Formularata Karjalan­kannaksella

Igora Drive on formularata Kannaksella. Sen rahoittaja on Rossija-pankin omistaja, joka kuuluu presidentti Putinin lähipiiriin. Rata maksoi yli 170 miljoonaa euroa, ja se synnytti heti spekulaatiot formula ykkösten saapumisesta Raudun kuntaan lähitulevaisuudessa.

Julkaistu: , Päivitetty:

Moottoriurheilu on saanut jälleen uuden radan ja hyvin lähelle Suomen rajaa. Etäisyyttä Iitissä sijaitsevaan Kymiringiin on vain alle 300 kilometriä.

Rata on Igoran moottorirata, joka tunnetaan myös nimellä Igora Drive. Se sijaitsee Karjalankannaksella Sosnovon (Suomessa tunnettu Rautuna) pitäjässä, joka kuului Suomelle ennen talvisotaa. Pietarista Igoraan on reilun tunnin ajomatka.

Radan rakentaminen alkoi vuonna 2016 ja oikeastaan kaikessa hiljaisuudessa, mutta rahaa on käytetty runsaasti. Budjetti on 176 miljoonaa euroa, kun Kymiringin budjetti on joitakin kymmeniä miljoonia euroja. Igoran suurimpia rahoittajia on Rossija-pankin omistaja Juri Kovaltšuk, joka kuuluu Venäjän presidentin Vladimir Putin lähipiiriin.Suomen autourheilun kansallisen lajiliiton, AKK-Motorsport ry:n toimitusjohtajalle Tatu Lehmuskalliolle Igoran rata on tuttu.

”Se on ollut meidän kansainvälisessä keskustelussa mukana, kun suunnittelemme eri toimijoiden kanssa Kymiringin tulevaisuutta eli millaisia tapahtumia Kymiringille olisi mahdollista saada”, Lehmuskallio kertoo.

Lehmuskallio uskoo, että Igorasta on pääasiassa hyötyä Kymiringille.

”Igora voi edesauttaa meidän mahdollisuuksiamme saada huippuluokan tapahtumia. Jos esimerkiksi jokin sarja, jota mekin mietimme, olisi myös siellä, se olisi tiimeille ja organisaatiolle järkevää eli tulisi samalla matkalla parikin kisaa.”

Vielä AKK ei ole sen tarkemmin edistänyt yhteistyötä venäläisen radan kanssa.

”Ensimmäinen kesä menee motogp:n [Kymiringillä MM-osakilpailu] parissa. Seuraava kesä [2021] olisi sellainen, että lähdemme täysillä liikkeelle.”

Kymiringillä on viiden vuoden sopimus motogp:n MM-osakilpailuista.


 

”Täällä [Sotšissa] on mukavaa, mutta kuka tietää, jos siellä olisi vielä mukavampaa.”

Igora nousi laajemmin esille Sotšin F1-osakilpailun yhteydessä syyskuussa. Tuolloin Daily Mail ehti kertoa, että Putin aikoo siirtää F1-osakilpailut Sotšista Igoraan. Venäjällä uutinen nopeasti ammuttiin alas, mutta pohdintoja se ei lopettanut.

Lisäksi jo joulukuussa 2018 Kansainvälisen autourheiluliiton puheenjohtaja (FIA) Jean Todt vieraili Igorassa. Sekin herätti keskustelut F1-kilpailuista.

Sotšilla on sopimus F1-kisojen järjestämisestä vuoteen 2025 asti, mutta Igora selkeästi houkuttelee moniakin tahoja.


”Ehkä ei olisi huono ajatus pitää se [F1-osakilpailu] lähempänä sitä [Pietarin] aluetta, johon olisi Moskovasta ja Pietarista kätevämpää päästä. Ehkä se toisi enemmän katsojia, mikä olisi hienoa, myös Euroopasta, Suomestakin”, venäläinen F1-kuljettaja Daniil Kvjat sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Se olisi siistiä. Miksi ei? Se ei ole huono idea. Täällä [Sotšissa] on mukavaa, mutta kuka tietää, jos siellä olisi vielä mukavampaa.”

Sijainti onkin yksi mahdollinen syy, miksi F1-kisat saattaisivat siirtyä Igoraan, sillä F1-kisoista vastaava Liberty Media haluaa kisat ”määränpääkaupunkeihin” eli paikkoihin, joihin ei tarvitse siirtyä mutkan kautta. Sotši sijaitsee 1 600 kilometrin päässä Moskovasta, ja suurin osa ulkomaisista kisavieraista saapuu sinne jatkolennoilla.Myös Kymiringin tulevaisuuden unelmana on F1-kisat, mutta kumpi onnistuu saamaan kisat vai onnistuuko kumpikaan.

”Ilman muuta Suomen grandprix olisi hieno juttu, mutta ehkä moni suomalainen tulisi myös sinne [Pietariin]”, Mercedes-tallin F1-kuljettaja Valtteri Bottas totesi syyskuussa.

4,086 kilometrin pituisen radan suunnitelleen Hermann Tilken mukaan Igorassa olisi mahdollista ajaa F1-kilpailuja.

”En voi sanoa mitään konkreettista, koska tähän liittyy niin paljon politiikkaa, mutta se on yksi parhaista radoistamme”, Tilke totesi venäläiselle uutistoimisto Tassille.

Tilke on suunnitellut myös muun muassa Sotšin, Singaporen ja Shanghain radat.


 

”Ilman muuta Suomen grandprix olisi hieno juttu, mutta ehkä moni suomalainen tulisi myös sinne [Pietariin].”

Jo ensi vuonna, toukokuun viimeisenä viikonloppuna Igorassa ajetaan DTM-autojen osakilpailu ja samassa yhteydessä naisten formulasarjan, W Seriesin, ensi kauden avauskilpailu, jossa kisaa myös Emma Kimiläinen. Igora teki DTM-sarjan kanssa viiden vuoden sopimuksen.

”25 vuoden kisakokemuksella voin sanoa, että en ole nähnyt mitään vastaavaa”, kaksinkertainen DTM-mestari Rene Rast suitsutti syyskuussa motorsport.comin mukaan.

Venäjällä on edellisen kerran ajettu DTM-sarjaa vuonna 2017 Moskovassa. DTM-ajot tulivat Suomessa erityisen tunnetuiksi 1990-luvun puolivälissä, kun Helsingin Sörnäisissä ajettiin katuradalla DTM-osakilpailut.

Ensi kesänä myös Etelä-Ruotsissa Anderstorpin radalla ajetaan DTM- ja naisten formulaosakilpailu. Kymiringillekin harkittiin DTM-sarjaa jo ensi kesälle.

”DTM:n kanssa keskustelimme aika pitkällekin. Kävin henkilökohtaisesti neuvotteluja Saksassa, mutta heidän kalenterinsa vaatimukset olivat sellaiset, että se olisi tullut meille liian nopeasti syliin. Emme olisi olleet täysin valmiita”, Lehmuskallio kertoo.

”Se on merkittävän kokoinen tapahtuma. Ei haukata liian isoa palaa.”

Lehmuskallion mukaan neuvottelut ovat edelleen käynnissä. Jo vuonna 2021 saattaisi olla DTM-kisan vuoro Kymiringillä.

”Se [DTM ja W Series] on yksi relevantti vaihtoehto, jota voisi harkita.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Igoran rata valmistui syyskuussa


 Moottoriradan rakentaminen alkoi vuonna 2016, ja se valmistui tämän vuoden syyskuussa.

 Toukokuussa 2019 radan rakennustöissä katsomopalkki kaatui ja useita työntekijöitä loukkaantui. Tutkimukset epäillystä turvallisuusmääräysten rikkomisesta ovat meneillään.

 Radan rakentaminen on maksanut noin 11 miljardia ruplaa (176 miljoonaa euroa).

 Alue on aiemmin tunnettu talviurheilukeskuksena, jossa myös Venäjän presidentti Vladimir Putin on usein vieraillut.

 Pietarin Pulkovon lentokentältä ajomatka Igoraan on noin 70 minuuttia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  3. 3

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  4. 4

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  5. 5

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  6. 6

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  7. 7

   Huuhkajien kaiken nähnyt Gene Keurulainen on hoitanut kuntoon satamäärin maajoukkuepelaajia ja tietää, miksi nykyinen jalkapallomaajoukkue menestyy

  8. 8

   Maahanmuuttajien kielikoulutusta arvostellaan tehottomuudesta – Uudellamaalla valvonta kiristyi ja useilta yhtiöiltä vaadittiin rahoja takaisin

  9. 9

   Taskupuheluita ja noloja sähläyksiä salasanojen kanssa: Trumpin neuvon­antaja Rudy Giuliani on teknologia­taidoiltaan aivan tavallinen seniori

  10. 10

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää