Urheilu

Kesän 1998 sopupeliskandaali löi pesiksen kanveesiin, josta Juvan pelinjohtaja Hannu Manninen ei noussut enää koskaan

Uusi dokumenttielokuva kertoo pesäpallon sopupeliskandaalista yhden perheen ja yhden kunnan silmin. Juvalla ei ole vielä täysin toivuttu 20 vuoden takaisista tapahtumista.

Suomalaisen pesäpallon mustin hetki on täällä jälleen.

Elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja Lotta-Kaisa Riistakosken (s.1983) dokumenttielokuva Kunniakierros nähdään isänpäivänä ensi kerran televisiossa. Elokuva esittelee Juvan Pallon katkerankauniin tarinan, johon klassisesti kuuluvat nousu, uho ja totaalinen tuho.

Koska pesäpallo kuului 80–90-lukujen taitteessa niin olennaisesti Juvan elämään, elokuva ei ole pelkästään kertomus urheiluseurasta, vaan kokonaisesta kunnasta asukkaineen.

Sopupeleistä tuomittiin oikeudessa monen seuran edustajia, mutta kovimman tuomion sai Juva, jonka edustajat olivat maksaneet Siilinjärvelle 30 000 markkaa sarjapisteistä.


Elokuvan pääosaan nousee Juvan pelinjohtajan Hannu Mannisen tarina, jota käydään läpi paitsi runsaan arkistomateriaalin myös Mannisen pojan ja tyttären haastattelujen avulla.

Sopupelien rangaistuksena Pesäpalloliitto pudotti Juvan kaksi sarjaporrasta alemmaksi Suomensarjaan. Hannu Manniselle annettiin elinikäinen kilpailu- ja toimitsijakielto, jonka Urheilun oikeusturvalautakunta tosin alensi kolmeen vuoteen.

Oikeus katsoi Mannisen syyllistyneen törkeään petokseen ja neljään avunantoon petokseen. Hän oli tehnyt sopupelien vedonlyöntivoitoilla yli satatuhatta markkaa. Oikeus tuomitsi hänet maksamaan korvauksia suunnilleen samalla summalla.

Manninen kuoli 58-vuotiaana sairauskohtaukseen kymmenen vuotta sopupeliskandaalin jälkeen.

Juvalla kasvanut Riistakoski eli itse nuorena fanina läpi Juvan 1990-luvun pesishuuman. Idean elokuvasta hän sai kesällä 2012.

”Osuin silloin pitkästä aikaa pesäpallokentälle ja tajusin, että kenttä ja katsomot olivat kauniista kesäillasta huolimatta tyhjillään. Muistin siinä hetkessä 90-luvun huumavuodet, jolloin vastaavina iltoina kenttä ja koko kylänraitti olivat täynnä elämää.”

Riistakoski halusi tehdä elokuvan, joka selvittäisi, mitä ja miksi Juvalla aikoinaan oikein tapahtui. Siinä hän on onnistunut.

”En lähtenyt etsimään syyllisiä sopupeleihin, vaan yritin ymmärtää tapahtunutta. Minulla oli tunne, että paljon hyvää oli päässyt unohtumaan sopupelin myötä, esimerkiksi valtava määrä talkootyötä, joka aikoinaan tehtiin seuran eteen vuosikymmenten ajan.”

Vaikka sopupeleistä oli aikoinaan kirjoitettu mediassa runsaasti, tuntui elokuvantekijästä, ettei ihan kaikkea ollut vielä sanottu.

”Toiveenani oli myös, että elokuva toimisi katalyyttina menneisyyden tapahtumien käsittelyssä.”

Kunniakierros esittelee ilahduttavan runsaasti arkistomateriaalia aikakauden pesäpallomaailmasta, niin otteluista kuin pukukopeista ja Hannu Mannisen perhe-elämästäkin.

Jo yksistään näiden nauhoitteiden julkituominen olisi arvokasta, mutta Riistakosken käsittelyssä niiden ympärille on kudottu paitsi selkeästi etenevä myös koskettava tarina. Juvalaiset ovat kommentoineet, että elokuva ei revi auki vanhoja haavoja, vaan pikemminkin sivelee niille balsamia.

Riistakosken dokumenttielokuva kuvaa koruttomasti pesäpallohistorian synkimpiä hetkiä, mutta onnistuu samalla kertomaan jotakin kaunista myös siitä yhteisöllisestä pesis-Suomesta, jollainen Juva 1980- ja 1990-luvuilla oli ja joka yhä elää vaikkapa sellaisilla paikkakunnilla kuin Vimpeli.

Näillä pienillä paikkakunnilla yhteisöllisyys ja talkootyö ovat edelleen voimissaan, vaikka rahaa ja bisnesosaamistakin Superpesiksessä toki nykyään tarvitaan.

Kunniakierros 10.11. Yle TV2 kello 16.20. Esityksen jälkeen elokuva on nähtävissä Yle Areenassa noin puolen vuoden ajan. Elokuva esitetään maksutta myös elokuvafestivaali Kettupäivillä Orionissa 10.11. kello 12.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi – Omistaja kiistää ongelmat

  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhempi nainen käytti nuorta John Irvingiä seksuaalisesti hyväkseen – Rajuista muistosta syntyi romaaneja, joista menestynein lumosi Suomen 30 vuotta sitten

   Tilaajille
  4. 4

   Vain muutaman vuoden ikäiset älytelevisiot hyytyvät – HS selvitti, voiko uuden television ostaja luottaa palvelujen toimivuuteen

   Tilaajille
  5. 5

   Työssä käyvät suomalaiset kustantavat vielä vuosikymmeniä lisäeläkkeitä, joita saavat keskimääräistä hyvätuloisemmat eläkeläiset

  6. 6

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  7. 7

   Huuhkajat päätti EM-karsintaurakan tappioon, Pukki teki Suomen maalin

  8. 8

   ”Hongkong ei ole enää entisensä” – HS tapasi suomalaisia, jotka asuvat mielen­osoitusten ravistelemassa kaupungissa

  9. 9

   Ratkeaako Postin lakko tänään? Valtakunnansovittelijalta sovintoesitys, vastaukset kello 11 – HS seuraa

  10. 10

   Kontrollifriikin elämä on kuin ylipitkä vahtivuoro – Mutta kuinka oppia luottamaan, ettei kaikista langoista tarvitse pidellä kiinni?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  2. 2

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  3. 3

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  4. 4

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  5. 5

   Valtakunnan­sovittelija neuvotteli maanantai-illan sovinto­esityksestä Postin työriitaan, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

  6. 6

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  7. 7

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  8. 8

   Trumpin neuvon­antajan Rudy Giulianin teknologia­taidot herättävät kysymyksiä

  9. 9

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  10. 10

   The New York Timesin päätoimittaja: Presidentti Trump asettaa puheillaan lehden toimittajat hengenvaaraan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää