Pizza ei – karkit kyllä

Jääkiekon Karjala-turnauksessa ruokaa ei saa pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta viedä Leijonien peleihin, mutta roskiin heittämisen sijaan katsoja voi valita turvanarikan. Sinne saa jättää laissa sallitut mutta järjestäjän kieltämät esineet.

Julkaistu: , Päivitetty:

Jääkiekon Euro Hockey Tourin Helsingin-turnauksen kisavieraan laukusta ei poisteta hedelmää tai karkkipussia, mutta pitsalaatikon tai juomapullon kanssa matka jatkuu ovelta kohti narikkaa.

Leijonat pelaa tällä viikolla Hartwall-areenalla kolme ottelua. Areenan turvallisuuspäällikkö Jesse Ranta kertoo, että turnauksen aikana noudatetaan linjaa, jonka mukaan sisään saa tuoda hedelmiä, karkkeja, patukoita sekä lasten ja vauvojen ruokia. Samoin sairauden takia eväitä tarvitseva saa tuoda eväät mukanaan.

”Todistuksia ei vaadita, asiakkaan oma ilmoitus riittää. Jos turvatarkastuksen yhteydessä mainitsee asiasta, niin lähtökohtaisesti luotetaan ihmisiin.”

Juomapullot ovat Rannan mukaan tyypillisesti kiellettyjä tapahtumanjärjestäjän vaatimuksesta, sillä ne on helppo heittää kaukaloon tai esiintymislavalle.


 

”Tyypillisesti turvanarikkaan vietävä esine on lahja-alkoholipullo.”

Eväiden tuonti urheilutapahtumaan nousi esiin lokakuun lopulla, kun Helsinki Horse Show’n yleisö yllättyi tiukasta eväslinjasta sisäänkäynnin yhteydessä.

Helsingin jäähallissa pidetyssä tapahtumassa toimittiin hetkittäin ravintolapalvelu Restelin ohjeiden vastaisesti, kun eväitä otettiin pois myös diabeetikoilta.

Lue lisää: Viranomaiset tyrmäävät Horse Show’n ja Restelin perustelut omien eväiden kieltämisestä

Hartwall-areenassa on varauduttu siihen, että asiakkailla saattaa olla mukanaan sellaisiakin tavaroita, joiden kanssa halliin ei ole asiaa. Hallilla on käytössä turvanarikka. Sinne kävijät voivat jättää sellaisia tavaroita, joita laki ei kiellä mutta tapahtumajärjestäjän säännöt kieltävät.

Periaatteena turvanarikan käytölle on Rannan mukaan tarkoituksenmukaisuus. Esimerkiksi olutkassi jätetään ottamatta vastaan.

Säännöt ovat myös tapahtumakohtaisia, sillä esimerkiksi joissain konserteissa voi olla kamerakielto, joka ei ole tavoittanut paikalle saapuvaa yleisöä.

”Tyypillisesti turvanarikkaan vietävä esine on lahja-alkoholipullo. Jos on ostanut lahjapullon ja tulee sen jälkeen katsomaan jääkiekkoa, pullon voi viedä säilöön. Ruokaakin saa säilyttää turvanarikassa”, Ranta kertoo.


 

Selvää perustetta sille, että eväiden kanssa olisi välttämätöntä päästää asiakas sisään yleisötilaisuuteen, ei löydy.

Lakiin perustuvat kiellot ovat kokoontumislaissa. Siinä kielletään esineet ja aineet, joita voi käyttää henkeen tai terveyteen kohdistuvaan rikokseen. Näiden kanssa tapahtumaan yrittävä päätyy juttusille poliisin kanssa, ja tarvittaessa poliisi antaa sakon.

Sekä Hartwall-areena että Helsingin jäähalli määrittelevät koko hallin ravintola-alueeksi. Ranta sanoo, että lämpimien ruokien kanssa paikalle ei ole asiaa.

”Omaan oikeustajuun ei mene, että voisi ostaa toisesta pitseriasta pitsan ja mennä nauttimaan sen toisen ravintolan sisään.”

Selvää perustetta sille, että eväiden kanssa olisi välttämätöntä päästää asiakas sisään yleisötilaisuuteen, ei löydy.

HS kysyi sisäministeriön poliisiylitarkastajalta Timo Kerttulalta näkemyksiä siitä, miten laki suhtautuu eväiden pois ottamiseen.

