Unelma voiton päässä

Suomi on tavoitellut jalkapallon arvokisapaikkaa EM- tai MM-kisoihin vuosikymmenien ja sukupolvien ajan. Perjantai-iltana unelmasta voi tulla totta.

Julkaistu: , Päivitetty:

”Tulen olemaan paikan päällä. Villit hevosetkaan eivät pitäisi minua pois sieltä.”

Sanat ovat Elisabeth Rehnin. Vuonna 2013 Palloliiton kunniajäseneksi nimitetty Rehn on yksi runsaasta 10 000 katsojasta, jotka seuraavat Suomen jalkapallomaajoukkueen arvokisapaikan ratkeamista Töölössä.

Rehn, 84, on seurannut jalkapalloa lähietäisyydeltä pitkään. Hän oli miehensä Ove Rehnin kanssa Grankulla IFK:n vahva taustahahmo. Elisabeth Rehn oli perustamassa GrIFK:n naisten joukkuetta. Jalkapallolla oli perheessä vahva rooli, ja Ove Rehn ehti olla niin Palloliiton puheenjohtaja (1974–75) kuin maajoukkueen joukkueenjohtajakin.

”Tämä oli Oven unelma, kun hän hääri Olavi ”Ola” Laaksosen ja Erkki Poroilan kanssa. Hän toivoi, että Suomi pelaisi heidän aikanaan EM- tai MM-kisoissa. Nyt on 15 vuotta siitä, kun hän kuoli, mutta toivon, että hänen unelmansa toteutuu”, Elisabeth Rehn sanoo.

Vuonna 2004 kuollut Laaksonen oli maajoukkueen päävalmentaja 12 vuoden ajan ja vuonna 2012 kuollut Poroila muun muassa pääsihteeri vuosina 1966–83.

Suomi on osallistunut miesten arvokisojen karsintoihin jo 1930-luvulta lähtien. Sukupolvi toisensa perään on vaihtunut, mutta kisapaikkaa ei ole tullut. Palloliitto on puhunut markkinoinnissaan sukupolvien unelmasta kisapaikkaan viitaten.

Perjantai-iltana, hieman ennen kello yhdeksää unelmasta voi tulla totta. Suomen EM-kisapaikan tiellä on enää se, että Töölössä kaatuu Liechtenstein, joka on Kansainvälisen jalkapalloliiton rankingin neljänneksi huonoin eurooppalaisjoukkue.

 

Huippu-urheilussa median ja lajiorganisaation näkökulmasta haetaan dramaattisia hetkiä ja käänteitä. Nyt ollaan sellaisen äärellä.

”Huippu-urheilussa median ja lajiorganisaation näkökulmasta haetaan dramaattisia hetkiä ja käänteitä. Nyt ollaan sellaisen äärellä. On kiinnostavaa, miten se kulminoituu tapahtumiin, jolloin oltiin edellisen kerran lähellä”, sanoo Jyväskylän yliopiston liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen.

Samalla kun Huuhkajat valmistautuu otteluunsa, tulevat sukupolvet kasvavat kohti jalkapallokulttuuria. Helsingin Jalkapalloklubi pyörittää kaupungissa 1- ja 2-luokkalaisille iltapäiväkerhoja, joissa on tällä viikolla vietetty Huuhkajat-viikkoa.

Maunulan-toimipisteessä torstai-iltapäivänä Vilma Kuustie, Inkeri Erola, Jerobeal Mpaka-Makumbu, Alina Tuppurainen ja Vilho Vauhkonen kertovat suosikkipelaajansa nopeasti.

”Pukki”, kuuluu kaikista viidestä suusta peräjälkeen.


Perusteluja Teemu Pukin suosikkiasemalle ovat nopeus ja maalintekotaito.

Jalkapallo on kaikille viidelle tuttu harrastus: pallo tottelee jalkoja koulun pihamaalla. Harjoituksia on tässä vaiheessa uraa noin kaksi kertaa viikossa. Niissä käydään läpi esimerkiksi yksi vastaan yksi -tilanteita, pallonhallintaa ja maalintekoa sekä kovaa laukomista.

”Tukijalka laitetaan pallon viereen, ja siitä vedetään”, näyttää Jerobeal Mpaka-Makumbu mallia.

Iltapäiväkerhon vastuuohjaajana Maunulassa on Sanna Malaska. Hän on päässyt kokemaan sen, mitä Huuhkajat vasta tavoittelevat. Malaska oli Suomen naisten maajoukkueen mukana EM-lopputurnauksissa vuosina 2005 ja 2009.

”Nyt on tapahtumassa jotain suurta. Vaikka jalkapallo on saanut koko ajan isompaa jalansijaa, niin suomalaisen jalkapallon kokonaisuskottavuuden kannalta kisapaikka olisi todella tärkeä. Myös tyttö- ja naispuolelle”, Malaska sanoi.

Perjantain ottelua paikan päällä seuraava Malaska uskoo, että jalkapallolla on mahdollisuuksia yhä parempaan myös yhteiskunnallisena toimijana.

”Jalkapallo on jokaiselle, ja se pitää mahdollistaa myös jatkossa jokaiselle. Myös syrjäytymisen ehkäisemiseen jalkapallolla joukkuelajina on valtava potentiaali. Ja liikuntatottumusten opettamiseen. Koen, että pystymme täällä opettamaan liikunnallista arkea, joka kantaa loppuelämän.”

 

Suomalaisen jalkapallon kokonaisuskottavuuden kannalta kisapaikka olisi todella tärkeä.

Jalkapalloa on sanottu maailman puhutuimmaksi kieleksi ja suurimmaksi uskonnoksi. Fifan edellisessä suurtutkimuksessa vuonna 2018 lajin harrastajien määräksi arvioitiin 265 miljoonaa ihmistä, kun mukana ovat aktiivisesti toimintaan osallistuvat harrastajat. Näkökulma lajiin on väistämättä kansainvälinen.


Elisabeth Rehn on nähnyt jalkapallon merkitystä maailmalla. Hän kävi seuraamassa jalkapalloa paikan päällä esimerkiksi Bosnia ja Hertsegovinassa työskennellessään, ja jalkapallo saattoi olla puheenaihe vaarallistenkin valtiojohtajien kanssa.

Samoille ajoille 90-luvun jälkimmäiselle puoliskolle ajoittuu myös Rehnin puhuttelevin jalkapallon parissa koettu hetki.

”Olin järjestämässä jalkapallon nuoriso-ottelua. Siihen tuli juuri sotaa käyneistä maista nuoria pelaamaan: Serbiasta, Bosniasta ja Kroatiasta. Silloin tuntui hyvältä, että peli meni hyvin. Se oli sykähdyttävää.”

Merkityksestä Suomessa saa kuvan perjantaina Helsingissä, kun ihmisiä kokoontuu seuraamaan ottelua ja mahdollisesti juhlimaan kisapaikkaa.

Hannu Itkonen arvioi, että urheilulla ja huippu-urheilulla on yhä merkitystä ja menestyvä joukkue on iso kulttuurituote.

 

Urheilulla ei ole enää sitä vanhaa nationalistista merkitystä.

”Urheilulla ei ole enää sitä vanhaa nationalistista merkitystä, jota saatetaan vielä kaipailla. Mutta urheilulla voi olla merkitystä kiinnostavana urheilutuotteena ja asiana, joka saa ihmiset viihtymään ja liittymään yhteen”, Itkonen sanoo.

Rehn sanoo, että arvokisapaikka kertoisi siitä, että Suomessa on otettu jalkapallossa pitkä harppaus.

”Jos se tulee. Jos eivät pysty voittamaan perjantaina, he eivät oikein ole sen paikan arvoisiakaan. Pitää saada koottua into ja uskallus. Sillä on suuri merkitys. Sitten todellisuus tulee meille joko myönteisenä tai kielteisenä.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Jalkapallo lukuina


7

Suomen tehokkain maalintekijä EM-karsinnoissa on ollut Norwichin Teemu Pukki. Hän on osunut tolppien väliin jo seitsemän kertaa.

12

Vuoden 2020 Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään 12 eri maassa ja yhtä monella eri stadionilla. Finaalin ja välierien areena on Lontoossa sijaitseva Wembley.

55

EM-karsintoihin osallistuu 55 maata. Kisapaikka on tarjolla 24 maalle, joista neljä viimeistä ratkeaa Kansojen liigan kautta varsinaisten karsintojen jälkeen.

137/32

Jari Litmanen on tilastokärki sekä Suomen miesten maajoukkueessa pelatuissa otteluissa että tehdyissä maaleissa. 137 kertaa Suomen paidan päälleen pukenut Litmanen teki urallaan 32 maajoukkuemaalia.

209

Kansainvälisellä jalkapalloliitolla on näin monta jäsenliittoa. Luku on suurempi kuin itsenäisten valtioiden lukumäärä, sillä esimerkiksi Iso-Britanniassa oma liitto on niin Englannilla, Walesilla, Skotlannilla kuin Pohjois-Irlannillakin.

890

Pelaajakasvatuksella on leveät hartiat: tämä lukema on Suomen Palloliiton jäsenseurojen lukumäärä.

1938

Suomen miesten ensimmäisestä karsinnasta MM- tai EM-kisoihin on kulunut jo yli 80 vuotta. Ensimmäistä kertaa Suomi tavoitteli paikkaa vuoden 1938 MM-kisoihin. EM-kisoihin Suomi on yrittänyt vuodesta 1968 alkaen.

136 277

Näin monta rekisteröityä pelaajaa Suomessa oli viime vuoden päätteeksi. Edellisinä vuosina luku on ollut muutaman tuhannen pelaajan verran suurempikin. Palloliitto tavoittelee kasvua, ja vuoden 2020 lopun tavoite on liki 160 000.

371 miljoonaa

EM-kisoihin pääsevät joukkueet jakavat palkintorahoina 371 miljoonaa euroa. Siitä Huuhkajatkin pääsee osalliseksi vähintään 9,25 miljoonalla eurolla, jos Liechtenstein kaatuu illalla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  2. 2

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  3. 3

   ”Olen niin sanotusti päässyt suoraan syvään päätyyn” – HS seurasi, kun Sanna Marin astui Brysselin valo­keilaan heti kolmantena pääministeri­päivänään

  4. 4

   35-vuotiaana kuollut NHL-puolustaja oli saanut kolmessa kuukaudessa neljä aivotärähdystä ja aina uudestaan peliluvan

  5. 5

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  6. 6

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  8. 8

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin virkasyyte hyväksyttiin oikeusvaliokunnassa, historiallinen äänestys ensi viikolla

  10. 10

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Britannian konservatiivipuolueelle selvä vaalivoitto – Boris Johnson voitonpuheessaan: ”Brexit on vastustamaton ja vastaansanomaton”

  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää