Henkisesti maitohapoilla

Poikkeuksellisella tavalla Suomen golfin huipulle noussut Kim Koivu ei ole kuukauteen koskenut mailoihin. Uran jatkamisen ajankohta on arvoitus. Se voi olla Koivun mukaan ”huomenna tai ei ikinä”.

Julkaistu: , Päivitetty:

Helsinkiläinen Kim Koivu on ollut kahden viime vuoden ajan yksi Suomen parhaista golfin ammattilaisista.

Nyt on kulunut kuitenkin kuukausi siitä, kun Koivu on koskenut viimeksi golfmailoihinsa. Hän ei ole pystynyt eikä halunnut tehdä varsinaista työtään.

Tilanne olisi sama, jos pianisti ei pystyisi koskemaan pianoon tai kirvesmies naulapyssyyn. Koivu on ajautunut golfin kanssa ikään kuin henkisesti maitohapoille.

Nyt tilanne on Koivun mielestä jo parempi kuin kuukausi sitten, mutta uran jatkamisen aikataulu on arvoitus.

”Välillä tuntuu, että se ei jatku ikinä, ja välillä tuntuu, että se jatkuu huomenna”, 28-vuotias Koivu sanoo HS:n haastattelussa.

Syy Koivun tilanteeseen on sellainen, että monelle urheilijalle olisi vaikeaa myöntää sitä julkisesti.

”Kyllä minun tapauksessani voi puhua loppuun palamisesta”, Koivu sanoo.

Loppuun palaminen, burnout, tarkoittaa yleensä työuupumusta.

”Minulle se tarkoittaa sitä, että ei ole riittävästi intoa sitä asiaa kohtaan, mitä tekee. Silloin urheilussa on vaikea suoriutua parhaalla mahdollisella tavalla. En ole ollut onnellinen.”

Koivun mukaan nykyinen tilanne on perua monesta asiasta.


 

”Kaikennäköistä on ollut. Parisuhteen loppuminen on ollut ehdottomasti isoin asia.”

Yksi tekijä ovat ne useat muutokset, joita hänen urheilemisessaan ja urheilun ulkopuolisessa elämässään tapahtui muutaman kuukauden aikana keväällä ja kesällä.

”Isoin asia on ollut tasapainon puuttuminen elämästä.”

Urheilupuolella vaihtui ensin manageri, sitten caddie ja kesällä myös valmentaja.

Muussa elämässä merkittäviä asioita olivat pitkän parisuhteen päättyminen ja oman enon, moninkertaisen judon Suomen mestarin ja Keilailuliiton pitkäaikaisen toiminnanjohtajan Pekka Korpiolan kuolema.

”Kaikennäköistä on ollut. Parisuhteen loppuminen on ollut ehdottomasti isoin asia. Vaikea sanoa, miten paljon se vaikutti urheiluun. Ne ovat henkimaailman juttuja. Mutta onhan psykologiassa todistettu, että kaikenlaiset erot toisesta ihmisestä ovat isoimpia asioita, joita elämässä tapahtuu.”

”Mutta ei näitä pidä murehtia liikaa. Kaikesta voi aina oppia ja mennä eteenpäin.”

Koivun golfura on ollut suomalaisittain poikkeuksellinen. Hän aloitti lajin vasta 16-vuotiaana.

Tuolloin hän pelasi jalkapalloa (HJK) ja salibandyä (Tapanilan Erä) niin kovalla tasolla, että pääsi molemmissa lajeissa ikäluokkansa alustavaan maajoukkueleiritykseen.

Golf vei kuitenkin mennessään, kun Koivu kehittyi erittäin nopeasti hyvälle kansalliselle tasolle.

Yhdysvaltojen collegegolfin kautta ura eteni amatöörimaajoukkueeseen. Ammattilaiseksi Koivu siirtyi vasta kaksi vuotta sitten hankittuaan kovan karsinnan kautta pelioikeuden Euroopan kakkoskiertueelle eli Challenge Tourille.

Sieltä Koivu nousi suomalaisittain hyvin poikkeuksellisella tavalla jo kesken kauden pääkiertueelle voitettuaan kolme osakilpailua. Yksi voitoista tuli kotikisassa Vierumäellä.

Kotimaan golf- ja muussakin mediassa Koivusta julkaistiin laajoja henkilökuvia.


 

”En pystynyt antamaan itselleni mahdollisuutta hyvälle suorittamiselle.”

Tämä kausi pääkiertueella alkoi lupaavasti, kun Koivu jakoi yhdeksättä sijaa avauskilpailussa.

Sen jälkeen Koivu kilpaili todella paljon, mutta tulosta ei syntynyt. Ainoa valopilkku oli elokuun puolivälissä valmentajan vaihdoksen jälkeen tullut 11. sija Tšekin kilpailussa.

Tämä tarkoitti myös sitä, että mahdollisuudet säilyttää pääkiertueen pelioikeus hupenivat.

Toistaiseksi viimeisen kerran Koivu kilpaili kuukausi sitten Italiassa, mutta tuloksena oli raju epäonnistuminen.

Sen jälkeen hänellä olisi ollut paikka vielä Euroopan-kiertueen ”runkosarjan” kahteen viimeiseen kilpailuun Ranskassa ja Portugalissa, mutta ne mahdollisuudet parantaa asemaansa kiertueen rankingissa hän jätti käyttämättä.

”Koin, että se oli paras ratkaisu. Ei oikein ollut muuta mahdollisuutta. En pystynyt antamaan itselleni mahdollisuutta hyvälle suorittamiselle. Se oli jatkunut pidemmän aikaa. Välillä sain pienen piristysruiskeen peliin, mutta sitten se meni koko ajan huonompaan suuntaan. Sen Tšekin kisan jälkeen oli tosi vaikeaa.”

Koivu alkoi tuntea, että hän ei ole kiertueella oikeassa paikassa.

”Jos haluaa pelata maailman huippuja vastaan, pääkopan pitää olla satasella mukana.”


 

”On pakko tehdä jotain, koska en pysty oleman paikallani.”

Koivu myöntää, että kova kilpailutahti, tiivis harjoittelu ja esimerkiksi lyöntitekniikkaan liittyvien muutosten ajaminen sisään olivat liian kuormittava yhdistelmä.

Golf on tunnetusti laji, jossa henkinen vireys ja kantti ratkaisevat huomattavan paljon.

Koivu ynnäilee, että tällä kaudella hän onnistui saavuttamaan vain yhden itselleen asettamistaan kymmenestä tavoitteesta. Viime kaudella täyttyi kuusi tavoitetta kahdeksasta.

”Olin asettanut itselleni ihan hyvät tavoitteet, mutta kun kauden alussa muutettiin monta asiaa, sen jälkeen ne tavoitteet eivät olleet enää realistisia. Opin paljon tämän vuoden aikana itsestäni ja muistakin ihmisistä. Vastoinkäymiset ovat loppupeleissä hyvä asia.”

Vaikka Koivu ei ole koskenut golfmailoihin, fysiikkaharjoittelua hän on tehnyt senkin edestä.

”Kolme neljä tuntia päivässä. On pakko tehdä jotain, koska en pysty oleman paikallani.”

Harjoittelu on pitänyt Koivun mukaan sisällään ”kaikenlaista”, muun muassa lenkkeilyä ja salitreeniä.

Hän on jopa käynyt ”lätkimässä” vanhaa lajiaan salibandyä, mutta pelaaminen jossakin joukkueessa ei tule kyseeseen loukkaantumisriskin takia.

Golfin ammattipelaajalle melko eksoottista harjoittelua on hiihto, jossa Koivu kertoo jopa kilpailleensa lapsena. Nyt suunnitelmissa on pieni hiihtoleiri pelaajakollega Eetu Isometsän kanssa Lapissa.

Henkisen puolen maitohappojaan Koivu on käynyt huuhtelemassa urheilupsykologin pakeilla.

”Ollaan käyty näitä asioita läpi muutaman kerran.”


 

”Ehkä tämä on ollut paras reitti minulle, että olen lyönyt päätä seinään.”

Keskikesällä Koivun valmentajaksi tuli Timo Rauhala, joka tunnetaan suomalaisessa huippugolfissa ykkösketjun osaajana sekä muun muassa Mikko Ilosen pitkäaikaisena valmentajana ja nykyisen ykköspelaajan Mikko Korhosen luotsina.

”Timon kanssa jatkan ehdottomasti.”

Viime aikoina kaksikko on keskustellut paljon Koivun tilanteesta. Rauhalalla on Ilosen uran myötä kattava kokemus siitä, mitä kaikkea huippugolfissa menestymiseen vaaditaan.

”Olin epäkypsä siihen, mitä kaikkea pitää sietää ja kuinka kärsivällinen pitää olla. Ehkä tämä on ollut paras reitti minulle, että olen lyönyt päätä seinään”, Koivu miettii.

Koivu on ottanut etäisyyttä golfiin myös siltä kannalta, että omien sanojensa mukaan hän ei ole uhrannut ajatuksia sille, missä kilpailee seuraavan kerran.

Pääkiertueen pelioikeus jäi uusimatta, koska Koivu ei osallistunut karsintaan. Haastajakiertueelle hän saa kuitenkin hyvän pelioikeuden, ja pelimahdollisuuksia avautunee myös pääkiertueen pienempiin kisoihin.

”Nyt on turha tuijottaa sellaisia juttuja. Asiat tapahtuvat sitten, kun haluaa niiden tapahtuvan. Päässä pyöri kaikenlaista, vaikka intoa ei olekaan. Se vie aikaa, että on käsitellyt nämä asiat sataprosenttisesti ja pääsee niistä ohi.”

Koivu sanoo tietävänsä, milloin on taas aika tarttua mailoihin.

”Kun on ollut monta päivää peräkkäin intoa, silloin tiedän, että se on palannut. Nyt olen jo aika hyvällä mallilla. Sen näkee silmistä, että alan herätä henkiin.”

Korjaus kuvatekstiin klo 8.50: Kim Koivun toistaiseksi viimeinen kilpailu ei ollut syyskuussa vaan lokakuussa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Kim Koivu


 Syntynyt huhtikuussa 1991, 28-vuotias

 Asuu Helsingissä

 Aloitti golfin 16-vuotiaana, pelannut muun muassa jalkapalloa ja salibandya

 Valmentaja: Timo Rauhala

 Saavutuksia golfissa: Euroopan pääkiertueella parhaimmillaan 7:s, 9:s ja 11:s, haastajakier­tueella kolme voittoa, useita voittoja Yhdysvaltojen yliopistosarjoissa ja Suomen-kiertueella

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  2. 2

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Pakinoitsija Kuukautinen kuunteli miespuolisten synnyttäjien kokemuksia: ”Kätilö totesi, että täällähän on isännällä kohdunsuu 9 cm auki!”

  5. 5

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  6. 6

   Kaksi alkuperäiskansaan kuuluvaa miestä ammuttiin keskellä tietä Brasiliassa

  7. 7

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  8. 8

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  9. 9

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Olivia Colmanin tähdittämä The Favourite kahmi Euroopan elokuvagaalassa pääpalkinnon ja seitsemän muuta – kiistelty veteraani Roman Polanski jäi ilman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  3. 3

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  6. 6

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  9. 9

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  10. 10

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää