Lopussa tuli kiitos

Mika Poutala jäi olympialaisissa kaksi kertaa kolmen sadasosan päähän mitalista. Kokemus auttoi häntä pettymysten käsittelyssä. Uutuuskirja kertoo Poutalan tarinan eikä silottele vaikeitakaan asioita.

Julkaistu: , Päivitetty:

Mika Poutala kilpaili neljä kertaa olympialaisissa, mutta ei koskaan saavuttanut tavoitettaan – mitalia pikaluistelussa.

Poutala jäi kahdesti kolmen sekunnin sadasosan päähän mitalista, ensin vuonna 2010 Vancouverissa ja sitten vuonna 2018 Pyeongchangissa.

Pettymys oli molemmilla kerroilla valtava. Vancouverissa mitali karkasi toisessa 500 metrin luistelussa omaan virheeseen ja tuloksena oli viides sija.

Pyeongchangissa matka luisteltiin vain kerran. Poutala onnistui omasta mielestään hyvin mutta jäi neljänneksi. Luistelusta ei jäänyt jossiteltavaa.

”Vaikka olin kasvanut henkisesti valtavasti kahdeksassa vuodessa, pettymyksen tunnetta se ei pienentänyt yhtään. Pettymyksen käsittelyä kokemus kuitenkin auttoi. Pääsin Vancouveriin verrattuna Pyeongchangin tapahtumista paljon nopeammin yli”, Poutala muistelee maanantaina julkaistussa elämäkerrassaan Mika Poutala – Muutaman sadasosan tähden (Minerva).

Kirjan on kirjoittanut urheilutoimittaja Petri Lahti.

Olympialaisten jälkeen Poutala kilpaili vielä MM-kisoissa samana keväänä, mutta päätös lopettamisesta oli jo tehty.

Ennen vuoden 2018 talviolympialaisia Poutala saavutti ensimmäisen arvokisamitalinsa, kun hän sai EM-kisoissa hopeaa 500 metrillä ja joukkuesprintissä.

Luisteluliitto arvioi, että Poutala teki uransa aikana virallisia Suomen-ennätyksiä parikymmentä kappaletta.


 

”Mika oli alkuun aika lapsellinen, ei ymmärtänyt, miksi koulua käydään ja urheilijan pitää harjoitella, mutta lopussa tuli kiitos.”

Paitsi elämäkerta Muutaman sadasosan tähden on myös urheilijan kasvutarina.

Jäällä pelleilevästä luistelijasta kasvoi voittoa janoava huippu-urheilija, jonka uraa sävyttivät kiukuttelut, yhteenotot valmentajien kanssa ja asennevamma opiskeluun ja harjoitteluun Mäkelänrinteen urheilulukiossa.

Kirjan mukaan Poutala jää Mäkelänrinteen urheilulukion historiaan tiettävästi ensimmäisenä oppilaana, joka heitettiin ulos opinahjon yhteisestä harjoitustapahtumasta huonon asenteen vuoksi.

Jälkeenpäin Poutala piti koulun valmennuksen johtajan Simo Tarvosen puhuttelua yhtenä ensimmäistä herätyksistä tiellä, joka johti pitkään urheilu-uraan huipulla.

Tarvonen kertoo kirjassa käyttäneensä Poutalan tarinaa esimerkkinä joskus muillekin.

”Mika oli alkuun aika lapsellinen, ei ymmärtänyt, miksi koulua käydään ja urheilijan pitää harjoitella, mutta lopussa tuli kiitos”, Tarvonen sanoo.

Asennevamma näkyi myös harjoittelussa ja valmennusohjeiden noudattamisessa. Vuonna 2006 yhteenotot valmentaja Janne Hännisen kanssa olivat sitä luokkaa, ettei tilanne ollut kenellekään miellyttävä.

Poutalaa aiemmin valmentanut Toivo ”Topi” Kihlanki joutui lentämään Berliiniin luistelijaa rauhoittelemaan.

”Oli vaara, että koko ura olisi jäänyt siihen. Jatkoin luistelemista, kun en tiennyt mitä muutakaan olisin elämässä tehnyt”, Poutala kuvaa kireää tilannetta.

Paljon olisi jäänyt näkemättä ja kokematta pikaluistelussa, mikäli Poutala olisi palannut turistina Saksasta takaisin Helsinki-Vantaalle.

Silti sillä hetkellä, vuoden 2006 syksyllä, harva olisi vuodattanut kyyneleitä Poutalan lopettamispäätöksen takia, Lahti kirjoittaa.

”Ei kukaan olettanut, että minusta tulisi huippua pikaluisteluun. Olin päässyt olympialaisiinkin ensi kerran vasta 22-vuotiaana. En ollut todellakaan mikään lajin huippulupaus”, Poutala sanoo.


 

”Joskus on hyvin pienestä kiinni, jääkö keskinkertaiseksi urheilijaksi vai ei.”

Treenimatkoilla Poutalan temput kiristivät luistelujoukkueen vanhempien jäsenten hermoja. Jääharjoituksessa Salt Lake Cityssä Poutala kamppasi yllättäen Vesa Rosendahlin.

Mukana ollut toinen luistelija Jarmo Valtonen muistaa, kuinka Rosendahl jahtasi Poutalaa juoksuradalla muttei saanut häntä kiinni.

”Mika oli tunnetusti nopea. Sillä kertaa Mika olisi voinut saada fyysisen opetuksen joukkuetoveriltaan”, Valtonen kertoo.

Välillä Poutala sai joukkuetovereiden ja valmennusjohdon kuupan kiehumaan niin täydellisesti, että päävalmentaja Timo Järvinen nimesi hänet ”löylynheittäjäksi” tai ”löylyttäjäksi”.

Taustavoimat eivät kuitenkaan antaneet periksi itsepäisen nuoren urheilijan kanssa kriittisillä hetkillä.

Kihlangin mukaan osuvin kiitos siitä tuli vuosia myöhemmin, kun kaksikko istui vierekkäin autossa jossain päin Suomea.

”Mika sanoi aika punnitun oloisesti, että joskus on hyvin pienestä kiinni, jääkö keskinkertaiseksi urheilijaksi vai ei.”

Poutalan uravalintaan vaikutti paljon hänen isänsä Sakarin kuoleminen syöpään 30-vuotiaana kahden pienen pojan isänä vuoden 1990 heinäkuussa.

Luistelun sijasta Poutala olisi ehkä keskittynyt musiikin tekemiseen isänsä lahjoja seuraten tai ajautunut johonkin muuhun yhtä hyvältä tuntuneeseen harrastukseen.

Kukaan ei olisi silloin miettinyt, että pikaluistelu voi olla hyvää lääkettä pienen lapsen suruun. Myös moni Poutalalle nyt tärkeä ihminen olisi jäänyt mahdollisesti tapaamatta.


 

”Kun ei kiroile ikinä muutenkaan, miten olisin voinut kiroilla lavalla tai levyllä.”

Vuonna 2006 Poutala toteutti yhden unelmansa, kun häneltä ilmestyi kokonainen levy nimellä Matkalla kohti... – siinä Poutala esiintyy taiteilijanimellä Plastic.

Plasticin Poutala keksi jo lukioaikoina, kun hän pelasi verkossa tietokonepelejä kavereidensa kanssa.

Elastinen oli niihin aikoihin lempiräppärini. Kun mietin nimeä, jolla pelaan, pohdin ensiksi nimeä Plastinen, mutta se oli vähän turhan suora kopio Elastisesta. Siitä sitten muokkasin nimen Plastic-muotoon. Kun räppikuviot alkoivat osaltani täysillä, nappasin nimen tietokonepeleistä suoraan käyttöön”, Poutala kertoo.

Päinvastoin kuin monet rapartistit Poutala käytti lauluissaan siistejä riimejä – uskovaiselle sopivina.

”En voinut esittää biiseissä jotain, mitä en ole. Kun ei kiroile ikinä muutenkaan, miten olisin voinut kiroilla lavalla tai levyllä.”

Hän on ollut uskossaan vahva, vaikka välillä on ottanut koville.

”Vaikkei uskoa mitaliin olekaan aina ollut, usko Jumalaan on säilynyt. Ne ovat kaksi eri asiaa”, Poutala kertoi uskostaan HS:n haastattelussa viimeistelyleirillään Inzellissä Saksassa helmikuussa 2018.

Poutala ei käytä alkoholia, eikä hän juo esimerkiksi kahvia.

Toivo Kihlanki muistelee lämmöllä, kuinka juniorivuosinaan Poutala vältteli joskus kisamatkojen hotelleissa jopa piimän sukuisen kefiirin nauttimista, koska siinä saattoi olla mukana häviävän pieni ripaus alkoholia.


 

”Sinä olet arvokas, riittävä, rakastettava.”

Pitkän uransa jälkeen Poutala on keskittynyt pitämään yritysluentoja.

Salit ovat olleet täynnä, kun tunnettu luistelija ja suosittu puhuja on paikalla.

”Sinä olet arvokas, riittävä, rakastettava. Kun pitää sen mielessä itsensä ja lähimmäisten osalta, luo ilmapiiriä työpaikalle, yhteiskuntaan, koko maailmaan”, Poutala toteaa kirjassa, joka tuo sopivalla tavalla esiin huippu-urheilumaailman raadollisuutta.

Teos ei silottele vaikeitakaan asioita eikä sorru liialliseen positiivisuuteen tai sädekehän piirtämiseen kohteen yläpuolelle.

Petri Lahti: Mika Poutala – Muutaman sadasosan tähden. Minerva. 256 s.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  2. 2

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  3. 3

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  4. 4

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  7. 7

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  8. 8

   Turkin karkottama Isis-vaimo saapui Saksaan ja otettiin kiinni heti lento­kentällä

  9. 9

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Lontoolaisessa luksus­hotellissa kaupiteltiin tällä viikolla ”kultaisia passeja” EU:n varoituksista huolimatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  3. 3

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  4. 4

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  8. 8

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  9. 9

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  10. 10

   Halveksittu ”laitapuolen Lönnrot” asui siltojen alla ja tallensi Kallion kadunmiesten ja -naisten elämää kaunistelematta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  10. 10

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää