Valmentaja, josta on vain hyvää sanottavaa

Kuopion Palloseurasta tuli viimein kestomitalisti Veikkausliigassa, kun puoliammattilaisten joukkuetta valmentanut luokanopettaja Jani Honkavaara pääsi ammattivalmentajaksi ja sai avukseen pankkiirin miljoonat. Kauden jälkeen hän jättää KuPSin ja siirtyy SJK:n päävalmentajaksi.

Julkaistu: , Päivitetty:

Kaksi viikkoa sitten Kuopion Mölymäellä nähtiin yleisöryntäys, jollaista ei ollut nähty vuosikymmeniin. Jalkapallon Veikkausliiga-seura Kuopion Palloseura teki yleisöennätyksensä, kun mestaruus oli sille katkolla ottelussa FC Honkaa vastaan.

Viidenkymmenen vuoden takainen entinen yleisöennätys rikkoutui muutamalla sadalla, kun 7 114 katsojaa saapui jännittämään ja juhlimaan mahdollisesti ensimmäistä KuPSin mestaruutta 43 vuoteen.

Mestaruusjuhlat lässähtivät tasapeliin. Mahdollista mestaruutta merkittävämpi asia on kuitenkin se, että KuPSista on viime vuosina tullut säännöllinen mitalijoukkue. Tänä vuonna KuPS voittaa kolmannen perättäisen mitalinsa päävalmentaja Jani Honkavaaran, 43, kolmannella kaudella.


”Olen oppinut, mitä se on, kun on ammattilaisjoukkue, jossa pelaajat ovat hyviä ammattilaisia ja vihkiytyneitä pelille. Valmentajan pitää uskaltaa puhua pelistä pelaajien kanssa eikä vain puhua pelaajille. Opimme yhdessä pelistä ja pystymme tekemään yhdessä vaikka mitä”, Honkavaara sanoo.

Nyt hän jättää Kuopion ja KuPSin. HS.fi uutisoi perjantaina, että Honkavaarasta on tulossa ensi kaudella Seinäjoen Jalkapallokerhon päävalmentaja. SJK:n joukkueelle nimityksestä kerrotaan lauantain viimeisen ottelun jälkeen.

Lauantaina Honkavaaralla on vielä mahdollisuus kruunata KuPS-aikansa mestaruudella, kun KuPS pelaa viimeisessä ottelussa Interiä vastaan Turussa. KuPSille riittää tasapeli mestaruuteen, Inter tarvitsee voiton. Loppuunmyytyyn otteluun saapuu yli 9 000 katsojaa. Ottelua voi seurata myös Kuopion torilla.

Palloliiton nykyisestä puheenjohtajasta, pankkiiri Ari Lahdesta tuli KuPSin pääomistaja vuonna 2006. Samana vuonna KuPS oli sarjan viimeinen ja putosi Ykköseen. Vuonna 2010 Esa Pekonen valmensi KuPSin hopealle, ja samana vuonna seurassa päätettiin, että kaudella 2018 KuPS olisi mestari. KuPS jäi kuitenkin keskikastin seuraksi vuosikausiksi.

Alavireisesti sujuneiden vuosien jälkeen KuPSissa haettiin syksyllä 2016 uudentyyppistä, keskustelevampaa valmentajaa päävalmentajaksi.

”Ennen Honkavaaran tapaamista mietin pitkään, miten HIFK:n valmentaja sopii maaseudulle. Kun kuuntelin Honsua, minulle varmistui, että kannattaa ottaa riski”, Lahti kertoo.

Honkavaaran ensimmäisellä KuPSin kaudella seuraan tuli pelaamaan viimeistä Veikkausliiga-kauttaan HJK:ssa kuusi mestaruutta voittanut Sebastian Sorsa. Sorsa sanoo ihmetelleensä aluksi Honkavaaran tapaa käsitellä joukkuetta.

”Silloin heti alussa istuimme kaikki joukkueen kopissa, ja jokaisen piti kertoa, kuka on ja miten meni loma. Sellaista en ollut aiemmin kokenut ammattijoukkueissa.”


Siinä tilanteessa näkyi ehkä Honkavaaran tausta luokanopettajana.

Sorsan mukaan Honkavaara ei ollut pelaajien kaveri mutta sai olemuksellaan heidän luottamuksensa.

Sorsa ei ollut alkuun vakuuttunut Honkavaaran teknisestä osaamisesta valmentajana. Sorsa pohtii, näkyikö Honkavaaran tausta HIFK:ssa, jossa toiminta oli ollut puoliammattimaista.

Hän joutui sanomaan Honkavaaralle, että halusi puolustuslinjan harjoittelevan yhdessä liikkumista. Sorsa pyysi valmentajaa tekemään sellaisen harjoituksen, jossa harjoiteltaisiin, miten puolustuslinja pumppaa ylös ja alas.

”Harjoituskaudella puolustuslinjamme oli kuin sillisalaatti, mutta hän ei osannut reagoida siihen. Se oli minulle yllätys”, Sorsa sanoo.

Sorsa sanoo, että Honkavaara kehittyi paremmaksi jo ensimmäisellä KuPS-kaudellaan.

”Hän osasi tehdä koko ryhmästä paremman. Honsu sai jopa huoltajan toimimaan vähän ammattimaisemmin ja paremmin.”

Alkuvuonna 2017 apuvalmentaja Mike Keeney ja Honkavaara ajoivat yhdessä ensimmäiseen harjoitusotteluun Lahteen. Keeney oli Honkavaaran kyydissä, koska kaksikko oli menossa joukkueen oman ottelun jälkeen tarkkailemaan toista peliä.

”Kun joukkueen bussi jatkoi matkaansa ruokailun jälkeen, lähdimme Honsun kanssa matkaan muutaman minuutin päästä. Rupesimme puhumaan intensiivisesti pelistä ja joukkueesta, ja puolen tunnin jälkeen hän havahtui, että oli vahingossa ajamassa takaisin Kuopioon. Ehdimme onneksi otteluun Lahteen”, Keeney kertoo ja nauraa.

Keeney oli Honkavaaran apuvalmentajana 2017 ja 2018. Keeneyn mukaan Honkavaaran persoona sopi hyvin pelaajien valmentamiseen.

”Hän ei ole erityisen tunteellinen, mutta hän on ymmärtäväinen”, Keeney kertoo.


KuPS on parantanut juoksuaan joka kauden lopussa.

”Se kertoo siitä, että hän pysyy valitsemallaan tiellä. Se kertoo myös hänen luonteestaan. Hänen ympärillään saattoi olla ihmisiä, jotka huolestuivat tuloksista, mutta hän uskoi tekemiseensä.”

Honkavaara on saanut joukkueellaan tuloksia, jotka on huomioitu myös Suomen ulkopuolella.

Kesällä 2018 KuPS hävisi Eurooppa-liigan karsinnoissa kotikentällään vain lukemin 0–1 FC Københavnille ja pelasi vieraissa 1–1-tasapelin. Viime kesänä KuPS kaatoi yhteismaalein 3–1 valkovenäläisen Vitebskin ja putosi niukasti yhteismaalein 0–1 puolalaista Legia Varsovaa vastaan Eurooppa-liigan toisella karsintakierroksella.

Belgian toisella sarjatasolla pelaavan Union Saint Gilloisen johto kutsui Honkavaaran haastatteluun heinäkuun alussa. Brysseliläisseuran omistaa Valioliiga-seura Brighton Hove & Albionin omistaja Tony Bloom, joka on ammattivedonlyöjä ja vedonlyöntiyrityksen omistaja. Unionissa ja Brightonissa kaikkea toimintaa ohjaavat tilastot, ja Honkavaaran näytöt KuPSin kanssa herättivät kiinnostusta.

Honkavaaran koko valmennushistoria oli analysoitu Unionissa, jossa oli nähty, että Honkavaara oli voittava valmentaja. Honkavaara olisi saanut pestin Unioniin, mutta pääomistaja Lahti halusi Honkavaaran jäävän KuPSiin. Honkavaara hyväksyi Lahden kannan ja jäi KuPSiin.

Keskikenttäpelaaja Ville Saxman sanoo, että hänellä oli alusta lähtien hyvä fiilis Honkavaarasta. Saxman muistaa ensimmäiseltä kaudelta vierasmatkan, kun joukkue yöpyi Tuusulassa lähellä Honkavaaran kotia.

”Pelipäivän aamuna lähdimme Honkavaaran johdolla kävelemään ja kävimme Aleksis Kiven patsaalla. Honkavaara sitten kertoili Kiven elämästä. Ajattelimme, että näinköhän käymme aina vierasmatkoilla erilaisilla monumenteilla. Se jäi ainutkertaiseksi tapaukseksi. En tiedä, vaikuttiko se, että hävisimme pelin”, Saxman sanoo ja nauraa.

Saxman sanoo, että Honkavaarasta huomasi, miten iso asia oli se, että hän oli ensimmäistä kertaa ammattivalmentajana.

”Hän on kehittynyt koko ajan siinä. Hän halusi paljon keskustella siitä, miten pelaajat näkevät asiat.”

Eurooppa-liigan karsinnoissa viime kesänä KuPS taisteli Vitebskiä vastaan vieraskentällä. Kapteeni Petteri Pennanen sanoi tajunneensa avausjaksolla, että heidän kannattaisi painottaa pelaamisessaan toista laitaa. Hän ehdotti sitä tauolla päävalmentajalle, joka otti ehdotuksen vastaan.

”Ottelun jälkeen hän tuli luokseni, laittoi käden olalle ja sanoi, että todella hyvä, että sanoit sen. Honkavaara uskaltaa kuunnella pelaajiaan”, Pennanen sanoo.


Alusta lähtien Honkavaaran KuPS on pelannut Ville Saxmanin mukaan aktiivisesti ja vauhdilla.

Saxman arvelee, että Honkavaaralla oli alusta lähtien ajatuksena kehittää KuPSissa pallonhallintaa, vaikka KuPS pelasikin ajoittain hyvin suoraviivaisesti. Heti ensimmäisellä kaudella 2017 KuPSilla oli kaikista Veikkausliigan joukkueista toiseksi eniten etenemisiä rangaistusalueelle ottelua kohden HJK:n jälkeen.

Savon Sanomien urheilutoimituksen esimiehen Kari Haaviston mukaan Honkavaara on tehnyt vaikuttavaa työtä.

”KuPS on ollut [aiemmin] alisuorittaja resursseihin nähden. Honkavaara on fiksu ja koulutettu mies, ja hänestä on tykätty Kuopiossa”, Haavisto sanoo.

Haavisto kertoo, että paljon on tietenkin muuttunut seuran organisaatiossa Honkavaaran kaudella. Honkavaara on vaatinut valmennusryhmän kehittämistä ja on saanut kaipaamaansa lisävoimaa valmennukseen.

KuPSin omistaja Ari Lahti muistaa ensimmäisen haastattelun Honkavaaran kanssa.

”Tykkäsin hänen valmennusfilosofiastaan. Hyökkäyspelin osalta hän sanoi, että pallo pyritään samaan mahdollisimman nopeasti rangaistusalueelle maalintekoalueelle. Se oli ymmärrettävä ja yksinkertainen ja helppo asia viestiä.”

Mutta seuran omistajalle tärkeintä on lopulta se, että Honkavaara on käyttänyt mahdollisuutensa.

”Olen pystynyt tarjoamaan hyvät resurssit päävalmentajille. Raa’asti sanottuna Honsu on pystynyt tekemään tulokset.”

FC Inter–KuPS Kupittaan jalkapallostadionilla lauantaina kello 15.00. Ruutu+ näyttää ottelun.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Jani Honkavaara


  43-vuotias

  Kotoisin Seinäjoelta

  TP-55:n kasvatti, pelasi joukkueen riveissä kymmenen ottelua Veikkausliigaa. Sen jälkeen Honkavaara pelasi muun muassa Vuosaaren Viikingeissä

  Valmentanut KuPS:n ja Viikinkien lisäksi Gnistania ja Helsingin IFK:ta.

 Toiselta ammatiltaan luokanopettaja

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  6. 6

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

  9. 9

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  10. 10

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  10. 10

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää