Urheilu

”Olin Yhdysvaltojen nopein tyttö, kunnes Nike tuli kuvioihin” – huippulahjakas Mary Cain syyttää Alberto Salazaria rajusta laihduttamisesta, joka johti dramaattisiin seurauksiin

Nike on luvannut tutkia Cainin syytökset. Salazar on kiistänyt Cainin väitteet.

Valmentaja Alberto Salazarin vetämä Nike Oregon -projekti sai jälleen uusia syytöksiä. Nuori huippujuoksija Mary Cain kertoo The New York Timesin julkaisemalla videolla, miten häntä henkisesti ja fyysisesti painostettiin harjoitteluaikana.

Cainin mukaan Nike Oregonissa ei ollut päteviä urheilupsykologia tai ravintoasiantuntijaa.

”Salazar yritti jatkuvasti saada minut pudottamaan painoani”, sanoo 17-vuotiaana projektiin vuonna 2012 liittynyt Cain.

”Olin Yhdysvaltojen nopein tyttö, kunnes Nike tuli kuvioihin.”

Cainin mukaan tavoitteena oli 114 paunaa (noin 51 kiloa). Salazar ryyditti Cainin mukaan pyrkimyksiään häpäisemällä juoksijaa muiden edessä. Lisäksi vuonna 2015 yksissä kilpailuissa Salazar syytti Cainia viiden paunan (2,3 kilon) lisäpainon hankkimisesta.

Cainin mukaan Salazar halusi antaa hänelle e-pillereitä ja diureetteja (virtsan eritystä lisäävä lääke) painon pudottamiseksi. Diureetit kuuluvat urheilussa kiellettyihin aineisiin, koska niillä voidaan peittää muiden kiellettyjen suoritusta parantavien aineiden näkymistä testeissä.

Cainin mukaan häneltä loppuivat kuukautiset kolmeksi vuodeksi ja häneltä katkesi viisi luuta, koska hänen kehossaan ei ollut riittävästi estrogeenejä.

Cainin mukaan kaikesta tästä seurasi itsetuhoisia ajatuksia ja hän alkoi viillellä itseään. Hän jopa väittää, että ”kukaan ei tehnyt mitään”, vaikka muut näkivät viiltelyä.

Videon julkaisemisen jälkeen Nike julkaisi lausunnon, jossa mainitaan muun muassa Cainin kiinnostus palata Oregon-projektiin viime huhtikuussa, kertoo Runnersworld.com.

”Nämä ovat syvästi ongelmallisia väitteitä, joita Mary tai hänen vanhempansa eivät aiemmin ole maininneet. Mary halusi palata Oregon-projektiin ja Alberton ryhmään tämän vuoden huhtikuussa, eivätkä tällaiset epäilyt nousseet silloin esiin”, Nike sanoo tiedotteessaan.

Nike ilmoitti aloittavansa Cainin syytösten perusteella tutkimukset. Runner’s Worldin mukaan tarkempia tietoja tutkimuksista ei ole annettu. Runner’s World myös kysyi, onko Salazar yhä Niken työntekijä. Kysymykseen ei ole vastattu.

Myös Salazar on kommentoinut Cainin väitteitä. Hän kiistää, että olisi saattanut Cainin häpeään painon vuoksi. Lisäksi Salazar julkaisi Cainin viime huhtikuussa lähettämän tekstiviestin: ”Olen innoissani päästessäni jälleen yhdessä työskentelemään.”

Cain vastasi The New York Timesissa omalla lausunnollaan: ”Viime keväänä kerroin Albertolle, että haluan työskennellä jälleen hänen kanssaan ja vain hänen, koska kun annamme ihmisten rikkoa meidät emotionaalisesti, me anomme heidän hyväksyntäänsä enemmän kuin mitään muuta.”

Cain jatkaa, että hän oli painostuksen uhri ja halusi palata aikaan, jolloin hän oli Salazarin suosikki. Monet muut juoksijat ovat antaneet tukensa Cainille ja kertoneet vastaavista kokemuksista.

”Kun sijoituin kuudenneksi 10 000 metrillä vuonna 2011 Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa, sain potkut Oregon-projektista. Minulle kerrottiin, että olen liian lihava ja että minulla oli kilpailuun osallistuneiden suurin takapuoli. Tämä [Cainin kertomus] tuo nuo raskaat muistot takaisin”, Amy Yoder Begley kirjoitti Twitterissä.

Cainin väitteet ovat tuorein lisäys Salazariin kohdistuviin syytöksiin. Salazar on saanut neljän vuoden hyllytyksen antidopingsääntöjen rikkomisesta. Salazar on vakuuttanut syyttömyyttään ja aikoo tehdä valituksen. Nike on ilmoittanut lopettavansa Oregon-projektin.

Cain oli 17-vuotiaana yleisurheilun MM-kisoissa Moskovassa 1 500 metrillä yhdeksäs. Vuonna 2014 hän voitti 3 000 metrillä junioreiden maailmanmestaruuden. Vuonna 2016 hän osallistui Yhdysvaltojen olympiakarsintoihin mutta jäi loppukilpailussa yhdeksänneksi eikä selviytynyt Rion kisoihin. Vuoden 2016 jälkeen häneltä ei ole tilastoituja tuloksia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Tulorekisterin verkkosivuilla on ollut kuukausien ajan nähtävillä satojen henkilöiden arkaluonteisia tietoja

  4. 4

   Sdp:n rinneläinen ja urpilaislainen kuppikunta ovat olleet vuosia kaikesta eri mieltä – sunnuntaina ne ilmeisesti kuitenkin löysivät toisensa

  5. 5

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  6. 6

   Ulkoministeriö kiistää Halla-ahon väitteet suomalaisten paluusta al-Holin leiriltä – Halla-aho: ”Tämä ei ole tietenkään mitään vahvistettua tietoa”

  7. 7

   Eurooppaministerien kokouksessa poikkeuksellinen selkkaus: Suomi vaati Unkarilta anteeksipyyntöä

  8. 8

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  9. 9

   Suomi on saanut uuden hallituksen – pääministeri Sanna Marin: ”Olen vakuuttunut, että luottamus palautuu ja vahvistuu”

  10. 10

   Kiinalaistutkijat loivat sian ja apinan yhdistelmiä – eläimet kuolivat alle viikossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  5. 5

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  6. 6

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  8. 8

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  9. 9

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  10. 10

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää