Vaikea tie Tokioon

Kolmetoista suomalaista urheilijaa on varmistanut paikkansa Tokion ensi kesän olympialakisoihin. Rion olympialaisissa vuonna 2016 suomalaisia kilpailijoita oli 54. Suomen Olympiakomiteassa parasta menestystä odotetaan naisten kamppailulajeista.

Julkaistu: , Päivitetty:

Jos Tokion vuoden 2020 kesäolympialaiset alkaisivat nyt, Suomi saisi kisoihin vain kolmetoista urheilijaa.

Käytännössä määrä kuitenkin kasvaa vielä reippaasti ennen kuin valinnat lopullisesti sulkeutuvat ensi vuoden kesä-heinäkuussa.

”Uskon, että voidaan päästä aika lähelle Rion olympialaisten 2016 urheilijamäärää”, Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki sanoo.

Riossa urheili 54 suomalaista, jotka saivat yhden pronssin. Sen toi Mira Potkonen naisten nyrkkeilyssä.

Potkonen on vahva mitaliehdokas myös Tokiossa, vaikkei vielä olekaan varmistanut sinne olympiapaikkaa. Potkonen on hävinnyt vain kaksi käymästään 28 ottelusta.

”Kisapaikka ei ole automaatio. Karsintasysteemi on jäätävän kova. Suurin osa olympiapaikoista ratkeaa lajeissa touko-kesäkuussa. Mihinkään ennätysjoukkueeseen kooltaan tuskin päästään. Menestyksen kannalta on tärkeää, että naisten kamppailulajit ovat mukana”, Lehtimäki sanoo.

Potkosen ohella olympiapaikka hakee toinen naisnyrkkeilijä Elina Gustafsson, karateka Titta Keinänen ja painija Petra Olli.


 

”Menestyksen kannalta on tärkeää, että naisten kamppailulajit ovat mukana.”

Miespainijoista vahvimmat ehdokkaat ovat nuorten tuore maailmanmestari Arvi Savolainen ja Elias Kuosmanen. Kaksikko kisaa yhdestä paikasta 97 kilon sarjaan.

Yllätyslajiksi voi nousta painonnosto, jossa Meri Ilmarinen, Anni Vuohijoki ja Anna Tokola (o.s. Everi) voivat tavoitella olympiapaikkoja.

Yksi maa saa lähettää Tokioon enintään neljä painonnostajaa. Dopingepäilyjen alla olevista painonnostomaista, kuten monesta Itä-Euroopan maasta, Tokioon otetaan vain yksi urheilija.

”Painonnoston valintajärjestelmästä ei pirukaan ota selvää”, Lehtimäki tuhahtaa.

Tämän vuoden puolella suomalaisurheilijoiden määrä voi kasvaa vielä kahdella kolmella urheilijoilla, kun purjehduksen MM-kisat jatkuvat marras-joulukuun vaihteessa.

Aucklandissa Uudessa-Seelannissa purjehditaan maapaikoista Nacra 17- ja 49er FX -luokissa. Finnjollien viimeinen Euroopan kiintiön maapaikka jaetaan ensi keväänä maailmancupissa Genovassa.

Jyrki Järvi ja Thomas Johanson voittivat 49er-luokan ensimmäiset olympiakultamitalit Sydneyssä vuonna 2000.


 

”Mihinkään ennätysjoukkueeseen kooltaan tuskin päästään.”

Sulkapallossa Kalle Koljonen ja Airi Nikkilä ovat alustavan rankinglistan mukaan menossa Tokioon, mutta ensi kevään karsintaturnaukset voivat muuttaa tilannetta, kuten monessa muussakin lajissa.

”Väärään aikaan ei saa sairastua. Vähän on sen takia hikipisaroita selkänahassa”, Lehtimäki sanoo.

Golfissa tilanne näyttää hyvältä. Suomella on mahdollisuus saada täysi neljän hengen golfjoukkue Tokioon. Naispelaajista tyrkyllä ovat Ursula Wikström ja Sanna Nuutinen ja miehistä Mikko Korhonen ja Kalle Samooja.

Myös Riossa Suomella oli neljä golfaria: Wikström, Noora Komulainen, Mikko Ilonen ja Roope Kakko.

Varsinkaan miespelaajat eivät noteeraa olympiagolfia kovin korkealle, mutta jos edustuspaikka aukeaa, mieli yleensä muuttuu.

Yleisurheilussa Lehtimäki odottaa Tokioon varsin isoa joukkuetta. Äskeisissä MM-kisoissa Dohassa oli 22 suomalaisurheilijaa.

Tokion kisarajat ovat yleisurheilussa todella kovia, joten suomalaisten kannattaa suunnitella huolella ensi kauden kilpailukalenteri, jotta he voivat kerätä rankingpisteitä eriarvoisista kilpailuista.

Ensi kesän vaikeutena on, että yleisurheilun SM-kisat eli Kalevan kisat ovat olympialaisten jälkeen. Näin Turussa pidettävistä mestaruuskisoista ei ole hyötyä olympiavalintoihin.

Sen sijaan Turussa kesäkuun alussa järjestettävien Paavo Nurmen kisojen painoarvo nousee. Suomalaisurheilijat saavat sinne hyvin paikkoja ja voivat kerätä kansainvälisesti korkeita rankingpisteitä.


 

”Kuuden seitsemän urheilijan rytmisen joukkue olisi ollut meille hyvä lisä.”

Suomella on vielä pieni sauma saada Tokioon rytmisen voimistelun joukkue. Siinäkin valintatilanne on sekava.

Suomen joukkue voi tavoitella olympiapaikkaa vielä toukokuun 2020 EM-kilpailuista. Siellä jaossa on vielä yksi paikka parhaalle eurooppalaiselle joukkueelle, jolla olympiapaikkaa ei vielä ole.

Lajin MM-kisoissa viisi parasta maata sai ensin paikan olympialaisiin, mutta sitten toiseksi tullut Japani menetti sen tässä vaiheessa.

Seurauksena oli, että MM-kisoissa kuudenneksi sijoittunut Ukraina joutuu karsimaan paikkaansa vielä EM-kisoissa. Japani saa isäntämaana sille kuuluvan olympiapaikan vasta EM-kisojen jälkeen.

”Kyseessä on takaisinlaskentaperiaate. Jos Ukraina saa paikan EM-kisoissa, MM-kisojen seiska Meksiko saa yhden paikan.”

Suomen kannalta takaisinlaskenta on harmillinen.

”Kuuden seitsemän urheilijan rytmisen joukkue olisi ollut meille hyvä lisä”, Lehtimäki sanoo.

Uinnissa vain Matti Mattson on varmistanut henkilökohtaisen kisapaikan. Rion olympia-altaassa 2016 oli kahdeksan suomalaista.

Lehtimäki laskee, että Tokiossa päästäneen samaan, kun karsinnat ensi vuonna jatkuvat. Toiveissa on saada joukkue sekaviestiin.

Tenniksen nelinpelisässä Henri Kontinen voisi pelata olympialaisissa, jos hänen henkilökohtainen rankingsijoituksensa nousisi niin korkealle, että voisi ottaa vierelleen suomalaisen parin.

Nämä olympiapaikat Suomi on jo varmistanut Tokioon 2020

Ampumaurheilu

Maapaikka, miesten skeet: Lari Pesonen, maailmancupissa Changwonissa Etelä-Koreassa 11. 5.2019 (viides kisassa).

Maapaikka, naisten trap: Satu Mäkelä-Nummela, maailmancupissa Lahdessa 16. 8.2019 (2.)

Purjehdus

Maapaikka, Laser radial; Monika Mikkola, MM-kisoissa Århussa Tanskassa 2018 (4.)

Maapaikka, Laser standard; Kaarle Tapper, MM-kisoissa Århusissa 2018 (12.)

Maapaikka, RS:X, naiset; Tuuli Petäjä-Sirén, MM-kisoissa Italiassa 2019 (26.)

Uinti

Henkilökohtainen paikka tulosrajalla: Matti Mattsson, 200 m rintauinti Tukholmassa 12.4. 2019 (aika 2.10,30).

Yleisurheilu

Henkilökohtaiset paikat tulosrajoilla:

Veli-Matti “Aku” Partanen, 50 km kilpakävely, Dudincessa Slovakiassa 23.3. 2019 (aika 3.46.54)

Topi Raitanen, 3000 m estejuoksu, Turussa 11.6. 2019 (aika 8.21,47).

Antti Ruuskanen, keihäänheitto, Raaseporissa 16.6. 2019 (tulos 85,15).

Oliver Helander, keihäänheitto, Kuortaneella 22.6. 2019 (tulos 86,93).

Annimari Korte, 100 m aitajuoksu, Joensuussa 24.7. 2019 (tulos 12,72).

Reetta Hurske, 100 m aitajuoksu, Joensuussa 24.7. 2019 (tulos 12,78).

Pyöräily

Maapaikka rankingin perusteella: Lotta Lepistö, naisten maantieajo, UCI:n ranking 22.10. 2019 (63:s).
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  2. 2

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  3. 3

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  4. 4

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  5. 5

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  6. 6

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  7. 7

   Mies söi 120 000 dollarin taideteoksen Miamissa

  8. 8

   Stereo on tehnyt yhden vuoden suurimmista kotimaisista hittikappaleista, mutta bändiä ei tunneta Suomessa edes nimeltä – kuinka se on mahdollista?

  9. 9

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  10. 10

   Presidentiksi pyrkivä Joe Biden kampanja­videollaan: Maailma nauraa Trumpille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Victorian putoukset ovat kuivuneet paikoin noroiksi – suomalais­turisti kuvasi putoukset Zimbabwen puolelta, jossa vesi virtaa yhä

  2. 2

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  5. 5

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  6. 6

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  7. 7

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  8. 8

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  10. 10

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää