Unelma voiton päässä

Suomi on tavoitellut jalkapallon arvokisapaikkaa EM- tai MM-kisoihin vuosikymmenien ja sukupolvien ajan. Perjantai-iltana unelmasta voi tulla totta.

Julkaistu: , Päivitetty:

”Tulen olemaan paikan päällä. Villit hevosetkaan eivät pitäisi minua pois sieltä.”

Sanat ovat Elisabeth Rehnin. Vuonna 2013 Palloliiton kunniajäseneksi nimitetty Rehn on yksi runsaasta 10 000 katsojasta, jotka seuraavat Suomen jalkapallomaajoukkueen arvokisapaikan ratkeamista Töölössä.

Rehn, 84, on seurannut jalkapalloa lähietäisyydeltä pitkään. Hän oli miehensä Ove Rehnin kanssa Grankulla IFK:n vahva taustahahmo. Elisabeth Rehn oli perustamassa GrIFK:n naisten joukkuetta. Jalkapallolla oli perheessä vahva rooli, ja Ove Rehn ehti olla niin Palloliiton puheenjohtaja (1974–75) kuin maajoukkueen joukkueenjohtajakin.

”Tämä oli Oven unelma, kun hän hääri Olavi ”Ola” Laaksosen ja Erkki Poroilan kanssa. Hän toivoi, että Suomi pelaisi heidän aikanaan EM- tai MM-kisoissa. Nyt on 15 vuotta siitä, kun hän kuoli, mutta toivon, että hänen unelmansa toteutuu”, Elisabeth Rehn sanoo.

Vuonna 2004 kuollut Laaksonen oli maajoukkueen päävalmentaja 12 vuoden ajan ja vuonna 2012 kuollut Poroila muun muassa pääsihteeri vuosina 1966–83.

Suomi on osallistunut miesten arvokisojen karsintoihin jo 1930-luvulta lähtien. Sukupolvi toisensa perään on vaihtunut, mutta kisapaikkaa ei ole tullut. Palloliitto on puhunut markkinoinnissaan sukupolvien unelmasta kisapaikkaan viitaten.

Perjantai-iltana, hieman ennen kello yhdeksää unelmasta voi tulla totta. Suomen EM-kisapaikan tiellä on enää se, että Töölössä kaatuu Liechtenstein, joka on Kansainvälisen jalkapalloliiton rankingin neljänneksi huonoin eurooppalaisjoukkue.

 

Huippu-urheilussa median ja lajiorganisaation näkökulmasta haetaan dramaattisia hetkiä ja käänteitä. Nyt ollaan sellaisen äärellä.

”Huippu-urheilussa median ja lajiorganisaation näkökulmasta haetaan dramaattisia hetkiä ja käänteitä. Nyt ollaan sellaisen äärellä. On kiinnostavaa, miten se kulminoituu tapahtumiin, jolloin oltiin edellisen kerran lähellä”, sanoo Jyväskylän yliopiston liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen.

Samalla kun Huuhkajat valmistautuu otteluunsa, tulevat sukupolvet kasvavat kohti jalkapallokulttuuria. Helsingin Jalkapalloklubi pyörittää kaupungissa 1- ja 2-luokkalaisille iltapäiväkerhoja, joissa on tällä viikolla vietetty Huuhkajat-viikkoa.

Maunulan-toimipisteessä torstai-iltapäivänä Vilma Kuustie, Inkeri Erola, Jerobeal Mpaka-Makumbu, Alina Tuppurainen ja Vilho Vauhkonen kertovat suosikkipelaajansa nopeasti.

”Pukki”, kuuluu kaikista viidestä suusta peräjälkeen.


Perusteluja Teemu Pukin suosikkiasemalle ovat nopeus ja maalintekotaito.

Jalkapallo on kaikille viidelle tuttu harrastus: pallo tottelee jalkoja koulun pihamaalla. Harjoituksia on tässä vaiheessa uraa noin kaksi kertaa viikossa. Niissä käydään läpi esimerkiksi yksi vastaan yksi -tilanteita, pallonhallintaa ja maalintekoa sekä kovaa laukomista.

”Tukijalka laitetaan pallon viereen, ja siitä vedetään”, näyttää Jerobeal Mpaka-Makumbu mallia.

Iltapäiväkerhon vastuuohjaajana Maunulassa on Sanna Malaska. Hän on päässyt kokemaan sen, mitä Huuhkajat vasta tavoittelevat. Malaska oli Suomen naisten maajoukkueen mukana EM-lopputurnauksissa vuosina 2005 ja 2009.

”Nyt on tapahtumassa jotain suurta. Vaikka jalkapallo on saanut koko ajan isompaa jalansijaa, niin suomalaisen jalkapallon kokonaisuskottavuuden kannalta kisapaikka olisi todella tärkeä. Myös tyttö- ja naispuolelle”, Malaska sanoi.

Perjantain ottelua paikan päällä seuraava Malaska uskoo, että jalkapallolla on mahdollisuuksia yhä parempaan myös yhteiskunnallisena toimijana.

”Jalkapallo on jokaiselle, ja se pitää mahdollistaa myös jatkossa jokaiselle. Myös syrjäytymisen ehkäisemiseen jalkapallolla joukkuelajina on valtava potentiaali. Ja liikuntatottumusten opettamiseen. Koen, että pystymme täällä opettamaan liikunnallista arkea, joka kantaa loppuelämän.”

 

Suomalaisen jalkapallon kokonaisuskottavuuden kannalta kisapaikka olisi todella tärkeä.

Jalkapalloa on sanottu maailman puhutuimmaksi kieleksi ja suurimmaksi uskonnoksi. Fifan edellisessä suurtutkimuksessa vuonna 2018 lajin harrastajien määräksi arvioitiin 265 miljoonaa ihmistä, kun mukana ovat aktiivisesti toimintaan osallistuvat harrastajat. Näkökulma lajiin on väistämättä kansainvälinen.


Elisabeth Rehn on nähnyt jalkapallon merkitystä maailmalla. Hän kävi seuraamassa jalkapalloa paikan päällä esimerkiksi Bosnia ja Hertsegovinassa työskennellessään, ja jalkapallo saattoi olla puheenaihe vaarallistenkin valtiojohtajien kanssa.

Samoille ajoille 90-luvun jälkimmäiselle puoliskolle ajoittuu myös Rehnin puhuttelevin jalkapallon parissa koettu hetki.

”Olin järjestämässä jalkapallon nuoriso-ottelua. Siihen tuli juuri sotaa käyneistä maista nuoria pelaamaan: Serbiasta, Bosniasta ja Kroatiasta. Silloin tuntui hyvältä, että peli meni hyvin. Se oli sykähdyttävää.”

Merkityksestä Suomessa saa kuvan perjantaina Helsingissä, kun ihmisiä kokoontuu seuraamaan ottelua ja mahdollisesti juhlimaan kisapaikkaa.

Hannu Itkonen arvioi, että urheilulla ja huippu-urheilulla on yhä merkitystä ja menestyvä joukkue on iso kulttuurituote.

 

Urheilulla ei ole enää sitä vanhaa nationalistista merkitystä.

”Urheilulla ei ole enää sitä vanhaa nationalistista merkitystä, jota saatetaan vielä kaipailla. Mutta urheilulla voi olla merkitystä kiinnostavana urheilutuotteena ja asiana, joka saa ihmiset viihtymään ja liittymään yhteen”, Itkonen sanoo.

Rehn sanoo, että arvokisapaikka kertoisi siitä, että Suomessa on otettu jalkapallossa pitkä harppaus.

”Jos se tulee. Jos eivät pysty voittamaan perjantaina, he eivät oikein ole sen paikan arvoisiakaan. Pitää saada koottua into ja uskallus. Sillä on suuri merkitys. Sitten todellisuus tulee meille joko myönteisenä tai kielteisenä.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Jalkapallo lukuina


7

Suomen tehokkain maalintekijä EM-karsinnoissa on ollut Norwichin Teemu Pukki. Hän on osunut tolppien väliin jo seitsemän kertaa.

12

Vuoden 2020 Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään 12 eri maassa ja yhtä monella eri stadionilla. Finaalin ja välierien areena on Lontoossa sijaitseva Wembley.

55

EM-karsintoihin osallistuu 55 maata. Kisapaikka on tarjolla 24 maalle, joista neljä viimeistä ratkeaa Kansojen liigan kautta varsinaisten karsintojen jälkeen.

137/32

Jari Litmanen on tilastokärki sekä Suomen miesten maajoukkueessa pelatuissa otteluissa että tehdyissä maaleissa. 137 kertaa Suomen paidan päälleen pukenut Litmanen teki urallaan 32 maajoukkuemaalia.

209

Kansainvälisellä jalkapalloliitolla on näin monta jäsenliittoa. Luku on suurempi kuin itsenäisten valtioiden lukumäärä, sillä esimerkiksi Iso-Britanniassa oma liitto on niin Englannilla, Walesilla, Skotlannilla kuin Pohjois-Irlannillakin.

890

Pelaajakasvatuksella on leveät hartiat: tämä lukema on Suomen Palloliiton jäsenseurojen lukumäärä.

1938

Suomen miesten ensimmäisestä karsinnasta MM- tai EM-kisoihin on kulunut jo yli 80 vuotta. Ensimmäistä kertaa Suomi tavoitteli paikkaa vuoden 1938 MM-kisoihin. EM-kisoihin Suomi on yrittänyt vuodesta 1968 alkaen.

136 277

Näin monta rekisteröityä pelaajaa Suomessa oli viime vuoden päätteeksi. Edellisinä vuosina luku on ollut muutaman tuhannen pelaajan verran suurempikin. Palloliitto tavoittelee kasvua, ja vuoden 2020 lopun tavoite on liki 160 000.

371 miljoonaa

EM-kisoihin pääsevät joukkueet jakavat palkintorahoina 371 miljoonaa euroa. Siitä Huuhkajatkin pääsee osalliseksi vähintään 9,25 miljoonalla eurolla, jos Liechtenstein kaatuu illalla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  2. 2

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  6. 6

   Pakinoitsija Kuukautinen kuunteli miespuolisten synnyttäjien kokemuksia: ”Kätilö totesi, että täällähän on isännällä kohdunsuu 9 cm auki!”

  7. 7

   Kaksi alkuperäiskansaan kuuluvaa miestä ammuttiin keskellä tietä Brasiliassa

  8. 8

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  9. 9

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Olivia Colmanin tähdittämä The Favourite kahmi Euroopan elokuvagaalassa pääpalkinnon ja seitsemän muuta – kiistelty veteraani Roman Polanski jäi ilman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  3. 3

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  6. 6

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  9. 9

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  10. 10

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää