Urheilu

Norwich sekosi Teemu Pukista: Englantilais­seura tuo helsinkiläisen yökerhon Pukki-partyyn 400 puhallettavaa kanarialintua

Teemu Pukista tulee Kotkan seudun virallinen mainoskasvo. Norwich Citylle hän puolestaan on mittaamattoman arvokas seurabrändin rakennuksen kulmakivi.

Kotka. Suomen maajoukkueen ja Norwich Cityn tähtihyökkääjä Teemu Pukki on pian virallisesti myös Kotkan seudun mainoskasvo.

Torstaina Kotkassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa kerrottiin kotkalaisen Cursorin ja Pukin välisestä sopimuksesta, jonka mukaan Pukkia käytetään Kotkan seudun markkinoinnissa, muun muassa seudun mainosvideoissa.

Cursor on viiden Kotkan seudun kaupungin omistama kehitysyhtiö, jonka tarkoitus on edistää seudun elinvoimaisuutta muun muassa matkailun ja talouden näkökulmasta. Pukki saatiin mukaan siis julkisella rahalla. Summa on kuitenkin pelaajalle pieni.

Pukille maksetaan mainosyhteistyöstä 10 000 euroa. Jos hänet valitaan tammikuussa vuoden urheilijaksi, tulee päälle vielä 20 000 euron bonus. Koko kampanjan kokonaisbudjetti on 50 000 euroa.

”Meillä ei olisi ollut varaa hänen todelliseen hintaansa”, sanoi Cursorin viestintäjohtaja Topi Lintukangas.

Pukin manageri Jouko Lehtoranta kertoi, että Pukki halusi tehdä kampanjan roimaan alehintaan kotiseutuaan tukeakseen.

”Jos puhutaan todellisesta markkina-arvosta, niin heti saisi summaan laittaa nollan perään”, Lintukangas sanoi.


Pukin brändin toivotaan tuovan kasvua monessa mielessä, eli auttavan houkuttelemaan Kotkan seudulle niin lapsiperheitä kuin yrityksiäkin.

Kampanja on suunnattu pääasiassa kotimaahan. Sopimus on voimassa vuoden 2020 heinäkuun loppuun saakka.

Manageri Lehtoranta kertoi visioivansa jatkuvasti erilaisia yhteistyökuvioita yritysten kanssa. Hän esimerkiksi näkisi mielellään Kotka Millsin valmistamat kupit ja lautaset käytössä Norwichin kotistadionin Carrow Roadin ruoka- ja juomamyynnissä.

Toinen idea olisi saada Finnair lentämään perjantaisin suoran lennon Helsingistä Norwichiin, kun nykyisin matka täytyy tehdä Amsterdamin-välilaskun kautta.

Huomattavasti Kotkaa enemmän Pukin kasvoja ja markkina-arvoa käyttää hyväkseen Norwich, jonka markkinointi- ja myyntiosastojen johtoa oli saapunut Kotkaan kertomaan kultakimpaleestaan.

”Suomi on Englannin jälkeen toiseksi suurin markkina-alueemme”, kertoi Norwichin kaupallisten toimintojen johtaja Sam Jeffery .

Jefferyn mukaan seura on vuodessa myynyt Suomeen seuran fanituotteita 100 000 euron edestä.


Valioliigastatuksestaan huolimatta Norwich on Englannin mittakaavassa pikkuseura ja tiedostaa tilanteensa.

”Emme tule koskaan olemaan niin suuri brändi kuin vaikkapa Manchester United ja valloita Aasian markkinoita. Siksi meidän kannattaa tulla sinne, missä meillä on kysyntää.”

Pukki on Norwichille historiallinen pelaaja. Suomalaisen 29 maalia olivat keskeisessä asemassa, kun Norwich viime vuonna voitti Englannin mestaruussarjan ja nousi Valioliigaan.

Ja kun Valioliigan kausi lähti käyntiin, täräytti Pukki heti vastustajien verkot tötterölle ja hänet valittiin liigan kuukauden pelaajaksi – temppu, johon kukaan Norwichin pelaaja ei ole aiemmin kyennyt. Pukin kasvot eivät myy paitoja ja sukkia vain Suomeen, vaan myös kaikkialle Itä-Englantiin.


Seuran edustajat ovat olleet Suomessa koko viikon. Yhteensä Norwich on saapunut Suomeen kymmenen hengen voimin. Markkinoinnin ja myynnin panostus paitsi Huuhkajien perjantain otteluun, myös Suomeen ylipäätään on vahva.

Perjantaina ja lauantaina Kampin ostoskeskuksessa on seuran pop-up-fanituotemyymälä, ja Liechtenstein-otteluun Norwich järjestää oman katselutapahtumansa Korjaamolle. Ottelun jälkeen puolestaan vietetään aamuyöhön kestäviä juhlia yökerho Apollossa teemalla Pukki-party.

Apollon juhlien kohokohtana nähdään ensin koostevideo Pukin viime kauden maaleista. Lopuksi juhlayleisön joukkoon heitetään 400 puhallettavaa kanarialintua, jotka Norwichin henkilökunta itse täyttää perjantain aikana.

Norwich julkaisee lähiaikoina myös dokumenttielokuvan, joka seuraa Pukin ja Huuhkajien tietä EM-kisoihin. Lisäksi seura on valmistelemassa Suomea esittelevää videosarjaa.

”Haluamme olla täällä läsnä ja saada ihmiset huomaamaan, että panostamme Suomeen ja olimme mukana, kun pelasitte itsenne EM-kisoihin”, sanoi Norwichin kaupallinen kehitysjohtaja Ben Tunnell.

Tunnellin mukaan seura näkisi mielellään kotistadioninsa laidoilla myös suomalaisyritysten mainoksia.

Pukin brändi on juuri nyt kovassa arvossa. Alkukauden maalit nostivat suomalaisen nimen kaikkien Valioliigaa seuraavien huulille, ja liigan otteluita seurasi viime kaudella Tunnellin mukaan yhteensä 3,34 miljardia henkilöä.

Varmaa on, että Pukki tekee seuralleen enemmän rahaa kuin saa palkkaa, mutta hänen brändinsä tarkan arvon määritteleminen on erittäin hankalaa.

Pukin kasvoilla myydään siis monenlaista, mutta seura voisi halutessaan myydä myös konkreettisesti Teemu Pukin johonkin toiseen seuraan. Markkina-arvon arviointia vaikeuttaa se, ettei pelaaja ole vuosikausiin liikkunut rahaa vastaan.


Norwich City sai Pukin ilmaisella siirrolla, eikä seura Tunnellin ja Jefferyn mukaan haluaisi luopua tähdestään missään olosuhteissa.

”Meillä ei ole minkäänlaista halua tai tarvetta myydä häntä. Vaikka putoaisimme Valioliigasta, emme joudu tilanteeseen, jossa meidän täytyisi talouden vuoksi myydä hänet”, Tunnell sanoi.

Hän viittasi Valioliigasta putoaville maksettavaan niin sanottuun laskuvarjoavustukseen, joka esimerkiksi kevään 2018 päätteeksi pudonneiden seurojen kohdalla oli 34,9 miljoonaa puntaa seuraa kohden.

Perjantaina Pukki ja Huuhkajat pelaavat todennäköisesti Suomen kesän 2020 EM-kisoihin. Tunnell ja Jeffery eivät olleet huolissaan siitä, jos Suomi ja Englanti päätyvät kisoissa vastakkain.

”Se olisi mahtavaa, Norwichin kannalta oikeastaan paras mahdollinen tilanne. Jos niin kävisi, toivoisin Pukin tekevän kolme ja Englannin neljä maalia”, Jeffery sanoi.

”Tai ehkä sovitaan 3–3”, sanoi Tunnell.  
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  4. 4

   Elon Muskin oikeuteen haastama sukeltaja kieltäytyy pyytämästä anteeksi, tyrmäsi Muskin avuntarjouksen alatyylisesti

  5. 5

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  6. 6

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  7. 7

   Yli viisikymmentä jääkarhua vaelsi venäläiskylään

  8. 8

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  9. 9

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  10. 10

   HS:n kysely Sdp:n puoluevaltuustolle osoittaa: Pääministerikisa on erittäin tiukka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  10. 10

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää