Unelmaduunissa

Urheilusta vastaava ministeri Hanna Kosonen on hiihtosuunnistuksen maailmanmestari ja tuntee omakohtaisesti huippu-urheilijan taloushuolet. Kosonen haluaa lisää rahaa urheilulle, sillä hänen mielestään huippu-urheilijan pitäisi pystyä rahahuolien sijaan keskittymään urheilemiseen.

Julkaistu: , Päivitetty:

”Kaikkeni olen tehnyt sen eteen, että liikunnan määrärahat nousisivat. Olen iloinen, että vastaavana ministerinä saan sitä tehdä.”

Näin sanoo Antti Rinteen (sd) hallituksessa urheiluasioista vastaava Hanna Kosonen (kesk). Hän hoitaa tehtävää ensi vuoden elokuuhun asti, jolloin Annika Saarikon (kesk) on määrä palata perhevapaalta.

Kososella on poikkeuksellinen läheinen suhde urheiluun. Hän on ensimmäinen pestiä hoitava maailmanmestari Suomen hallituksen historiassa.

Tehtävää ensi syksyyn hoitavalla Kososella on hiihtosuunnistuksen maailmanmestaruus nuorten sarjoista, ja aikuisten sarjassa hän on voittanut MM-kultaa viestissä ja pronssia henkilökohtaisella matkalla.

Urheilun lisäksi Kososen salkkuun kuuluvat tiede- ja kulttuuriasiat. Euromääräisesti urheilu on salkun toiseksi kevein hallinnonala nuorisotyön jälkeen: 160 miljoonaa euroa.

Kosonen haluaa, että urheilun määrärahat kasvaisivat. Kokemusperäiseksi asiantuntijaksi itseään kuvaileva Kosonen tietää, että etenkään yksilölajeissa ei ole helppoa.

Vain harva voi kutsua itseään ammattilaiseksi, ja vielä harvempi saa jotain säästöön urheilu-uran jälkeiseen aikaan.

”Tälläkin hetkellä moni yksilöurheilija urheilee köyhyysrajalla ja laittaa kaikki rahansa urheiluun, mutta niin minäkin tein.”

Omaa urheilu-uraansa Kosonen rahoitti opintotuella, joka kuuluu nyt hänen salkkuunsa, sekä leiriavustuksilla ja muutamilla sponsori- ja valmennusapurahoilla. Kaikki meni, mitä tuli, kun tavoitteena oli maailmanmestaruus.

Heruuko ministeriltä sympatiaa nykyisille huippu-urheilijoille?

”Kyllä heruu, koska se ei ole helppoa. Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomessa on aika vähän sponsorirahaa ja mahdollisuudet satsata uraan ovat heikommat. Huippu-urheilijan pitäisi pystyä rahahuolien sijaan keskittymään urheilemiseen. Onneksi rahaa on tulossa lisää.”

Lisärahalla Kosonen viittaa 4,8 miljoonan euron pottiin, joka on tarkoitettu liikunnan ja huippu-urheilun edistämiseen.


 

”Aika pienillä summilla voitaisiin saada paljon aikaan.”

Olympiarahasto on Harry Harkimon (Liike Nyt) johtaman työryhmän idea kahden vuoden takaa. Se kuuluu viime vuonna julkaistun ensimmäisen urheilupoliittisen selonteon ja Rinteen hallituksen keinovalikoimaan huippu-urheilun rahoituksen vahvistamiseksi.

Valtio on sitoutunut kartuttamaan Olympiarahaston pääomaa vastinrahaperiaatteella 20 miljoonalla euroa, kunhan urheilu kerää itse saman verran.

Ensimmäisiä avustuksia Olympiarahastosta voidaan jakaa vuonna 2021 tai 2022, mikäli varojen keruu etenee Olympiakomitean suunnitelmien mukaan.

Kososen lempilapsi on Liikkuva Suomi -hanke, jonka tarkoituksena on tehdä liikkuminen ja urheilullisen elämäntavan valitseminen mahdollisimman helpoksi kaikille suomalaisille.

Siihen kuuluu muun muassa Liikkuva koulu -hankkeen toimintamallien laajentaminen päiväkoteihin ja toisen asteen oppilaitoksiin.

”Tavoitteena on lisätä ja kehittää malleja, jolla lapsia liikutetaan päivän aikana.”

Hallitus selvittää myös huippu-urheilulain tarpeellisuutta: mikä on suomalaisen huippu-urheilun malli, ja miten pitäisi toimia, jotta menestystä tulee.

”Selvitystyö tarpeellisuudesta lähtee vasta käyntiin, enkä lähde enempää arvailemaan sisällöstä”, Kosonen sanoo.

Hän huomauttaa, että liikkuminen ei ole pelkästään olosuhteista kiinni.

”Ulkoliikuntaihmisenä olen sitä mieltä, että aina ei tarvitse rakentaa paikkoja, voihan sitä mennä vaikka metsään. Se on oikein mukavaa.”

Liikkuva Suomi on siksikin lähellä ministeri Kososen sydäntä, että tutkimusten mukaan suomalaisten liikkumista lisäämällä voitaisiin saada miljardisäästöjä sosiaali- ja terveyskuluihin.

”Aika pienillä summilla voitaisiin saada paljon aikaan, ja se on yksi syy lähdölleni politiikkaan.”


 

”Tälläkin hetkellä moni yksilöurheilija urheilee köyhyysrajalla ja laittaa kaikki rahansa urheiluun, mutta niin minäkin tein.”

Polttavin ministeri Kososen hallinnonalan asioista on tällä hetkellä Veikkaus, sen valtiolle tulouttamat voittorahat ja niiden jakaminen edunsaajille.

Tiede- ja kulttuuriministerin jaettavana on vuodessa 548 miljoonaa euroa, joista 155 miljoonaa euroa menee urheilulle. Veikkaus on ollut edunsaajille vuosikausia vauhtiaan kiihdyttävä raha-automaatti, sillä sen valtiolle tulouttama voitto ja myös edunsaajille jaettava rahapotti on kasvanut tasaisesti.

Nyt tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä Veikkauksen tuotot ovat kääntymässä laskuun ja tuskin palaavat enää nousu-uralle. Asia on ongelmallinen erityisesti urheilun kannalta, jonka rahoitus nojaa käytännössä kokonaan veikkausrahoihin.

Ministeri Kososen mukaan ongelma on tiedostettu myös hallituksessa. Talven aikana on tarkoitus selvittää, voisiko urheilu saada valtiolta budjettirahaa veikkausrahojen lisäksi.

Tällä hetkellä veikkausvoitoilla rahoitetaan liikunnan osalta jopa lakisääteisiä toimintoja.

”Nyt on hyvä hetki katsoa, miten nämä kaikki rahoitetaan edelleen huolimatta siitä, mitä veikkausvoittovaroille käy.”

Veikkauksen nykyistä yksinoikeusasemaa Suomen rahapelimarkkinoilla Kosonen ei lähtisi kuitenkaan purkamaan. Hän vaatii Veikkaukselta kuitenkin vastuullisempaa toimintaa ja pelihaittojen ottamista vakavasti.

Urheilun yhteys Veikkaukseen on ollut historiallisesti vahva. Tuoko Veikkaus urheilulle huonoa mainetta?

”Tässä on tosi hyvä hetki miettiä Veikkauksenkin toimintatapoja, ja niitä mietitäänkin. He tulivat ulos vastuullisuusohjelmansa kanssa, joka on hyvä asia. Näin merkittävänä toimijana Veikkauksen on syytä ottaa vastuullisuuskysymykset vakavasti.”

Ministeri Kososen neljä liikuntatärppiä

Urheiluministeri Hanna Kosonen tunnustaa olevansa liikunnan suhteen eritoten ulkoilmaihminen.

Hiihtosuunnistuksen maailmanmestari on liikkunut koko ikänsä metsässä kaikkina vuodenaikoina. Sieltä mieleen ovat jääneet tuoksut, tunnelmat ja maisemat.

”Ne ovat tallentuneet solutasolle. Jos asvaltilla on vettä kirpeässä syyssäässä, tulee mieleen millaista oli hiihtää koleana syysaamuna rullasuksilla vetotreeniä.”

1) ”Keskuspuisto on suosikkini, se on valtavan ihana paikka. Polkuja on joka suuntaan, ja siellä pystyy tekemään vaikka minkälaisen metsälenkin Helsingin keskustan kupeessa. Talvella ajan raitiovaunulla Laaksoon, josta pääsee suksilla vaikka maailman äärin.”

2) ”Merenrannoilla on hieno juoksennella, vaikka mielelläni hakeudun metsäisille paikoille.”

3) Nuuksio. ”Erämaaympäristö, jossa on upeita järviä ja mahtavia suunnistusmastoja.”

4) ”Pyörätiet ovat mahtavat. Harrastan niillä yhä rullaluisteluhiihtoa. Kun on ihmisiä, on pyöräteitä.”

Oikaisu tiistaina 8. lokakuuta kello 10: Urheilu on ministeri Hanna Kososen salkun euromääräisesti toiseksi kevein toimialue, ei kevein kuten jutussa aiemmin väitettiin. Vähiten rahaa saa nuorisotyö. Jutussa mainittu 4,8 miljoonan euron summa osoitetaan liikunnan ja huippu-urheilun edistämiseen, ei Olympiarahastoon.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Hanna Kosonen


 43-vuotias, kotipaikka Savonlinna. Perheessä kaksi tytärtä.

 Tiede- ja kulttuuriministeri, salkkuun kuuluvat myös urheilu, nuorisoasiat ja opintotuet.

 Annika Saarikon äitiysloman sijaisena elokuuhun 2020 asti.

 Toisen kauden kansanedustaja. Kososen puolue on keskusta.

 Koulutukseltaan filosofian maisteri, pääaineena taidehistoria.

 Ennen kanssaedustajan uraa työskennellyt muun muassa kulttuurituottajana ja valtakunnallisen luovan alan yhdistyksen Diges ry:n asiantuntijana.

 Saavutuksia hiihtosuunnistuksessa: viestin maailmanmestari 2000, normaalimatkan MM-pronssia 2000, pikamatkan EM-pronssia 2001, maailmancupin kokonaiskilpailussa neljäs (2000) ja viides (2001), normaalimatkan Suomen mestari (2001), useita muita SM-mitaleita, kaksi nuorten maailmanmestaruutta (1996).

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  5. 5

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  6. 6

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  9. 9

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  10. 10

   Anarkisti Suvi Auvinen tapasi Taru Tujusen ja tajusi, että kokoomus­vaikuttajaa on vaikea pitää luokka­vihollisena – Siitä alkoi yhteistyö, ja lopulta Tujunen palkkasi Auvisen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää