Nöyrä ja tunnollinen

Lauri Markkasen ensimmäinen seuravalmentaja Jari Laine muistaa Suomen koripallon tulevan ykkösnimen nöyränä ja ahkerana harjoittelijana, joka ei vielä erottunut joukkueesta. Pari vuotta myöhemmin Markkanen antoi jo vihiä siitä, mitä myöhemmin on tulossa.

Julkaistu: , Päivitetty:

Jyväskylä.

Parikymmentä HoNsU:n koripallojunioria harjoittelee Jyväskylän Kypärämäen koulun salissa pick and roll -puolustusta.

Valmentaja Jari Laine kulkee kentän reunalla ja antaa ohjeita. Kuluvalla kaudella Laine valmentaa alle 15-vuotiaiden joukkuetta. 14 vuotta sitten hän valmensi mikropoikia, ja mukana oli kahdeksanvuotias Lauri Markkanen.

Nyt kolmatta kauttaan NBA:ssa aloittava Markkanen on yksi liigan kirkkaimmista nuorista lupauksista ja joukkueensa Chicago Bullsin tulevaisuuden toivo. Hän on jo nyt yksi parhaiten ansaitsevista ja monien mielestä myös yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaisurheilijoista.

Markkanen aloitti koripallon Jyväskylässä 8-vuotiaana Hongikon Nuorisoseuran Urheilijoissa eli HoNsU:ssa. Hänen ensimmäinen valmentajansa Jari Laine muistaa, että Lauri ei ollut mikään lapsitähti.

Heittotaito oli kuitenkin jo heti näkyvillä.

”Lauri oli pitkä poika, mutta ei mitenkään huomattavan pitkä. Se hänestä kyllä näkyi jo 8-vuotiaana, että palloa hän oli käsitellyt. Lauri teki peleissä pisteitä, mutta ei mitenkään erityisen paljon.”

Lauri Markkasen tulo joukkueeseen kuitenkin noteerattiin. Hänen vanhempiensa Pekan ja Riikan maajoukkuetausta tiedettiin, ja Laurin veljistä Miikka pelasi koripalloa.

Nuori Lauri oli Laineen mukaan jo lapsena nöyrä ja tunnollinen harjoittelija.

”Laurin palo koripalloon oli kova. Hän oli kova tekemään duunia, ja hän keskittyi olennaiseen”, Laine sanoo.

Muutama vuosi mikropoikajoukkueen jälkeen Lauri Markkanen alkoi jo enemmän näyttää sitä, mitä on tulossa.


 

”Laurin palo koripalloon oli kova.”

Tristan Fay oli HoNsU:n C-poikien joukkueen apuvalmentaja, kun minipoikaikäinen Lauri Markkanen yhtäkkiä ilmaantui kaksi vuotta vanhempien joukkueen peliin.

”Kävin meidän -95 syntyneille vähän kuumana kun he meinasivat, että voivatkin pelata löysin rantein, Lauri kuulemma hoitaa. Lauri sitten heitti pelissä viisi kolmosta sisään ja aika pitkälti ratkaisi voiton. Kova temppu, kun C-pojilla on isompi pallo ja kori korkeammalla kuin minipojilla, Fay muistelee.

Rohkeus, ennakkoluulottomuus ja itseluottamus olivat Lauri Markkasella vahvuuksia jo poikavuosina, Fay sanoo.

Seuraavan kerran Fay oli tekemisissä Lauri Markkasen kanssa, kun tämä kävi yläkoulua Jyväskylän Kilpisen koulun urheiluluokalla. Fay piti koulun koripalloilijoille aamuharjoituksia.

Aamutreeneissä käynyt kaveriporukka oli Fayn mielestä iso tekijä Markkasen koripallouralla.

”Porukka haastoi toisiaan ja potki eteenpäin, jos joku oli väsynyt.”

Nuoren Markkasen palo koripalloon näkyi aamuharjoituksissakin.

”Treenit alkoivat aamuseitsemältä. Jos joku pojista oli aikaisessa odottamassa harjoitusten alkua, niin kyllä se Lauri oli”, Fay kertoo.

Harjoitusinto oli kova. Markkanen oli aina heittämässä palloa, kun vain pystyi.

”Aina kun oli jossain peli, niin Lauri tuli kavereiden kanssa aikalisien aikana ja erätauoilla heittelemään. Ja kaikki välitunnit Kilpisen koululla he heittelivät koreja”, Laine muistaa.


HS:n erikoisartikkeli: Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalaisurheilija – HS:n erikoisartikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta koripalloiljasta niin poikkeuksellisen.

14-vuotiaana Lauri Markkanen pääsi Koripalloliiton All stars -leirille ja 15-vuotiaana kansainvälisiin otteluihin.

”All stars -leirillä hän pääsi muillekin näytille, ja hänestä kiinnostuttiin. 15-vuotiaana hän sitten jo oli spesiaali”, Laine kertoo.

Tristan Fay muistaa, että yläkoulun aamuharjoituksissa 14-vuotias Lauri kertoi pelaaja-agentin jo ottaneen Facebookin kautta yhteyttä.

”Kun keskustelimme tästä epäasiallisesta yhteydenotosta, niin Lauri kertoi, että kotona oltiin jo asia käsitelty.”

Jari Laine valmensi Lauri Markkasta mikropoikavuosien jälkeen seuraavan kerran, kun 15-vuotias Markkanen tuli BC Jyväskylän miesten joukkueeseen.

”Silloin Lauri jo alkoi olla porukan pisimpiä, ja edelleen hän pystyi tekemään koreja. Se oli hänen juttunsa. Kun osaa heittää ja ajaa korille, tulee onnistumisia, ja se ruokkii.”

Lauri Markkasen kehitys on kulkenut eteenpäin tasaisen varmasti.


 

Lauri Markkasella tärkeintä lahjakkuutta on se, että hän on muuntanut palon koripalloon intohimoiseksi ja sinnikkääksi harjoitteluksi.

Laine toteaa, että varhain kehittyvälle nuorelle pelaaminen on joskus liian helppoa. Fyysisesti muita paljon edellä oleva mikropoika dominoi kentällä, eikä Lauri Markkanen ollut lapsena muita isompi tai nopeampi.

”Jos ensin tekee 30 pistettä ottelussa ja sitten, kun muiden fysiikka tulee samalle tasolle, tekee enää viisi pistettä. Motivaatio saattaa loppua siihen.”

Laine on valmentanut koripalloilijoita 30 vuoden ajan. Hän on sitä mieltä, että lahjakkuus on ensisijaisesti työntekoa. Lopulta se, joka jaksaa harjoitella, on lahjakas.

Tristan Fay valmentaa nykyään koripallojunioreita Hämeenlinnassa. Hän on myös Koripalloliiton alle 14-vuotiaiden poikien Susi all stars -joukkueen päävalmentaja.

Faynkin mielestä Lauri Markkasella tärkeintä lahjakkuutta on se, että hän on muuntanut palon koripalloon intohimoiseksi ja sinnikkääksi harjoitteluksi.

”Kun hänen uraansa on seurannut niin tuntuu, että Lauri on säilyttänyt kasvun ja kehittymisen asenteen sekä itseluottamuksensa myös silloin, kun on tullut takapakkia. Se jos mikä on lahjakkuutta.”

Jari Laine tapaa Lauri Markkasta silloin tällöin, kun tämä tulee kauden jälkeen käymään Jyväskylässä.

”Lauri on Lauri. Tuntuu siltä, että hän tykkää olla Jyväskylässä. Keväällä Lauri oli Jyväskylässä katsomassa meidän peliä Lauri Markkanen -turnauksessa. Kun mentiin lopussa kolmella vaparilla pisteen voittoon, niin Lauri nousi ylös tuulettelemaan.”


Chicago Bullsilla on menossa jälleenrakennuksessa kolmas kausi

Lauri Markkasen joukkue Chicago Bulls on edelleen jälleenrakennusvaiheessa. Viime kaudella Bulls voitti vain 22 ottelua ja hävisi 60, eli työ on vielä pahasti kesken.

Kesällä Bulls hankki vahvistusta takamiehen paikalle. Viime kaudet joukkueen ykköspelintekijän paikalla pelannut Kris Dunn ei ole kehittynyt aivan sille tasolle, jota NBA-tähdeltä vaaditaan.

NBA:n varaustilaisuudessa Bulls otti seitsemännellä vuorolla North Carolinan yliopistosta takamies Coby Whiten.

Uutena takamiehenä Chicagossa pelaa myös Washington Wizardsista tullut Tšekin maajoukkueen Tomas Satoranskyn. Satoranskysta on tulossa avauskokoonpanon pelaaja, joten hieman enemmän eurooppalaiseen suuntaan Bulls on menossa.

Bulls hankki uutena pelaaja myös Indiana Pacersista laitahyökkääjä Thaddeus Youngin, ja hänkin saanee paljon peliaikaa. Youngia on jo ylistetty luotettavaksi kahden suunnan pelaajaksi sekä pukukopin johtohahmoksi.

Viime kauden joukkueen avainpelaajista Chicago menetti vain sentteri Robin Lopezin, joka lähti Milwaukee Bucksiin.

Chicago Bullsille olisi tärkeää pitää joukkue pelikunnossa. Bulls menetti viime kaudella NBA:n toiseksi eniten pelaajia loukkaantumisten ja sairastumisten vuoksi. Lauri Markkanenkin on kahden ensimmäisen NBA-kautensa aikana ollut sivussa yhteensä 44 ottelua.

Entä mitä sitten voisi odottaa Lauri Markkaselta?

Sports Illustrated -lehti rankkasi syyskuussa NBA-pelaajat paremmuusjärjestykseen, ja Markkanen pääsi sijalle 75. Sports Illustratedin mukaan Markkasen kohdalla kysymys on siitä, että milloin nuoren suomalaisen hyökkäyspään taidot alkavat näkyä joukkueen voittosarakkeessa.

Lehden mukaan Markkasella olisi kaikki mahdollisuudet tulla yhdeksi liigan parhaista pelipaikallaan, mutta sellaista mainetta on hankala saada joukkueessa, joka on yksi liigan huonoimmista.

NBA:n runkosarja alkaa 22.10. Lauri Markkasen Chicago Bullsin avausottelu on vieraissa Charlotte Hornetsia vastaan Suomen aikaan torstaiaamuna 24.10 kello 02. Ruutu+ näyttää ottelun suorana. HS:n erikoisartikkeli: Awak Kuier on Suomen suurin lupaus

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  3. 3

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

  6. 6

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  7. 7

   Salaperäinen raportti turvallisuusuhista kuohuttaa Britanniassa – Boris Johnson väisteli kysymystä pimittämisestä

  8. 8

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  9. 9

   Ilmastokeskustelun ääripäät ärsyttävät pääministeri Antti Rinnettä: ”On vastuutonta sanoa, ettei pienen kansan tarvitse tehdä mitään”

  10. 10

   Bangkok on täynnä hierontapaikkoja, mutta aidoimmillaan thaihierontaa tarjotaan temppelissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Katariina Suuri tuli nielleeksi kaksimetrisen muovikasvin: Alkoi tuntien taistelu, kun burmanpyton yritettiin pelastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää