Jalkapalloperheen poika

Juha Pirinen on jalkapallosuvun poika Valkeakoskelta. Hän kiersi ennen läpimurtoaan pitkään talousvaikeuksiin joutuneita seuroja. Kotiaan hän kiittää elämässä merkityksellisten arjen arvojen opettamisesta.

Julkaistu: , Päivitetty:

Perjantaina Suomen miesten jalkapallomaajoukkue omisti arvokisapaikan varmistaneen voiton A-maajoukkueen pitkäaikaiselle huoltajalle Gunnar Yliharjulle, 79. Joukkue oli katsonut ennen Liechtenstein-ottelua Yliharjun haastattelun A-studiossa.

Laitapakki Juha Pirisen, 28, mukaan Yliharjun haastattelu toi lisää latausta peliin, mutta hän pelasi ottelua myös edesmenneelle läheiselleen.

”Henkilökohtaisesti pelasin myös sedälleni Hannu Piriselle. Hän kuoli muutama kuukausi sitten äkillisesti.”

”Harmi, että hän ei nähnyt tätä, mutta näkipä sitten pilvien päältä”, Pirinen sanoi liikuttuneena HS:lle perjantai-iltana ratkaisuottelun jälkeen.


 

”Sitä minä naureskelin, kun menin Klubiin, ja sanoin, että katsotaan, saanko vielä tämänkin seuran talousvaikeuksiin.”

Sunnuntaihin mennessä Pirinen oli ehtinyt sulatella kaikkea viikonlopun aikana kokemaansa. Hän kertoi Ateenassa, miten tärkeä ihminen setä oli hänen jalkapallourallaan. Yhden mestaruussarjaottelun pelannut Hannu Pirinen oli seurannut mielenkiinnolla Juha Pirisen uraa.

” Paljon keskustelimme jalkapallosta. Hän oli matkassa mukana.”

Pirinen tulee jalkapallosuvusta. Hänen isänsä Jouko Pirinen pelasi SM-sarjaa Hakassa ja toinen setä Jukka Pirinen 16 kautta pääsarjassa ja voitti mestaruudet Hakassa ja Ilveksessä.

Ateenassa Pirinen kiitteli läheisiään.

”He ovat minua koko ajan tukeneet ja tsempanneet. Tietenkin kihlattua kiitän. Melkein viisi viime vuotta oltu yhdessä. ”

Pirisen mukaan isä on ollut hänelle iso esikuva.

”Hän on koko ajan antanut vinkkejä ja tukenut tosi paljon. Pienestä pitäen olen potkinut palloa hänen kanssaan.”

Joskus oli epäilyjä siitä, että tuleeko Pirisestä liigapelaaja. Puhumattakaan siitä, että joku olisi nähnyt jo vuosia sitten, että hänestä tulee A-maajoukkuepelaaja.

2010-luvun alussa Pirinen oli liigajyrä, joka pelasi Tampere Unitedissa, Hakassa ja MyPassa ennen kuin löi kunnolla läpi Rovaniemen Palloseurassa ja sai siirron Helsingin Jalkapalloklubiin. Kummallinen sattuma oli, että Pirisen edustamat seurat joutuivat aina talousvaikeuksiin.

TamU meni konkurssiin, Haka ajautui vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen ja MyPa menetti liigalisenssin talousongelmien takia.

”Sitä minä naureskelin, kun menin Klubiin, ja sanoin, että katsotaan, saanko vielä tämänkin seuran talousvaikeuksiin. Ei sillä, että minulla olisi iso palkka, vaan kyllä tässä jotain muuta täytyy olla.”


 

”Olen kiitollinen vanhemmilleni, että he ovat opettaneet arjen arvoja ja niiden merkitystä onnellisuudessa.”

Pirinen kasvoi perheessä, jossa oli hänen lisäkseen kolme muuta poikaa. Juhaa kaksi vuotta vanhempi isoveli Pekka ja viisi vuotta nuoremmat kaksosveljet Olli Ja Marko. Isä teki Tervasaaren paperitehtaalla Valkeakoskella vuorotöitä ja äiti oli kotona. Isä on edelleen Tervasaaressa vuoromestarina.

”Siinä oli aika hulina silloin lapsuudessani. Äidillä oli tekemistä neljän vilkkaan pojan kanssa.”

Pirisen mukaan perusarvot olivat perheessä isossa roolissa. Toisten ihmisten kunnioittaminen, rehellisyys ja uskollisuus. Vanhemmat satsasivat poikien harrastuksiin ja jalkapalloon. Pirisen mukaan uudet Copa Mundial -kengät sai tosin vasta sitten, kun edellinen pari oli hajonnut.

”Olen kiitollinen vanhemmilleni, että he ovat opettaneet arjen arvoja ja niiden merkitystä onnellisuudessa. Kun jaksaa keskittyä omaan tekemiseen ja työntekoon, se palkitaan pitkässä juoksussa.”

Pirinen kertoi olleensa koulussa villi lapsi. Englanninopettaja kehotti opiskelemaan englantia, jos jalkapalloilijanalku haluaisi joskus lähteä pelaamaan Englantiin. Pirinen vastasi opettelevansa kielen sitten Englannissa.

”Ehkä hänkin näki, että minulla oli älytön halu päästä jalkapalloilijaksi. Uskalsin lähteä pois mukavuusalueeltani. Olin valmis kokeilemaan jotain uutta, mikä voisi toimia.”


 

”Kiitollinen saan olla MyPalle ja Antti Muuriselle.”

Jalkapalloilijana Pirinen oli 22-vuotiaana pahassa tilanteessa tammikuussa 2014. Hänellä ei ollut sopimusta, ja hän soitteli itse seuroihin ja myi itseään. Maaliskuussa MyPan päävalmentaja Antti Muurinen otti Pirisen testiin.

Muurinen kertoi pari vuotta sitten HS:lle, että Pirinen ei silloin kelvannut laitahyökkääjäksi, mutta Muurinen esitti seurajohdolle, että Pirisestä tulisi erinomainen vasen pakki. Sattumalta se oli Pirisen ensimmäinen pelipaikka junioreissa.

”Kiitollinen saan olla MyPalle ja Antti Muuriselle.”

Pirinen pelasi hyvän kauden ja syötti kahdeksan maalia kaudella 2014.

”Se toi lisää itseluottamusta, ja huomasin, että voin edelleen tavoitella unelmia ja tavoitteitani. Sain lisää voimaa niiden tavoitteluun. Huomasin saavani liigassa arvostusta.”

Sitten MyPa menetti liigalisenssinsä, ja Pirinen siirtyi Rovaniemen Palloseuraan, jossa häntä valmensi jälleen Juha Malinen. Malinen oli ollut Pirisen valmentaja kaudella 2012 Hakassa, ja Pirinen oli Malisen luottomies.

Malinen kertoi keväällä 2017 HS:lle, että Pirinen oli Hakassa hyljeksitty pelaaja. Malisen mukaan Pirinen oli avoin, selkeäsanainen ja mielipiteensä esille tuova suoraselkäinen kaveri.

”Sanotaan näin, että olen suorasanainen, ja kaikki eivät siitä tykkää. Voihan se olla, että olen kärsinyt. En enempää kaivele vanhoja.”


 

”Seuraava tavoitteeni maajoukkueessa on varmistaa paikka kisakoneessa.”

Rovaniemellä Pirinen teki kunnon läpimurron, mikä toi myös siirron HJK:hon. Hänen edesmennyt agenttinsa Ville Lyytikäinen neuvotteli siirron.

”Näimme, että HJK:sta voin päästä ulkomaille. Pääsin Veikkausliigassa pelaamaan voittavaa jalkapalloa ja pääsin itsekin paremmin esille. HJK:n ympärillä mediahuomio on suurempaa, ja ihmiset seuraavat enemmän sitä.”

Pirinen pelasi HJK:ssa kaudet 2017–2018 ja voitti kaksi mestaruutta. Sen jälkeen hän sai 27-vuotiaana ensimmäisen ulkomaansiirtonsa Tromsø IL:ään.

Milloin uskoit, että sinusta voi tulla maajoukkuepelaaja?

”Muistan katsoneeni jotain karsintaottelua ja miettineeni, että olisipa kiva päästä pelaamaan. Se oli varmaan se MyPa-vuosi. Käännekohta tuli, kun pääsin Hans Backen maajoukkueeseen Abu Dhabin leirille. Siellä olivat Teemu Pukki ja Tim Sparv ja monia tämän hetken loistavia pelaajia. Pystyin peilaamaan omaa tasoani heihin ja huomasin, että minulla on vielä mahdollisuus päästä pelaamaan A-maajoukkueessa.”

Vuonna 2017 Pirinen rupesi saamaan maajoukkuekutsuja, mutta istui vielä MM-karsinnoissa enimmäkseen penkillä. Ensimmäinen yhdeksänkymmentäminuuttinen tuli Turussa Turkkia vastaan lokakuussa 2017. EM-karsinnoissa hän pelasi kolme täyttä ottelua.

”On tämä ollut ikimuistoinen matka. Sanotaan, että ei ole hirveästi huonoja muistoja. Ensimmäisessä Italia-ottelussa pääsin pelaamaan, ja heti Armeniassa tuli voitto. Bosnialle vieraissa hävisimme, mutta sitten taas tuli Armeniasta voitto. Se huuma lähti liikkeelle Kansojen liigassa ja kaksi vuotta sitten Islanti-ottelusta. Siitä lähtien on ollut voittavan joukkueen meininki.”

Mitä ajattelet siitä, että voit päästä EM-turnaukseen?

”Onhan se nyt aivan sairaan siistiä. Olisi kiva olla siellä ensimmäisenä muiden pelaajien ja valmentajien joukossa. Seuraava tavoitteeni maajoukkueessa on varmistaa paikka kisakoneessa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Juha Pirinen


  Syntynyt lokakuussa 1991.

  A- maajoukkueen ja norjalaisseura Tromsø IL:n laitapuolustaja.

  Aiemmat seurat: Haka, TamU, Ilves, TPV, MyPa, RoPS, HJK.

  Veikkausliigassa 221 ottelua ja 14 maalia.

  A-maajoukkueessa 17 ottelua.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  2. 2

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  6. 6

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  7. 7

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  8. 8

   Kommentti: Ulkoministeri Haavistoon henkilöityvä kiista on myös oire kansain­välisen yhteisön saamattomuudesta

  9. 9

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  10. 10

   Tältä näytti, kun Real Madrid puolusti ilmastoa ja pelasi kotonaan vihreässä paidassa: edellinen kerta muussa kuin valkoisessa kotipaidassa oli vuonna 1967

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  3. 3

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  4. 4

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  6. 6

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Linnan juhlien pukuloistoa hallitsivat voimakkaat värit, näyttävät korut ja printit – HS:n seuranta kokosi juhlien kiinnostavimmat puvut

  9. 9

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  10. 10

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  11. Näytä lisää