Urheilu

Uimari Ari-Pekka Liukkonen iloitsee jääkiekon saamasta esikuvasta mutta suree, että homoseksuaalisuus on vieläkin uutinen

Ari-Pekka Liukkonen sanoo, että hänen kohdallaan homoseksuaalisuudesta kertominen poisti stressitekijän.

Uimari Ari-Pekka Liukkonen sanoo ajatuksensa olleen kahdenlaisia, kun jääkiekkoilija Janne Puhakka kertoi homoseksuaalisuudestaa Helsingin Sanomissa sunnuntaina. Uransa jo lopettanut Puhakka on ensimmäinen Liigassa pelannut kiekkoilija, joka kertoo homoseksuaalisuudestaan.

Vuonna 2014 homoseksuaalisuudestaan kertonut Liukkonen oli tyytyväinen siitä, että asiat menevät eteenpäin jääkiekon saralla, toisaalta hän sanoi olevansa vähän surullinen siitä, että homoseksuaalisuus on yhä uutinen.

”Se, että kyseessä on jo uransa lopettanut kiekkoilija kuvastaa aika hyvin sitä, että tasa-arvotyötä on vielä tehtävänä urheilun ja jääkiekon parissa”, Liukkonen sanoo.

”Mutta on tosi hienoa ja tärkeää, että jääkiekkomaailmasta Suomesta vihdoin ja viimein löytyy esikuvia.”

Liukkonen myöntää homoseksuaalisuudesta kertomisen jännittäneen etukäteen, mutta lopputulos oli positiivinen. Hän uskoo Puhakalle tulevan palautteen olevan positiivista ja sanoo, että Puhakka voi olla rauhallisin ja rennoin mielin.

”Mietin, että muuttuuko ihmisten suhtautuminen, mutta oli iso juttu, että sai yhden stressitekijän pois ja asian salailun omalta kohdalta lopetettua.”

Yhteydenottoja alkoi tulvia sen jälkeen, kun Liukkonen kertoi asiasta Ylen Urheiluviikonlopussa.

”Hyvin lyhyessä ajassa tuli tuhatkunta yhteydenottoa. Joukossa oli ihmisiä, jotka kertoivat omasta tilanteestaan. Myöskin urheilijoita ja entisiä urheilijoita.”

Liukkonen kertoi omasta homoseksuaalisuudestaan tilanteessa, jossa esimerkkejä oli haettava ulkomailta. Hän arvioi, että Suomessa vallitsi vahva olettamus siitä, että olympiatason urheilijat ovat heteroita. Se näkyi kaikessa keskustelussa.

”Mietin, miten Suomessa suhtaudutaan, kun esimerkkejä ei ollut. Toisaalta ratkaisevaa omissa viimeisissä askelissa olivat esimerkit ulkomailla. Yritin kaivaa muiden urheilijoiden kokemuksia maailmalta vastaavasta tilanteesta. Siitä sai lopullisen vahvistuksen”, Liukkonen kertoo.

”Esimerkkejä tarvitaan edelleen. Niin pitkään, että kenenkään ei tarvitse asiaa miettiä sen enempää vaan voi puhua pukuhuoneessa samalla tavalla tyttö- tai poikaystävästä omasta sukupuolesta riippumatta. Jääkiekko tuntuu olevan laji, jonka kulttuurissa se on ehkä isompi tabu kuin yksilölajeissa.”

Vajaan kuuden vuoden aikana tapahtuneista muutoksista suurimmaksi Liukkonen nostaa tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulon. Eduskunta hyväksyi lain joulukuussa 2014 ja laki tuli voimaan maaliskuun alussa 2017.

”Se on vienyt asenteita ja ilmapiiriä Suomessa eteenpäin. Se näkyy urheilijoidenkin puolella, varsinkin nuoremmissa ikäluokissa paremmin. Koen, että koko ajan on menty parempaan suuntaan, mutta kehitys on aika hidasta, jos miettii, miten arkisesta ja luonnollisesta asiasta on kyse.”

Liukkonen arvioi, että seuraava askel Suomessa voisi olla se, että miesten ammatilaissarjassa pelaava aktiivipelaaja kertoisi homoseksuaalisuudestaan jo uransa aikana.

”Jotta päästäisiin siihen tilanteeseen, että urheilijan ei tarvitse miettiä saako jatkosopimusta, jos tulee kaapista ulos. Se on selkeästi asia, jota osa urheilijoista joutuu miettimään. Sillä ei pitäisi olla minkäänlaista tekemistä sen kanssa. Ennemminkin niin päin, että jos joutuu asiaa piilottelemaan eikä voi olla oma itsensä, ei ehkä ole pystynyt olemaan niin kova urheilija kuin voisi olla ilman salailua.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   Monet suomalaislapset syövät liikaa nitriittiä: ”Jos lapset itse saisivat valita, makkararuokia olisi enemmän”

  5. 5

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  6. 6

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   BBC: Britannian Hongkongin-konsulaatin työntekijä kertoo joutuneensa Kiinan kiduttamaksi – lyötiin ja valvotettiin kansallishymnin laulamisella

  9. 9

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  10. 10

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  8. 8

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   Leif Salmén on kuollut – Kollegat muistelevat: ”Television vaalitenttien vetäjänä yksi parhaimmista ja tiukimmista, kenties ikinä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää