Nuori ja empaattinen kuntohirmu

Vuosi sitten kilpailemisen kansainvälisellä tasolla lopettanut Fredric Portin pysyy yhä hyvin maajoukkuesuunnistajien vauhdissa. Päävalmentajana hän haluaa rikkoa normeja ja näyttää, ettei nuoruus työtä ainakaan haittaa.

Julkaistu: , Päivitetty:

Kuka suomalainen päävalmentaja on oman lajinsa mittareilla parhaassa kunnossa maajoukkueensa urheilijoihin verrattuna?

Vahva ehdokas on suunnistuksen tuore päävalmentaja Fredric Portin.

Syyskuun 8. päivä Portin sijoittui kuudenneksi pitkän matkan SM-kisassa. Vain neljä päivää myöhemmin Suunnistusliitto julkisti hänen valintansa päävalmentajaksi.

Maajoukkueuransa viime kauden jälkeen lopettanut Portin on Suomessa erilainen päävalmentaja.

Hän on nuori, 29-vuotias, syntynyt samana vuonna kuin esimerkiksi viime vuosien ykkössuunnistaja Marika Teini, hänellä ei ole muodollista valmentajakoulutusta ja hän on edelleen lähes yhtä kovassa kunnossa kuin maajoukkueen urheilijat.


 

”Reissun urheilijana voi tehdä monella tavalla.”

Uran viimeiset arvokisat urheilijana Portin kilpaili vuonna 2018 Latviassa. Henkilökohtaiset matkat eivät sujuneet (sijat 20 ja 31), mutta viestissä Portin onnistui mainiosti ja nousi toisella osuudella mitalikamppailuun.

”Tällaiset onnistumiset ovat niin kivoja, että tämän takia tätä tekee”, Portin tunnelmoi tuolloin.

Äidinkielen opettajaksi (ruotsi) opiskellut Portin pohti jo uran viimeisinä vuosina, mitä hän haluaa tehdä uran jälkeen.

”Tunsin, että opettajan töitä en ehkä halua tehdä koko ikääni.”

Vaikka urheilu-ura jatkui, hän aloitti vuonna 2017 ruotsinkielisen suunnistusliiton FSO:n valmentajana.

”Huomasin heti ja olin jopa yllättynyt, kuinka paljon siitä tykkäsin. Näin, että pystyin antamaan jotain urheilijoille. Tuntui heti alusta asti oikealta, että haluan auttaa muita. Totesin, että tätä haluan tehdä.”

Portin arvioi olleensa urheilijana aina kiinnostunut siitä, mitä ympärillä tapahtuu.

”Reissun urheilijana voi tehdä monella tavalla. Voi keskittyä vain omaan urheiluun tai voi mennä silmät ja korvat auki ja miettiä, mitä muut tekevät.”

Aloitettuaan valmentamisen Portin oppi myös arvostamaan omaa uraa entistä enemmän. Hän alkoi myös tiedostaa haluavansa olla jonain päivänä maajoukkueen valmentaja.

”En uskonut, että se tapahtuu näin nopeasti. Mutta jopa yllättävän nopeasti olen edennyt tällä uralla.”


 

”Haluan näyttää, että on mahdollista olla nuori päävalmentaja. Haluan jopa rikkoa normeja. Se on vähän selkärangassa.”

Portin kokee olevansa epätyypillinen päävalmentaja.

”Olen ehkä aina yrittänyt olla vähän epätyypillinen siinä tehtävässä, jossa kulloinkin olen. Opiskelussa olin urheilija ja mies, kun lähes kaikki kurssikaverit olivat naisia. Valmentajana olen pehmeämmästä päästä.”

Portinin sosiaalisia taitoja on kiitelty huippusuunnistuksen piirissä.

”Ne ja empaattisuus tulevat aika luonnollisesti. Haluan olla jotain muuta kuin perinteinen autoritäärinen valmentaja. Haluan näyttää, että on mahdollista olla nuori päävalmentaja. Haluan jopa rikkoa normeja. Se on vähän selkärangassa.”

Portin ei pidä ongelmana sitä, että hänellä ei ole muodollista valmentajakoulutusta. Vastapainoksi hänellä on tuoreessa muistissa oma kokemus siitä, mitä huippusuunnistajalta vaaditaan.

Hän myös uskoo, että opettajan koulutuksesta on apua siihen, että päävalmentaja on myös maajoukkueen johtaja.

Taustaltaan Portin sanoo olevansa siinä mielessä perussuunnistaja, että oma isä vei hänet lapsena suunnistamaan.

Hän on lähtöisin Uudestakaarlepyystä Pohjanmaan rannikolta ja harrasti lähes kaikkea tarjolla olevaa liikuntaa, suunnistuksen lisäksi muun muassa hiihtoa, yleisurheilua, jalkapalloa ja salibandya.

”Suunnistuksesta tykkäsin alusta lähtien. Metsä on ollut minulle aina tosi tärkeä paikka, ja olen tykännyt olla siellä. Isoisäni kanssa kävin myös metsästämässä.”

Pisimpään suunnistuksen rinnalla roikkui hiihto, joka on edelleen Portinille tärkeä urheilulaji.

”Suunnistus tarjosi joka kerta uusia haasteita. Lajin monimuotoisuus houkutteli, koska siinä on fyysinen, taidollinen ja henkinen puoli.”


 

”Olen ehkä aina yrittänyt olla vähän epätyypillinen siinä tehtävässä, jossa kulloinkin olen.”

Suunnistajana Portin kypsyi melko hitaasti eikä kuulunut koskaan nuorten maajoukkueryhmiin.

”Tulin vähän perässä, enkä ollut fyysisesti mikään talentti. Olin aika kömpelö ja hidas, mutta nousin pikku hiljaa. Tykkäsin harjoittelusta ja urheilijan arjesta.”

Ensimmäisen kerran Portin pääsi aikuisten MM-kisoihin 23-vuotiaana vuonna 2012 ja sijoittui pitkällä matkalla 14:nneksi. Parhaimmillaan hän oli kymmenes vuoden 2016 MM-keskimatkalla.

Niihin Ruotsin MM-kisoihin hänellä oli kova satsaus, johon kuului harjoittelu ja koko perheen asuminen edeltävän vuoden ajan Norjan tunnetuimmassa suunnistuskeskuksessa Haldenissa.

Sitten syksyllä 2016 Portin tunsi, että harjoittelu ei maistu entiseen tapaan.

”Oli jotenkin tyhjä olo tärkeän kisan jälkeen, ja muutkin asiat elämässä alkoivat kiinnostaa. Pohdin, että haluaisin tehdä jotain muiden hyväksi. Oma urheileminen ei tuntunut enää yhtä tärkeältä kuin ennen. En ollut varma, olenko valmis tekemään jatkossa riittävän paljon muutoksia ja töitä ottaakseni askeleen eteenpäin.”

Portin päätti hakea jotain uutta eikä lähtenyt talvella mukaan maajoukkueen etelänleiritykseen. Sen sijaan hän rupesi hiihtämään. Tuolloin hän asui perheineen Vaasassa.

”Tuntuu, että hiihto oli minulle tapa löytää takaisin urheiluun. Aluksi en asettanut seuraavalle vuodella MM-tavoitteita.”

Sen sijaan Portin asetti itselleen leikkimielisen tavoitteen vuoden 2017 Ruotsin kuuluun 90 kilometrin massahiihtoon Vasaloppetiin. Siellä hän sijoittui 211:nneksi ajalla 4.30.27, kahdeksanneksi parhaana suomalaisena ja runsaat 33 minuuttia voittajasta.

”Kun pääsin alkuun, into heräsi uudelleen ja huomasin, että juoksu kulkee, vaikka teen asiat eri tavalla. Parina talvena hiihdin aika paljon, noin 2 000 kilometriä talvea kohden. Se oli paljon enemmän kuin juoksua.”

Hän keskittyi suunnistusharjoittelussa laatuun.

”Tykkäsin taas urheilusta.”


Uusi päävalmentaja haluaa urheilijoille lisää juoksuvauhtia, maajoukkue on saamassa kokeneen fysiikkavalmentajan

Päävalmentaja Fredric Portin on vankasti sitä mieltä, että suomalaiset huippusuunnistajat tarvitsevat lisää juoksuvauhtia, jos halutaan menestyä kansainvälisellä huipulla.

”Fyysinen puoli on minulle tärkeä kulmakivi. Suunnistus on huipputasolla hyvin fyysinen laji. Fyysinen kunto ratkaisee, mihin on edes mahdollisuus päästä hyvällä suorituksella”, Portin sanoo.

Tämän linjauksen takia Portin haluaa tehdä enemmän yhteistyötä kestävyysjuoksun asiantuntijoiden kanssa. Siksi suunnistusmaajoukkue on saamassa fysiikkavalmentajan.

Tehtävään on valittu kokenut juoksuvalmentaja Tom Andtbacka, jonka valmennuksessa Niclas Sandells juoksi 1 500 metrillä Suomen kaikkien kolmanneksi parhaan ajan 3.36,88 ja kilpaili muun muassa Lontoon olympialaisissa vuonna 2012. Andtbacka on valmentanut myös esimerkiksi pyöräilijä Pia Sundstedtia.

”Tom tulee jollain tavalla rinkiin sparraamaan. Se on vielä auki, kuinka paljon hän pystyy osallistumaan”, Portin sanoo.

Tarkoitus on hakea uusia ajattelutapoja.

”Tykkään hänestä sen takia, että hän tietää kestävyydestä niin paljon.”

Portinin mukaan myös Liikuntakeskus Pajulahden testaus- ja asiantuntijapalvelut tulevat entistä vahvemmin maajoukkueen käyttöön.

Juoksuvauhdin kehittämistä Portin haluaa painottaa myös niin, että maajoukkueella on talvella pitkä 3–4 viikon korkean paikan leiri Etelä-Afrikan Dullstroomissa, joka on tuttu paikka monelle suomalaiselle juoksijalle ja suunnistajalle, muun muassa Topi Raitaselle, Alisa Vainiolle ja Marika Teinille.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Fredric Portin


 29-vuotias, syntynyt marraskuussa 1989

 Lähtöisin Uudestakaarlepyystä, asuu Paraisilla

 Naimisissa, viisivuotias tytär

 Suunnistuksen päävalmentaja syksystä 2019 alkaen

 Koulutukseltaan äidinkielen opettaja (ruotsi)

 MM-kisoissa parhaimmillaan keskimatkalla 10:s (2016) ja pitkällä matkalla 11:s (2017), EM-kisojen keskimatkalla 9:s (2016), useita Suomen mestaruuksia

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leikkauspotilaan koko veri vaihdettiin kylmään suolaveteen – Yhdysvalloissa tehty hoitokokeilu voi tulevaisuudessa pelastaa potilaan, joka muuten todennäköisesti kuolisi

  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat kehittivät uuden tavan määrittää, miten vanha koira on ihmisten iässä – Laskuri kertoo tuloksen lemmikille

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Tutkijat löysivät mullistavan keinon estää maapalloa uhkaavia hyönteisten joukkokuolemia: Sammuttakaa valot

  6. 6

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  7. 7

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Peteliuksen anteeksipyynnöstä syntyi rönsyilevä somevääntö, kun ihmiset olivat täysin eri mieltä kaikesta ja kaikesta muustakin

  9. 9

   Antti Rinne lupasi kieltää työehto­shoppailun, mutta sellainen laki olisi ”juridisesti aivan mahdoton”, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Useita valmisleipiä vedetään pois markkinoilta listeriavaaran vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  6. 6

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

  9. 9

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  10. 10

   Kolmen lapsen hengen vaatineen Levin mökkipalon onnettomuustutkinta valmistui: ”Tulosten pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka vuokraavat mökkejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää