Urheilu

Koripallopomon twiitti Hongkongin mielenosoittajien puolesta sai Kiinan hermostumaan ja NBA:n pelästymään, nyt seura pohtii toimitusjohtajan potkuja

NBA:n oman ilmoituksen mukaan koripallosarjaa seuraa Kiinassa lähes 500 miljoonaa katsojaa.

Urheilun ja politiikan erottaminen käy yhä vaikeammaksi. Tämän sai huomata koripallon NBA-seura Houston Rocketsin toimitusjohtaja Daryl Morey twiitattuaan perjantai-iltana Hongkongin mielenosoittajia tukevan viestin.

Viestissään hän kehotti ihmisiä ”taistelemaan vapauden puolesta ja seisomaan Hongkongin tukena”.

Viesti sai monet sekä Kiinassa että Yhdysvalloissa hermostumaan perinpohjaisesti. Tapahtumaketjusta kertoi yhdysvaltalainen urheilulehti The Ringer.

Rocketsin omistajiin kuuluva Tilman Fertitta twiittasi nopeasti, että Morey ei edusta Rocketsin kantaa, ja että seura ei ole millään lailla poliittinen toimija.

Mutta maito oli jo kaatunut. Sunnuntaina Kiinan koripalloliitto ilmoitti, että Moreyn Hong Kongia koskevat huomiot olivat hyvin sopimattomia. Samalla liitto kertoi lopettavansa yhteistyön Rocketsin kanssa. Liittoa johtaa Rocketsin entinen monivuotinen tähti Yao Ming. Hän pelasi seurassa vuosina 2002–2011 ja hänet valittiin kahdeksan kertaa sarjan tähdistöön.

Houstonissa sijaitseva Kiinan konsulaatti puolestaan ilmoitti olevansa erittäin tyytymätön ja järkyttynyt Moreyn kommentista johtuen.

Eräs kiinalaiselle yleisölle työskentelevä koripallotoimittaja puolestaan kertoi Rocketsin merkittävän kiinalaissponsorin SPDB:n lopettavan toistaiseksi kaiken yhteistyön seuran kanssa.

NBA on Kiinassa erittäin suosittu sarja, ja viime päiviin saakka Rockets oli tutkimusten mukaan toiseksi suosituin joukkue. Heinäkuussa NBA arvioi lähes 500 miljoonan kiinalaisen seuraavan NBA:n tapahtumia. Se on NBA:lle valtava markkina, josta liiga ei missään nimessä halua luopua. NBA-otteluita esittää Kiinassa suoratoistona kiinalainen Tencent, joka kertoi sunnuntaina lopettavansa Rocketsin pelien näyttämisen.

Nyt Morey on poistanut kiistanalaisen twiittinsä, ja kirjoittanut sen sijaan, että ei halunnut loukata Rocketsien kannattajia tai ystäviään Kiinassa. Hän myös kertoo saaneensa asiaan ”uusia näkökulmia”.Siitä huolimatta kohu twiitin ympärillä jatkaa paisumistaan. NBA on liigana ehtinyt irtisanoutua Moreyn näkemyksistä, samoin Rocketsin pelaaja James Harden. NBA kirjoitti tiedotteessaan kunnioittavansa Kiinan historiaa ja kulttuuria. NBA myös pahoitteli sitä, että ”Moreyn kommentit ovat syvästi loukanneet monia Kiinassa”.

Morey ja Rockets ovat parhaillaan Japanissa pelaamassa kautta edeltäviä harjoitusotteluita. Morey lähetti twiittinsä juuri tältä matkalta.

Mittavat ja pitkään jatkuneet mielenosoitukset Hongkongissa alkoivat kesäkuussa, kun vallanpitäjät esittelivät lakihankkeen, jonka perusteella Hongkong voisi luovuttaa rikoksista epäiltyjä myös Manner-Kiinaan. Viikonloppuna Hongkongissa puhkesi jälleen laajoja mielenosoituksia, kun alueen hallinto ilmoitti ottavansa poikkeuslait käyttöön ja kieltävänsä naamiot mielenosoituksissa.

Hongkong on Kiinan erityishallintoalue, jossa on selvästi laajemmat kansalaisoikeudet kuin Kiinassa. Kiina ja Hongkongin edellinen isäntä sopivat, että Hongkongin siirryttyä Kiinan hallintaan sen erityisoikeudet säilyvät 50 vuotta. Kiina on kuitenkin tiivistänyt otettaan koko ajan.

Houston Rocketsin johto on julkisuudessa vakuuttanut, että välit toimitusjohtaja Daryl Moreyn kanssa ovat edelleen kunnossa. The Ringerin lähteiden mukaan seuran johto on kuitenkin käynyt keskusteluja Moreyn irtisanomisesta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  5. 5

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  6. 6

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  7. 7

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  10. 10

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  9. 9

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää