Pukki sai kaverin

Joel Pohjanpalo palasi ryminällä jalkapallomaajoukkueeseen EM-karsintaottelussa Bosniassa, ja nyt Huuhkajilla on käytössään huippukärkipari. Vastaavanlainen nähtiin maajoukkueessa viimeksi kolmetoista vuotta sitten.

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomen jalkapallomaajoukkueella eli Huuhkajilla on nyt pitkästä aikaa huippukärkipari käytössään.

Lauantaina Bosnia ja Hertsegovinassa koettiin Suomen miesten jalkapallomaajoukkueessa harvinainen hetki, kun Suomen kärkiparina pelasivat valioliigahyökkääjä Teemu Pukki ja bundesliigahyökkääjä Joel Pohjanpalo.

Suomen maajoukkueessa on edellisen kerran ollut käytettävissä vastaavalla tasolla pelannut kärkipari kolmetoista vuotta sitten, kun Mikael Forssell ja Jonatan Johansson pelasivat Englannin Valioliigassa.

Pohjanpalo oli puolitoista vuotta poissa A-maajoukkueesta, ja sillä välin Pukki pääsi ensin Englannin Mestaruussarjaan ja sitten Valioliigaan. Pukki ansaitsi jo Saksan Bundesliigassa lempinimen Pukki Party ja Joel Pohjanpalo sai Danger-liikanimen Saksassa. Tuleeko heistä yhdessä viimeinkin Danger Party (vaarajuhla)?

”Nykyään kummankin pelaamisen taso on parempi kuin puolitoista vuotta sitten. Teme on Valioliiga-tähti tällä hetkellä, ja itse olen päässyt takaisin kuntoon ja maalien makuun maajoukkueessa”, Pohjanpalo sanoi Turussa päivä ennen EM-karsintojen kotiottelua Armeniaa vastaan.


Joel Pohjanpalo teki maajoukkuedebyyttinsä Mixu Paatelaisen joukkueessa marraskuussa 2012. Teemu Pukin debyytti tapahtui helmikuussa 2009, mutta säännöllinen maajoukkuepelaaja hänestä tuli vasta syksyllä 2011.

Seitsemän viime vuoden aikana kaksikko on pelannut yhdessä vain 15 ottelussa. Se on vähän, ja johtuu myös siitä, että Paatelainen käytti Pukkia yksinäisenä kärkenä, ja usein Pohjanpalo vaihdettiin Pukin tilalle.

Päävalmentaja Markku Kanervan aikakaudella Suomi on käyttänyt kahta kärkipelaajaa, ja sinä aikana kaksikko on ollut yhtä aikaa kentällä kahdeksassa ottelussa.

Samaan aikaan kentällä ollessaan kaksikko on tehnyt viisi maalia. Yhdessä he olisivat voineet olla tehokkaampiakin. Pohjanpalon maali Bosniaa vastaan oli ensimmäinen kerta Kanervan päävalmentajakaudella, kun jompikumpi kaksikosta teki maalin molempien ollessa kentällä.


Kaksi ja puoli vuotta sitten Turussa Suomi pelasi Turkkia vastaan 2–2-tasapelin. Silloin Suomi sai murrettua ensimmäisen kerran vastustajan puolustuksen puolen tunnin kohdalla. Pohjanpalo laukoi päin puolustajaa, vaikka hän olisi voinut yrittää ehkä syöttöä maalin taka-alueelle juosseelle Pukille.

Pohjanpalo teki Suomen 2–2-tasoituksen vasta, kun Pukki oli vaihdettu kentältä. Sen ottelun jälkeen kaksikko pelasi yhdessä Makedoniaa ja Viroa vastaan, eikä maaleja syntynyt niissä otteluissa kärkiparin pelatessa yhdessä.

Pohjanpalon esitys vierasottelussa Bosnia ja Hertsegovinassa oli lupauksia herättävä, eikä vähiten siksi, että hyökkääjä osui heti maalipuiden väliin tekemällä 1–4-kavennusmaalin. Pohjanpalo näytti jaksavan juosta hyvin ja liikkeissä oli terävyyttä.

HS kysyi Pohjanpalolta, muistaako hän jotain ottelua, jossa hän olisi pelannut erityisen hyvin yhteen Pukin kanssa.

”Romaniaa vastaan vieraissa. Ensimmäisellä puoliajalla olimme pahassa myllyssä, mutta toisella puoliajalla pelasimme tosi hyvin. Pukki syötti minun maalini, ja minä syötin muutaman paikan hänelle. Häneltä taidettiin viedä yksi pilkku”, Pohjanpalo sanoi.


Pukki sanoi maanantaina Turussa, että Pohjanpalon kanssa on jälleen kiva pelata.

”Hän tuli pitkän tauon jälkeen hyvällä ryminällä sisään. Maali varmasti jeesasi tosi paljon henkisesti”, Pukki sanoi.

Pukin mielestä hän ja Pohjanpalo ovat pelaajina sen verran erilaisia, että he täydentävät hyvin toisiaan.

”Jolle on ehkä semmoinen kovaotteisempi pelaaja. Hän voittaa niitä pääpalloja, joita minä en pahemmin voita. Jollekin tekee paljon töitä, ja se on tärkeätä tässä meidän pelisysteemissä, että hyökkääjät tekevät duunia. Hän näytti olevansa edelleen maalintekijä, vaikka on ollut sivussa. Tuollaisia pelaajia tarvitaan.”


Maanantaina Kanerva toppuutteli ehkä hieman odotuksia siitä, että Pukki ja Pohjanpalo nähtäisiin Turussa kärkiparina, eikä hän varmasti halunnut paljastaa mitään avauskokoonpanostaan.

Kanerva sanoi, että Pohjanpalon kohdalla täytyy muistaa, miten vähän hän on pelannut viime aikoina. Bosnia-ottelu oli Pohjanpalolle ensimmäinen virallinen ottelu puoleentoista vuoteen.

”Fyysisesti hän on hyvässä kunnossa. Olen iloinen, että hän onnistui maalinteossa. Hän on ilman muuta yksi vaihtoehto hyökkäyspäähän. Onko sitten järkevää laittaa hänet avaukseen, se on toinen asia. Onko hän kuitenkaan ihan 90 minuutin kunnossa, jos ajatellaan hänen pelituntumaansa”, Kanerva pohdiskeli maanantain lehdistötilaisuudessa.


Mitä Kanerva ajattelee siitä, että hänellä on pitkästä aikaa käytössään Pukki ja Pohjanpalo kärkiparina?

”Totta kai se on hieno asia. Kaksi vuotta sitten Pukki ja Pohjanpalo pelasivat täällä Turkkia vastaan. Se on selvästi mielessä. Ideaalitilanne olisi, että kärkipelaajamme pelaisivat säännöllisesti seuroissaan ja saisivat rutiinin maalien tekemiseen”, Kanerva sanoi.

Kanerva korosti sitä, että joukkueesta löytyy erilaisia vaihtoehtoja tilanteen mukaan ja lisäsi, että on joutunut päävalmentajana väkisinkin vaihtamaan kärkipareja.

”Jos ajatellaan kärkiparia tai ketä pelaajaa tahansa, voisi [maajoukkueessa] löytyä permanenttipareja. Enemmän luotan siihen, että pelaajat pystyvät tunnistamaan pelikaverinsa ominaisuudet. Pelisuunnitelmat luodaan huomioiden pelaajien ominaisuudet.”

Pohjanpalon mukaan hän sai yhteispelin Pukin kanssa toimimaan jo lauantaina Bosniassa.

”Muutama hyvä kombinaatio tuli. En näe mitään syytä, miksei se toimisi. Se on toiminut ennenkin ja toimi Bosniaa vastaan.”

Miten paljon kommunikoitte kentällä?

”Totta kai yritämme katsoa, miten pelaajat liikkuvat. Bosniassa oli aikamoinen meteli, ja siellä ei olisi yhtään kuullut, mitä kaverille huutaa. Tiedämme, miten pelaamme, jos pelaamme kahdella kärjellä: miten kuuluu liikkua ja kuka tekee aloitteen ja kuka vasta-aloitteen.”

”Tärkeätä on pelata lähekkäin, jos pelaamme kahdella hyökkääjällä. Silloin on aina sauma pelata kombinaatioita. Kuitenkin se on hyökkäyspari, joka siellä kentällä on”, Pohjanpalo sanoi.

Suomi–Armenia Turun Veritas-stadionilla tiistaina kello 19.00. HS.fi seuraa ottelua hetki hetkeltä osoitteessa hs.fi/urheilu. Viasat ja Viafree.fi näyttävät ottelun.  
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leikkauspotilaan koko veri vaihdettiin kylmään suolaveteen – Yhdysvalloissa tehty hoitokokeilu voi tulevaisuudessa pelastaa potilaan, joka muuten todennäköisesti kuolisi

  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat kehittivät uuden tavan määrittää, miten vanha koira on ihmisten iässä – Laskuri kertoo tuloksen lemmikille

  4. 4

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat löysivät mullistavan keinon estää maapalloa uhkaavia hyönteisten joukkokuolemia: Sammuttakaa valot

  6. 6

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   Peteliuksen anteeksipyynnöstä syntyi rönsyilevä somevääntö, kun ihmiset olivat täysin eri mieltä kaikesta ja kaikesta muustakin

  9. 9

   Poliisi iski laittomaan laboratorioon Pietarin lähellä ja takavarikoi noin sadan miljoonan euron arvosta muunto­huumeita

  10. 10

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  6. 6

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  7. 7

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  8. 8

   Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

  9. 9

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  10. 10

   Kolmen lapsen hengen vaatineen Levin mökkipalon onnettomuustutkinta valmistui: ”Tulosten pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka vuokraavat mökkejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää