Urheilu    |   Kommentti

Qatar näytti MM-kisojen vieraille kahdet kasvot: ”Salakapakoissa” istui olutlasi kädessä paljon paikallisia miehiä

Kymme­nes kerta MM-­kisoissa toden sanoi vai sanoiko?

Ei, sillä Qatarin pää­kaupungissa Dohassa järjestetyt yleisurheilun maailman­mestaruus­kilpailut olivat kaikkea muuta kuin tavalliset.

Jo itse Khalifa-stadion erosi kaikista muista MM-kisojen stadioneista. Pekingissä ja Lontoossa on hienot ja uudet stadionit, mutta Doha oli vielä jotain muuta. Missään muualla lähes 40 asteen lämpöä ei ole viilennetty 25 asteeseen.

Viilennys oli pakon sanelemaa. Jos stadionilla olisi urheiltu samanlaisessa pätsissä kuin maantielajeissa, maratonilla ja kävelyissä, se olisi ollut yhtä helvettiä myös katsojille.

Katsojia Khalifassa tosin oli vähän. Lähes 50 000 hengen katsomo kumisi joinain päivinä tyhjyyttään. Poikkeuksena oli kisojen toinen perjantai, jolloin järjestäjät olivat laskeneet liikkeelle niin paljon ilmaislippuja, että kaikki maksaneet katsojat eivät päässeet omille paikoilleen.

Television katsojille MM-kisat tarjosivat hyvää viihdettä ja hienoja kilpailuja. Stadionin pimentäminen illan viimeisen lajin esittelyssä näytti paikalla paremmalta kuin tv-ruudussa.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on saanut paljon kritiikkiä, että se vuonna 2014 myönsi MM-kisat Qatarille. Vastikkeeksi IAAF sai 100 miljoonaa dollaria. Yksikään Euroopan maa ei olisi vastaavaan suostunut.

Hyvänä puolena voi olla – tai niin maailmalla toivotaan –, että arvokisojen myötä Qatar avautuu. MM-kisojen aikana viralliset tahot korostivat länsimaalaisille, kuinka työt tekevillä miljoonilla siirtolaisilla on kahdeksan tunnin työaika. Palkka maksetaan vain sähköisesti ja paperittomat eivät saa töitä. Niin siis virallisesti. Käytännössä tilanne on todennäköisesti toinen.

Vajaan kahden viikon aikana vierailijalle selvisi, että Qatarilla on kahdet kasvot. Toinen puoli on maallistunut – ”salakapakoissa” istuu olutlasi kädessä paljon paikallisia, miehiä. Toinen puoli katsoo pahasti, kun vähäpukeinen urheilijanainen on harjoituslenkillä.

Kolmen vuoden päästä Qatarissa pelataan jalkapallon MM-kisat. Vasta ne ovat todellinen näyteikkuna, mihin suuntaan maa on menossa.

Suomelta kisat sujuivat lähes, kuten pitikin. Valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola veti suomalaismedian kritiikiltä maton jalkojen alta jo ennen kisoja, kun hän sanoi, ettei Dohassa ole menestyspaineita ja että pistesija on kiven alla.

Sama kivinen ja karu tie suomalaisilla on edessään ensi vuonna Tokion kesäolympialasissa, eikä se koske vain yleisurheilijoita, vaan koko joukkuetta. Loppukesän EM-kisoissa Pariisissa yleisurheilijat ovat omalla paikallaan, kun vastassa ei ole koko maailma. Pariisissa voi puhua jälleen suomalaismitalista esimerkiksi 100 metrin aidoissa.

Jos Suomen joukkueesta haluaa nostaa esille yhden persoonan, hän on seitsenottelija Maria Huntingtonin valmentaja Matti Liimatainen. Mustaa huumoria viljelevä sanavalmis mies on vanhan ajan ”old school” -valmentaja. Kun Huntington keskeytti, Liimatainen sanoi sytyttävänsä ”vitutusnortin”.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  2. 2

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  9. 9

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää