Luottomies

Jari-Pekka ”Gene” Keurulainen on työskennellyt Suomen jalkapallomaajoukkueen fysioterapeuttina 1980-luvulta lähtien. Keurulainen myöntää, että välillä usko maajoukkueen arvokisapaikkaan on horjunut.

Julkaistu: , Päivitetty:

Ateena

Perjantai-iltana toteutui monen pelaaja- ja valmentajasukupolven unelma miesten jalkapallomaajoukkueen arvokisapaikasta. A-maajoukkueen virkaiältään vanhin työntekijä, fysioterapeutti Jari-Pekka ”Gene” Keurulainen, 63 herkistyi vielä sunnuntaina Ateenassa, kun hän muisteli historiallista hetkeä, jolloin Huuhkajat varmisti paikan ensi kesän EM-turnaukseen. Keurulainen nosti sillä hetkellä muiden tavoin kädet pystyyn vaihtopenkin edessä.

”Se oli unelmien täyttymys. Kaikki ne odotukset, joita on ollut vuosien aikana, täyttyivät lopullisesti. Se oli iso, iso pommi. Jotenkin sellainen taakka putosi, ja tuli tyhjä olo. Ihan kuin itsekin olisi pelannut”, Keurulainen kertasi perjantai-illan tunnelmiaan.

Keurulainen on yksi niistä lukuisista ihmisistä, jotka ovat pitkään A-maajoukkueessa odottanut tuota täyttymyksen hetkeä. A-maajoukkueen otteluissa käyneet muistavat varmasti otteluista pitkän ja jäntevänlaihan miehen, joka on vetänyt alkulämmittelyitä pelaajille.

Suurelle yleisölle hän on jäänyt melko tuntemattomaksi. Mutta hän on myös yksi niistä ihmisistä, jotka ovat vuosikymmenten ajan olleet taustalla tekemässä työtä arvokisapaikan saavuttamiseksi.

”Sanoisin, että koko suomalainen urheiluyleisö on varmasti onnellinen tästä suorituksesta. He ymmärtävät tämän merkityksen. Nyt pää on auki, ja siitä on helpompaa jatkaa. Pelaajille iso kiitos.”

 

”Kaikki ne odotukset, joita on ollut vuosien aikana, täyttyivät lopullisesti.”


Keurulainen tuli ensimmäisen kerran A-maajoukkueeseen keväällä 1983, jolloin häntä pyydettiin tuuraajaksi Martti Kuuselan valmentamaan joukkueeseen.

Sitä ennen A-maajoukkueessa ei ollut fysioterapeuttia, vaan siinä oli ollut teippari ja hieroja. Tehtävät yhdistettiin 80-luvun alussa.

Silloin maajoukkueen taustaryhmässä oli vain neljä henkeä: päävalmentaja, lääkäri, huoltaja ja fysioterapeutti. Nykyään A-maajoukkueen taustaryhmässä on päävalmentaja, apuvalmentajat Mika Nurmela ja Kari Martonen, videoanalyytikko Henri Lehto, vastustajia analysoiva ottelutarkkailija Toni Korkeakunnas, maalivahtivalmentaja Antti Niemi, huoltaja, lääkäri, kolme fysioterapeuttia, mediapäällikkö ja joukkueenjohtaja.

Keurulainen on ollut pisimpään mukana. Hän sanoo ehkä odottaneensa tätä päivää.

”Vaikka usko on välillä horjunut, jotenkin sitä on vaan uskonut siihen. Tämä on mielenkiintoinen maailma.”

Hänen mukaansa nykypäivän nuorilla on aivan erilaiset mahdollisuudet ja edellytykset selvitä jalkapallomaailmassa kuin takavuosien pelaajilla. Nykyään pelaajat ovat kehittyneet jalkapallohalleissa ja tekonurmilla ja heillä on paremmat mahdollisuudet päästä jo nuorena ulkomaille.

Keurulainen sanoo odottavansa, että tulevaisuuden pelaajasukupolvet ovat yhä kovempia.

Hän muistaa 80-luvulta, miten A-maajoukkueella oli kaksitoista niin sanottua ammattilaista eli ulkomailla pelaavaa pelaajaa, joista enemmistö pelasi Ruotsissa ja osa Keski-Euroopassa.

”Muistan, että heidät hinattiin hintaan mihin tahansa pelikuntoon. Heitä teipattiin ja heille tehtiin kaikenlaisia juttuja, että saatiin heistä joukkueen runko kasaan.”

 

”Vaikka usko on välillä horjunut, jotenkin sitä on vaan uskonut siihen.”


Keurulaista rupeaa naurattamaan, kun hän muistelee yhtä ensimmäisistä maaottelureissuista. Jari ’Jallu’ Rantasen piti pelata silloista DDR:ää [Itä-Saksa] vastaan. Toisella puoliajalla päävalmentaja Martti Kuusela käski Rantasta valmistautumaan.

”Jallu oli valmiina menossa kentälle, kun huoltaja Jaska Lempinen sanoi, että sinulla Jallu on väärät housut. Hänellä oli Klubin housut. Sanoin, että lähden hakemaan housut, ja siitä oli kopille matkaa parisataa metriä. Kun tulin takaisin, Kuusela oli peruuttanut vaihdon ja pannut toisen jätkän kentälle. Se debyytti jäi Rantaselta saamatta.”

Keurulaisen mukaan 80-luvulla toivottiin, että Suomella olisi vaikka viisikymmentä ammattilaista. Nyt suomalaispelaajia on maailmalla kymmenittäin.

Vuonna 1990 A-maajoukkueessa debytoi Jari Litmanen. Se muutti Keurulaisen mukaan ajatusmaailmaa. Sen jälkeen tajuttiin, että suomalainen voi olla maailman parhaimpia pelaajia.

”Litmasen asema oli vankka. Väitän, että hänellä on sydämen kohdalla jalkapallo. Hän mietti koko ajan futista ja hänellä oli hämmästyttävät kyvyt. Ei vain kyvyt, vaan pelinäkemys.”

Litmasella oli näkemyksiä koko A-maajoukkueen toiminnasta, ja hän toi niitä myös julki. Keurulaisen mukaan Litmanen mietti muun muassa ruokailujen välejä ynnä muuta, useimmiten itsensä kautta.

”Joskus keskusteltiin, että mites nämä muut. Mutta kyllä hän oli joukkuepelaaja ja valmentaja kentällä.”

 

”Nämä jätkät luottavat itseensä oli vastassa kuka tahansa.”


Keurulainen on nähnyt vuosikymmenten aikana monta kertaa, miten odotukset arvokisapaikasta ovat rapisseet jossain vaiheessa karsintoja. Edellytyksiä on ollut aikaisemmin, mutta jossain kohtaa karsintoja joukkue on kompastunut tai matka on tyssännyt juuri kisapaikan varmistamisen kynnyksellä.

Keurulainen uskoo, että suurin tekijä nykyisen A-maajoukkueen nousuun on itseluottamus, joka on syntynyt siitä, että joukkue huomannut pystyvänsä voittamaan.

”Nämä jätkät luottavat itseensä oli vastassa kuka tahansa.”

Hän on nähnyt läheltä, miten nykyjoukkue on hitsautunut yhteen.

”Se on kunnianhimoinen ja sitoutunut. Tässä on fiksuja pelaajia. Hienoja ihmisiä. Moni odottaa esimerkiksi vaihtopenkillä tilaisuuttaan ja pitää tasonsa saadessaan tilaisuuden. Ei ole kuulunut mitään rutinaa missään vaiheessa.”

Keurulaisen mukaan myös valmennuksessa on tapahtunut paljon muutosta.

”Rive [Markku Kanerva] on kehittynyt valtavasti näissä hommissa. Hän on mielestäni oppinut keskittymään oleelliseen asiaan, miten viestit menevät perille. Hän tulee erittäin hyvin pelaajien kanssa toimeen. Hän uskaltaa delegoida tehtäviä ja luottaa koko valmennusryhmään. Kommunikointi pelaajien ja valmennuksen kanssa toimii hyvin.”

 

”Kun tulin takaisin, Kuusela oli peruuttanut vaihdon ja pannut toisen jätkän kentälle. Se debyytti jäi Rantaselta saamatta.”


Keurulainen kehuu myös Kanervan työtarmoa, joka on hänen mukaansa käsittämätön. Kanerva on päässyt valitsemaan itse valmennusryhmänsä ja valinnut siihen henkilöitä, jotka tasapainottavat hänen työtään. Keurulaisen mukaan Kanerva on kehittynyt myös taktisena valmentajana.

”Hän on analysoinut kaikki pelaajat, tietää vahvuudet ja käyttää niitä hyväkseen. Jos ollaan rehellisiä, niin eihän tässä ole maailmantähtiä kovin montaa. Sitä taustaa vasten on iso hatunnoston arvoinen suoritus, että näistä pelaajista on pystytty repimään nämä suorituskyvyt esille.”

Keurulainen puhuu siitä, miten joukkueessa vallitsee yhteishenki, jossa kaikkia tuetaan eikä ketään syytetä virheistä. Ketään ei isketä kirveellä selkään, vaan joukkueessa ymmärretään, että jalkapallossa sattuu virheitä - kullekin vuorollaan.

Keurulainen on teipannut ja hieronut pelikuntoon satamäärin pelaajia maajoukkueessa yli 30 vuoden aikana.

”En ole laskenut. Kun aloitin, olin samanikäinen kuin pelaajat. Nyt he voisivat olla kaikki lapsiani. Olen nähnyt, miten erilaisia ihmisiä joukkueessa voi olla ja kuitenkin he voivat sopeutua joukkueeseen ja antaa parhaansa.”

Hän sanoo, ettei varmaan olisi tehtävässään jatkanut ellei olisi saanut hyvää palautetta.

”En tiedä, kuinka kauan jatkan. Katsotaan kisat ensin. EM-turnaukseen pääsy on unelmien täyttymys. Arvokisoihin pääsystä on kautta aikain puhuttu, ja nyt se on siinä. Elämän suurimpia hetkiä.”

EM-karsintojen viimeinen ottelu Kreikka–Suomi Ateenassa maanantaina kello 21.45 Suomen aikaa. Nelonen ja Viasat Jalkapallo näyttävät ottelun suorana.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Jari-Pekka ”Gene” Keurulainen


  Syntynyt huhtikuussa 1956 Helsingissä.

  A-maajoukkueen fysioterapeutti. Suorittanut Pro-JVK-valmentajatutkinnon.

  Valmennusura: HJK, TPV, FinnPa, FC Hämeenlinna ja A-maajoukkueessa apuvalmentajana 2000 vuodesta alkaen.

  Muuta: Vaimo ja kaksi poikaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  4. 4

   Vanhaan kouluun muuttanut perhe yllättyi remonttikuluista: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa

  5. 5

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  6. 6

   Oulussa ihmetellään pääkaupunkiseudun ”talvipyöräilyä” – ”Lycraan tai Gore-Texiin pukeutuminen on meillä marginaali-ilmiö”

   Tilaajille
  7. 7

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  8. 8

   Ensin unohtuivat laulujen sanat, sitten koko elämä alkoi luisua alta – Laulaja Matti Esko on elänyt 20 vuotta masennuksen kanssa, ja nyt hän kertoo, millaista se on ollut

   Tilaajille
  9. 9

   Maailmalla tähtirooleja tekevä suomalaisballerina kutsuu Kansallisbalettiamme spa-hotelliksi – Huipulle päästäkseen ”pitää aina olla parempi kuin kaikki muut”

  10. 10

   Helsinki suunnittelee mittavaa ramppia keskelle Ruoholahtea, jotta Jätkäsaaren rekkaliikenne helpottuisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  5. 5

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  6. 6

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  7. 7

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  8. 8

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  9. 9

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  10. 10

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää