Urheilu

Krista Pärmäkoski teki median edessä aidon kontrolli­harjoituksen: perjantaisin häneltä pääsee itku, kun harjoitus­kaveri Antti Tuisku laulaa telkkarissa

Krista Pärmäkoski tuntee olevansa kuin vuorotteluvapaalla jäätyään harjoituskauden ajaksi maajoukkueen ulkopuolelle.

Lahti

Suomen parhaan naishiihtäjän Krista Pärmäkosken syksyyn on mahtunut monena vuotena yksi päivä, jossa on ollut lavastamisen makua.

Kyse on ollut Pärmäkosken mediapäivästä, jossa hän on poseerannut kuvaajille harjoitusvermeissä, vaikka ei ole oikeasti harjoitellut.

Keskiviikkona Lahden Jokimaalla sijaitsevassa teollisuushallissa kaikki oli toisin.

Pärmäkoski teki median edessä rullasuksilla aidon kontrolliharjoituksen, jonka hän on toistanut useaan kertaan harjoituskauden aikana.

Harjoituksessa mitataan sykkeitä ja maitohappoja, ja ideana on tarkistaa, että urheilija ei ole liian väsyneessä tilassa.

Oma ”treeniluola” juoksumattoineen ja voimaharjoituslaitteineen on yksi konkreettinen esimerkki siitä, että Pärmäkoski on harjoitellut kohti ensi talvea niin sanotusti omillaan, eli maajoukkueen ulkopuolella ja omalla rahoituksella.

Maajoukkueen mukana 28-vuotias Pärmäkoski ehti kulkea lähes kymmenen vuotta peräjälkeen. Keväällä tehdyn kovan mutta harkitun päätöksen takana oli halu saada vaihtelua ja päättää täysin itsenäisesti omasta leirityksestä ja muusta harjoittelusta.

Pärmäkoski vakuutti olevansa erittäin tyytyväinen ratkaisuunsa. Hän on tuntenut olevansa ikään kuin vuorotteluvapaalla.

Pärmäkosken mukaan harjoituskausi on sujunut rennosti, ja se viittaa ainoastaan henkiseen puoleen.

Määrällisesti harjoittelua on kertynyt jopa enemmän kuin viime kaudella vastaavaan aikaan, ja laadullisestikin on pyritty parempaan.

”On tehnyt henkisesti hyvää irtautua hetkeksi maajoukkueesta. Olen saanut harjoitella tavallaan omassa rauhassa. Olen ottanut vähän kuin vuorotteluvapaata”, Pärmäkoski sanoi.

Kun Pärmäkoski ja hänen valmentajansa Matti Haavisto pähkäilivät keväällä maajoukkueen ulkopuolelle jättäytymistä, yhtenä ideana oli hakea ulkomaista harjoitteluseuraa.

Sitäkin on löytynyt, mutta lisäksi uutta treeniseuraa on löytynyt varsin yllättävältä taholta. Poplaulaja Antti Tuisku oli mukana kahdella Pärmäkosken kesäkauden leirillä.


Yhteys kaksikon välillä alkoi rakentua jo vuonna 2018, kuin kovaksi Krista-faniksi tunnustautunut Tuisku oli esiintymässä Pärmäkosken mitalijuhlissa (hopeaa ja kaksi pronssia) Pyeongchangin olympialaisten jälkeen.

Pärmäkoskella on ollut viime vuosina tapana aloittaa uusi harjoituskausi pyöräilypainotteisella leirillä Välimeren maisemissa.

Nyt tämä puoliksi lomailuhenkinen leiri oli Espanjassa Tuiskun luona ja hänen kutsustaan.

”Hän on todella mukava ihminen, ja tultiin hyvin juttuun. Oikeastaan Antista muodostui minulle ystävä.”

Leirin päätteeksi Tuisku mietti ääneen, että milloin on mahdollisuus tavata uudelleen. Saman tien hän kysyi Pärmäkoskelta, voisiko hän tulla jollekin leirille mukaan.

”Kysyin sitten, mitä hänellä on elokuussa.”

Niinpä kovakuntoinen (puolimaraton aikaan 1.34) ja triathlonille tähdännyt Tuisku tuli mukaan Pärmäkosken korkean paikan leirille Sveitsin Pontresinaan.

”Oikein kivaa oli, että Antti oli siellä. Paljon ollaan pidetty yhteyttä sen jälkeenkin. Nythän melkein joka viikko itken, kun katson Vain elämää. Sellaiset perjantai-itkut”, Pärmäkoski sanoi ja purskahti nauruun viitaten siihen, että Tuisku on mukana suositussa Vain elämää -ohjelmassa.

Hieman kovempia harjoituksia Pärmäkoski teki kesällä Ruotsin maajoukkuenaisten kanssa Norjassa ja ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen kanssa uudessa leiripaikassa Ranskassa.

Ensi viikolla alkaa jäätikköleiri Italian Val Senelesissa. Siellä Pärmäkoski leireilee pitkälti samaan aikaan kuin Suomen maajoukkuekin ja asuu samassa hotellissa, mutta leirikustannukset hän maksaa itse.

Sama on tilanne myös marraskuussa Oloksen ensilumen leirillä. Maajoukkueeseen Pärmäkoski palaa vasta maailmancupin avauksessa Rukalla.

Viime kaudella Pärmäkoski ei hävinnyt kertaakaan suomalaiselle hiihtäjälle. Silti hän kokee olevansa nyt haastajan roolissa.

”Minulla on sellainen olo, että minun pitää näyttää ja että olen kova ja tulen täältä. Varmasti jännittää eka kilpailustartti. Olen pannut tähän hommaan aika paljon rahaa kiinni, ja siksi on ollut halu tehdä asioita hyvin. Haluan onnistua, ettei ole turhaan tehty tällaista panostusta.”

Ensi viikolla Pärmäkoskella päättyy tavanomaista pidempi kuuden viikon kotiharjoittelujakso, joka ei olisi ollut mahdollinen maajoukkueen leirityksessä.

”Henkinen valmius on parempi kuin koskaan tällä hetkellä, kun lähden lumileirille. Olen saanut tehdä arjen perusasioita eli lenkille, syömään, nukkumaan, syömään, lenkille. Ei ole tarvinnut murehtia mitään muuta.”


Päätavoitteena uusi Skandinavian kiertue

Edellisinä arvokisojen välivuosina (2016 ja 2012) vuodenvaihteen Tour de Ski -kiertue on ollut maailman parhaille hiihtäjille kauden päätapahtuma.

Niin se on ollut myös Krista Pärmäkoskelle. Nytkin Tour on hänelle yksi talven tärkeä kiintopiste, mutta hieman yllättäen hän asettaa sen edelle uuden kiertueen, helmikuussa Ruotsissa ja Norjassa hiihdettävän kuuden osakilpailun uutuusrupeaman.

”Skandinavian kiertue on minulle jopa päätavoite. Kaikki tietävät, että Tourilla on loppunousu, ja siellä on yksi norjalainen, joka on siinä älyttömän kova. Pitäisi olla aika iso ero, että pystyisi hänet siinä lyömään. Uskon, että toisella tourilla on enemmän mahdollisuuksia”, Pärmäkoski perusteli suunnitelmaansa ja viittasi Norjan Therese Johaugin todennäköiseen ylivoimaan myös tällä kaudella.

Panostuksesta myös vuodenvaihteen Tour de Skihin kertoo, että ennen sitä Pärmäkoski aikoo harjoitella kolme viikkoa Sveitsissä, joulu mukaan lukien.

”Pitkä korkean jakso toivottavasti siivittää myös jälkimmäiselle tourille.”

Toki Pärmäkoskea kiinnostaa myös menestys maailmancupin kokonaiskilpailussa, jossa hän jäi viime kaudella kirvelevästi neljänneksi Norjan Johaugin ja Ingvild Flugstad Østbergin keskinäisen taktikoinnin seurauksena

Kilpailukautensa Pärmäkoski aloittaa marraskuun puolivälissä tutussa paikassa, Oloksen Tykkikisoissa Muoniossa.

Kolmen mitalin olympiamenestyksen jälkeen viime kausi ei sujunut Pärmäkoskelta ihan odotusten mukaan, vaikka MM-mitali jäikin Seefeldissä vain 1,4 sekunnin päähän.

Tällä tasolla isot kehitysaskeleet eivät ole enää mahdollisia, mutta aina löytyy silti parannettavaa.

Nyt hän on panostanut entistä enemmän perinteisen tasatyöntöön, minkä pitäisi näkyä myös vapaan hiihdossa. ”Uskon, että olen kehittynyt niissä asioissa, joihin on panostettu.”

Hän on myös keskittynyt pakaran ja lantion seudun lihasten vahvistamiseen. ”Että hiihtoasento pysyisi pidempään parempana.”

Määrällisesti harjoittelua on kertyi huhtikuun lopussa alkaneen viiden kuukauden jakson aikana 30 tuntia enemmän kuin viime vuonna samalla jaksolla. Lisäystä tuli noin seitsemän prosenttia.

Ruotsin maajoukkuenaisten kanssa harjoittelusta Pärmäkoski sai uusia ideoita. Kyse oli nopeista noin kymmenen sekunnin vedoista, joissa keskityttiin vapaalla lähtökiihdytykseen, jyrkän nousun kiipeämiseen niin sanotulla kuokka-tekniikalla sekä loppukiriin.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Harjoitusmäärä kasvanut


 Yhteenveto Krista Pärmäkosken harjoittelusta ajalla 29.4.–29.9. 2019 (154 päivää):

 154 vuorokautta

 322 yksittäistä harjoitusta

 422 tuntia harjoittelua

 4 637 kilometriä

 Keskimääräinen treenimäärä päivässä: 2 tuntia 45 minuuttia (viime vuoden vastaava lukema 2h 34 min)

 18 prosenttia harjoittelusta perinteisen rullahiihtoa (viime vuoden vastaava lukema 12 %)

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  4. 4

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  5. 5

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  9. 9

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  10. 10

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  9. 9

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää