Formularata Karjalan­kannaksella

Igora Drive on formularata Kannaksella. Sen rahoittaja on Rossija-pankin omistaja, joka kuuluu presidentti Putinin lähipiiriin. Rata maksoi yli 170 miljoonaa euroa, ja se synnytti heti spekulaatiot formula ykkösten saapumisesta Raudun kuntaan lähitulevaisuudessa.

Julkaistu: , Päivitetty:

Moottoriurheilu on saanut jälleen uuden radan ja hyvin lähelle Suomen rajaa. Etäisyyttä Iitissä sijaitsevaan Kymiringiin on vain alle 300 kilometriä.

Rata on Igoran moottorirata, joka tunnetaan myös nimellä Igora Drive. Se sijaitsee Karjalankannaksella Sosnovon (Suomessa tunnettu Rautuna) pitäjässä, joka kuului Suomelle ennen talvisotaa. Pietarista Igoraan on reilun tunnin ajomatka.

Radan rakentaminen alkoi vuonna 2016 ja oikeastaan kaikessa hiljaisuudessa, mutta rahaa on käytetty runsaasti. Budjetti on 176 miljoonaa euroa, kun Kymiringin budjetti on joitakin kymmeniä miljoonia euroja. Igoran suurimpia rahoittajia on Rossija-pankin omistaja Juri Kovaltšuk, joka kuuluu Venäjän presidentin Vladimir Putin lähipiiriin.Suomen autourheilun kansallisen lajiliiton, AKK-Motorsport ry:n toimitusjohtajalle Tatu Lehmuskalliolle Igoran rata on tuttu.

”Se on ollut meidän kansainvälisessä keskustelussa mukana, kun suunnittelemme eri toimijoiden kanssa Kymiringin tulevaisuutta eli millaisia tapahtumia Kymiringille olisi mahdollista saada”, Lehmuskallio kertoo.

Lehmuskallio uskoo, että Igorasta on pääasiassa hyötyä Kymiringille.

”Igora voi edesauttaa meidän mahdollisuuksiamme saada huippuluokan tapahtumia. Jos esimerkiksi jokin sarja, jota mekin mietimme, olisi myös siellä, se olisi tiimeille ja organisaatiolle järkevää eli tulisi samalla matkalla parikin kisaa.”

Vielä AKK ei ole sen tarkemmin edistänyt yhteistyötä venäläisen radan kanssa.

”Ensimmäinen kesä menee motogp:n [Kymiringillä MM-osakilpailu] parissa. Seuraava kesä [2021] olisi sellainen, että lähdemme täysillä liikkeelle.”

Kymiringillä on viiden vuoden sopimus motogp:n MM-osakilpailuista.


 

”Täällä [Sotšissa] on mukavaa, mutta kuka tietää, jos siellä olisi vielä mukavampaa.”

Igora nousi laajemmin esille Sotšin F1-osakilpailun yhteydessä syyskuussa. Tuolloin Daily Mail ehti kertoa, että Putin aikoo siirtää F1-osakilpailut Sotšista Igoraan. Venäjällä uutinen nopeasti ammuttiin alas, mutta pohdintoja se ei lopettanut.

Lisäksi jo joulukuussa 2018 Kansainvälisen autourheiluliiton puheenjohtaja (FIA) Jean Todt vieraili Igorassa. Sekin herätti keskustelut F1-kilpailuista.

Sotšilla on sopimus F1-kisojen järjestämisestä vuoteen 2025 asti, mutta Igora selkeästi houkuttelee moniakin tahoja.


”Ehkä ei olisi huono ajatus pitää se [F1-osakilpailu] lähempänä sitä [Pietarin] aluetta, johon olisi Moskovasta ja Pietarista kätevämpää päästä. Ehkä se toisi enemmän katsojia, mikä olisi hienoa, myös Euroopasta, Suomestakin”, venäläinen F1-kuljettaja Daniil Kvjat sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Se olisi siistiä. Miksi ei? Se ei ole huono idea. Täällä [Sotšissa] on mukavaa, mutta kuka tietää, jos siellä olisi vielä mukavampaa.”

Sijainti onkin yksi mahdollinen syy, miksi F1-kisat saattaisivat siirtyä Igoraan, sillä F1-kisoista vastaava Liberty Media haluaa kisat ”määränpääkaupunkeihin” eli paikkoihin, joihin ei tarvitse siirtyä mutkan kautta. Sotši sijaitsee 1 600 kilometrin päässä Moskovasta, ja suurin osa ulkomaisista kisavieraista saapuu sinne jatkolennoilla.Myös Kymiringin tulevaisuuden unelmana on F1-kisat, mutta kumpi onnistuu saamaan kisat vai onnistuuko kumpikaan.

”Ilman muuta Suomen grandprix olisi hieno juttu, mutta ehkä moni suomalainen tulisi myös sinne [Pietariin]”, Mercedes-tallin F1-kuljettaja Valtteri Bottas totesi syyskuussa.

4,086 kilometrin pituisen radan suunnitelleen Hermann Tilken mukaan Igorassa olisi mahdollista ajaa F1-kilpailuja.

”En voi sanoa mitään konkreettista, koska tähän liittyy niin paljon politiikkaa, mutta se on yksi parhaista radoistamme”, Tilke totesi venäläiselle uutistoimisto Tassille.

Tilke on suunnitellut myös muun muassa Sotšin, Singaporen ja Shanghain radat.


 

”Ilman muuta Suomen grandprix olisi hieno juttu, mutta ehkä moni suomalainen tulisi myös sinne [Pietariin].”

Jo ensi vuonna, toukokuun viimeisenä viikonloppuna Igorassa ajetaan DTM-autojen osakilpailu ja samassa yhteydessä naisten formulasarjan, W Seriesin, ensi kauden avauskilpailu, jossa kisaa myös Emma Kimiläinen. Igora teki DTM-sarjan kanssa viiden vuoden sopimuksen.

”25 vuoden kisakokemuksella voin sanoa, että en ole nähnyt mitään vastaavaa”, kaksinkertainen DTM-mestari Rene Rast suitsutti syyskuussa motorsport.comin mukaan.

Venäjällä on edellisen kerran ajettu DTM-sarjaa vuonna 2017 Moskovassa. DTM-ajot tulivat Suomessa erityisen tunnetuiksi 1990-luvun puolivälissä, kun Helsingin Sörnäisissä ajettiin katuradalla DTM-osakilpailut.

Ensi kesänä myös Etelä-Ruotsissa Anderstorpin radalla ajetaan DTM- ja naisten formulaosakilpailu. Kymiringillekin harkittiin DTM-sarjaa jo ensi kesälle.

”DTM:n kanssa keskustelimme aika pitkällekin. Kävin henkilökohtaisesti neuvotteluja Saksassa, mutta heidän kalenterinsa vaatimukset olivat sellaiset, että se olisi tullut meille liian nopeasti syliin. Emme olisi olleet täysin valmiita”, Lehmuskallio kertoo.

”Se on merkittävän kokoinen tapahtuma. Ei haukata liian isoa palaa.”

Lehmuskallion mukaan neuvottelut ovat edelleen käynnissä. Jo vuonna 2021 saattaisi olla DTM-kisan vuoro Kymiringillä.

”Se [DTM ja W Series] on yksi relevantti vaihtoehto, jota voisi harkita.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Igoran rata valmistui syyskuussa


 Moottoriradan rakentaminen alkoi vuonna 2016, ja se valmistui tämän vuoden syyskuussa.

 Toukokuussa 2019 radan rakennustöissä katsomopalkki kaatui ja useita työntekijöitä loukkaantui. Tutkimukset epäillystä turvallisuusmääräysten rikkomisesta ovat meneillään.

 Radan rakentaminen on maksanut noin 11 miljardia ruplaa (176 miljoonaa euroa).

 Alue on aiemmin tunnettu talviurheilukeskuksena, jossa myös Venäjän presidentti Vladimir Putin on usein vieraillut.

 Pietarin Pulkovon lentokentältä ajomatka Igoraan on noin 70 minuuttia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vahva meikki estää Eeva-Kaisa Metsolaa saamasta töitä, sanovat tuttavat – ”Meikki on osa identiteettiäni, en ole valmis luopumaan siitä työn vuoksi”

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen nopeaa vauhtia: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteily­laivoja jäisi satamaan – Näin lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  4. 4

   Tasan kymmenen vuotta sitten 34-vuotias helsinkiläinen tutkija perusti Facebookiin ”soinin­vaaralaisten homma­forumin” – Se muutti Helsinkiä lopullisesti

  5. 5

   Kauniit ovat huonompia pari­suhteissa, ja nainen on haluttavin 22-vuotiaana, väittää evoluutio­psykologi Markus J. Rantala – Provosoiko hän tahallaan?

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   Mitä ajattelet, kun kumppani tuo sinulle kukkakimpun? Vastaus kertoo jotain oleellista mielesi toiminnasta ja jopa parisuhteen tilasta

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

  10. 10

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  3. 3

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  4. 4

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  5. 5

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  7. 7

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  9. 9

   Mannerheimintien varteen suunnitellaan valtavaa rakennushanketta: 2 500 uutta asukasta ja jopa 14-kerroksinen talo

  10. 10

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  7. 7

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  10. 10

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  11. Näytä lisää