Valveutunut kansalainen

Olympiavoittaja Iivo Niskanen uskoo jokaisen valveutuneen kansalaisen ajattelevan omia päivittäisiä valintojaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Julkaistu: , Päivitetty:

Sotkamo

Arvokisaton kausi tarjoaa hiihtäjille joka neljäs vuosi mahdollisuuden irrottautua kaavamaisesta puurtamisesta ja kokeilla uusia tuulia harjoittelussaan.

Hiihdon olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen on harjoitellut alkavaa kautta varten kovaa sekä laadullisesti että määrällisesti. Harjoitusmäärät ovat ennätyslukemissa, ja ensi talvena Niskanen kilpailee enemmän kuin koskaan.

”Uudet jutut ovat nostaneet oman tekemisen tasoa vielä yhden napsun eteenpäin, jos se on enää mahdollista”, Niskanen kuvailee kauden alla.

Yksi rutiineja rikkova päätös oli poisjäänti perinteiseltä jäätikköleiriltä. Niskanen harjoittelee Italian Val Senalesin sijaan Sotkamon Vuokatissa, jossa avattiin säilölumilatu viime viikolla.

Kotimaassa pysymisen voi ajatella myös ilmastotekona, vaikkeivät hiihtäjät voikaan pelastaa maailmaa jäämällä kotiin – huippujen on matkustettava kisojen ja olosuhteiden perässä ympäri maailmaa.

”Eihän siltä [ilmastonmuutokseen liittyvältä] keskustelulta tai ajattelulta voi välttyä. Totta kai meidänkin lajissa on puhuttu vaikkapa fluorivoiteiden kitkemisestä, mutta jos mietitään maailmanlaajuista fluorinkäyttöä, niin ilmeisen minimaalista se on suksenpohjissa”, Niskanen sanoo.

”Mutta ne ovat kuitenkin ajankohtaisia asioita, niin jokainen valveutunut kansalainen ajattelee omia päivittäisiä valintojaan, totta kai.”

27-vuotias huippu-urheilija toivoo asioiden olevan jatkossakin niin, että esimerkiksi jäätiköillä olisi aina lunta.

”Se olisi suotavaa ja ennen kaikkea elintärkeää meidän lajin säilyvyydelle.”

Kilpailukautensa Vuokatissa marraskuun alussa hiihdettävässä Suomen cupissa avaava Niskanen on jo ympyröinyt kalenterista Holmenkollenin viisikymppisen sekä Rukan ja Lahden maailmancupit.

Kuopiossa nykyisin asuva, mutta Vieremältä kotoisin oleva Niskanen odottaa mielenkiinnolla myös tammikuun MM-esikisoja, jotka käydään vuoden 2021 MM-laduilla Saksan Oberstdorfissa.


 

”Eihän siltä [ilmastonmuutokseen liittyvältä] keskustelulta tai ajattelulta voi välttyä.”

”Ne kisat, mitä ollaan Tour de Skillä hiihdetty Oberstdorfissa, ovat olleet hiihtokisojen irvikuvia. Ladut ovat olleet sitä, että on hiihdetty Tour de Kaaosta, missä on tullut paljon kolareita”, Niskanen sanoo suoraan.

”Nyt kun kisat viedään oikeasti hapenotto- ja arvokisamaastoihin, niin siitä voi muotoutua erilainen tapahtuma. Varsinaisesti paikka ei ole ollut tähän asti missään nimessä oma suosikki, ja nyt on ilo nähdä, minkälaiset ne arvokisamaastot oikeasti ovat.”

Niskasen henkilökohtainen valmentaja Olli Ohtonen kertoo maailmancupin kokonaiskiertueen sekä Tour de Skin ohjanneen tekemistä aiempaa rohkeampaan suuntaan.

”Hiukan on tehollisesti harjoiteltu rohkeammin ja tähdätty Tourille ja pidempiin kilpailuperiodeihin, kun aiempina vuosina on tähdätty yksittäisiin kisoihin maailmancupissa ja arvokisoissa”, valmentaja sanoo.

Ohtonen korostaa, ettei määrä ole mikään itsetarkoitus. Pelkistä harjoitustunneista puhuminen on hänen mukaansa ”vähän kokonaisuudesta irrotettua asiaa”.

”Ja kun kokonaismäärät [harjoittelussa] ovat tuota luokkaa, niin muutokset, jotka tuossa tapahtuvat, ovat prosenttien valossa todella, todella pieniä”, Ohtonen lisää.

Niskanen kokee arvokisattoman vuoden korostavan arvokisojen merkitystä.

”Arvokisamitalien voittaminen on vaikeampaa, kun MM-kisat ovat joka toinen ja olympialaiset joka neljäs vuosi. Se vain ruokkii sitä, että Oberstdorfissa ollaan nälkäisiä.”

”Kun arvokisoja ei ole, jokaisen urheilijan päätähtäimenä on pärjätä maailmancupista. Se on myös hyvä tapa kehittää itseään ja päästä hiihtämään kisoja, mitkä eivät ole lähtökohtaisesti niin hyviä, ja joihin et lataudu henkisellä puolella sataprosenttisesti niin kuin lataudut joka ikinen kerta perinteisen viidelletoista. Nyt pitää kaivaa samanlainen latautuminen omille heikommille matkoille, ja se on ihan motivoivaa”, Niskanen lisää.


 

”En voi sanoa, että 1 100 tuntiakaan on utopiaa. Se on kunnon harjoittelua.”

Kalustopuolella Niskanen teki keväällä merkittävän muutoksen, kun monivuotinen suksimerkki Rossignol vaihtui Fischeriin.

Puijon Hiihtoseuraa edustava hiihtotähti ehti testata uusia työvälineitään yli tuhannen kilometrin verran kevään laduilla. Kun päätös suksitallin vaihdosta oli syntynyt, oli Niskasen ajatus kirkas – vain yksi merkki kelpasi.

”Tavoitteena on kuitenkin menestyä. Uskon, että uran parhaat vuodet ovat tässä ja nyt, ja nyt pitää tehdä tulosta. Silloin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hiihtää merkillä, joka tarjoaa parhaan kaluston”, hän linjaa.

Nykyisin käytössään olevaa suksiparien määrää Niskanen ei lähde vertaamaan menneeseen kalustoon.

”On merkki mikä tahansa, niin palvelu on tällä tasolla semmoista, ettei se ole ongelma, kuinka paljon suksia saat tai kuinka paljon pystyt niitä vaihtelemaan. Se on oikeastaan kiinni omasta viitseliäisyydestä sekä siitä, paljonko ympärillä on henkilöitä tekemässä töitä kaluston eteen.”

”Kehitys kehittyy koko ajan, ja sukset ovat menneet tosi paljon eteenpäin, eli uudet sukset ovat sitten olleet tosi hyviä. Viime keväänäkin oli jo sillä lailla hyvä tilanne, että pystyi vertaamaan aikaisempaan, kun oli tehnyt päätöksen vaihtaa.”


”On ihan tervettä myös kokeilla jotain uutta”

Iivo Niskanen kommentoi valmistautumistaan alkavaan hiihtokauteen.

1. Val Senales vaihtui Vuokattiin: ”Siihen vaikutti puhtaasti se, että haluamme tehdä pikkuisen eri lailla asioita. On ihan tervettä myös kokeilla jotain uutta.”

2. Vuoden harjoitustunnit yli tuhannen: ”Se vaatii sen, että ollaan terveenä. En voi sanoa, että 1 100 tuntiakaan on utopiaa. Se on kunnon harjoittelua, ei käpyjenpotkimislenkkejä.”

3. Perustaso nousee harjoitustuntien noustessa: ”Siitä lähtien kun Ollin [Ohtonen] kanssa on tehty yhteistyötä, on pystytty nostamaan. Nyt ne ovat riittävällä tasolla aivan varmasti.”

4. Juoksu tärkeää hiihtäjälle: ”Peruspalikoiden on oltava kunnossa. On yhdentekevää, miten juokset radalla verrattuna siihen, miten lenkkari kulkee nousujohteiseen hapenottomaastoon.”

5. Vaihtelu virkistää: ”Ennen kaikkea harjoittelumotivaatio ja perustekemisen taso ovat jollain tavalla olleet jopa aiempaa parempaa.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Arvostettu historioitsija tunnusti nuoren avovaimonsa surman Pietarissa – Nyt miehestä on paljastumassa väki­valtainen puoli, jota ovat peitelleet sekä yliopisto että poliisi

  2. 2

   Ruotsissa räjähtelee viikoittain, Suomessa ammattirikolliset vaihtoivat pommit kyniin 20 vuotta sitten – Viranomaiset valittavat rikollisten kanteluista, vaikka ne suojaavat heitä väkivallalta

  3. 3

   Vuonna 1879 valmistunut Aleksanterin teatteri rapistui remontti­kuntoon, mutta korjaajaa ei löydy

  4. 4

   Sdp:n valtuustoryhmä erotti Abdirahim ”Husu” Husseinin määrä­ajaksi

  5. 5

   Talous kasvaa mutta päästöt pienenevät – Kalifornia tyrmää Trumpin ilmasto­politiikan ja menestyy omilla opeillaan

   Tilaajille
  6. 6

   Moni aivastaa julkisissa tiloissa tavalla, joka saa mikrobit leviämään ympäriinsä – Infektiolääkäri neuvoo, mitä tehdä, kun aivastus on tulossa

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Lakko juuri joulu­sesongin alla avaa Postin kilpailijoille mahdollisuuden vallata markkinoita

  8. 8

   Saksalais­parlamentaarikko unohti reppunsa junaan Suomessa, seurasi tapahtumasarja jonka jälkeen ylistykselle ei tullut loppua

  9. 9

   Äidin sota-ajan kirje sysäsi Antti Matilaisen tutkimusretkelle: Historiallisen Helsingin ytimestä löytyi unohdettu pakopaikka

  10. 10

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  3. 3

   Saksalais­parlamentaarikko unohti reppunsa junaan Suomessa, seurasi tapahtumasarja jonka jälkeen ylistykselle ei tullut loppua

  4. 4

   Arvostettu historioitsija tunnusti nuoren avovaimonsa surman Pietarissa – Nyt miehestä on paljastumassa väki­valtainen puoli, jota ovat peitelleet sekä yliopisto että poliisi

  5. 5

   Yöllä aitaan leikattu reikä kuumentaa Postin lakkoa: Merimiesunionin puheenjohtaja uhkailee jo kauppamerenkulun pysäyttämisellä

  6. 6

   Sdp:n valtuustoryhmä erotti Abdirahim ”Husu” Husseinin määrä­ajaksi

  7. 7

   Tämä on ollut JVG:n vuosikymmen, mutta nyt Ville Galle sanoo, että se on ohi: ”Lätkäräppi on kuollut”

   Tilaajille
  8. 8

   Posti pyrkii saamaan joulukortit ja -paketit perille, vaikka lakko kestäisi neljä viikkoa – HS kokosi vastauksia lakkoon liittyviin keskeisiin kysymyksiin

  9. 9

   Mitkä Helsingin seudun kauppakeskuksista menestyvät, mitkä kuihtuvat? Asiantuntijat kertovat

   Tilaajille
  10. 10

   Tuntuvatko lento­kentän hinnat rahastukselta? Jopa Reissumies kulkee läpivalaisun kautta, kertoo Finavia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Nykyihmiset eivät jaksa odottaa tai käyttävät systeemiä siekailematta hyväkseen, ja se tukkii sairaaloiden päivystykset, sanoo lääkäri Anna Rajala

   Tilaajille
  3. 3

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  4. 4

   Viola Wallenius, 24, haaveili perhe-elämästä ja urasta Suomessa, mutta päätyi kahdeksanlapsisen perheen äidiksi Keniaan – Keskellä yötä minibussissa hänen käsiinsä syntyi uusi ihminen

   Tilaajille
  5. 5

   Illalla nukuttaa, mutta aamuyöllä alkaa valvominen – Liian varhainen heräily on monen vaiva, ja unitutkija kertoo, mistä siinä on kyse

   Tilaajille
  6. 6

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Monen kehossa jyllää näkymätön, pitkä­aikainen tulehdus, joka voi aiheuttaa ikäviä vaivoja – Nämä yhdeksän asiaa on hyvä tietää lievästä tulehduksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Seksin puute ja pyykkivuoret eivät riko liittoja, vaan syy on paljon kipeämpi, sanoo terapeutti Maaret Kallio – ja hänellä on ratkaisu

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää