Käytännössä määrä kuitenkin kasvaa vielä reippaasti ennen kuin valinnat lopullisesti sulkeutuvat ensi vuoden kesä-heinäkuussa.
”Uskon, että voidaan päästä aika lähelle Rion olympialaisten 2016 urheilijamäärää”, Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki https://www.hs.fi/haku/?query=mika+lehtimakisanoo.
Riossa urheili 54 suomalaista, jotka saivat yhden pronssin. Sen toi Mira Potkonen https://www.hs.fi/haku/?query=mira+potkonennaisten nyrkkeilyssä.
Potkonen on vahva mitaliehdokas myös Tokiossa, vaikkei vielä olekaan varmistanut sinne olympiapaikkaa. Potkonen on hävinnyt vain kaksi käymästään 28 ottelusta.
”Kisapaikka ei ole automaatio. Karsintasysteemi on jäätävän kova. Suurin osa olympiapaikoista ratkeaa lajeissa touko-kesäkuussa. Mihinkään ennätysjoukkueeseen kooltaan tuskin päästään. Menestyksen kannalta on tärkeää, että naisten kamppailulajit ovat mukana”, Lehtimäki sanoo.
Potkosen ohella olympiapaikka hakee toinen naisnyrkkeilijä Elina Gustafssonhttps://www.hs.fi/haku/?query=elina+gustafsson, karateka Titta Keinänen https://www.hs.fi/haku/?query=titta+keinanenja painija Petra Ollihttps://www.hs.fi/haku/?query=petra+olli.

Miespainijoista vahvimmat ehdokkaat ovat nuorten tuore maailmanmestari Arvi Savolainenhttps://www.hs.fi/haku/?query=arvi+savolainen ja Elias Kuosmanenhttps://www.hs.fi/haku/?query=elias+kuosmanen. Kaksikko kisaa yhdestä paikasta 97 kilon sarjaan.”Menestyksen kannalta on tärkeää, että naisten kamppailulajit ovat mukana.”
Yllätyslajiksi voi nousta painonnosto, jossa Meri Ilmarinen, Anni Vuohijoki https://www.hs.fi/haku/?query=meri+ilmarinen,+anni+vuohijokija Anna Tokola https://www.hs.fi/haku/?query=anna+tokola(o.s. Everi) voivat tavoitella olympiapaikkoja.
Yksi maa saa lähettää Tokioon enintään neljä painonnostajaa. Dopingepäilyjen alla olevista painonnostomaista, kuten monesta Itä-Euroopan maasta, Tokioon otetaan vain yksi urheilija.
”Painonnoston valintajärjestelmästä ei pirukaan ota selvää”, Lehtimäki tuhahtaa.
Tämän vuoden puolella suomalaisurheilijoiden määrä voi kasvaa vielä kahdella kolmella urheilijoilla, kun purjehduksen MM-kisat jatkuvat marras-joulukuun vaihteessa.
Aucklandissa Uudessa-Seelannissa purjehditaan maapaikoista Nacra 17- ja 49er FX -luokissa. Finnjollien viimeinen Euroopan kiintiön maapaikka jaetaan ensi keväänä maailmancupissa Genovassa.
Jyrki Järvi https://www.hs.fi/haku/?query=jyrki+jarvija Thomas Johanson https://www.hs.fi/haku/?query=thomas+johansonvoittivat 49er-luokan ensimmäiset olympiakultamitalit Sydneyssä vuonna 2000.

Sulkapallossa Kalle Koljonenhttps://www.hs.fi/haku/?query=kalle+koljonen ja Airi Nikkilähttps://www.hs.fi/haku/?query=airi+nikkila ovat alustavan rankinglistan mukaan menossa Tokioon, mutta ensi kevään karsintaturnaukset voivat muuttaa tilannetta, kuten monessa muussakin lajissa.”Mihinkään ennätysjoukkueeseen kooltaan tuskin päästään.”
”Väärään aikaan ei saa sairastua. Vähän on sen takia hikipisaroita selkänahassa”, Lehtimäki sanoo.
Golfissa tilanne näyttää hyvältä. Suomella on mahdollisuus saada täysi neljän hengen golfjoukkue Tokioon. Naispelaajista tyrkyllä ovat Ursula Wikströmhttps://www.hs.fi/haku/?query=ursula+wikstrom ja Sanna Nuutinen https://www.hs.fi/haku/?query=sanna+nuutinenja miehistä Mikko Korhonen https://www.hs.fi/haku/?query=mikko+korhonenja Kalle Samoojahttps://www.hs.fi/haku/?query=kalle+samooja.
Myös Riossa Suomella oli neljä golfaria: Wikström, Noora Komulainen, Mikko Ilonen https://www.hs.fi/haku/?query=noora+komulainen,+mikko+ilonenja Roope Kakkohttps://www.hs.fi/haku/?query=roope+kakko.
Varsinkaan miespelaajat eivät noteeraa olympiagolfia kovin korkealle, mutta jos edustuspaikka aukeaa, mieli yleensä muuttuu.
Yleisurheilussa Lehtimäki odottaa Tokioon varsin isoa joukkuetta. Äskeisissä MM-kisoissa Dohassa oli 22 suomalaisurheilijaa.
Tokion kisarajat ovat yleisurheilussa todella kovia, joten suomalaisten kannattaa suunnitella huolella ensi kauden kilpailukalenteri, jotta he voivat kerätä rankingpisteitä eriarvoisista kilpailuista.
Ensi kesän vaikeutena on, että yleisurheilun SM-kisat eli Kalevan kisat ovat olympialaisten jälkeen. Näin Turussa pidettävistä mestaruuskisoista ei ole hyötyä olympiavalintoihin.
Sen sijaan Turussa kesäkuun alussa järjestettävien Paavo Nurmen kisojen painoarvo nousee. Suomalaisurheilijat saavat sinne hyvin paikkoja ja voivat kerätä kansainvälisesti korkeita rankingpisteitä.

Suomella on vielä pieni sauma saada Tokioon rytmisen voimistelun joukkue. Siinäkin valintatilanne on sekava.”Kuuden seitsemän urheilijan rytmisen joukkue olisi ollut meille hyvä lisä.”
Suomen joukkue voi tavoitella olympiapaikkaa vielä toukokuun 2020 EM-kilpailuista. Siellä jaossa on vielä yksi paikka parhaalle eurooppalaiselle joukkueelle, jolla olympiapaikkaa ei vielä ole.
Lajin MM-kisoissa viisi parasta maata sai ensin paikan olympialaisiin, mutta sitten toiseksi tullut Japani menetti sen tässä vaiheessa.
Seurauksena oli, että MM-kisoissa kuudenneksi sijoittunut Ukraina joutuu karsimaan paikkaansa vielä EM-kisoissa. Japani saa isäntämaana sille kuuluvan olympiapaikan vasta EM-kisojen jälkeen.
”Kyseessä on takaisinlaskentaperiaate. Jos Ukraina saa paikan EM-kisoissa, MM-kisojen seiska Meksiko saa yhden paikan.”
Suomen kannalta takaisinlaskenta on harmillinen.
”Kuuden seitsemän urheilijan rytmisen joukkue olisi ollut meille hyvä lisä”, Lehtimäki sanoo.
Uinnissa vain Matti Mattsonhttps://www.hs.fi/haku/?query=matti+mattson on varmistanut henkilökohtaisen kisapaikan. Rion olympia-altaassa 2016 oli kahdeksan suomalaista.
Lehtimäki laskee, että Tokiossa päästäneen samaan, kun karsinnat ensi vuonna jatkuvat. Toiveissa on saada joukkue sekaviestiin.
Tenniksen nelinpelisässä Henri Kontinenhttps://www.hs.fi/haku/?query=henri+kontinen voisi pelata olympialaisissa, jos hänen henkilökohtainen rankingsijoituksensa nousisi niin korkealle, että voisi ottaa vierelleen suomalaisen parin.
Nämä olympiapaikat Suomi on jo varmistanut Tokioon 2020
Ampumaurheilu
Maapaikka, miesten skeet: Lari Pesonenhttps://www.hs.fi/haku/?query=lari+pesonen, maailmancupissa Changwonissa Etelä-Koreassa 11. 5.2019 (viides kisassa).Maapaikka, naisten trap: Satu Mäkelä-Nummelahttps://www.hs.fi/haku/?query=satu+makela-nummela, maailmancupissa Lahdessa 16. 8.2019 (2.)
Purjehdus
Maapaikka, Laser radial; Monika Mikkolahttps://www.hs.fi/haku/?query=monika+mikkola, MM-kisoissa Århussa Tanskassa 2018 (4.)Maapaikka, Laser standard; Kaarle Tapperhttps://www.hs.fi/haku/?query=kaarle+tapper, MM-kisoissa Århusissa 2018 (12.)
Maapaikka, RS:X, naiset; Tuuli Petäjä-Sirénhttps://www.hs.fi/haku/?query=tuuli+petaja-siren, MM-kisoissa Italiassa 2019 (26.)
Uinti
Henkilökohtainen paikka tulosrajalla: Matti Mattssonhttps://www.hs.fi/haku/?query=matti+mattsson, 200 m rintauinti Tukholmassa 12.4. 2019 (aika 2.10,30).Yleisurheilu
Henkilökohtaiset paikat tulosrajoilla:Veli-Matti “Aku” Partanenhttps://www.hs.fi/haku/?query=veli-matti+%E2%80%9Caku%E2%80%9D+partanen, 50 km kilpakävely, Dudincessa Slovakiassa 23.3. 2019 (aika 3.46.54)
Topi Raitanenhttps://www.hs.fi/haku/?query=topi+raitanen, 3000 m estejuoksu, Turussa 11.6. 2019 (aika 8.21,47).
Antti Ruuskanenhttps://www.hs.fi/haku/?query=antti+ruuskanen, keihäänheitto, Raaseporissa 16.6. 2019 (tulos 85,15).
Oliver Helanderhttps://www.hs.fi/haku/?query=oliver+helander, keihäänheitto, Kuortaneella 22.6. 2019 (tulos 86,93).
Annimari Kortehttps://www.hs.fi/haku/?query=annimari+korte, 100 m aitajuoksu, Joensuussa 24.7. 2019 (tulos 12,72).
Reetta Hurske, 100 m aitajuoksu, Joensuussa 24.7. 2019 (tulos 12,78).
Kommentit