Ikäluokassaan maailman paras

Painija Arvi Savolainen voitti jo 23-vuotiaiden maailmanmestaruuden. Se lämmittää isoa miestä, mutta nyt tähtäimessä ovat suuremmat saavutukset. ”On onnistumisen summa, kun menestyy.”

Julkaistu: , Päivitetty:

Arvi Savolainen kapuaa ketterästi ylös kiipeilyseinää Tapanilan urheilukeskuksessa Helsingissä.

Kiipeily on aina kiehtonut Savolaista, vaikka hän ei sitä ole kovin usein kokeillutkaan.

”Luokkaretkellä joskus kouluaikoina”, 21-vuotias Savolainen sanoo.

Savolainen on tämän hetken parhaita nuoria painijoita maailmassa. Toissa sunnuntaina hänestä tuli historian ensimmäinen suomalainen alle 23-vuotiaiden painin maailmanmestari.

Seuraavana tavoitteena on lunastaa paikka 97 kilon sarjassa ensi vuoden olympialaisiin Tokioon.

Tavoite on kova, sillä Savolaisen hyvä ystävä ja treenikaveri Elias Kuosmanen kilpailee samasta olympiapaikasta.

Kiipeily on Tokiossa uusi olympialaji, johon ei Suomelta ole vielä edustajaa. Voisiko se paikka mennä Savolaiselle nyt, kun hän on päässyt kiipeilyn makuun?

”Voisi olla aika pitkä matka lähteä siitä nousemaan olympialaisiin”, Savolainen vastaa vitsailuun.


 

”Kuulostaa ihan kivalta, että on ikäluokassaan maailman paras.”

Savolainen voitti kreikkalais-roomalaisen painin MM-finaalissa Budapestissa georgialaisen Giorgi Melian pistein 5–3. Viime kevään EM-finaalissa Savolainen kellisti saman vastustajan numeroin 4–1.

”Kuulostaa ihan kivalta, että on ikäluokassaan maailman paras. Nyt voi siirtää katseita eteenpäin. On voitettu se, mitä on ollut voitettavissa”, Savolainen sanoo.

Painin kierosta matematiikasta kertoo se, että Melia on jo varmistanut olympiapaikan, vaikka on hävinnyt ilman sitä olevalle suomalaiselle kaksi kertaa.

Outous selittyy sillä, että Melia sijoittui aikuisten MM-kisoissa viidenneksi, kun kuusi parasta sai maapaikan Tokioon.

”Olympiapaikat eivät tule ihan demokraattisesti, vaan ne voivat mennä tosi hassusti. Jos voittaa MM-kisoissa kolmosen, se ei tarkoita sitä, että olisi toiseksi paras. Välillä voi voittaa hyvän ja hävitä sitten jollekin toiselle”, Savolainen sanoo.


 

”Työ antaa mukavaa vastapainoa treenaamiseen ja saa vielä palkkaakin. Se on bonusta.”

Savolaisella ja 24-vuotiaalla Kuosmasella on ensi vuonna kaksi mahdollisuutta päästä sarjassaan olympialaisiin, Euroopan karsinta ja maailman karsinta.

Jos toinen saa paikan jo Euroopan karsinnassa, maailman karsintaan ei saa enää osallistua samasta maasta. Koska kyseessä on maapaikka, lopullisen valinnan tekee Suomen Painiliitto, jos niin pitkälle edetään.

”Ei hyödytä riidellä, vaikka otellaan samasta paikasta”, Savolainen sanoo.

MM-kisoissa painissa on kymmenen sarjaa, mutta olympialaisissa ne on rajattu kuuteen.

Siksi kamppailu paikoista on kovaa, kun osa urheilijoista liikkuu olympiavuonna sarjasta toiseen. Savolaisella ei ole koskaan ollut ongelmia mahtua 97 kilon sarjaan.

Saman sarjan suomalaispainijoilla on muutakin yhteistä kuin sama laji. Kuosmanen toimii liikunta-aliupseerina Urheilukoulussa Santahaminassa.

Savolainen on aloittelemassa vuodenvaihteessa samassa työpaikassa, vaikka valintaa ei ole vielä virallisesti vahvistettu.

”Todennäköistä on, että pääsen, mutta mikään ei ole varmaa. Työ antaa mukavaa vastapainoa treenaamiseen ja saa vielä palkkaakin. Se on bonusta”, Savolainen sanoo.

Palkkatyö urheilemisen ohella tulee tarpeeseen, vaikka Savolainen nauttii opetus- ja kulttuuriministeriön 10 000 euron urheilija-apurahaa. Vuosi sitten apuraha oli 6 000 euroa, mutta hyvä menestys nosti sitä.

Savolainen on menestynyt myös sotilasurheilijana. Hän vapautui armeijasta lokakuussa, mutta ehti putsata pöydän Sotilasurheiluliiton Kamppailupäivillä Utin varuskunnassa Kouvolassa.

Savolainen osallistui jokaiseen kahdeksaan lajiin ja vei mestaruuden kreikkalais-roomalaisessa painissa, vapaapainissa, judossa, nyrkkeilyssä, lukkopainissa, vapaaottelussa, sisäsoudussa ja sotilaspenkkipunnerruksessa.

Sotilaspenkkipunnerrus eroaa tavallisesta siten, että siinä pidetään jalat ylhäällä. Tavallisessa penkkipunnerruksessa Savolaisen ennätys on 160 kiloa.

”Sotilaspenkkipunnerruksen tulosta en enää edes muista. Se ei ollut mikään järisyttävä.”


 

”On onnistumisen summa, kun menestyy.”

Lahden Ahkeraa edustava Savolainen muutti toissa kesänä Lahdesta Helsinkiin, jossa hän asuu pienessä yksiössään Tapaninvainiolla.

Runsas vuosi sitten Savolainen paini 19-vuotiaiden MM-kultaa Slovakiassa. Siellä Savolainen oli ylivoimainen – vastustajat saivat häneltä viidessä ottelussa vain kaksi pistettä.

Budapestin MM-finaalissa Savolainen menetti enemmän pisteitä kuin edellisessä MM-finaalissa.

”Kaikki ovat varmaan menneet jollain tasolla eteenpäin, mutta minä olin paremmassa kunnossa kuin muut. On onnistumisen summa, kun menestyy”, Savolainen sanoo.

Vuosi sitten Savolainen sai kaulaansa kultamitalin ja paksun mestaruusvyön. Molemmat roikkuvat yksiön ikkunan pielessä, jossa ne motivoivat Savolaista jokaiseen treenipäivään.

Alle 23-vuotiaiden mestaruudesta tuliaisena oli pelkkä mitali, ei vyötä.

”Vyö on hauska muisto kisoista”, Savolainen virnistää.

 

”Luen klassikoita. Ei ainakaan tule huteja.”

Tuoreen mestaruuden jälkeen Savolainen piti pientä treenitaukoa, mutta harjoittelee tämän viikon maajoukkueen kanssa Kuortaneella.

Matka­lukemisena on George Orwellin Vuonna 1984. Savolainen on lukumiehiä, kun sille päälle sattuu.

”Minulla on jaksoja, että tulee luettua välillä enemmän ja välillä vähemmän. Mietin, että Vuonna 1984 olisi hyvä lukaista. Luen klassikoita. Ei ainakaan tule huteja”, Savolainen naurahtaa.

Matkalukemista pitää hakea lisää, sillä ensi vuonna riittää arvokisoja. Aikuisten Euroopan mestaruudesta painitaan helmikuussa Roomassa. Siellä ei jaeta erikseen olympiapaikkoja.

Euroopan olympiakarsinta on maaliskuussa Budapestissä ja maailman karsinta vappuna Bulgariassa.

Jos missään noissa kisoissa ei aiemmin tärppää, marraskuussa 2020 Savolainen voi yrittää uusia alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruuden kotikisoissa Tampereella.

”Pitää olla kunnossa melkein koko vuosi. Nytkin on takana pitkä kausi. Ei ehdi paljon huilaamaan. Painin kanssa ei ole ollut ongelmia. Se asettuu nätisti kohdilleen.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Arvi Savolainen


 Syntynyt lokakuuussa 1998 Lahdessa.

 Asuu Helsingissä.

 185 cm / 97–99 kiloa.

 Voitti marraskuun alussa ensimmäisenä suomalaisena kreikkalais-roomalaisen painin alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruuden.

 Voitti viime vuonna 19-vuotiaiden maailmanmestaruuden.

 Painii 97 kilon sarjassa.

 Seuran Lahden Ahkera.

 Valmentajana toimii Tapio Lattu.

 Haaveena painia olympialaisissa Tokiossa 2020: ”Ne tulevat nopeasti, mutteivät liian aikaisin.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Britannian konservatiivipuolueen vaalivoitto varmistui – brexitiä vastustavien liberaalidemokraattien johtaja menetti oman paikkansa

  2. 2

   Toimitusjohtaja tienaa 100 000 euroa vuodessa ja omistaa kymmenen hitas-asuntoa – Järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  3. 3

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  6. 6

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  7. 7

   Tanja Valanne paistaa jättimäisiä pizzoja, joihin uppoaa kilo juustoa – sukupizzan on pystynyt ahtamaan nopeasti vain kaksi ihmistä

  8. 8

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  9. 9

   Mikä yhdistää Marinia ja Kulmunia ja pitää uuden puna­mullan kasassa?

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  3. 3

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  5. 5

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  6. 6

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  7. 7

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunkylässä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  8. 8

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  9. 9

   Emmi-Liia Sjöholm sai kaveriltaan ”junttivaroituksen”, ja sitten hän itki – Harmiton heitto sai tajuamaan, että äänekkäimmät ja rohkeimmat hallitsevat maailmaa

   Tilaajille
  10. 10

   Jengijohtaja Lauri ”Late” Johansson murhasi kolme miestä, ja tänään hän vapautuu vankilasta – Kuukausiliitteen vuonna 2012 julkaistu henkilökuva kertoo tappajasta, joka pyysi Jumalalta anteeksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  7. 7

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää