Urheilu

Huippuhevosta ruokitaan tarkasti: Alamo-ruuna syö höyrytettyä heinää, vitamiineja sekä mieltä ja vatsaa rauhoittavia ravintolisiä

Maailmancupin ennakkosuosikin, esteratsastaja Steve Guerdatin Alamo-hevosen painoa tarkkaillaan koko ajan. Laitumella hevonen lihoo helposti, mutta huippusuorituksessa lisäkiloja ei saa olla.

Alamo-ruuna hamuaa hevosenhoitaja Emma Uusi-Simolan käsistä lisää porkkanaa. Alamolle maistuvat kaikki herkut: hevosille suunnitellut ”karkit”, porkkanat ja omenat.

”Herkkuja ei voi syöttää säännöllisesti, mutta Alamo saa niitä silloin tällöin palkinnoksi”, Uusi-Simola sanoo.

Esteratsastaja Steve Guerdatin Helsingin ykköshevosen Alamon on oltava parhaassa kunnossa sunnuntain maailmancupissa Helsinki International Horse Show’ssa. Ruokinta on yksi tärkeimmistä asioista hevosen suorituksessa.

Urheilevat hevoset ovat hyvin erilaisia syöjiä kuin ihmisurheilijat. Hevoset eivät voi varastoida energiaa itseensä samoin kuin maratonille valmistautuva ihminen voi tankata hiilihydraatteja. Tärkein ohje on, että hevosen ruokinnan pitäisi pysyä mahdollisimman samanlaisena joka päivä.

”Alamo saa samat ruoat samaan aikaan kaikkialla. Pyrimme pitämään ruokinnan mahdollisimman yksinkertaisena”, Uusi-Simola sanoo.

Hevosten ravitsemukseen erikoistunut brittitutkija David Marlin sanoo, että kovassa kilpailukäytössä olevan hevosen ruokinta on hyvin tarkkaa ja yksilöllistä.

”Kilpahevonen treenaa kovemmin, matkustaa ja kokee stressaavia tilanteita harrastehevosta enemmän. Nämä kaikki vaikuttavat kilpahevosen ruokintaan.”

Hevosten ruokinnan tärkein osa on karkearehu eli heinä tai ruoho jossain muodossa. Parhaassa tilanteessa hevonen saisi syödä heinää koko ajan, mutta se on harvoin mahdollista lihomisen tai talliolojen takia.

Hyvässä heinässä on kohtuullisesti proteiinia ja hiilihydraatteja, kuten tärkkelystä ja sokeria. Moni ratsastaja lähettää heinän nykyisin laboratorioon tutkittavaksi.

”Se on ainoa tapa selvittää, mitä ravintoaineita heinä sisältää”, Marlin sanoo.


Steve Guerdatin tallissa heinää ei analysoida. Kaikki hevoset syövät kolme kertaa päivässä kuivaheinää, jota höyrytetään höyrykoneessa puolitoista tuntia. Kosteus poistaa heinästä pölyä, joka voi rasittaa hevosen hengitysteitä tai aiheuttaa kuolettavan suolitukoksen eli ähkyn. Guerdatin hevoset syövät kilpailupaikoilla kilpailun järjestäjän heinää, mikä aiheuttaa hevosenhoitajalle päänvaivaa.

”Pohjoismaissa on maailman parasta heinää, mutta Italiassa heinä voi olla mitä tahansa. Yritän tasata laatueroja höyryttämällä heinän myös kilpailuissa. Yhdysvalloissa heinässä taas on niin paljon ravintoaineita, etteivät hevoset tykkää siitä. Siellä olen liottanut heinää vedessä”, Uusi-Simola kertoo.

Kilpahevosen on oltava erinomaisessa lihaskunnossa mutta ei liian lihava eikä laiha. Guerdatin hevosten painoa tarkkaillaan silmämääräisesti.

”Meillä ongelma on hevosten lihominen, koska kotona jokainen niistä pääsee laitumelle pariksi tunniksi joka toinen päivä toukokuusta lokakuuhun. Kun hevonen hyppää 160 senttimetrin esteitä, sillä ei saa olla ylimääräisiä kiloja rasituksena”, Uusi-Simola sanoo.

Jos hevonen näyttää syövän laitumella liikaa, sen muuta ruokintaa voidaan vähentää.

Heinän lisäksi kilpahevosen tärkein ravinto on väkirehu. Tyypillisesti väkirehut ovat erilaisia viljasekoituksia.

”Viime aikojen trendi on ollut syöttää hevosille paljon heinää ja rasvaa hiilihydraattien, erityisesti tärkkelyksen, sijaan. Mutta huippusuoritusta varten hevonen tarvitsee myös tärkkelystä”, Marlin muistuttaa.

Alamo syö kolmesti päivässä kaurapohjaista mysliä. Iltamyslin seassa se saa suolaa ja öljyä. Suola korvaa hikoilussa hävinnyttä suolaa, öljy antaa energiaa ja saa karvan kiiltämään.

Muutamaa päivää ennen kilpailua Uusi-Simola alkaa syöttää kahta lisäravinnetta: elektrolyyttejä ja e-vitamiinia. Molemmat auttavat hevosta palautumaan suorituksen jälkeen. Ennen pitkiä matkoja Alamo saa C-vitamiinia vastustuskyvyn kohentamiseksi.

Steve Guerdatin hevoset ovat tunnettuja energisyydestään ja herkkyydestään. Niin on myös Alamo. Se syö säännöllisesti rauhoittavaa magnesiumia.

”Hermoilevat hevoset voivat saada stressaavassa tilanteessa ripulin. Magnesiumin kanssa ripulia ei esiinny, koska hevoset ovat rauhallisempia”, Uusi-Simola sanoo.

Herkkä hevonen on myös muita alttiimpi mahahaavalle. Alamon tapauksessa mahahaavan syntymistä ehkäistään etukäteen. Se syö kaksi kertaa päivässä vatsaa rauhoittavaa lisäravinnetta.

”Lisäravinne hoitaa vatsaa vähän samaan tapaan kuin ihmiset hoitavat närästystä.”

Hevosrehujen markkinoilla villejä väitteitä

Kun ennen vanhaan hevoselle syötettiin heinää ja kauraa, tilanne on nykyään täysin erilainen. Rehujen valmistajat ja yritykset ovat tuoneet markkinoille satoja rehuja ja lisäravinteita.

Tutkija David Marlin kehottaa suhtautumaan yritysten markkinointipuheisiin varauksella.

”Harvojen väitteiden todenperäisyys on todistettu tieteellisesti.”

Viime aikoina on esiintynyt jopa hevosille haitallisia trendejä. Yksi niistä on rautavalmisteiden syöttäminen.

”Toisin kuin ihmisillä rauta ei lisää hevosen veren punasoluja. Ylimääräisestä raudasta on päinvastoin hevoselle haittaa. Se ärsyttää vatsalaukkua ja haittaa muiden ravintoaineiden imeytymistä.”

Vaikka moni ratsastaja uskoo magnesiumin kaltaisten rauhoittavien lisäravinteiden toimintaan, niidenkin tehosta puuttuu tieteellinen tutkimus.

”Voi olla, että joillakin rauhoittavilla aineilla on plasebovaikutus. Kun ratsastaja uskoo lisäravinteen toimivan, ratsastaja on rauhallisempi. Samalla myös hevonen rauhoittuu.”

Markkinoilla on myös lukemattomia lisäravinteita, jotka lupaavat parantaa hevosten niveliä. Ratsastajan on mahdotonta vertailla niitä.

”Muutamasta lisäravinteesta on tehty tieteellinen tutkimus, joten turvallisinta on suosia niitä”, Marlin vinkkaa.

Hän antaa yhden neuvon kymmenien ravintopurkkien kanssa pähkäilevälle ratsastajalle: kannattaa etsiä tuotetta, jonka teho on pystytty todistamaan tieteellisesti. Tulosten puolueettomuutta arvioitaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, kuka tutkimuksen on tilannut tai rahoittanut.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Järvenpinta alkoi nousta selittämättömästi Kauniaisissa: Sitten poisto-ojasta löytyi huolellisesti ladottu kyhäelmä

  2. 2

   Joonas Majuri varttui alkoholiongelman ympäröimänä ja ihmetteli, miksei juomista voi vain lopettaa – Nyt hän on riippuvuustutkija, joka tietää vastauksen

   Tilaajille
  3. 3

   Maailman hauskimmat eläinkuvat valittiin, katso voittaja ja kisan parhaimmisto tästä

  4. 4

   Vihreät ehdottaa isovanhemman vapaata: Ansiosidonnaisella rahalla voisi jäädä hoitamaan lapsenlastaan

  5. 5

   Verkossa leviää video, jolla Stella-koira ilmaisee neljällä sanalla haluavansa ulos – Suomalaiset asiantuntijat arvioivat, miten se on mahdollista

  6. 6

   Gallen-Kallelan maineikas Palokärki-maalaus vedettiin yllättäen pois Sothebyn huutokaupasta

  7. 7

   ”On nöyryyttävää saada rahaa tekemättä mitään”, sanoo Mustafa Abdulameer – tutkimus kertoo, miten Suomi ajaa turvapaikan­hakijoita elämään sosiaaliturvan varassa

  8. 8

   Bailutelineen voimat ehtyvät – HS:n 3d-malli näyttää, miksi huteraa Mantaa on pilkattu ”kevytmieliseksi katunaiseksi”

  9. 9

   Yli 800 ulkomaisen opiskelijan oleskeluluvat juuttuivat käsittelyyn, osa korkea­kouluista joutuu palauttamaan kymmenien­tuhansien eurojen arvosta luku­vuosimaksuja

  10. 10

   Suora lähetys: Trumpin virkarikos­tutkinnan julkiset kuulemiset käynnissä, Ukrainan-lähettilään mukaan Yhdysvalloilla oli ”kaksi kanavaa” Ukrainaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Majuri varttui alkoholiongelman ympäröimänä ja ihmetteli, miksei juomista voi vain lopettaa – Nyt hän on riippuvuustutkija, joka tietää vastauksen

   Tilaajille
  2. 2

   Bailutelineen voimat ehtyvät – HS:n 3d-malli näyttää, miksi huteraa Mantaa on pilkattu ”kevytmieliseksi katunaiseksi”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   ”On nöyryyttävää saada rahaa tekemättä mitään”, sanoo Mustafa Abdulameer – tutkimus kertoo, miten Suomi ajaa turvapaikan­hakijoita elämään sosiaaliturvan varassa

  5. 5

   Maailman parhaan ruokakaupan Citymarket-kauppias kertoo nyt esiin tulleesta perheväkivallasta: ”Eittämättä elämäni suurin virhe”

  6. 6

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  7. 7

   ”Napa selkärankaan” on vanhentunut ohje, joka voi altistaa treenaajan vatsalihasten erkaumalle – Kolme parempaa tapaa vahvistaa syviä vatsalihaksia

   Tilaajille
  8. 8

   Verkossa leviää video, jolla Stella-koira ilmaisee neljällä sanalla haluavansa ulos – Suomalaiset asiantuntijat arvioivat, miten se on mahdollista

  9. 9

   Pysäköinninvalvoja vei rahat tililtäni ulosoton kautta, vaikka en ollut pysäköinyt koko autoa

  10. 10

   HS-analyysi: Kaupungin­valtuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein rikkoi politiikan tärkeintä sääntöä, ja nyt maahan­muuttajat pannaan maksamaan siitä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Viola Wallenius, 24, haaveili perhe-elämästä ja urasta Suomessa, mutta päätyi kahdeksanlapsisen perheen äidiksi Keniaan – Keskellä yötä minibussissa hänen käsiinsä syntyi uusi ihminen

   Tilaajille
  4. 4

   Illalla nukuttaa, mutta aamuyöllä alkaa valvominen – Liian varhainen heräily on monen vaiva, ja unitutkija kertoo, mistä siinä on kyse

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  6. 6

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  9. 9

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  10. 10

   11 000 tutkijaa varoittaa ilmasto­hätätilasta – Suomalainen tutkimus­professori: En olisi toden­näköisesti alle­kirjoittanut vetoomusta

  11. Näytä lisää