Kerttula ei ota yksittäistapaukseen vaan puhuu yleisellä tasolla. Hän myös muistuttaa, että lakia tulkitsee tuomioistuin. Perustelua voi silti kaivaa ainakin muutamasta kohdasta. Laki antaa esimerkiksi ravintoloille mahdollisuuden valita asiakkaansa.

”Liikkeen henkilökunnalla on oikeus evätä asiakkaaksi pyrkivältä pääsy liikkeeseen, jos siihen on järjestyksenpidon tai liikkeen toiminta-ajatuksen vuoksi perusteltu syy.”

Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista taas sanoo, että järjestyksenvalvojalla on oikeus estää pääsy toimialueelleen henkilöltä, joka ei täytä tapahtumanjärjestäjän ehtoja.

”Tällaiset ehdot eivät luonnollisestikaan saa olla syrjiviä.”


 

”Aina ollaan päästy yhteisymmärrykseen. Asiakkaat ovat ymmärtäneet linjauksemme.”

Kerttulan mukaan yleisötapahtumien järjestyksenvalvojalla on myös oikeus tehdä toimialueelleen pyrkivälle ihmiselle turvallisuustarkastus.

”Kaikilla toimialueilla järjestyksenvalvoja ei saa tällaista tarkastusta tehdä, mutta yleisötilaisuudessa oikeus on olemassa.”

Jesse Rannan mukaan Hartwall-areenalla ei ole ollut tilanteita, joissa olisi jouduttu turvautumaan oikeuteen tai kuluttajaviranomaisiin sen vuoksi, että sisään vietävistä tavaroista on erimielisyyttä.

”Aina on päästy yhteisymmärrykseen. Asiakkaat ovat ymmärtäneet linjauksemme.”

Keikalla vaadittiin läpinäkyvät laukut

Turvamääräykset voivat olla tiukat, kun Hartwall-areenalle saapuu konsertoimaan maailmantähtiä.

Lokakuun alussa esiintyneen Ariana Granden keikalle sai tuoda sisään vain läpinäkyvän laukun tai kassin. Käytäntö oli sama kaikissa Granden Euroopan-kiertueen konserteissa.

Syyksi on arveltu vuoden 2017 Manchesterin terrori-iskua, joka tapahtui Granden keikan päätteeksi.

”Asiasta informoitiin hyvin, eikä ollut mitään ongelmia”, sanoo turvallisuuspäällikkö Jesse Ranta sanoo.

Tapahtuman­järjestäjälle taataan laissa mahdollisuus asettaa omia ehtojaan kielletyistä tavaroista.

Järjestyksenvalvojien toimintaa ohjaa laki yksityisistä turvallisuuspalveluista. Sen pykälissä viitataan esimerkiksi tapahtumanjärjestäjän oikeuteen määritellä tilaisuudessa kielletyt esineet ja aineet sekä antaa määräyksiä turvallisuustarkastuksesta.

”Järjestäjä vastaa aina tapahtuman turvallisesta läpiviennistä ja hakee luvat viranomaisilta. Näen hyväksi, että tapahtumanjärjestäjä määrittelee kielletyt esineet omassa riskiarvioinnissa”, Ranta sanoo.

Helsingin EHT-turnaus alkaa torstaina kello 18.30 ottelulla Venäjä–Suomi.

Oikaisu 6.11. kello 8.05: Jutun otsikossa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että Karjala-turnauksessa pizza olisi sallittu, mutta karkit kielletty. Tosiasiassa pizza on kielletty, mutta karkit sallittu.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huuhkajat teki unelmasta totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa

  2. 2

   Fanit ryntäsivät kentälle, kun paikka EM-kisoihin varmistui – HS seuraa Huuhkaja-fanien hurmosta

  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   Salaperäinen raportti turvallisuusuhista kuohuttaa Britanniassa – Boris Johnson väisteli kysymystä pimittämisestä

  7. 7

   ”Materialismi on tämän yhteiskunnan juttu” – Seinäjoelle avattu kauppakeskus ajoi pohjalaiset hurmioon

  8. 8

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  9. 9

   Valkean aavikon alta löytyi jääkautinen salaisuus – maan alta erottuvat yhä mammuttien ja niitä metsästäneiden ihmisten jalanjäljet

  10. 10

   Ranskassa raju lumimyräkkä pimensi kaupunkeja, 300 000 kotitaloutta oli vailla sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  9. 9

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Katariina Suuri tuli nielleeksi kaksimetrisen muovikasvin: Alkoi tuntien taistelu, kun burmanpyton yritettiin pelastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  10. 10

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  11. Näytä lisää