-kisojen valko­pesua – näin entinen huippu­pelaaja selittää kehujaan kisoista

Litmanen oli esikuva ja Kuningas jalkapallokentällä, mutta viimeistään Qatarissa annettujen lausuntojen jälkeen on selvää, että moraaliseksi esikuvaksi hänestä ei enää oikein ole, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Mitä ihmettä oikein ajattelit Jari Litmanen?

Se oli päällimmäinen kysymys monen suomalaisen jalkapalloihmisen mielessä, kun Litmasen antama haastattelu Qatarin jalkapallon MM-kisojen järjestelykomitealle nousi julkisuuteen. Haastattelu julkaistiin sunnuntaina.

Litmanen on nykyään entinen jalkapalloilija, joka on toiminut peliuransa jälkeen Suomen Palloliiton erityisasiantuntijana. Hän on Palloliiton yhteistyökumppani myös nykyään.

Litmanen on ennenkin antanut nimensä ja kasvonsa eri yritysten, kuten vedonlyöntifirmojen käyttöön.

Litmasen haastattelu oli käytännössä täysin kritiikitön ylistyslaulu vuoden 2022 MM-kisojen järjestelyille urheilijoiden näkökulmasta. Samalla Suomen kaikkien ajan paras jalkapalloilija tuli antaneeksi kasvonsa ja nimensä järjestelykomitean käyttöön.

Litmanen muun muassa kehui, miten urheilullisesti Qatarin jalkapallon MM-kisoissa maan tiiveys on etu urheilijoille ja joukkueille.

”Kompakti MM-turnaus on valtava etu joukkueille, kun he voivat pysyä koko ajan samassa paikassa. He voivat asua samassa hotellissa, käyttää samoja harjoitusolosuhteita ja olla stadionin läheisyydessä”, Litmanen sanoi järjestäjien kotisivuilla.

Kaikki Litmasen sanoma on sinänsä totta, ja olisi ollut turha odottaakaan kriittistä haastattelua järjestelykomitean sivuille.

Litmasen haastattelussa loisti poissaolollaan kaikki Qatarille ikävät asiat kisojen ympärillä. YK:n ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kisastadioneja rakentavia vierastyöläisiä käytetään hyväksi, ja he joutuvat usein työskentelemään jopa palkatta ja elämään ala-arvoisissakin olosuhteissa.

Puhumattakaan siitä, että Kansainvälisen kauppaliittojen konfederaation mukaan kisojen myöntämisen jälkeen ainakin 1 200 siirtotyöläistä on kuollut.

Qatarin ihmisoikeustilanne on muutenkin useiden ihmisoikeusjärjestöjen mielestä hälyttävä, sillä maa on jatkanut siirtotyöläisten, naisten ja seksuaalivähemmistöjen syrjintää.

Eniten Litmasen toiminnassa ihmetytti, miten ja miksi hän tuli osaksi kovaa kansainvälistä kritiikkiä saaneiden kisojen valkopesua?

Qatarilaiset yritykset ottivat muun muassa sosiaalisessa mediassa hyödyn irti kansainvälisesti edelleen laajalti tunnetusta Litmasesta ja julkaisivat yhteiskuvia kuvapalvelu Instagramissa.Jyväskylän yliopiston liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen sanoo, että Litmanen vieraili ”myrskyn silmässä”.

”Sehän on juuri niin, että kaikkien kritisoitujen urheilukilpailujen järjestäjät poimivat rusinat pullasta. Ajatellaan vaikkapa natsi-Saksan olympialaisia tai Kiinan olympialaisia. Tällaiset rajalliset lausunnot tai lausunnot, jotka keskittyvät kapea-alaisesti järjestelyihin, hyödynnetään – se on varmaa kuin köyhän kuolema”, Itkonen sanoo.

Tuliko Litmanen osallistuneeksi kisojen valkopesuun?

”Siinä mielessä tuli, että hän ei tarkastellut tätä asiaa laajemmassa yhteydessä eli mitä kaikkea kriittistä siihen sisältyy. Se on sitten toinen asia, mitä kaikkea hän on sanonut ja mitä hänen sanomisistaan on nostettu julkisuuteen. Mutta edelleen viittaan siihen, että taitavasti tällaisia lausuntoja käytetään hyväksi”, Itkonen vastaa.

Helsingin Sanomat kysyi Litmaselta sähköpostitse kysymyksiä matkaan liittyen.

HS kysyi muun muassa kenen kutsumana hän oli matkalla, miksi hän osallistui, saiko hän korvauksen osallistumisestaan, mitä hän ajattelee Qatarin MM-kisoja kohtaan esitetystä kritiikistä ja miksi hän antoi maineensa ja nimensä Qatarin valtion käyttöön kehumalla kisajärjestelyjä?

Litmanen lähetti yhden pitkän vastauksen, mutta kaikkiin kysymyksiin hän ei tullut vastanneeksi.

”Olin yksityismatkalla ja lomalla Qatarissa vaimoni kanssa viime viikolla. Matkan järjesti suomalainen yritys, jonka pyynnöstä lähdimme matkalle. Emme osallistuneet yhtä cocktail-tilaisuutta lukuun ottamatta yrityksen viralliseen matkaohjelmaan, vaan meillä oli oma ohjelmamme.”

Litmasen oli kutsunut Qatariin uusi suomalaisyritys Airtouch oy, joka tekee urheiluun liittyviä matkapalveluja Suomeen ja Suomesta muualle.

”Koska jalkapallo kiinnostaa minua ymmärrettävistä syistä, halusin nimenomaan itse tutustua matkani aikana MM-kisavalmisteluihin, stadioneihin, sekä samalla tavata entisen pelikaverini, Qatarissa juuri valmennusuran aloittaneen Xavin, jonka vetämät harjoitukset myös seurasin. Tähän kaikkeen tarjoutui mahdollisuus.”

Litmanen haluaa korostaa, että kaikki hänen jalkapalloon liittynyt kanssakäyminen Qatarissa tapahtui täysin hänen omasta toiveestaan ja vapaasta tahdostaan.

”Qatarin valtio tai mikään muu qatarilainen organisaatio tai yhtiö ei ole tästä maksanut mitään. Toimin täysin oman mielenkiintoni mukaan, kuten lukuisissa muissakin paikoissa ja maissa, joissa olen vieraillut.”

”Se, mitä julkisuuteen jalkapalloon liittyvistä asioista sanoin, perustuu vain ja ainoastaan siihen informaation, jonka itse paikan päällä sain ja jonka itse omin silmin näin. Mielipiteet ovat omiani, eivät kenenkään sanelemia. Ymmärtääkseni sananvapauteen kuuluu edelleen se, että saa olla jotain mieltä. Itse olen edelleen sitä mieltä, että (HUOM!)jalkapallo-olosuhteet – kuten fasiliteetit (hotellit, stadionit) ja etäisyydet – ovat loistavassa kunnossa ajatellen 2022 pelattavaa jalkapallon MM-lopputurnausta. Otan vain ja ainoastaan kantaa pelaajien ja joukkueen, urheilullisesta, näkökulmasta. Mihinkään muuhun en ottanut Qatarissa tekemässäni haastattelussa tai muutenkaan kantaa, suuntaan tai toiseen. Enkä tee sitä nytkään”, Litmanen kirjoitti vastauksessaan.

Jos oikein rivien välistä lukee ja haluaa tulkita, vaikuttaa Litmanen antavan ymmärtää tiedostavansa Qatarin ongelmat mutta kommentoi vain urheilullisia olosuhteita.

Litmasen matkalle kutsuneen Airtouch oy:n toimitusjohtajan Pekka Mäkisen mukaan matkassa oli kyse vienninedistämisestä, johon osallistui yhteensä 20 suomalaista yritystä elintarviketeollisuudesta matkailuun.

”Kukaan ei ole maksanut hänen [Litmanen] kulujaan.”

Litmanen osallistui yhteen yrityksen tilaisuuteen, ja yritys oli Litmasen avuksi. Mäkisen mukaan yritys auttoi Litmasta tapaamisissa.

”Hän osallistui palvelumme päälanseeraustilaisuuteen, ja muuten hänellä oli yksityisohjelmaa. Olin avuksi, ja hän tapasi Xavin. Sitten järjestimme sen, että hän tutustui paviljonkiin, jossa kerrotaan Qatarin jalkapallon MM-kisojen tarina.”

”Varmaan monia mietityttää, mikä on [kisojen] kokonaisuus, ja hän ilmeisesti halusi nähdä omin silmin, mistä on kyse.”

Mäkisen mukaan Litmasen läsnäoloa matkalla ei mitata rahassa, vaan kyse on suhdetoiminnasta. Yrityksellä ei ollut Mäkisen mukaan ehtoja Litmasen matkalle.

Keskustelu Qatarin jalkapallon MM-kisojen kiistanalaisuudesta sai uutta vauhtia viime tammikuussa, kun Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen leirille kutsun saanut Helsingin Jalkapalloklubin Riku Riski kieltäytyi matkasta eettisiin syihin ja arvoihinsa vedoten. Riski kertoi HS:lle antamassaan haastattelussa, miksi hän vetäytyi matkalta.

”Syynä päätökseeni olivat eettiset syyt ja arvot, joiden mukaan halusin toimia ja pitää niistä kiinni. Mielestäni se oli tärkeätä”, Riski sanoi tammikuussa.

Suomen Palloliitto joutui selittelemään matkakohdetta, mutta Riskin teosta syntyi keskustelu huippu-urheilun etiikasta. Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden mukaan on urheilujohdon tehtävä huolehtia, että yksittäisen urheilijan ei tarvitse miettiä, voiko hän lähteä johonkin paikkaan urheilemaan maan puolesta.

”Kun kohu tuli, soitin Olympiakomitean puheenjohtajalle Timo Ritakalliolle ja sanoin, että tämä ei ole vain jalkapallon asia. Siitä seurasi, että Suomen urheilun eettinen keskus teki ansiokkaan lausunnon, jossa mietittiin, millä tavalla olisi oikein suhtautua eettisesti näihin asioihin”, Lahti sanoo.

Riski pakotti käytännössä urheilujärjestöt ja urheilijat katsomaan peiliin ja tarkastelemaan kriittisesti toimintaansa maissa, joissa on ihmisoikeusloukkauksia. Riskin uhraus oli sankarillinen, ja teolla oli hyviä seurauksia.

Entä, mikä on Jari Litmasen rooli nyt Palloliitossa? Palloliitto neuvotteli viime vuoden lopussa uuden yhteistyösopimuksen Litmasen kanssa. Uusi sopimus on Ari Lahden mukaan merkittävästi pienempi kuin aiempi nelivuotinen sopimus. Litmanen on mukana Palloliiton kumppanuustilaisuuksissa kotimaassa ja ulkomailla.

”Hän on yksityishenkilö, jolta ostamme palveluita”, Lahti sanoo.

Ovatko yhteistyökumppanin kritiikittömät lausunnot Qatarista ongelmallisia Palloliiton mielestä?

”Olen oppinut kunnioittamaan kaikkien mielipiteitä. Kunnioitan hänen mielipiteitään.”

Litmanen oli esikuva ja Kuningas jalkapallokentällä, mutta viimeistään Qatarissa annettujen lausuntojen jälkeen on selvää, että moraaliseksi esikuvaksi hänestä ei enää oikein ole. Valitettavasti hänestä tehtiin kertaheitolla Qatarin emiirikunnan narri.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Kauppasodan vaikutukset näkyvät jo eri puolilla maailmaa: Thaimaassa hotellihinnat ovat jopa puolittuneet, Islannissa turistien määrä romahti

  5. 5

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  6. 6

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  8. 8

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  9. 9

   Kuuluuko tarpeiden tekeminen toisen metsään jokamiehen oikeuksiin?

  10. 10

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  8. 8

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää