Näin rakennetaan huippuravuri

Lämminveriravureiden kasvatus on ottanut jättiharppauksia muutamassa vuosikymmenessä. Silti geenien loksahtaminen paikoilleen on edelleen osin arvoitus.

Julkaistu: , Päivitetty:

Jokainen ravihevosen ostaja haluaa voittajahevosen. Voittajan haluaa myös kasvattaa jokainen ravihevosten kasvattaja.

”Onneksi emme tiedä varmaa reseptiä voittajahevoseen. Muuten meiltä menisi bisnes alta”, sanoo yhdysvaltalainen kasvattaja Steve Stewart vitsaillen.

Yhdysvaltalaiset pitkän linjan hevoskasvattajat Steve ja Cindy Stewart sekä ranskalainen kasvattaja Pierre Julienne saapuivat viime viikonloppuna Helsinkiin kertomaan suomalaiskasvattajille, miten ravihevosten kasvatus on kehittynyt alan huippumaissa.

Pierre Julienne omistaa Haras de la Monerien siittolan, jossa hän kasvattaa Pierji-hevosia eli ranskalaisia ravureita. Hänen siittolassaan ovat astuneet muun muassa Prix d’Amériquen voittajaorit Lurabo ja Lutin D’Isigny.

Stewartien siittolan nimi on Hunterton Farm. He ovat kasvattaneet muun muassa Pohjois-Amerikan suurimman ravikilpailun Hambletonianin tänä vuonna voittaneen Forbidden Traden.


Ranska ja Yhdysvallat nousevat esiin, kun lämminveriravureille etsitään parhaita sukuyhdistelmiä.

Jako maiden kasvatuksen välillä on selvä: yhdysvaltalaisilla ravureilla on nopeutta, ranskalaisilla voimaa, luonnetta ja kestävyyttä.

Yhdysvalloissa tuotetaan hevosia, joiden pitää olla nuorena hyvin valmiita ja nopeita lyhyen matkan sprinttereitä. Hevosten on osoitettava kilpailukuntonsa jo kaksivuotiaina. Lisäksi niiden tulee olla luonteeltaan helppoja.

”Yhdysvaltalaiset valmentajat pääsevät helpommalla, sillä varsojen pitää olla valmiita heti. Ranskalaisilta valmentajilta vaaditaan enemmän taitoa ja kärsivällisyyttä”, Steve Stewart toteaa.

Vaikka ranskanravureissa on voimaa, Pierre Julienne huomauttaa, ettei niitä voi nykyään kasvattaa ilman nopeutta.

”Nopeus tulee aina ensimmäisenä. Sen päälle voimme rakentaa valmennuksella voimaa ja kestävyyttä.”

Kasvatuserot liittyvät erilaisiin ravikilpailuihin. Yhdysvalloissa ravurit juoksevat vain lyhyitä, mailin mittaisia kilpailumatkoja. Ura loppuu usein aikaisin, ja parhaat hevoset siirtyvät nopeasti siitokseen.

Stewartit sanovat, että mallissa on vaaransa.

”Siitokseen siirtyvät hevoset ovat usein nuoria huippuja, joiden ura katkeaa esimerkiksi loukkaantumiseen. Voi olla, että nopeutta painotetaan nykyisin liikaa hevosen terveyden kustannuksella. Parhaat nuoret hevoset eivät välttämättä ole terveydeltään kestävimpiä”, Cindy Stewart kertoo.

Euroopassa ravurit juoksevat mailin lisäksi pitkiä matkoja ja kilpaura voi jatkua pitkään. Hevosilla on mahdollisuus kehittyä huippuunsa yhdysvaltalaisia hevosia hitaammin, mikä lisää ravureiden kestävyyttä.


Ravurikasvatuksen keskustelu pyörii huippuorien ympärillä. Sekä Stewartit että Julienne sanovat, että varsan emään pitäisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.

Huippuorien vertailu on yksinkertaista, sillä parhaat orit saavat satoja jälkeläisiä. Niistä on helppo nähdä, mitkä orin ominaisuudet periytyvät vahvasti. Sen sijaan tammat ovat kasvattajille vaikeita.

Jos tamma synnyttää itse varsansa, se ehtii elämänsä aikana tuottaa vain muutamia varsoja. Periytyviä ominaisuuksia on vaikeampi nähdä kuin oreissa. Silti tamman vaikutus varsaan on jopa suurempi kuin orin.

”Tamma antaa varsalle puolet geeneistä, mutta se vaikuttaa eniten varsan luonteeseen. Varsa oppii emältä suhtautumisen elämään. Hermostuneet tammat tuottavat hermostuneita varsoja, joilla voi olla ongelmia kilpailuissa”, Cindy Stewart sanoo.

Ihmisistä kiinnostunut, utelias ja rohkea varsa on helpompi myydä kuin hermostunut ja säikky hevonen.

Huippuorien spermaa voi ostaa kovalla rahalla, mutta hyvää siitostammaa voi olla mahdotonta hankkia. Esimerkiksi Ranskassa kasvattajat eivät halua myydä parhaita tammojaan. He myös pitävät usein parhaiden tammojen tammavarsat itsellään.

”Yhdysvalloissa hyvän siitostamman voi vielä ostaa, kun on tarpeeksi rahaa. Ranskassa parhaat tammat eivät siirry uudelle omistajalle millään hinnalla”, Steve Stewart sanoo.

 

”Kun aloitimme 40 vuotta sitten, osa varsoista huojui ja laukkasi laitumella. Nyt kaikki varsat ravaavat hyvin alusta lähtien.”

Ravureiden kasvatus on kehittynyt nopeasti. Muutamia vuosia sitten tutkijat löysivät ravigeeni AA:n, joka takaa, että ravi on hevoselle helppoa eikä se sorru helposti laukalle. Selvisi, että kaikki Pohjois-Amerikan ravurit kantavat kyseistä geeniä.

”Kun aloitimme 40 vuotta sitten, osa varsoista huojui ja laukkasi laitumella. Nyt kaikki varsat ravaavat hyvin alusta lähtien. Laukka on niille jopa epäluontevaa”, Cindy Stewart sanoo.

Ranskassa ravigeeni on 74 prosentilla ravureista. Silti kaikkia ravureita ei vieläkään testata geneettisesti.

”Osa kasvattajista ei halua tietää. Osa testaa hevosen mutta ei kerro tuloksia”, Julienne sanoo.

Hän huomauttaa geenin kertovan lopulta vain sen, että hevonen osaa ravata. Geeni ei takaa, että hevosesta tulee huippuravuri.

Vaikka geeni- ja muu lisääntymisteknologia ovat kehittyneet harppauksin, mikään ei korvaa kasvattajien omaa tietoa. Pierre Julienne tuntee varsojensa emälinjat pitkälle 1900-luvun alkuun.

”Voi olla, että sisarusparvesta vain yksi tamma tuottaa hyviä jälkeläisiä. Kasvattajana haluan sen tamman.”

Stewartit puolestaan seuraavat varsojaan alusta asti, mikä antaa heille korvaamatonta tietoa.

”Kasvatuksessa kaikki kamppailevat tiedosta. Mitä aiemmin tiedon saa, sitä paremmassa etulyöntiasemassa on. Vaikka astuttaisi parhaalla orilla parhaan tamman, se ei takaa parasta varsaa. On vain seurattava pitkään ominaisuuksien periytymistä erilaisilla hevosyhdistelmillä”, Steve Stewart sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Pierre Julienne


 Ranskalainen kasvattaja Pierre Julienne on vuosikymmenten ajan kehittänyt ravureiden kasvatusta ja kasvatukseen liittyvää tutkimusta.

 1970-luvulla hän tutki ja kehitti keinosiemennystoimintaa yhdessä muun tutkimusryhmän kanssa.

 Juliennella on Ranskan Normandiassa siittola, jossa hänellä on 30 siitostammaa. 2000-luvun alussa hän astutti vuosittain yli tuhat tammaa.

Kuka?

Cindy ja Steve Stewart


 Steve Stewart on kysytty jalostusasiantuntija. Pariskunta on Yhdysvaltojen menestyneimpiä ravurien ja peitsarien kasvattajia.

 Stewartit omistavat Yhdysvalloissa Kentuckyssa siitostilan, joka on yksi maailman suurimmista ilman omia siitosoreja toimivista lämminverisiittoloista.

 Siittolalla on 200 tammaa, ja se tuottaa vuosittain 150 ravuri- ja peitsarivarsaa. Useista varsoista on tullut suurkilpailuvoittajia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  2. 2

   Triplan minikauppahallin puodeissa on hiljaista – Ensimmäinen liike lopetti, mutta kauppakeskus uskoo yhä konseptiin

  3. 3

   Australian ilmasto­politiikka sai kansain­välisessä vertailussa 0,0 pistettä sadasta – pää­ministerin mukaan ilmasto­toimet ovat riittäviä

  4. 4

   Kryptovaluutta-alustan perustaja kuoli äkillisesti, ja 170 miljoonan euron varallisuus katosi – nyt sijoittajat epäilevät kuolemaa lavastetuksi

  5. 5

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  6. 6

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  7. 7

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  8. 8

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  9. 9

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  10. 10

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  5. 5

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  6. 6

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  7. 7

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  9. 9

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  10. 10

   Triplan minikauppahallin puodeissa on hiljaista – Ensimmäinen liike lopetti, mutta kauppakeskus uskoo yhä konseptiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  7. 7

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää