Urheilu    |   Kolumni

Maajoukkuevalmentaja ylistää keskikenttä­pelaaja Eveliina Summasta, mutta se on viesti kaikille pelaajille

Naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan Anna Signeulin mukaan on tärkeää puhua kansainvälisistä taitovaatimuksista.

Jalkapallossa aniharvoin kuulee valmentajien hehkuttavan estoitta yksittäistä pelaajaa. Se on ymmärrettävää, kysehän on joukkuepelistä.

Useimmiten valmentajat korostavat puheissaan ennen ja jälkeen otteluiden koko joukkueen panosta, joukkuepeliä ja niin edelleen. Samat jargonit ja futisliturgiat kuullaan viikosta toiseen hieman eri sanakäänteillä.

Siksi olikin niin virkistävää kuulla äskettäin naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan Anna Signeulin laulavan ylistyslaulua maajoukkueen keskikenttäpelaajalle Eveliina Summaselle HS:n haastattelussa.

Naisten maajoukkueessa kilpailu keskikentän keskustan pelipaikoista on kovempaa kuin muilla pelipaikoilla. Suomella on selvä ykkösmaalivahti, selvä ykköshyökkääjä ja puolustajissakin on vakioaloittajia, mutta luontaisia laitahyökkääjiä Suomelta puuttuu.

Sama ilmiö on vallalla sekä tyttöjen että poikien jalkapallossa: taitavimmat pelaajat laitetaan pelaamaan keskelle kenttää. Mutta ovatko hyvätkään suomalaiset keskikentän keskustan pelaajat kansainvälistä tasoa? Ainakin yhdellä pelaajalla on edellytykset nousta huipulle.

”Minun on pakko sanoa, että Eveliina Summasella on loistavat ominaisuudet. Hänestä tulee niin hyvä, odottakaa pari vuotta. Hänellä on kaikki tarvittava. Hän on hyvä puskemaan palloa, hänellä on hyvä fysiikka, hän on vahva ja pitkä, mikä on etu. Hän voittaa kaikki pääpallot Örebrossa”, Signeul aloitti kehutulvansa, josta ei ollut tulla loppua.

”Hänellä on pitkät jalat, kuten minulla, mutta hän on aika nopea ensimmäisellä viidellä metrillä. Hän on hyvä prässäämään.”

Summanen, 21, siirtyi viime vuoden joulukuussa HJK:sta Ruotsin liigaan KIF Örebro -seuraan, ja Signeul odottaa keskikenttäpelaajan kehittyvän entisestään. Viime vuonna HJK:ssa päävalmentaja Joonas Rantanen teki töitä kehittääkseen Summasen kunto-ominaisuuksia. Summanen kehittyikin, mutta Signeulin mukaan Örebrossa nähtiin, että suomalaisen pitää harjoitella vielä paljon lisää.

Nuorille suomalaispelaajille Ruotsi on edelleen erinomainen vaihtoehto ammattilaisuran ensimmäiseksi etapiksi, sillä ruotsalaisseuroissa harjoitellaan edelleen todella paljon. Enemmän kuin esimerkiksi Britannian Superliigassa.

Signeulin mukaan oli erinomaista, että Teemu Pukki kertoi kehittymisensä yhdeksi tärkeäksi syyksi nimenomaan harjoittelun.

”Pukki antoi hyvän viestin kaikille pelaajille.”

Signeulin mukaan fyysisessä harjoittelussa menee pari kolme vuotta ennen kuin tulokset näkyvät. Sen jälkeen Summaselta voi odottaa paljon enemmän.

”Hänellä on oikea mentaliteetti, sillä hän ei jännitä vaan on innostunut ja motivoitunut.”

Signeul jatkoi Summasen hyvien ominaisuuksien luettelemista: hyvä pelisilmä, kyky nähdä koko kenttä, ymmärrys siitä, mitä kentällä tapahtuu edessä ja takana sekä taitoa syöttää molemmilla jaloilla – puhumattakaan vahvasta laukauksesta.

”Hän on niin kokonaisvaltainen pelaaja. Olen todella vaikuttunut hänestä, minkä ehkä kuulee. Sitä etsii sellaisia keskikenttäpelaajia, jotka pystyvät kontrolloimaan peliä, rytmittämään peliä ja voittamaan palloja. Sellaisia on vaikea löytää. Olen niin innoissani, että minulla on joukkueessani Eveliina Summanen ja Emmi Alanen.”

Kun jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja ylistää yksittäistä pelaajaa, kyse on viestistä kaikille pelaajille – siitä, millaisia kykyjä ja pelaajia kansainvälisellä tasolla tarvitaan.

Kehuissa on kuitenkin vaaransa. Ruotsissa Signeul ylisti joukkueensa maalivahtia ja kehui hänen kykyään ponnistaa ja hypätä.

”Pelissä hän vain hyppi jopa helppoihin palloihin, kun hän halusi näyttää osaamistaan. Sanoin maalivahtivalmentajalle, että tämä on viimeinen kerta, kun kehun pelaajaa.”

Tiistaina vaasalaisilla on tilaisuus nähdä Summasen kyvyt, kun naisten jalkapallomaajoukkue kohtaa EM-karsinnoissa Albanian karsintojen toisessa ottelussa. Suomi aloitti karsinnat vierasvoitolla Albaniassa, ja toinen voitto antaisi karsintaurakalle lentävän lähdön.

Suomi–Albania Vaasan Elisa-stadionilla tiistaina kello 19.00. TV2 näyttää ottelun.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  6. 6

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  9. 9

   Rakennusliitto: Osa ulkomaalaisista rakennustyöläisistä saa viiden euron tuntipalkkaa

  10. 10

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää