Älypallo tietää, kuka sitä heittää

Sport IQ toi Korisliigaan kuusi vuotta sitten älypallon, jolla ei pelaajien mielestä voinut pelata. Nyt kuusi vuotta myöhemmin se on saanut valmiiksi uuden version, joka miellyttää pelaajia ja jopa oppii, kuka sitä heittää.

Julkaistu: , Päivitetty:

Koripallon ehkä tärkeimmän henkilökohtaisen taidon – heittämisen – harjoittelu perustuu lukemattomiin heittosuorituksiin eri etäisyyksiltä ja tilanteista.

Heittotaidon kehittäminen edellyttää toistoja mutta myös sitä, että heittämisestä pidetään kirjaa. Tavanomaista on, että pelaaja heittää esimerkiksi sata kolmen pisteen heittoa ja laskee sisään menneet.

Tämän koripallon henkilökohtaisten taitojen harjoittelun yrittää nyt mullistaa suomalaisyritys Sport IQ. Yrityksen kehittämä älykoripallo laskee heitot pelaajan puolesta ja erittelee sisään menneet. Se myös tunnistaa erilaiset heitot: vapaaheitot, paikaltaan heitetyt, suoraan syötöstä ja kuljetuksesta heitetyt.

Pelaajalta kerätyn 500 heiton myötä pallo oppii tunnistamaan pelaajan hänen heittotyylinsä perusteella. Sovellus oppii heittäjän sormenjäljen, kuten Sport IQ:n toimitusjohtaja Harri Hohteri sanoo.

Tämän veroista palloteknologiaa ei ole käytössä edes koripalloliiga NBA:ssa.

Sport IQ joutui kuitenkin odottelemaan täysosumaa kuusi vuotta. Yritys toi ensi kerran älypallon Suomeen ja Korisliigaan jo kaudella 2012–2013.

Keväällä 2013 Koripalloliitto ilmoitti joukkueille, että nyt pelataan älypallolla. Ajatus oli hyvä, mutta tuote oli pahasti keskeneräinen.

Kuuden vuoden takaisen pallon ongelma oli, että siinä oli kohta, jonka osuessa lattiaan pallo pomppasi jopa 20 senttiä matalammalle kuin normaalisti. Pelaajat totesivat pallon hyvin pian pelikelvottomaksi. Muutaman ottelun jälkeen siitä luovuttiin vähin äänin.

Ensimmäisen älypallon taru ei silti loppunut siihen. Sitä yritettiin tuoda pelikäyttöön vielä seuraavallakin kaudella. Silloin pallot ilmestyivät jälleen seurojen harjoituksiin, ja liitto ilmoitti, että näillä pelataan. Lopulta pelaajien ja seurojen äänekäs vastarinta sai aikaan sen, että palloilla ei pelattu kaudella 2013–2014 minuuttiakaan.

”Keskeinen oppi silloisesta oli, ettei kannata tuoda markkinoille sellaista palloa, jolla ei voi pelata”, Hohteri sanoo.

Uudesta pallosta on käyttäjäkokemusta sekä pelaajilta että valmentajilta. Korisliiga-joukkueista heittoharjoittelussa palloa käyttää ainakin Helsinki Seagulls. Älypallon pääasiallinen käyttötarkoitus onkin ainakin toistaiseksi harjoittelussa, sanoo Hohteri. Älypallo on kuitenkin kansainvälisen koripalloliiton Fiban hyväksymä, eli sillä voi myös pelata virallisia otteluita.

Seagullsin konkaripelaajan Timo Heinosen mielestä uusi pallo on ollut kuukauden kokeilun perusteella hyvä. Pallon ”älyä” ei huomaa edellisen pallon tavoin.

Keskeisin hyöty Heinosen mielestä on, että älypallon kanssa ei tarvitse miettiä mitään ylimääräistä. Voi vain keskittyä siihen, että heitto on mahdollisimman samanlainen joka kerta.

”Aiemmin se on ollut vaikeaa tai mahdotonta, ainakin ilman monimutkaisia videojärjestelyitä. Hauskaa, jos tällainen olisi ollut olemassa omassa nuoruudessanikin”, 37-vuotias Heinonen sanoo.


 

”Keskeinen oppi silloisesta oli, ettei kannata tuoda markkinoille sellaista palloa, jolla ei voi pelata.”

Heittoharjoittelun edistymistä seurataan puhelinsovelluksella. Sovellus kertoo heittojen määrän, sisään menneet heitot ja jopa heittojen laadun. Yrityksen mukaan pallo sopii sekä ammattilaisille että junioreille.

Koska älypallo oppii kuinkin pelaajan heittotyylin, palloja voi käyttää joukkueen heittoharjoituksissa niin, että kunkin pelaajan omat heittosuoritukset kirjautuvat sovellukseen.

Pallo ja sovellus toimivat kuukausimaksulla. Itse pallo maksaa noin satasen, kuukausimaksu on tilauksesta riippuen joitakin euroja kuukaudessa.

Yhdessä pallossa riittää virtaa 500 tunnin heittämiseen. Se riittää vuodeksi, jos harjoittelee puolitoista tuntia päivittäin, tai kahdeksi, jos heittää puolitoista tuntia joka toinen päivä.


 

”Kontrollointia ei ole tarkoitus lisätä, mutta sovelluksella voi nähdä, ovatko pelaajat heittäneet omalla ajallaan ja tehneet töitä taitojensa kehittämiseksi.”

Pallosta on hyötyä myös valmennustiimille, sanoo Helsinki Seagullsin päävalmentaja Jussi Laakso.

Seagullsin valmennusjohto saa käyttöönsä sovelluksen erikoisversion, jonka avulla he pystyvät seuraamaan koko joukkueen pelaajien heittomääriä ja heittojen laadun kehitystä.

Toisaalta se on valmentajille myös yksi apuväline siihen, kuinka paljon pelaajat käyttävät aikaa omatoimiseen heittoharjoitteluun. Tosin varsinkaan isoja minuutteja liigapeleissä pelaavilla ei ole juuri aikaa omatoimiharjoitteluun.

”Kontrollointia ei ole tarkoitus lisätä, mutta sovelluksella voi nähdä, ovatko pelaajat heittäneet omalla ajallaan ja tehneet töitä taitojensa kehittämiseksi”, Laakso sanoo.

Tosin pelikauden aikana heittotekniikkaan ei voi juuri vaikuttaa, vaikka olisi käytössä minkälaista teknologiaa, Laakso myöntää.

Korisliigassa pelataan niin paljon, ettei yksilöitä kehittävälle harjoittelulle juuri ole aikaa. Kehityskohteet ovat käytännössä täysin joukkuepelissä, eikä seuroissa ole aikaa tai mahdollisuuksia keskittyä tarkasti henkilökohtaisiin taitoihin.

Heittotekniikan liiallisilla muutosyrityksillä voi saada pahimmassa tapauksessa aikaan enemmän vahinkoa kuin hyötyä.

”Mutta on pallon kehityskaari ollut huima. Ensimmäiset prototyypit virhepomppuineen eivät olleet kovin miellyttäviä. Tämä tuntuu ihan rehellisesti oikealta koripallolta”, Laakso sanoo.


 

”Lyhyellä tähtäimellä tavoitteemme on päästä myös Yhdysvaltain markkinoille.”

Heinosen ja Laakson kommentit kielivät siitä, että Sport IQ on älypallonsa kanssa oikealla tiellä. Rahasammoksi pallobisnes ei vielä ole kääntynyt.

Hohteri vertaa yritystään startupien ajatusmaailmaan: kun yrittää muuttaa olemassa olevaa liiketoimintamallia, liiketoiminnan kannattavuustavoitteet ovat vasta muutaman vuoden päässä.

Hohterin mukaan heidän keskeinen ajatuksensa on, että ihmiset alkaisivat nähdä koripallon palveluna, eivät ainoastaan hyllystä ostettavana tuotteena.

”Tärkeintä on tässä vaiheessa, että kuluttajat tykkäävät pallosta. Lyhyellä tähtäimellä tavoitteemme on päästä myös Yhdysvaltain markkinoille, ja pidemmällä aikavälillä näen vakaasti, että kaikki maailman korkealaatuiset pallot ovat älykkäitä”, Hohteri sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  6. 6

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  7. 7

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  8. 8

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  9. 9

   Mies pahoinpiteli satunnaisen vastaantulijan kuoliaaksi kadulla: Tekijä ei muista itse mitään, tuomittiin 4,5 vuodeksi vankilaan

  10. 10

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää