Urheilu

Joel Pohjanpalo ehti jo miettiä varasuunnitelmaa peliuran päättymisen varalle: ”Onneksi sain jatkaa pelaamista”

Pohjanpalosta tuli nopeampi ja kestävämpi.

Puolitoista vuotta olisi kenelle tahansa todella pitkä toipilasjakso, mutta 25-vuotiaalle jalkapalloilijalle se on aivan liian pitkä. Joel Pohjanpalon tähän syksyyn päättynyt toipilasjakso vei lähes viidesosan hänen vuonna 2012 alkaneesta ammattilaisurastaan.

Syyskuussa Bundesliiga-seura Bayer Leverkusenin lääkärit näyttivät viimein vihreätä valoa sille, että Pohjanpalo voisi päästä pelaamaan. Tällä viikolla hän palasi puolentoista vuoden jälkeen Suomen jalkapallomaajoukkueeseen.

”Varmaan kaikki tietävät, että aika hyvältä tuntuu. Puolitoista vuotta on pitkä aika. Nyt olen vihdoin kunnossa, ja on kiva päästä pelaamaan täysillä, kun mihinkään ei satu, eikä tarvitse varoa”, Pohjanpalo sanoi tiistaina A-maajoukkueen hotellilla päivän harjoitusten jälkeen.

Uran melkein päättänyt loukkaantuminen tapahtui maaliskuussa 2018 maaottelussa Makedoniaa vastaan.

Viime vuoden heinäkuussa lääkärit viimein löysivät oikean diagnoosin jalkavaivaan. Silloin Pohjanpalon oikeasta nilkasta löytyi luumustelma sekä mahdollisesti rasitusmurtumaan johtava verenkiertohäiriö.

”Alussa oli tosi turhauttavaa, kun kukaan ei osannut sanoa, mikä oli vikana ja mitä pitäisi tehdä. Loppujen lopuksi piti vain ajatella, että toivottavasti jossain vaiheessa joku tietää. Lopulta löytyi diagnoosi ja tapa hoitaa vammaa. Kahdeksasta lääkäristä viisi oli samaa mieltä ja kolme eri mieltä.”

Heinäkuussa 2018 Pohjanpalo neuvotteli jatkosopimusta Leverkusenin kanssa. Mitään ei oltu vielä allekirjoitettu siinä vaiheessa, kun seuralle ja pelaajalle valkeni tieto vamman vakavuudesta ja edessä olevasta toipumisjaksosta.

”Lääkärit sanoivat, että en ehkä koskaan enää pelaa, ja samaan aikaan oma seura halusi tehdä jatkosopimuksen. Sillä oli iso merkitys. Olen velkaa omalle seuralle.”

Kun ura oli vaakalaudalla, ehti Pohjanpalo jo miettiä varasuunnitelmaa, mitä hän tekisi, jos pelaaminen päättyisi.

”Jätän sen omaksi tiedokseni, mikä se olisi ollut. Onneksi sain jatkaa pelaamista.”

Pohjanpalo kertoo, että alkuun kuntoutuminen oli raskasta, sillä hän ei saanut tehdä mitään. Hän joutui vain odottelemaan ja syömään lääkkeitä. Leverkusenin pääomistaja on suuri lääkealan yritys Bayer, joten ei ihme, että seurassa kokeiltiin kaikkia mahdollisia keinoja Pohjanpalon kuntoutumisessa.

”Kaikenlaisia vehkeitä on käytetty ja kaikennäköisiä nappeja on syöty. Olen istunut sairaalassa ja ollut tiputuksessa. Kaikkea on kokeiltu, ja olen varmaan kahdeksan lääkäriä tavannut. Jos syömäni kalsiumin panisi laatikkoon, olisi se varmaan aika iso”, Pohjanpalo sanoi.

Jossain vaiheessa häntä ei meinattu enää päästää CT-kuvauksiin, kun lääkärit pelkäsivät hänen saaneen jo liikaa säteilyä.

Kuntoutuminen eteni vaiheittain, ja välillä hän joutui aloittamaan uudestaan nollapisteestä harjoittelun lepojaksojen jälkeen. Pohjanpalo kertoi pyöräilleensä ainakin 3000 kilometriä.

”Jalka reagoi rasitukseen. Luu keräsi verta sisälleen, ja se oli liian hauras. Jouduin aloittamaan kuntoutuksen aina nollasta ja olemaan viikon tekemättä mitään. Nyt jalka kestää loistavasti.”

Oli kuntoutumisesta myös hyötyä. Pohjanpalo sanoo kehittyneensä fyysiseltä ominaisuuksiltaan, ja on nyt nopeampi ja ketterämpi kuin aiemmin.

”Tällä hetkellä testattu huippunopeuteni on 33,5 kilometriä tunnissa. Se on hyökkääjällä hyvä. Bundesliigan nopeimmalla taitaa olla tällä hetkellä huippunopeus 35 kilometriä tunnissa.”

Kentän sivussa oleminen kasvatti myös luonnetta.

”En enää ota niin tosissaan kaikkia asioita. Osaan hyväksyä virheitä ja nollata ne kentällä. Huipputasolla jalkapalloa pelataan paljon päässä. Ne pelaajat, jotka osaavat suhtautua virheisiin ja tilanteisiin oikealla tavalla ja kovalla itseluottamuksella ovat niitä maailman parhaimpia pelaajia.”

Pohjanpalon poissaollessa maajoukkueesta on Teemu Pukista tullut A-maajoukkueen ykköshyökkääjä, joka on tehnyt maajoukkueessa Pohjanpalon toipumisen aikana kymmenen maalia.

”Aika huikeata nähdä suomalainen kärki Valioliigassa pelaamassa noin kovalla tasolla ja tekemässä noin paljon maaleja. Olen ilolla katsonut niitä pelejä. Teemu on paljon kehittynyt muutamassa vuodessa. Just tänään naureskelin harjoituksissa, että viimeksi, kun pelasin maajoukkueessa oli Teemu vielä Bröndbyssä.”

Pohjanpalon mukaan A-maajoukkue pelaa nykyään samalla tavalla kuin silloin, kun hän oli mukana, mutta vielä paremmin.

”Ilmapiiri on aika huikea treeneissä ja muutenkin joukkueessa.”

Päävalmentaja Markku Kanerva on kaavaillut Pohjanpalolle jokeriroolia.

”Totta kai askel kerrallaan etenen kohti avauskokoonpanoa. Joukkuekaverit ovat pelanneet hyvin, ja saan tapella pelipaikasta. Toivottavasti käsky käy jo Bosnia-pelissä, ja pääsen niittaamaan maalin.”

Suomi kohtaa EM-karsinnoissa seuraavaksi Bosnia ja Hertsegovinan vierasottelussa lauantaina. Viasat ja Viafree.fi näyttävät ottelun.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  5. 5

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  6. 6

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  7. 7

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  8. 8

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  9. 9

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  10. 10

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää