Urheilu

Santtu Raitala osti ensimmäisen hevosensa salaa vanhemmiltaan, ja nyt hän ohjastaa parasta kauttaan kotimaan kaviourilla

Pihtiputaalainen on ajanut tänä vuonna jo yli 200 voittoa.

Pihtiputaalainen Santtu Raitala, 27, kuuluu niihin nuoriin raviohjastajiin, joita sinnikäs työ ja intohimo lajiin ovat vieneet vauhdikkaasti eteenpäin.

Raitala on saanut runsaasti luottoa hevosten omistajilta ja valmentajilta ja onnistunut kuluvalla kaudella erinomaisesti.

Kun syksyinen lauantai valkeni Suomen pääradalla Vermossa, Raitala pääsi aloittamaan EM-ravipäivän hienoista asetelmista. Ennen lauantaita hän piti piikkipaikkaa ajajaliigassa 204 voitollaan.

Liigan kakkospaikalta lauantaihin lähti Hannu Torvinen (201), ja kolmantena oli Ari Moilanen (167), joka oli ajokiellossa mutta sai osallistua Graceful Swampin vakiokuskina illan suurkilpailuun UET Grand Prix’hin.

Raitalan raviura pääsi vauhtiin teini-iässä.

”Kotona on ollut hevosia harrastetasolla. Nuorempana joukkuelajit kiinnostivat enemmän kuin raviurheilu. Pelasin jalkapalloa, ja lentopalloa harrastin Plokissa”, kertoi Raitala Vermon tallivarikolla.

Raitala muisteli, että ikää oli 14 vuotta, kun hän alkoi entistä enemmän kiinnostua hevosista. Tavaksi alkoivat tulla vierailut Martti Ihalaisen tallilla, jota nykyään pyörittävät menestysvalmentaja Antti Ojanperä ja hänen avovaimonsa Jutta Ihalainen.

”Hevonen on vakuuttava eläin. Tuntui hirveän mielenkiintoiselta, kun aloin ymmärtää tähän lajiin kuuluvia lainalaisuuksia koko ajan entistä enemmän. On silti loputon tehtävä oppia hevosista jatkuvasti jotain uutta.”

Hieman erikoista oli, että Raitalan ohjastajaura pääsi vauhtiin ponien kanssa. Hänelle ja naapurissa asuville serkkutytöille ostettiin yhteinen poni vuonna 2004.

Vähän myöhemmin tapahtui jotain vielä erikoisempaa.

”Ostin vanhemmiltani salaa oman hevosen, kun ikä (16 vuotta) riitti hevoskorttiin.”

Hevonen oli nimeltään Big Sensation. Silloin viisivuotiaalla lämminverisellä ruunalla Raitala kaarsi voittajakehään muutaman kerran.

”Se oli harjoittelua ja opettelua, mutta oli tosi tärkeää, että sai tehdä sitä.”

Ihan yötä päivää Raitala ei nuoruusvuosiensa alussa talleilla ollut. Hän kirjoitti ylioppilaaksi ja suoritti varusmiespalveluksen Tikkakoskella. Lentosotamiehelle jäi kansalaisvelvollisuuden suorittamisesta mukavat muistot.

”Olin komppaniassa, jossa oli eri lajien urheilijoita ja jossa ymmärrettiin hienosti myös raviurheilun päälle. Hyvin pääsin ajamaan silloinkin.”

Raitala saa kiitosta hevosten omistajilta asiakaspalveluhenkisyydestään.

”Hän vastaa aina puhelimeen ja on rauhallinen kuski, joka sopii kuumillekin hevosille”, luonnehti Hanna Närhinen, joka omistaa Debra-nimisen hevosen, jolla Raitala on aikoinaan ajanut.

Siitäkin Raitalaa kiitellään, että hän on aina valmis ajamaan melkein missä tahansa.

”Raviurheilu perustuu kanssakäymiseen. On palkitsevaa huomata, kun ajattelee joistakin asioista samalla tavalla valmentajien kanssa. Kun näin käy, yhteistyö muuttuu vieläkin hedelmällisemmäksi”, sanoi Raitala.

Sisukas lainakuski ajaa nyt uransa parasta kautta.

”Tuntuu uskomattomalta, että olen saanut 200 voittoa täyteen tällä kaudella. Tästä en ole osannut edes haaveilla, koska monta kautta meni 100 voiton tuntumassa.”

Muitakin rajapyykkejä Raitala ylittänee tämän kauden aikana. Lähtöjä riittää vielä kylliksi, ja uran tuhannes voitto häämöttää. Ennen lauantaita oli koossa 981 voittoa.

Tänä vuonna Raitala on ajanut hevosten omistajille palkintorahaa runsaat 1,27 miljoonaa euroa.

Uransa toistaiseksi parhaimman hetken Raitala on kokenut Atupemin kanssa. Hän voitti 6-vuotiaan oriin kanssa Seinäjoki Racen tänä keväänä, ja ykköspalkinto oli 70 000 euroa.

Lauantaina ajetussa Käpylä Grand Prix’ssä Atupem ja Raitala panivat lujasti kampoihin Hannu Torviselle ja Lexus Dreamille, mutta taipuivat maalisuoralla.

”Hienolta ovat tuntuneet myös viimeviikkoinen Kriterium-voitto Raskolnikov Fridon kanssa ja ykkösssija Jokivarren Kunkun kanssa Killerin Kimarassa vuonna 2015.”

Vuonna 2015 Jokivarren Kunkku kruunattiin ravikuninkaaksi, ja silloin rattailla oli Jorma Kontio.

”Haaveita on, mutta jotain realismia pitää olla mukana. Ravikuninkuus olisi joskus hienoa voittaa jonkin hyvän hevosen kanssa”, Raitala sanoo.

Mutta mitä ohjastajalupaus tekee silloin, kun raveista on vapaata?

”Olen kavereiden kanssa ja katson Salattuja elämiä. Se on kiva sarja, ja sitä katsoessa voi ajatella kaikenlaista.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  2. 2

   Nettivideon jakaneelta pojalta rahaa vaatinut konstaapeli sai potkut Helsingin poliisista

  3. 3

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   Panaman papereista kertova Netflix-elokuva sai erikoisen kunnianloukkaussyytteen ja nostatti kohun Meryl Streepin rasistisesta meikistä

  6. 6

   Taika Mannilan #whatagirlfeelz on vastalause Instagramin jaksuhalienergialle ja saliselfieille – Tällaista on muodikas ”sad girl -estetiikka”

  7. 7

   Meksikolainen kaupunki suistui kaaokseen, kun viranomaiset yrittivät pidättää huumeparoni El Chapon pojan: Tutkija varoittaa välikohtauksen seurauksista

  8. 8

   Myös nationalismi on hyvä aate, jonka jätkät pilasivat

  9. 9

   Naudanlihattomassa kouluruuassa ei olisi mitään uutta: Ruokalista vuodelta 1959 pursuaa puuroja ja kasvismuhennoksia

  10. 10

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  4. 4

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  7. 7

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  8. 8

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  9. 9

   Kommentti: Kuka putoaa kyydistä? Triplan kauppakeskus on yllätyksetön, mutta nyt alkavassa pudotuspelissä sillä on yksi valtti

  10. 10

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää