Urheilu    |   HS-analyysi

Huuhkajat riisuttiin aseista – Kanerva vaikutti näpäyttävän viiden puolustuslinjan kritisoijia

Kotijoukkue iski Suomen pelin heikkouksiin.

Zenica/Sarajevo

Zenican Bilino Polje -stadionilta poistui lauantai-iltana joukkueellinen syvästi pettyneitä Suomen jalkapallomaajoukkueen pelaajia. EM-karsintojen seitsemännessä ottelussa Bosnia ja Hertsegovina pelasi karsintojen parhaimman ottelunsa ja aiheutti samalla Suomelle karsintojen surkeimman ottelun.

Bosnian kolmen maalin voitto lukemin 4–1 ja Armenian tasapeli Liechtensteinissa teki Bosniasta Suomen päävastustajan karsintojen loppuvaiheeseen. Tasapistetilanteissa Bosnialla on maalieron ansiosta etu Suomeen.

”Armenia ja Liechtenstein pitää voittaa ja katsoa sen jälkeen, paljonko tarvitsemme Kreikasta pisteitä”, päävalmentaja Markku Kanerva tiivisti tilanteen ottelun jälkeen.

Näytti siltä, että kotijoukkue oli tällä kertaa analysoinut paremmin Suomen pelin ja valmistautunut siihen paremmin kuin viime kesäkuun otteluun Tampereella. Bosnia ja Hertsegovina iski Suomen pelin heikkouksiin ja neutraloi Suomen pelinrakentelua ja hyökkäyksiin lähtöä.

Osin Bosnia käytti samoja aseita kuin kesäkuussa: keskityksiä ja vaarallisia erikoistilanteita. Niiden lisäksi se hyökkäsi aiempaa enemmän Suomen keskikentän ja puolustuksen välisiin taskualueisiin, joista se pyrki murtautumaan linjan taakse. Lauantaina Bosnia pystyi avausjaksolla keskittämään tai syöttämään rangaistusalueelle 18 kertaa. Niistä syötöistä 11 tuli Huuhkajien puolustuksen vasemmalta laidalta.

Kanerva kertoi ottelun jälkeen valmennusryhmän miettineen, millaisella ryhmityksellä peliin lähdettäisiin. Kanervan mukaan kolmella topparilla pelatessa taskualueita olisi voitu puolustaa paremmin.

”Nyt saatiin varmaan vastaus siihen”, Kanerva sanoi.

Se vaikutti kuin pieneltä näpäytykseltä kaikille niille, jotka ovat puhuneet neljän pelaajan puolustuslinjan puolesta ja kritisoineet viiden puolustuslinjan käyttämistä. Olisi erittäin mielenkiintoista tietää, mikä sai Kanervan päättämään lopulta 4–4–2-ryhmityksen käyttämisestä?

Olivatko pelaajat puhuneet Kanervalle neljän puolustuslinjan käyttämisen puolesta? Kapteeni Tim Sparv sanoi ennen ottelua medialle, että puolustus ei automaattisesti parane viidellä puolustajalla.

”Uskon, että 4–4–2-systeemi sopii parhaiten tälle joukkueelle”, Sparv sanoi ennen ottelua.

Kanervan mukaan Bosnia-ottelussa nähtyjä ongelmia olisi ehkä tullut Italiaakin vastaan syyskuussa.

”Nyt se nähtiin. Sitten oli tietenkin varasuunnitelma, että siihen mentäisiin [kolmeen toppariin], mutta toivoin, että saamme pallollisen pelin ja nämä yksinkertaiset asiat toimimaan paremmin.”

Bosnia liikutti niin hyvin palloa, että Suomi ei ehtinyt tukkimaan taskuja.

”Jos ajatellaan laitapelaajia, niin liian aikaisin ei voi lähteä prässäämään ennen kuin keskikenttäpelaaja tulee tukemaan. Se on kolmen neljän pelaajan yhteistyötä se taskun puolustaminen. Meillä on siinä kovia joukkueita vastaan vaikeuksia, se on selvä.”

Bosnia teki Suomen pelinavaamisesta vaikeaa, ja se oli ehkä myös Suomen pelin organisoinnin heikkoutta. Topparit olisivat tarvinneet enemmän tukea pelinavaamiseen.

Tilastoyhtiö MyCoazhin mukaan Huuhkajat sai ensimmäisen vartin aikana kolme vähintään kolmen onnistuneen syötön syöttöketjua, jotka katkesivat, kun pallo saatiin omalle pelaajalle Bosnian kenttäpuoliskolla. Se oli onneton suoritus.

Suomen syöttöprosentti avausjaksolla oli MyCoazhin mukaan 87 prosenttia, mikä on sinänsä hyvä lukema, mutta ongelmia aiheutti se, että Huuhkajien pallonhallintaprosentti avausjaksolla oli vain 37. Sellaisella lukemalla ottelun voittamisesta tulee hyvin vaikeaa.

Kesäkuussakin Suomi oli alakynnessä Bosniaa vastaan, mutta sai hyviä vastahyökkäyksiä tilanteenvaihdoista. Nyt vastahyökkäykset jäivät vähiin, kun Suomi ei pystynyt pitämään palloa muutamaa sekuntia pidempään.

Kanerva puhui ennen ottelua siitä, miten Suomi odotti Bosnian prässäävän aggressiivisesti, mutta valmistautumisesta huolimatta Huuhkajat jäi prässin alle, eikä päässyt siitä ohi kontrolloidusti.

Kanerva sanoi pettyneensä siihen, miten Suomen pelaajat suoriutuivat perusasioista.

Ensimmäisellä puoliajalla Suomella oli kaksi nopeaa vastahyökkäystä, joista olisi voinut syntyä maali. Ensimmäisessä Teemu Pukki olisi voinut syöttää rangaistusalueen keskustaan. Toisessa Jasse Tuominen yritti syöttää Pukille maalipaikan takatolpalle, mutta syöttö epäonnistui.

Toisella puoliajalla pelin luonne muuttui tietenkin kotijoukkueen kahden maalin johdon takia. MyCoazhin mukaan Huuhkajien pallonhallinta nousi jo 47 prosenttiin, mutta se oli pelin lopputuloksen kannalta liian myöhäistä.

MyCoazhin mukaan Huuhkajat voittivat pallon omalle joukkueelle 120 kertaa ja hävisivät 136 kertaa. Pelaajista vain Glen Kamara pystyi pitämään tarpeeksi palloa omalla joukkueella. Bosnia iski Suomen pallollisiin pelaajiin niin aggressiivisesti, että menetyksiä tuli kaikille Suomen pelaajille aivan liikaa.

Ottelun kokonaiskuva kertoi siitä, että Suomi ei pystynyt yllättämään tällä kertaa mitenkään Bosniaa, joka puolestaan oli analysoinut Suomen pelin selvästi hyvin.

Suomen on jäljellä olevissa otteluissa etenkin Armeniaa ja Kreikkaa vastaan saatava puolustuspeli tiiviimmäksi, ja rangaistusalueen puolustamisen on onnistuttava paremmin. Pelinrakenteluvaiheeseen tarvitaan ehkä erilaisia vaihtoehtoja, kun vastustajat osaavat jo siihen iskeä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Postin työkiistassa ei ratkaisua, työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen

  2. 2

   Ay-liike suuttui työnantajaliittojen heikennys­esityksistä, jotka ovat kirjoitus­virheitä myöten samanlaisia – Näin EK vastaa

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Marie Kondo kehitti tavaroista luopumiseen kannustavan konmarittamisen, nyt hän myy tavaraa omassa verkkokaupassa

  5. 5

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  6. 6

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  7. 7

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   ”Etsivä Antell ampui minua”, poliisi Uuno Lähde sai kirjoitettua tupakkilaatikon kanteen – Kymmenet poliisit ovat saaneet surmansa Helsingin kaduilla

  10. 10

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  5. 5

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  6. 6

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  7. 7

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  8. 8

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  9. 9

   Valtakunnan­sovittelija neuvotteli maanantai-illan sovinto­esityksestä Postin työriitaan, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

  10. 10

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  10. 10

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  11. Näytä lisää