Onnen kyyneleitä

Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattaminen on ollut kova koettelemus mutta myös elämys, johon yhä useampi haluaa osalliseksi.

Julkaistu: , Päivitetty:

”Aijaijaijai... Hirveältä näyttää! Ja voi luoja, voi luoja paratkoon!”

Nämä edellä mainitut selostaja Antero Mertarannan sanat jäivät erottamattomaksi osaksi suomalaisen jalkapallokannattamisen folklorea syksyllä 1997, kun Unkari kaatosateessa tasoitti lisäajalla MM-karsintaottelun Suomea vastaan Olympiastadionilla, ja Suomen haaveet jatkokarsintapaikasta liukenivat sadepisaroiden myötä mutaiseen maalinedusvelliin.

Sen jälkeen, yli 20 vuoteen, Suomi ei ole pelannut yksiäkään karsintoja, joissa tuota onnetonta iltaa ei olisi muisteltu.

Tosin juuri nyt siihen suhtaudutaan kepeämmin kuin koskaan. Suomen maajoukkueen kannattajat elävät poikkeuksellista aikaa. Suomi on lähempänä arvokisapaikkaa kuin koskaan aiemmin, mutta toisaalta ruma tappio Bosnialle tiesi sitä, että jo lähes hyppysissä ollut kisapaikka lipui pykälää kauemmaksi. Pessimistisimmillä juolahti mieleen sateinen Olympiastadion.

Arvokisoista aina rannalle jääneen Suomen miesten maajoukkueen kannattajilta on kysytty uskoa, ja aina kannattajat ovat palanneet runsaslukuisina yhä uusiin karsintoihin. Suomen maajoukkueen kannattajat (SMJK) ry:n puheenjohtaja Aaro Kuivalainen, 37, on seurannut maajoukkuetta pian 30 vuotta. Tiistaina hän seisoo Turun stadionilla omiensa joukossa.

Kuivalaiselle sopii erinomaisesti, että Suomen pelillistä kurssia päästään korjaamaan pian Bosnia-tappion jälkeen.

”On hyvä, ettei tappion jälkeen tarvitse odottaa pitkään seuraavaa ottelua. Voi olla, että kohta meillä on jo huomattavasti parempi mieli.”


 

”Voimme keskittyä täysin oman joukkueen tukemiseen.”

Tiistain Armenia-otteluun Suomi juoksee ennakkosuosikkina. Kannattajat lähtevät tutulla, toimivaksi havaitulla sapluunalla, eli äänekkäällä, jatkuvalla ja intohimoisella kannustuksella.

”Ei varmaan tarvitse pyörää keksiä uudelleen. Armenia ei ole sellainen vastustaja, joka itsessään herättäisi kauheasti mitään intohimoja, joten voimme keskittyä täysin oman joukkueen tukemiseen.”

Viime aikoina oman joukkueen tukeminen on välittynyt kotikatsomoihin hyvin myös television välityksellä. Jalkapallomaajoukkueen ja sen kannattajien välit ovat Kansojen liigan alusta aina EM-karsintojen tähän hetkeen saakka olleet läheiset.

Voitto-otteluiden jälkeen pelaajat ja kannattajat ovat tuulettaneet, huutaneet ja nauraneet yhdessä. Onnen kyyneleitäkin on vuodatettu. Pelaajien johtohahmot ovat huudattaneet kannattajien ydinjoukkoa Pohjoiskaarretta.

”Mielestäni pelaajien ja kannattajien välit ovat olleet hyvät jo pidempäänkin. Tämä nykyinen pelaajasukupolvi on itse kasvanut organisoidun kannattamisen parissa, ja he ymmärtävät hyvin kannattajien merkityksen pelille ja tapahtumalle.”

Pelaajien lisäksi myös valmentaja Markku Kanerva nauttii kannattajien arvostusta.

”Hän on hyvin pidetty persoona ja valmentaja. Vaikka Suomelle tulisi heikompia tuloksia, arvostaisin häntä ihmisenä.”


 

”Tämä nykyinen pelaajasukupolvi on itse kasvanut organisoidun kannattamisen parissa.”

Nykyisen hurmoksen lisäksi Kuivalainen nostaa kannattajauraltaan esiin vuonna 2006 Puolasta haetun EM-karsintavoiton. Silloin Jari Litmanen teki kaksi maalia ja Mika Väyrynen yhden Suomen voittaessa isännät Bydgoszczissa 3–1.

”Samoin vuoden 2017 MM-karsintaottelu Islantia vastaan Tampereella oli mahtava. Voitettiin tuore arvokisakävijä 1–0.”

Mutta maajoukkue on tietysti vuosien varrella tarjoillut kannattajilleen myös useita karvaita pettymyksiä. Kuivalaisen kannattajauran pahimpiin pettymyksiin kuuluu alussa mainittu Suomen tappio Unkarille Olympiastadionilla syksyllä 1997.

”Se ottelu on käsitelty niin perusteellisesti, ettei siitä ole enää kauheasti sanottavaa. Istuin siellä kaksi kertaa 45 minuuttia kaatosateessa, ja lopussa tuli aivan hirveä pettymys.”

Tuoreempi ja henkilökohtaisempi pettymys Kuivalaiselle kuitenkin oli, kun Suomi matkusti Ruotsin vieraaksi EM-karsintaotteluun vuonna 2011. Sinikeltaiset isännät pieksivät suomalaiset 5–0 Zlatan Ibrahimovicin tehdessä hattutempun.

”Silloin Suomi pelasi selvästi alle oman tasonsa. Se oli kova pettymys, sillä Tukholmaan oli matkustanut valtavasti Suomen kannattajia, joilla oli hieno tunnelma kaupungilla ennen ottelua.”

Kuivalaisen ja muun SMJK:n ydinryhmän kesken oli jo ehtinyt viritä ajatus, että ottelu olisi suomalaisen kannattajakulttuurin kannalta jonkinlainen käännekohta aktiivisempaan suuntaan.

Toive hyvän pelin vaikutuksesta kannattajakulttuurin meni tuloksen myötä.

”Suomi oli niin jyrän alla, Ruotsi olisi voinut aivan hyvin tehdä enemmänkin maaleja. Silloin tuli tunne, että tämä ei ole hirveän palkitsevaa touhua.”


 

”Me yritämme tehdä peleistä mukavia myös lapsiperheille.”

Nyt kannattajien keskuudessa ei kuitenkaan uskota karvaaseen pettymykseen, vaan vuosikausien aikana tehdyn työn ansiosta tulevaan palkintoon. Tosin eräänlainen palkinto kannatustoiminnassa on jo saatu, kun yhä useampi jalkapallosta kiinnostunut on hypännyt poikkeuksellisen hyvin menestyvien Huuhkajien kelkkaan.

”EM-kisapaikka olisi upea juttu. Toivon sen olevan nyt päänavaus, joka tuo jatkuvuutta, eikä jää yhdeksi kerraksi. Tietysti Suomen haluaisi olevan sellainen jalkapallomaa, joka voi aina mennä jatkoon.”

Vuonna 2002 perustettu SMJK oli alkuvuosinaan suurimmilta osin 20–40-vuotiaiden miesten harrastus tai elämäntapa, mutta tällä vuosikymmenellä kannattajat ovat muuttuneet yhä heterogeenisemmäksi joukoksi.

”Katsomossa näkyy nuorten miesten lisäksi yhä enemmän myös eläkeläisiä sekä todella intohimoisesti jalkapalloon suhtautuvia naisia.”

Myös lapsiperheet toivotetaan mukaan SMJK:n kannatustoimintaan.

”Vaikka Uefa on yrittänyt otteluiden myöhäisellä alkamisajankohdalla torpedoida perhekannattamista, me yritämme tehdä peleistä mukavia myös lapsiperheille. Ratinassa heidät sijoitetaan suoraan K-18 kannattajakatsomon yläpuolelle, jolloin kannatukseen voi osallistua turvallisesti.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  2. 2

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  3. 3

   Eurooppaministerien kokouksessa poikkeuksellinen selkkaus: Suomi vaati Unkarilta anteeksipyyntöä

  4. 4

   Ulkoministeriö kiistää Halla-ahon väitteet suomalaisten paluusta al-Holin leiriltä – Halla-aho: ”Tämä ei ole tietenkään mitään vahvistettua tietoa”

  5. 5

   Suomi on saanut uuden hallituksen – uusi ja vanha hallitus menevät seuraavaksi vierailulle presidentin luo

  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Suomi on jo neuvotellut al-Holin suomalaislasten kotiuttamisesta – Kurdi­poliitikko HS:lle: Lapsia ei voi erottaa äideistään pakolla

  8. 8

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  9. 9

   Korinaa, pyörtymisiä, pulauttelua – Yhä useampi koira tarvitsee leikkauksen pystyäkseen hengittämään normaalisti

  10. 10

   Laura Huhtasaari syytti koulun julistetta ”vihapuheen lietsonnasta” – apulaisoikeuskansleri antoi koululle puhtaat paperit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  5. 5

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  6. 6

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  7. 7

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  8. 8

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää