Urheilun palveluksessa

Kaisa ja Markus Sali perustivat yhteisyrityksen, jonka päätuotteena on ollut komea triathlonura. Työnjako yrityksessä on ollut selvä. Kaisa on urheillut ja Markus työskennellyt managerina, pyörämekaanikkona, hierojana, analyytikkona ja harjoitusvastustajana.

Julkaistu: , Päivitetty:

Liian iso tuulipuku ja normaalia raskaammat juoksukengät.

Tällaisia varusteita Suomen viime vuosien menestynein triathlonisti Kaisa Sali on muun muassa käyttänyt uransa viimeisen kilpailun jälkeen.

Kuudenteen sijaan päättyneen Havaijin MM-kisan jälkeen 38-vuotias Sali on hakenut erilaista tuntumaa lenkkeilyynsä. Enää ei ole syytä jokaisella juoksuaskeleella miettiä, miltä elimistössä tuntuu.

”Olen tehnyt siitä tietoisesti tosi erilaista. Olen ikään kuin hämännyt itseäni”, aikoja sitten harjoittelunarkomaaniksi tunnustautunut Sali sanoo HS:n haastattelussa.

Välillä hän on jopa lähtenyt puolentoista tunnin juoksulenkille aamuviideltä.


Tämä kertoo osaltaan siitä, mistä Salin urheilu-urassa on ollut hyvin pitkälti kyse. Se on ollut monella tapaa omaleimainen, sisältänyt luovia ratkaisuja ja perustunut eräänlaiseen yksityisyrittäjyyteen.

Salin ympärillä ei ole ollut maajoukkuetta, eikä Triathlonliitolla ole ollut varaa järjestää taloudellista tukea. Sali on hoitanut ja kustantanut ihan itse valmennuksensa, kilpailemisensa ja erilaiset tukitoiminnat.

Tai ei sentään ihan itse.

Uran neljä viimeistä vuotta Salin apuna on ollut oma Jeeves, kuten hän humoristisesti asian ilmaisee.

Jeeves on brittikirjailija P. G. Wodehousen teoksissa esiintyvä neuvokas, asiansa osaava ja vaikutusvaltainen miespalvelija, josta on tehty Suomessakin tunnettu tv-sarja Kyllä Jeeves hoitaa.

Salin tapauksessa Jeeves on ollut muun muassa manageri, hieroja, pyörämekaanikko ja yleisavustaja samassa persoonassa.

Kyseessä on Salin aviomies Markus Sali.


 

”Siinä vaiheessa päätös oli helppo, että halutaan lähteä kulkemaan yhteistä matkaa parisuhteessa eikä vain yhteistä urheilumatkaa.”

Pariskunta myöntää, että viimeiset neljä vuotta kyse oli mitä suurimmassa määrin perheyrityksestä.

Vuoden 2015 syksyllä Markus Sali jätti haastavan ja hyväpalkkaisen työnsä rahoitus- ja vakuutusalalla. Samaan aikaan Kaisa Sali (silloin vielä Lehtonen) päätti ottaa triathlonurallaan uuden suunnan ja siirtyä lyhyemmiltä matkoilta ja olympiapaikan tavoittelusta pitkille matkoille.

Markus Sali asui tuolloin Helsingissä, mutta työpaikka oli käytännössä Tukholmassa. Työmatkoja riitti Sveitsiin ja Lontooseen.

Se oli parisuhteen kannalta haastava yhtälö yhdistettynä Lehtosen harjoitus- ja kilpailumatkoihin.

Kun talousasiat oli kypsytelty, yhteiseksi tavoitteeksi otettiin Kaisa Salin menestyminen Havaijin täyden matkan Ironman-MM-kisassa. Pariskunta päätti ruveta toimimaan yrittäjähenkisesti.

”Siinä vaiheessa päätös oli helppo, että halutaan lähteä kulkemaan yhteistä matkaa parisuhteessa eikä vain yhteistä urheilumatkaa”, Markus Sali sanoo.

Samalla Kaisa Lehtonen ryhtyi täysipäiväiseksi urheilijaksi. Siihen asti hän oli aina opiskellut ja tehnyt keikkaluonteista työtä.


 

”Kaikki muu on huomattavasti arvokkaampaa kuin se raha.”

”Taloudellisesta näkökulmasta Kaisan ei olisi tarvinnut tehdä mitään muuta kuin keskittyä urheilemiseen, jos minä olisin jatkanut päivätyössä. Jos katsotaan, mitä kaikkea se Jeeves tekee, niin siihen en olisi pystynyt osallistumaan läheskään samalla tavalla, jos olisin ollut työssä, jossa pitää olla fyysisesti jossain muualla”, Markus Sali sanoo.

”Tämä ei olisi missään nimessä muuten onnistunut. Kaikki muu on huomattavasti arvokkaampaa kuin se raha”, Kaisa Sali lisää.

Markus Sali ryhtyi hankkimaan sponsorirahoitusta. Asiaa auttoi se, että puoliso menestyi hyvin heti ensimmäisissä täyden matkan kilpailuissaan.

Matkan varrella Jeevesin tehtäviin on kuulunut myös muun muassa hierojana toimiminen silloin, kun Kaisa Salin suomalaiset luottohierojat eivät ole olleet saapuvilla.

Tätä osaamista on tarvittu kilpailumatkoilla sekä silloin, kun pariskunta on asunut pitkiä jaksoja muun muassa Espanjassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa.

Taidot ovat kehittyneet välillä ammattilaisten opastuksella, välillä etävinkeillä ja kokeilemalla.


 

”Vertauskuva voisi olla, että yritysjohtajalla ei ole mitään hajua, mitä hänen assistenttinsa tekee, mutta jos assistenttia ei olisi, yritysjohtajan hommasta ei tulisi mitään.”

Harjoituksissa Markus Sali on mitannut maitohappoja ja ollut esimerkiksi uinnissa välillä harjoitusvastustaja, koska triathlonistin pitää totutella ottamaan uinnissa vastaan kontaktia.

”Markus oli mukana kovissa uintitreeneissä räpylät jalassa. Pahimmillaan se oli melkein perheväkivaltaa altaassa, kun haluttiin harjoitella sellaisia niin sanottuja hakkaustilanteita. Hän tuli oikeasti lähelle ja teki minun uimisestani hankalampaa. Kaiken näköistä”, Kaisa Sali kertoo.

Viimeisen vuoden aikana Kaisa Sali oli itse päävastuussa omasta valmennuksestaan.

”Silloin Markus osallistui harjoitteluun aika paljon, varsinkin viimeisinä kuukausina, jotka olivat ehdottomasti parasta harjoitteluaikaa ikinä.”

Markus Sali on kantanut myös päävastuun arkisista rutiineista kaupassa käynteineen ja ruoanlaittoineen.

”Vertauskuva voisi olla, että yritysjohtajalla ei ole mitään hajua, mitä hänen assistenttinsa tekee, mutta jos assistenttia ei olisi, yritysjohtajan hommasta ei tulisi mitään.”

”Kyllä Markuksen rooli on ollut ratkaiseva”, Kaisa Sali toteaa.


 

”Jos vaikka seitsemän päivän jaksolla siellä on sellaisia sanoja kuin ilo, kivaa, hauskaa, silloin voidaan päätellä, että kaikki on hyvin.”

Koulutukseltaan Markus Sali on matemaatikko. Siihen liittyvää osaamistaan hän on hyödyntänyt tekemällä erilaisia analyysejä vaimonsa harjoittelusta. Kyse on ollut esimerkiksi palautumisesta ja pyöräilyn teholukemista.

Analyysiin ovat päässeet jopa Kaisa Salin harjoituspäiväkirjaansa kirjoittamat yksittäiset sanat.

”Olen poiminut Kaisan harjoituspäiväkirjasta ohjelmallisesti siellä yleisimmin esiintyvät sanat. Jos vaikka seitsemän päivän jaksolla siellä on sellaisia sanoja kuin ilo, kivaa, hauskaa, silloin voidaan päätellä, että kaikki on hyvin.”

Kyse on niin sanotusta sentimentti- eli mielialojen analyysistä.

”Kielitieteellisesti jokainen sana voidaan jakaa johonkin tunnetilaan”, Markus Sali sanoo.

”Nämä ovat olleet tosi tärkeitä, vaikka niiden takia ei ole mitään radikaaleja muutoksia tehty”, Kaisa Sali toteaa.

Mukana on ollut myös säännöllistä itsearviointia asteikolla 1–10.

”Olen tehnyt vaikka leirille tavoitteet ja sitten arvioin, miten olen onnistunut.”


 

”Meidän pitää päättää, sitoudutaanko tännepäin vai ei.”

Datan analysointi on pariskunnan mielestä auttanut pitämään harjoittelun ja siitä palautumisen tasapainossa, mitä se ei suinkaan koko ajan ole ollut.

”Se on ollut tosi yksinkertaista mutta hyödyllistä”, Kaisa Sali sanoo.

Nyt analysointia pitää jopa tietoisesti työntää taka-alalle. Ensimmäisen kerran 26 vuoteen Kaisa Sali ei täytä lenkiltä tultuaan harjoituspäiväkirjaa.

Ammattilaisuran jälkeen tunteet ovat kulkeneet laidasta laitaan, mutta varsinaisia vieroitusoireita viime vuosina yli tuhat tuntia vuodessa harjoitellut Kaisa Sali ei myönnä tunteneensa.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat auki. Salit eivät ole edes halunneet lyödä mitään lukkoon. Hiljattain he olivat Lapissa hiihtämässä.

Kaisa Sali uskoo, että hänen tulevaisuuden työssään yhdistyvät jollakin sopivalla tavalla yliopistotason koulutus ja urheilu-uran kokemus valmennusosaamisineen. Koulutukseltaan Sali on elintarviketieteiden maisteri.

”Meidän pitää päättää, sitoudutaanko tännepäin vai ei ja millä aikataululla vai myydäänkö vain kaikki, otetaan reput selkään, lähdetään Nepaliin ja tullaan takaisin jos tullaan”, Kaisa Sali naurahtaa.


Puoliso maksoi vuonna 2015 enemmän tuloveroa kuin Kaisa Sali oli ansainnut koko urheilu-uransa aikana

”Vuonna 2015 tein ensimmäisen Ironman-kisani, ja kyseisenä vuotena nykyinen mieheni maksoi enemmän vuotuista tuloveroa kuin olin ansainnut koko triathlonurani aikana.”

Tämän hätkähdyttävän paljastuksen Kaisa Sali kirjoitti viime kesän alussa verkkosivuillaan julkaistussa blogissa, jossa hän kertoi, mitä tarkoittaa hänen mielestään ammattiurheilijana oleminen.

Samassa yhteydessä on linkki grafiikkaan, jolla Sali kuvaa viime vuosien urheiluun liittyviä tulojaan ja menojaan. Molempien osalta suunta on ollut kasvava.

Vuonna 2016 Salin tulot saavuttivat 100 000 euron rajan, ja viime vuonna tuloja kertyi runsaat 120 000 euroa. Suurin osa, 80–90 prosenttia, tuloista on muodostunut palkintorahoista ja omilta sponsoreilta saaduista tuloista.

Menoista 70–80 prosenttia liittyy harjoitteluun ja kilpailemiseen.

”On arvokasta puhua rahasta avoimesti urheilunkin yhteydessä. Ehdottomasti uskon, että se luo oikeanlaista kulttuuria”, Sali perustelee varsin poikkeuksellista ratkaisua julkistaa tulonsa ja menonsa.

Rahoituksen hankkimisesta vastannut puoliso Markus Sali myöntää, että idea blogikirjoitukseen tuli häneltä.

”Ne ovat aina ihmisiä, jotka maksavat urheilijoille, vaikka ne olisivat yrityksiä, jotka sponsoroivat. Siellä on aina ihmisiä taustalla. Ihmisten välillä pitää olla luottamus, ja se rakennetaan läpinäkyvyydellä. Urheilussa on valitettavasti paljon sellaista, joka ei ole aina ihan läpinäkyvää”, Markus Sali perustelee.

Salit sanovat olleensa onnellisessa asemassa, koska he ovat voineet elää urheilulla.

”Siksi on enemmän kuin reilua, että kerrotaan, miten se on siitä näkökulmasta tapahtunut.”

Pitkältä ja menestyksekkäältä uralta Kaisa Salille jäi hampaankoloon yksi asia.

”Vähän jäi harmittamaan, että mielestäni en saanut yhtään oikein hyvää Ironmania. Sain kyllä aikaan harvinaista tasaisuutta, mutta sellainen huippuonnistuminen jäi saavuttamatta. Totta kai se ainakin vielä kaivelee aikalailla. Sen näkee sitten, kuinka asian kanssa oppii elämään”, Sali sanoo.

Sali muistaa hyvin yhden kisan, jossa hän pääsi juoksuosuudella flow-tilaan. Sen hän nimeää jopa uransa hienoimmaksi hetkeksi.

”Se oli sellainen hiekkatiesuora St. Pöltenin puolimatkan kisassa vuonna 2014. Juoksin ihan sairaan kovaa. Sanoin itselleni, että juokse vielä kovempaa, ja sitten pystyin tekemään sen. Kyllä sen tuntee, kun kaikki osuu kohdalleen. Sen yhden kerran olen kokenut niin täydellisen flow-tilan, että sen jälkeen sitä jahtasin.”

Tuolloin hän selvitti puolimaratonin aikaan 1.16.15, joka oli sinä vuonna yksi nopeimmista puolimatkan juoksuajoista.

Toisen sijan tuoneen kisan jälkeen Sali muistaa sanoneensa valmentajalleen Paul Sjöholmille, ettei varmaan pysty enää ikinä samaan.

”Kirosinko sillä itseni, mutta ihan samaan en ole päässyt. Loistavia juoksuja on tullut sen jälkeenkin, mutta sitä samaa tunnetta, jolloin kaikki on kohdallaan, en enää saanut.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Kaisa Sali


 38-vuotias

 Asuu Helsingissä

 Naimisissa Markus Salin kanssa

 Pitkäaikaisin valmentaja: Paul Sjöholm

 Koulutus: Elintarviketieteiden maisteri

 Saavutuksia: 11 Ironman-kisaa (täysi matka), joista kolme voittoa, kaksi kakkossijaa ja kaksi kolmossijaa, Havaijin MM-kisassa kahdesti viides, kerran kuudes ja seitsemäs, puolimatkalta MM-hopeaa ja -pronssia, EM-kultaa ja -pronssia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi – Omistaja kiistää ongelmat

  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhempi nainen käytti nuorta John Irvingiä seksuaalisesti hyväkseen – Rajuista muistosta syntyi romaaneja, joista menestynein lumosi Suomen 30 vuotta sitten

   Tilaajille
  4. 4

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  5. 5

   Vain muutaman vuoden ikäiset älytelevisiot hyytyvät – HS selvitti, voiko uuden television ostaja luottaa palvelujen toimivuuteen

   Tilaajille
  6. 6

   Huuhkajat päätti EM-karsintaurakan tappioon, Pukki teki Suomen maalin

  7. 7

   Työssä käyvät suomalaiset kustantavat vielä vuosikymmeniä lisäeläkkeitä, joita saavat keskimääräistä hyvätuloisemmat eläkeläiset

  8. 8

   Ratkeaako Postin lakko tänään? Valtakunnansovittelijalta sovintoesitys, vastaukset kello 11 – HS seuraa

  9. 9

   Kontrollifriikin elämä on kuin ylipitkä vahtivuoro – Mutta kuinka oppia luottamaan, ettei kaikista langoista tarvitse pidellä kiinni?

  10. 10

   ”Hongkong ei ole enää entisensä” – HS tapasi suomalaisia, jotka asuvat mielen­osoitusten ravistelemassa kaupungissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  2. 2

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  3. 3

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  4. 4

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  5. 5

   Valtakunnan­sovittelija neuvotteli maanantai-illan sovinto­esityksestä Postin työriitaan, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

  6. 6

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  7. 7

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  8. 8

   Trumpin neuvon­antajan Rudy Giulianin teknologia­taidot herättävät kysymyksiä

  9. 9

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  10. 10

   The New York Timesin päätoimittaja: Presidentti Trump asettaa puheillaan lehden toimittajat hengenvaaraan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää