Urheilu

Japanilainen Yuka Orihara muutti Kanadasta Suomeen ja sai Juho Pirisestä uuden jäätanssiparin

Suomalais-japanilainen pari haluaa tehdä Finlandia Trophyssa vaikutuksen tuomareihin ja yleisöön.

Kun taitoluistelun Finlandia Trophy -kilpailun jäätanssi alkaa lauantaina, suomalaisten katse ei kohdistukaan Juulia Turkkilaan ja Matthias Versluisiin. Turkkila potee edelleen niskavammaansa, ja sen takia pari on poissa Espoon Metro-areenalla pidetystä kilpailusta.

Mutta mielenkiintoa katsomoon tuo uusi pari tälle kaudelle: 23-vuotias Juho Pirinen ja 19-vuotias japanilainen Yuka Orihara.

Molemmilla luistelijoilla yhteistyö edellisen parin kanssa päättyi tänä vuonna. Vancouverissa harjoitellut Orihara löytyi Pirisen valmentajan Maurizio Margaglion yhteyksillä.

Orihara lensi viime huhtikuussa Suomeen kokeilemaan, josko yhteistyö Pirisen kanssa toimisi.

”En ensin halunnut tulla Suomeen, mutta päätin antaa asialle mahdollisuuden. Olin jo kokenut yhden muuton, Tokiosta Vancouveriin, ja se oli aika rankkaa”, Orihara kertoi.


Pari löysi kuitenkin yhteisen sävelen saman tien.

”Valmentajani Maurizio sanoi heti ensimmäisen jääharjoituksen jälkeen, että Yuka on oikea pari minulle”, Pirinen kertoi.

Helsingissä nykyään asuva Orihara kertoo kotiutuneensa hyvin Suomeen. Japanilaisten tv-sarjojen katsominen pitää sopivasti mielen myös kotimaan suunnalla.

Pari on kilpaillut kahdesti syksyn aikana. Muutama viikko sitten Slovakiassa tuli lupaava viides sija. Taakse jäi esimerkiksi venäläispari Sofia Evdokimova/Jegor Bazin, joka oli viime vuoden EM-kisoissa yhdeksäs.

Suomella on Turkkilan ja Versluisin ansiosta yksi maapaikka tämän kauden EM- ja MM-kisoihin. Ei ole poissuljettua, että Orihara ja Pirinen edustaisivat Suomea niissä kisoissa.

”Olemme jo saavuttaneet kauden avauksessa Kansainvälisen luisteluliiton asettamat minimipisterajat molempiin kisoihin”, Pirinen kertoi.


Taitoluisteluväki on sanonut heti kauden ensimmäisistä kisoista lähtien, että Orihara ja Pirinen näyttävät kuin he olisivat luistelleet jo vuosia yhdessä.

Taitoluistelussa erityisesti jäätanssissa pari tarvitsee aikaa, jotta se tekee itsensä tunnetuksi tuomareille ja sitä kautta saa paremmin pisteitä.

”Meidän lajissa ei ole hyppyjä eikä heittoja. Kaikki parit tekevät periaatteessa samoja asioita. Erot tulevat siitä, miten ne tehdään ja esitetään. Jäätanssissa hyvin pienet yksityiskohdat ratkaisevat, kuten askelpuhtaus, ja se tulee vasta vuosien hioutumisen myötä”, Pirinen kertoo.

Orihara on ehtinyt 19-vuotiaana jo kokea valmennusta kolmessa maassa.

”Japanissa valmentajat haluavat, että olet jäällä 24/7. Kanadassa riitti neljä tuntia päivässä jääharjoittelulle, samoin täällä Suomessa”, Orihara kertoi.

Kanadan ja Suomen välillä on jonkin verran eroa. Täällä keskustellaan enemmän elementtien yksityiskohdista harjoitusten aikana, Kanadassa tehdään toistoja toistojen perään.

Orihara viihtyy hyvin nuorena maailmalla. Itsenäiseksi hän oppi jo pikkutyttönä, kun hän kulki 7-vuotiaasta lähtien yksin junalla tunnin matkan Tokiossa kotoa harjoituksiin.

Oriharan äiti oli mukana Suomessa huhtikuun testimatkalla, ja hän tuli tänne myös torstaina seuraamaan Finlandia Trophya. Äiti ansaitsee elantonsa taitoluistelumaailmassa.

”Hän teki minulle pikkutyttönä luisteluasuja. Ihmiset pitivät niistä kovasti, ja nykyään hän tekee niitä ammatikseen”, Orihara kertoi.

Hänen ja Pirisen asut ovat luonnollisesti japanilaisen äidin tekemiä, mutta asuja on myös käyttänyt muun muassa lajin supertähti Yuzuru Hanyu, kaksinkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari.

Oriharan ja Pirisen ensimmäisen yhteisen kauden tavoite on selvä. ”Haluamme tehdä tuomareihin ja yleisöön vaikutuksen”, Pirinen linjasi.

Jos menestystä alkaa tulla, edessä voivat olla jopa olympialaiset. Päinvastoin kuin EM- ja MM-kisoissa, se vaatisi Oriharalta Suomen kansalaisuutta.

”En pidä sitä mitenkään mahdottomana ajatuksena”, Orihara sanoi.

Suomen parhaat naiset poissa

Naisten kisa alkoi perjantaina. Siinä ei ole mukana kumpikaan suomalaisista kovista nimistä. Viime EM-kisojen kolmonen Viveca Lindfors kuntouttaa edelleen selkävammaansa. Emmi Peltonen puolestaan latautuu vielä kauteen, joka alkaa hänen osaltaan myöhemmin.

Huomattavia kansainvälisiä nimiä ovat muun muassa miesten puolella olympia- ja MM-hopeamitalisti, japanilainen Shoma Uno ja kaksinkertainen EM-mitalisti, venäläinen Sergei Voronov, naisten neljän vuoden takainen maailman- ja Euroopan mestari, venäläinen Elizaveta Tuktamysheva, naisten MM-kolmonen, kanadalainen Gabrielle Daleman sekä venäläinen 16-vuotias huippulupaus Aljona Kostornaja.

Jäätanssissa huomio kiinnittyy kaksinkertaisiin MM-mitalisteihin, yhdysvaltalaispariin Madison Chock/Evan Bates.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Rinne valittiin hallitustunnustelijaksi, ei ole päättänyt haluaako ministeriksi – Tutkija oudoksuu Rinteen roolia

  6. 6

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Sadattuhannet erakkoravut kömpivät jonossa muovipulloihin ja kuolevat: ”Karmiva ketjureaktio”

  9. 9

   HS-analyysi: Ruotsissa näkyy sama ilmiö kuin Suomessa – nationalistipuolue kasvaa ilman pakolaiskriisiä

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  2. 2

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   HS-analyysi: Häikäilemätön Jari Aarnio yritti lavastaa koko systeemin mädäksi

  8. 8

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Näin Suomi pyrkii saamaan lapset pois al-Holin leiriltä – HS selvitti, mistä ulkoministeri Haavistoa koskevassa kiistassa on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää