Urheilu

Triathlonisti Kaisa Sali pääsi ammattilaisuransa viimeisessä kilpailussa yli tilanteesta, jossa hän oli ”henkisesti aivan sekaisin” – sijoitus kuudes

Kaisa Sali taisteli Havaijin MM-kisassa kuudenneksi ja piti suoritustaan fyysisesti parhaana ja tasapainoisimpana.

Helsinkiläisen Kaisa Salin ura huipputason triathlonammattilaisena päättyi varhain sunnuntaiaamuna kuudenteen sijaan Havaijin täyden matkan Ironman-MM-kisassa.

Sali, 38, saapui Kailua-Konassa maaliin ajassa 8.55.33. Eroa voittajaan, Saksan Anne Haugiin kertyi lähes 15 ja puoli minuuttia.

Toiseksi sijoittui kisaa pyöräilyn aikana selvästi johtanut britti Lucy Charles-Barcley. Kolmas oli Australian Sarah Crowley, jolle Sali hävisi runsaat seitsemän minuuttia.
Sali oli suosikkikilpailussaan Havaijilla mukana neljännen kerran. Aiemmin hän oli sijoittunut kaksi kertaa viidenneksi ja viime vuonna seitsemänneksi.

”Kyllä on tunteet pinnassa. On aika tyhjä mutta onnellinen olo. Olen vähän sekaisin. Vika kisa oli mieletön kokemus”, Sali kertoi HS:lle puhelimitse runsas tunti maaliintulon jälkeen ja söi samalla kisajärjestäjien tarjoamaa jäätelöä.

Ennen kisaa Sali arvioi olevansa elämänsä parhaassa kunnossa. Hän asetti tavoitteeksi tehdä ”itselleen täydellisen suorituksen”.

Se ei ihan onnistunut, mutta silti Sali oli tyytyväinen.

”Tämä oli fyysisesti paras suoritus ja ehdottomasti tasapainoisin kisa, jonka olen täällä vetänyt. Kuudes sija jäi vähän toki harmittamaan. Jos olisin saanut tehtyä sen, mikä fyysisesti olisi ollut mahdollista, olisin päässyt ehkä podiumille. Mutta sellaista urheilu on, että täydellisiä päiviä tulee harvoin vastaan. Kaikkeni annoin, ja lopputulos oli ihan ok. Tuli sellainen suoritus, että tuntuu hyvälle lopettaa ura tähän.”

Uransa alkuvuosina Sali kilpaili lyhyemmillä matkoilla ja oli kaksi kertaa hilkulla päästä olympialaisiin (2008 ja 2012).

Sen jälkeen hän siirtyi kilpailemaan pidemmillä matkoilla. Täyden matkan kilpailuja kertyi 11, joista kolme voittoa ja neljä muuta palkintokorokesijaa. Vain Havaijin MM-kisassa hän ei yltänyt kolmen parhaan joukkoon.

”Sellaisesta tasaisuudesta olen ylpeä. Kuusi kisaa vedin alle yhdeksän tunnin, eivätkä muutkaan olleet paljon sen päälle. Ja pystyin olemaan aina vähintään kärjen tuntumassa.”

Uran viimeisessä kisassa Sali koki saavuttaneensa henkisen voiton itsestään.

”Oli voitto, että pääsin kunnolla starttiviivalle yrittämään kaikkeni. Ennen kisaa tuli täysi henkinen jäätyminen. Ehkä ei ollut paras idea tehdä uran vikana kisana sitä tärkeintä kisaa. Siitä rupesi tulemaan vähän liian iso juttu.”

Uinti on ollut triathlonin lajeista Salille haastavin, ja sitä se oli loppuun asti.

Sali rantautui 3,8 km:n uintiosuudelta vasta sijalla 30, runsaan kymmenen naisen ryhmän hännillä. Eroa kärkeen oli kertynyt kymmenen minuuttia ja 13 sekuntia.

Salin mielestä startti sujui hyvin, mutta noin 50 metrin jälkeen tuli aikamoinen ”hakkauspaikka”.

”Jäin ihan paikalleni. Se oli merkki, että olin henkisesti aivan sekaisin. Vähän aikaa mietin, että keskeytänkö koko kisan, kun ihmisiä tuli yli ja lasit lähti. Sitten ajattelin, että ei hemmetti, kilpailemaanhan tänne on tultu, ja käskin itseäni vetämään täysillä. Se oli kummallinen kokemus. Sitten sain onneksi kiinni sen ryhmän, jonka kanssa rantauduin.”

Siirtyminen pyörän päälle tapahtui niin sutjakkaasti, että 180 km:n ajon alkaessa Sali oli sijalla 19.

Pyöräilyssä Sali paransi sijoitustaan tasaiseen tahtiin ja lähti 42,2 km:n (maraton) juoksuun kymmenentenä. Tuolloin eroa kärkeen oli 17.30 ja palkintokorokesijaan runsaat yhdeksän minuuttia.

”Pyöräily oli sellainen perusveto, joka ei missään vaiheessa tuntunut ihan hyvälle. Pikkaisen jäin niistä meidän tavoitewateista.”

Juoksun loppupuolella Sali ohitti kisan voittoa puolustaneen Sveitsin Danieala Ryfin, joka jäi lopulta 13:nneksi.

Sali toivoi pystyvänsä aiempia vuosia parempaan voimien jakoon niin, että suoriutuisi juoksusta reilusti alle kolmen tunnin. Nyt hänen maratonaikansa oli 2.57.19.

”Juoksussa en saanut tehtyä sitä, mikä oli fyysisesti tavoitteena. Kovempaa oli tarkoitus juosta.”

Kilpailu käytiin Salin mielestä selvästi rankemmissa oloissa kuin viime vuonna. Nyt haastetta pyöräilyyn toi voimakas tuuli. Vuosi sitten Salin aika oli runsaan minuutin parempi kuin nyt.

”Ei ollut samanlainen lentokeli kuin viime vuonna.”

Miesten kilpailun saksalainen voittaja Jan Frodeno teki silti reittiennätyksen 7.51.13 ja voitti yli kahdeksan minuutin erolla seuraavaan.

”Se oli mieletön veto. Sanoisin, että miesten kaikkien aikojen kovin suoritus”, Sali sanoi.

Tanskassa asuva Kaisa Ilvesmäki-Jakobsen voitti viime vuonna 55–59-vuotiaiden naisten maailmanmestaruuden. Tällä kertaa hän sijoittui toiseksi ajalla 11.12.19.

Kaisa Saliakin pidemmän triathlonuran tehnyt tamperelainen Kai Söderdahl lähti hakemaan Havaijilta voittoa 50-54-vuotiaiden miesten ikäluokkasarjassa.

Söderdahlin oli kuitenkin tyytyminen kuudenteen sijaan ajalla 9.35.28.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  2. 2

   Nettivideon jakaneelta pojalta rahaa vaatinut konstaapeli sai potkut Helsingin poliisista

  3. 3

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  4. 4

   Venäjän sotilaat muuttivat Syyrian sodan kulun ja partioivat nyt myös kurdialueella: Mitä Venäjän operaatiosta tiedetään?

  5. 5

   Brother Christmasina tunnettu kansan­edustaja Ari Koponen hakee käräjä­tuomioonsa muutosta suoraan korkeimmasta oikeudesta

  6. 6

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  7. 7

   Historiallinen nais­kaksikko astumassa juuri avaruuteen – suora lähetys kansainväliseltä avaruusasemalta käynnissä

  8. 8

   ”Vaarallinen ennakkotapaus” – Meksikolainen kaupunki suistui kaaokseen, kun viranomaiset yrittivät pidättää huumeparoni El Chapon pojan

  9. 9

   ”Lähti Teemun pelit vähän laukalle”, sanoo Norwichin Suomen kannattaja­yhdistyksen jäsen Teemu Pukin otteista Englannissa

  10. 10

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  4. 4

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  6. 6

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  7. 7

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  8. 8

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  10. 10

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää