Valveutunut kansalainen

Olympiavoittaja Iivo Niskanen uskoo jokaisen valveutuneen kansalaisen ajattelevan omia päivittäisiä valintojaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Julkaistu: , Päivitetty:

Sotkamo

Arvokisaton kausi tarjoaa hiihtäjille joka neljäs vuosi mahdollisuuden irrottautua kaavamaisesta puurtamisesta ja kokeilla uusia tuulia harjoittelussaan.

Hiihdon olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen on harjoitellut alkavaa kautta varten kovaa sekä laadullisesti että määrällisesti. Harjoitusmäärät ovat ennätyslukemissa, ja ensi talvena Niskanen kilpailee enemmän kuin koskaan.

”Uudet jutut ovat nostaneet oman tekemisen tasoa vielä yhden napsun eteenpäin, jos se on enää mahdollista”, Niskanen kuvailee kauden alla.

Yksi rutiineja rikkova päätös oli poisjäänti perinteiseltä jäätikköleiriltä. Niskanen harjoittelee Italian Val Senalesin sijaan Sotkamon Vuokatissa, jossa avattiin säilölumilatu viime viikolla.

Kotimaassa pysymisen voi ajatella myös ilmastotekona, vaikkeivät hiihtäjät voikaan pelastaa maailmaa jäämällä kotiin – huippujen on matkustettava kisojen ja olosuhteiden perässä ympäri maailmaa.

”Eihän siltä [ilmastonmuutokseen liittyvältä] keskustelulta tai ajattelulta voi välttyä. Totta kai meidänkin lajissa on puhuttu vaikkapa fluorivoiteiden kitkemisestä, mutta jos mietitään maailmanlaajuista fluorinkäyttöä, niin ilmeisen minimaalista se on suksenpohjissa”, Niskanen sanoo.

”Mutta ne ovat kuitenkin ajankohtaisia asioita, niin jokainen valveutunut kansalainen ajattelee omia päivittäisiä valintojaan, totta kai.”

27-vuotias huippu-urheilija toivoo asioiden olevan jatkossakin niin, että esimerkiksi jäätiköillä olisi aina lunta.

”Se olisi suotavaa ja ennen kaikkea elintärkeää meidän lajin säilyvyydelle.”

Kilpailukautensa Vuokatissa marraskuun alussa hiihdettävässä Suomen cupissa avaava Niskanen on jo ympyröinyt kalenterista Holmenkollenin viisikymppisen sekä Rukan ja Lahden maailmancupit.

Kuopiossa nykyisin asuva, mutta Vieremältä kotoisin oleva Niskanen odottaa mielenkiinnolla myös tammikuun MM-esikisoja, jotka käydään vuoden 2021 MM-laduilla Saksan Oberstdorfissa.


 

”Eihän siltä [ilmastonmuutokseen liittyvältä] keskustelulta tai ajattelulta voi välttyä.”

”Ne kisat, mitä ollaan Tour de Skillä hiihdetty Oberstdorfissa, ovat olleet hiihtokisojen irvikuvia. Ladut ovat olleet sitä, että on hiihdetty Tour de Kaaosta, missä on tullut paljon kolareita”, Niskanen sanoo suoraan.

”Nyt kun kisat viedään oikeasti hapenotto- ja arvokisamaastoihin, niin siitä voi muotoutua erilainen tapahtuma. Varsinaisesti paikka ei ole ollut tähän asti missään nimessä oma suosikki, ja nyt on ilo nähdä, minkälaiset ne arvokisamaastot oikeasti ovat.”

Niskasen henkilökohtainen valmentaja Olli Ohtonen kertoo maailmancupin kokonaiskiertueen sekä Tour de Skin ohjanneen tekemistä aiempaa rohkeampaan suuntaan.

”Hiukan on tehollisesti harjoiteltu rohkeammin ja tähdätty Tourille ja pidempiin kilpailuperiodeihin, kun aiempina vuosina on tähdätty yksittäisiin kisoihin maailmancupissa ja arvokisoissa”, valmentaja sanoo.

Ohtonen korostaa, ettei määrä ole mikään itsetarkoitus. Pelkistä harjoitustunneista puhuminen on hänen mukaansa ”vähän kokonaisuudesta irrotettua asiaa”.

”Ja kun kokonaismäärät [harjoittelussa] ovat tuota luokkaa, niin muutokset, jotka tuossa tapahtuvat, ovat prosenttien valossa todella, todella pieniä”, Ohtonen lisää.

Niskanen kokee arvokisattoman vuoden korostavan arvokisojen merkitystä.

”Arvokisamitalien voittaminen on vaikeampaa, kun MM-kisat ovat joka toinen ja olympialaiset joka neljäs vuosi. Se vain ruokkii sitä, että Oberstdorfissa ollaan nälkäisiä.”

”Kun arvokisoja ei ole, jokaisen urheilijan päätähtäimenä on pärjätä maailmancupista. Se on myös hyvä tapa kehittää itseään ja päästä hiihtämään kisoja, mitkä eivät ole lähtökohtaisesti niin hyviä, ja joihin et lataudu henkisellä puolella sataprosenttisesti niin kuin lataudut joka ikinen kerta perinteisen viidelletoista. Nyt pitää kaivaa samanlainen latautuminen omille heikommille matkoille, ja se on ihan motivoivaa”, Niskanen lisää.


 

”En voi sanoa, että 1 100 tuntiakaan on utopiaa. Se on kunnon harjoittelua.”

Kalustopuolella Niskanen teki keväällä merkittävän muutoksen, kun monivuotinen suksimerkki Rossignol vaihtui Fischeriin.

Puijon Hiihtoseuraa edustava hiihtotähti ehti testata uusia työvälineitään yli tuhannen kilometrin verran kevään laduilla. Kun päätös suksitallin vaihdosta oli syntynyt, oli Niskasen ajatus kirkas – vain yksi merkki kelpasi.

”Tavoitteena on kuitenkin menestyä. Uskon, että uran parhaat vuodet ovat tässä ja nyt, ja nyt pitää tehdä tulosta. Silloin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hiihtää merkillä, joka tarjoaa parhaan kaluston”, hän linjaa.

Nykyisin käytössään olevaa suksiparien määrää Niskanen ei lähde vertaamaan menneeseen kalustoon.

”On merkki mikä tahansa, niin palvelu on tällä tasolla semmoista, ettei se ole ongelma, kuinka paljon suksia saat tai kuinka paljon pystyt niitä vaihtelemaan. Se on oikeastaan kiinni omasta viitseliäisyydestä sekä siitä, paljonko ympärillä on henkilöitä tekemässä töitä kaluston eteen.”

”Kehitys kehittyy koko ajan, ja sukset ovat menneet tosi paljon eteenpäin, eli uudet sukset ovat sitten olleet tosi hyviä. Viime keväänäkin oli jo sillä lailla hyvä tilanne, että pystyi vertaamaan aikaisempaan, kun oli tehnyt päätöksen vaihtaa.”


”On ihan tervettä myös kokeilla jotain uutta”

Iivo Niskanen kommentoi valmistautumistaan alkavaan hiihtokauteen.

1. Val Senales vaihtui Vuokattiin: ”Siihen vaikutti puhtaasti se, että haluamme tehdä pikkuisen eri lailla asioita. On ihan tervettä myös kokeilla jotain uutta.”

2. Vuoden harjoitustunnit yli tuhannen: ”Se vaatii sen, että ollaan terveenä. En voi sanoa, että 1 100 tuntiakaan on utopiaa. Se on kunnon harjoittelua, ei käpyjenpotkimislenkkejä.”

3. Perustaso nousee harjoitustuntien noustessa: ”Siitä lähtien kun Ollin [Ohtonen] kanssa on tehty yhteistyötä, on pystytty nostamaan. Nyt ne ovat riittävällä tasolla aivan varmasti.”

4. Juoksu tärkeää hiihtäjälle: ”Peruspalikoiden on oltava kunnossa. On yhdentekevää, miten juokset radalla verrattuna siihen, miten lenkkari kulkee nousujohteiseen hapenottomaastoon.”

5. Vaihtelu virkistää: ”Ennen kaikkea harjoittelumotivaatio ja perustekemisen taso ovat jollain tavalla olleet jopa aiempaa parempaa.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  3. 3

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  4. 4

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  10. 10

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää