Urheilu

Urheiluliiton johtaja Sami Itani arvioi yleisurheilun MM-kisoja tyrmäävän suorasukaisesti: ”Rahan takia kisat Dohaan myönnettiin”

Itani vaatii urheilujohtamiselta johdonmukaisia periaatepäätöksiä. Hänen mukaansa eettisesti kestämättömiä paikkoja ei edes pitäisi harkita kisajärjestäjiksi.

Suomen urheiluliiton (SUL) puheenjohtaja Sami Itani ei peittele näkemyksiään sunnuntaina päättyneistä yleisurheilun MM-kisoista Dohassa.

Kisojen myöntäminen ihmisoikeusrikkomuksista tunnettuun Qatariin aiheutti jo ennen kisoja paljon kritiikkiä, eivätkä mielipiteet ole muuttuneet.

Kisojen aikana puhuttivat niin paahtava kuumuus, ulkomaalaisten työolot kuin tyhjät katsomot, joihin kisajärjestäjät marssittivat siirtotyöläisiä.

MM-kisojen hakuprosessia on kritisoitu, ja Itani sanoo suoraan, että kyse oli rahasta, jota on liikkunut Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) suuntaan kahdella eri tavalla.

Hän haluaa korostaa, että hänen mielipiteensä ovat henkilökohtaisia ja hän toi ne julkisesti esiin jo ennen MM-kisojen alkua.

”On niin sanottua puhdasta rahaa, joka voi sekin olla eettisesti kyseenalaista, eli on annettu sponsorointieuroja. Lisäksi on todella vahvoja merkkejä myös ihan puhtaasta korruptiosta. On tervettä ja väistämätöntä, että urheilujohtajat sanovat ääneen, että raha ratkaisi. Rahan takia kisat Dohaan myönnettiin”, Itani sanoo.

”Vuonna 2017 Lontoossa oli MM-kisat, joita myös Doha haki. On käymässä ilmi, että Qatar oli yrittänyt ostaa ne kisat korruptiolla. Samat oikeudenkäyntejä odottavat päätöksentekijät myönsivät myöhemmin 2019 kisat Dohaan ja korruptiotodisteet ovat vahvoja."

Itani pitää kansainvälisen ja kansallisen urheilujohtamisen suurimpana haasteena johdonmukaisten periaatepäätöksien tekemistä.

”Esimerkki periaatepäätöksestä on se, että paikkoja, jotka ovat eettisesti kestämättömiä, ei oteta harkintaankaan kisajärjestäjiksi. Ellei sitten kisoja myönnetä ehdollisina, ja silloin ehdot tulisi sitoa yhteiskuntajärjestyksen edistämiseen uskottavasti ja läpinäkyvästi”, hän sanoo.

”Aikaisemmin ehdot ovat olleet korkeintaan taloudellisia. Kaikki tiedämme, että esimerkiksi Persianlahden maakaasu- ja öljydiktatuureissa ei sata miljoonaa ole minkäänlainen merkki sitoutumisesta poliittiselta johdolta.”

Itania ei Dohan puolityhjäksi jääneellä Khalifa-stadionilla nähty. SUL:n puheenjohtaja kertoo halunneensa boikotoida eettisesti kestämättömiä kisoja, vaikka boikotti-sanan käyttämistä onkin välttänyt.

”En ole halunnut puhua boikotoinnista, jotta keskustelu ei ohjautuisi minuun henkilönä oikeiden ongelmien sijaan. Olen välttänyt boikotti-sanaa, mutta jos sanakirjatulkintaa katsoo, niin siitähän kyse on”, hän sanoo.

”En koskaan harkinnutkaan Qatariin lähtemistä ihan puhtaasti sen vuoksi, että koen, että legitimoisin kisavalinnan menemällä paikalle. Toisaalta olen myös linjannut, että tänä vuonna keskityn täysin kotimaan toimintaan.”

Suomi saavutti MM-kisoista vain yhden pistesijan, kun Lassi Etelätalo sijoittui miesten keihäässä neljänneksi. Itani sanoo kuitenkin olevansa ylpeä joukkueesta, jonka taso ei vain vielä riitä kansainvälisellä huipulla nyt nähtyä korkeammalle.

”Meillä on paljon hyvää suomalaisessa yleisurheilussa. Realistinen taso ei ole vielä maailman huippu, mutta meillä on kaikki edellytykset nousta sinne”, Itani sanoo.

”Urheiltiin pääsääntöisesti omalla hyvällä tasolla. Kaikki 22 urheilijaa ansaitsivat paikkansa. Kuuluu urheiluun, etteivät kaikki voi onnistua.”

Ensi kesänä ohjelmassa ovat Pariisin EM-kisat. Niistä Itani odottaa huomattavasti parempia sijoituksia, eikä hän ole valmis laskemaan rimaa tulevaisuuden menestystoiveiden suhteen.

”Ensi vuonna pitää nousta Euroopan huipulle mitalien muodossa, ja varmasti lähitulevaisuudessa nykymaajoukkueen nuorella rungolla globaalilla tasolla pystytään nousemaan mitaleille”, hän sanoo.

”Sen on oltava oletusarvo suomalaiselle yleisurheilulle. Emme saa laskea kunnianhimoa, vaikka kilpailu kovenee.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  5. 5

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  6. 6

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  7. 7

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  8. 8

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää