Urheilu

Kun Suomen EM-kisapaikka oli viimeksi yhden voiton päässä, kaadettavana oli lilliputin sijaan huippujoukkue: ”Suurin osa faneista ja media ja muut uskovat nyt kisapaikkaan oikeasti”

”Jokainen jalkapalloa seuraava valitsisi mieluummin Liechtensteinin kotona kuin Portugalin vieraissa”, sanoo Suomen maajoukkueen luottopelaajiin kuulunut Markus Heikkinen.

Marraskuun 15. päivä Helsingissä koetaan harvinainen jalkapalloilta: Suomen jalkapallomaajoukkue pelaa ottelun, jonka voittaminen riittää varmuudella paikkaan EM-kisoissa.

Edellisen kerran paikka oli yhdestä ottelusta kiinni liki 12 vuotta sitten.

Elettiin marraskuuta vuonna 2007. Huuhkajat matkusti viimeisessä EM-karsintaottelussaan Portugaliin. Huuhkajat-nimitys oli vielä tuore ja vakiintumaton: Bubi-huuhkaja istui yläriman päällä saman vuoden kesäkuussa pelatussa Belgia-ottelussa.

Voitolla 21.11. pelatusta pelistä Suomi pääsisi kisoihin, sillä päivän vastustaja oli kolme pistettä edellä ja ensimmäinen keskinäinen ottelu oli päättynyt Helsingissä tasan.

Suomen keskikentällä pelannut Markus Heikkinen sanoo mielikuvien ottelusta olevan jo hieman hämäriä. Yleisesti ottaen tunnelma oli positiivinen.

”Oli kiva päästä pelaamaan oikeasti isoa peliä. Hyvä vastustaja, hieno kenttä, hieno stadion”, Heikkinen sanoo.

Puolustuslinjassa pelannut Toni Kallio sanoo, että ottelua odotti normaalia enemmän.

”Kaikki tiedostivat tilanteen, että voittamalla ollaan tekemässä isoa juttua. Ilmapiiri oli rento, kuten muissakin maaotteluissa. Meillä oli hyvä joukkuehenki”, Kallio sanoo.

Suomen karsinnat olivat sujuneet muuten vahvasti, mutta saldoa rasittivat vierastappio Azerbaidžanissa ja vierastasapeli Armeniassa. Muut tasapelit olivat kertyneet pääkilpailijoilta, mutta tasapelien kokonaismäärä oli ennen Portoon lähtöä viisi. Tappiosarakkeessa oli kaksi merkintää, kun Azerbaidžhanin lisäksi Serbia oli napannut kertaalleen kolme pistettä Suomelta.


Portugalille riitti viimeisellä kierroksella tasapeli kisapaikkaan.

”Portugali lähti aika varovaisesti liikkeelle. Pepe taisi olla puolustava keskikenttä. Meilläkin oli tarkoitus huolehtia alkuun siitä, että ei tule takaiskua”, Heikkinen muistelee.

Molemmilla oli pelissä lopulta paikkansa, mutta peli päättyi maalittomana. Se vei kaksi kertaa Suomen kanssa tasan pelanneen Portugalin kisoihin. Toisena lohkosta jatkoi Puola, jolta Suomi otti karsinnoissa neljä pistettä.

”Itse pelistä muistan isosti sen lopun. En muista mistä tilanne tulee. Itselleni tuli kakkospallo ja minulla oli lähellä 16 rajaa mahdollisuus laukoa. Syötin vielä ’Miklulle’ (Mikael Forssell), joka pääsi puolittaiseen tilanteeseen, josta taidettiin saada kulma vielä. Jälkikäteen on jäänyt mieleen, että mitä jos olisi kokeillut once in a lifetime -laukauksen heittää”, Kallio sanoo.

Helsingin-illassa marraskuussa lähtökohdat ovat mahdollisimman erilaiset. Nyt Suomi pelaa kotona eikä vieraissa. Ottelu ei ole ainutkertainen mahdollisuus, vaan Suomi voi edetä kisoihin myös Kreikka-voitolla seuraavassa pelissä. Sekä Armenia että Bosnia ja Hertsegovina kohtaavat vielä Italian, joten nykyiset pisteetkin voivat riittää.

Ja vastustajissakin on eroa: Portugali oli marraskuun 2007 kohtaamisen aikaan Fifa-rankingissa kahdeksas. Liechtensteinin sijoitus syyskuun listauksessa oli 182. Euroopan karsintoihin osallistuu vain kaksi alemmas sijoittuvaa joukkuetta: Gibraltar ja San Marino. Liechtensteinin sijoitus saattaa toki nousta lokakuussa, kiitos Armenia-tasapelin.

”Jokainen jalkapalloa seuraava valitsisi mieluummin Liechtensteinin kotona kuin Portugalin vieraissa. Suomella on tasapainoinen joukkue, joka on hyvin roolitettu. Liechtenstein kotona hoituu normaaliesityksellä. Toki jalkapallossa on kaikki mahdollista, mutta luotan ihan satasella”, Heikkinen sanoo.

Nykyisin Tampereen Ilveksen valmennusryhmään kuuluva Kallio muistuttaa odotusten olevan nyt kovemmat kuin 12 vuotta sitten.

”Suurin osa faneista ja media ja muut uskovat nyt kisapaikkaan oikeasti. Niin pitääkin. Lähtökohtaisesti nyt kaikki odottavat kolmea pistettä. Meillä oli Portugalia vastaan vain voitettavaa. Ei ollut kovaa odotusta, että voitetaan. Nyt on erilainen tilanne. Kaikki odottavat, että Liechtenstein voitetaan”, Kallio muistuttaa.

Heikkinen jatkoi maajoukkueuraansa vuoteen 2011 asti. Viimeisten vuosien aikana apuvalmentajana maajoukkueessa toimi nykyinen päävalmentaja Markku Kanerva. Heikkisen ja Kanervan tiet kohtasivat myös HJK:ssa, joten Huuhkajia luotsaa tällä hetkellä Heikkiselle tuttu mies.

AC Oulun urheilujohtajana työskentelevä Heikkinen uskoo, että Kanervan menestyksen salaisuus on se, että hän on onnistunut kokoamaan ympärilleen toimivan ja hyvin roolitetun tiimi.

”Kukaan ei pysty enää nykyisin hoitamaan kaikkea yksin. Kanerva itse on tosi analyyttinen. Hän pohtii paljon pelaamista ja mikä pitää ottaa huomioon. Käy läpi kaikki mahdolliset yksityiskohdat. Tiimi on onnistunut myymään pelitavan. Hyvä roolitus huokuu”, Heikkinen sanoo.

Suomen vahvuuksien osalta myös Kallio jakaa kiitosta nykyvalmennukselle.

”Suomen hyökkääjät ovat maailmanluokan pelaajia, ja joukkueessa on tarpeeksi laadukkaita pelaajia muille paikoille. ’Rive’ on tehnyt hyvää työtä siinä, että on pelattu fiksusti ja käytetty omia aseita. Samalla vastustaja on riisuttu aseista”, Kallio sanoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman parhaan ruokakaupan Citymarket-kauppias kertoo nyt huhutusta perheväkivallasta: ”Eittämättä elämäni suurin virhe”

  2. 2

   ”On nöyryyttävää saada rahaa tekemättä mitään”, sanoo Mustafa Abdulameer – tutkimus kertoo, miten Suomi ajaa turvapaikan­hakijoita elämään sosiaaliturvan varassa

  3. 3

   Poliisi: Hankolaisesta asunnosta löytyi ihmisen luita

  4. 4

   Pahin tulva yli 50 vuoteen iski Venetsiaan, kuvat näyttävät veden valtaaman kaupungin

  5. 5

   Poliisi tutkii kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Husseinille lähetettyä hirttoköyttä: ”Näyttö tukee asianomistajan kertomusta”

  6. 6

   Verkossa leviää video, jolla Stella-koira ilmaisee neljällä sanalla haluavansa ulos – Suomalaiset asiantuntijat arvioivat, miten se on mahdollista

  7. 7

   Joonas Majuri varttui alkoholiongelman ympäröimänä ja ihmetteli, miksei juomista voi vain lopettaa – Nyt hän on riippuvuustutkija, joka tietää vastauksen

   Tilaajille
  8. 8

   Kolmekymppinen mies hyväksikäytti seksuaalisesti 14-vuotiasta tyttöä Pikku Huopalahdessa, sai yli kahden vuoden vankilatuomion

  9. 9

   Bailutelineen voimat ehtyvät – HS:n 3D-malli näyttää, miksi huteraa Mantaa on pilkattu ”kevytmieliseksi katunaiseksi”

  10. 10

   ”Napa selkärankaan” on vanhentunut ohje, joka voi altistaa treenaajan vatsalihasten erkaumalle – Kolme parempaa tapaa vahvistaa syviä vatsalihaksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  2. 2

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  3. 3

   HS-analyysi: Kaupungin­valtuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein rikkoi politiikan tärkeintä sääntöä, ja nyt maahan­muuttajat pannaan maksamaan siitä

   Tilaajille
  4. 4

   Portaat lakaistiin vain puoliksi Sörnäisissä: ”Ei tietysti tehdä sitä, mistä ei makseta”

  5. 5

   Bailutelineen voimat ehtyvät – HS:n 3D-malli näyttää, miksi huteraa Mantaa on pilkattu ”kevytmieliseksi katunaiseksi”

  6. 6

   Joonas Majuri varttui alkoholiongelman ympäröimänä ja ihmetteli, miksei juomista voi vain lopettaa – Nyt hän on riippuvuustutkija, joka tietää vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Pysäköinninvalvoja vei rahat tililtäni ulosoton kautta, vaikka en ollut pysäköinyt koko autoa

  8. 8

   Yksi Italian kauneimmista rannoista alkaa periä pääsymaksua ja rajoittaa kävijöiden määrän

  9. 9

   Nuoret miehet ampuivat lähes tuhat kissaa, syyttäjä vaatii rangaistusta metsästysrikoksista

  10. 10

   Autoilun seuraava mullistus voi olla jo tulossa: vetyauto olisi sähköäkin ilmastoystävällisempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Viola Wallenius, 24, haaveili perhe-elämästä ja urasta Suomessa, mutta päätyi kahdeksanlapsisen perheen äidiksi Keniaan – Keskellä yötä minibussissa hänen käsiinsä syntyi uusi ihminen

   Tilaajille
  4. 4

   Illalla nukuttaa, mutta aamuyöllä alkaa valvominen – Liian varhainen heräily on monen vaiva, ja unitutkija kertoo, mistä siinä on kyse

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  6. 6

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  9. 9

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  10. 10

   11 000 tutkijaa varoittaa ilmasto­hätätilasta – Suomalainen tutkimus­professori: En olisi toden­näköisesti alle­kirjoittanut vetoomusta

  11. Näytä lisää