Urheilu

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti miettii, miten syntynyt jalkapallobuumi pidetään elossa: ”Se on kaikkein vaikein kysymys”

Lahti haluaa lisää resursseja jalkapallon piiriin.

Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti koki tyhjyyden tunteen sillä hetkellä, kun miesten jalkapallomaajoukkue varmisti historiallisen ensimmäisen arvokisapaikan.

”Sen jälkeen tuli aika nopeasti hyvän olon fiilis. Lähdin kentälle aika pian joukkuetta onnittelemaan”, Ari Lahti kertoi Ateenassa HS:lle.

Lahti sanoi, että parin päivän jälkeen hän katsoo jo mielessään eteenpäin ja miettii, mitä historiallinen EM-kisapaikka tarkoittaa Palloliitolle ja miten liiton täytyy valmistautua lyhyemmällä ja pidemmällä aikavälillä.

”Tässä on kahden tason mahdollisuuksia. On välittömät kisoihin valmistautumiseen liittyvät asiat ja sitten puheenjohtajan vastuu siitä, miten puhjennut jalkapallobuumi pidetään yllä kisoihin asti ja siitä eteenpäin”, Lahti sanoi.

Lahtea harmittaa jo valmiiksi se, että EM-turnauksen pääsylipuista tulee Suomessa kova pula. Lippukiintiöt ovat Suomen tapauksessa liian pieniä, kysyntää ylittänee Suomen kannattajille tarjolla olevan lippukiintiön määrän.

”Se on Euroopan jalkapalloliiton Uefan asioita, johon emme voi vaikuttaa. Täytyy miettiä, voimmeko jollain tavalla kisafiilistä tuoda Suomeen ja niihin kisakaupunkeihin. Varmasti kisakaupungeissa on jotain erityistä järjestetty Suomen kannattajille, vaikka ei ottelustadionille pääsisikään.”

Palloliitolla on hyvässä vaiheessa valmistelut riippumatta siitä, missä lohkossa tai kisakaupungissa Huuhkajat pelaa EM-turnauksessa. Palloliitto on valmistellut joukkueen tukikohtaa kuhunkin kisakaupunkiin.

”Kun ratkeaa, missä kaupungissa pelaamme alkulohkon kaksi peliä, joukkueenjohtaja Lennart Wangel ja päävalmentaja Markku Kanerva lähtevät arvonnan jälkeen tarkistamaan mahdollisen tukikohdan. Kanerva tekee sitten päätöksen.”

Lahden mukaan Palloliitto on hakenut oppia naapurimaista, mitä kaikkea EM-turnaukseen valmistautuvan jalkapalloliiton pitää huomioida.

”Esimerkiksi kapteenimme Tim Sparv joutuu sellaiseen mediasirkukseen, että hän ei ole sellaista kokenut aiemmin. Olemme kysyneet esimerkiksi tällaisissa asioissa kollegoilta neuvoa. Onneksi Timin joukkuekaveri on ollut Ruotsin kapteenina kisoissa. Olemme saaneet käytännön apua muilta pohjoismaisilta liitoilta.”

Lahden mukaan A-maajoukkueen taakse on saatava lisää resursseja, ja nyt on otollinen aika keskustella yhteistyökumppanuuksista.

”Kertaakaan aiemmin suomalainen jalkapallo ei ole voinut tarjota suomalaisille yrityksille tällaisia mahdollisuuksia. Toivomme, että yritykset huomaavat tilaisuuden ja tarttuvat siihen. Meillä on ollut hyvä tukijajoukko Sukupolvien unelma -projektin takana, ja toivotaan siihen joukkoon paria yritystä lisää. Sitten toivon mukaan saamme pienempiä kumppaneita.”

Lahden johdolla Palloliitto sai Sukupolvien unelma -projektiin kuusi pääyhteistyökumppania. Kaksi jäi uupumaan. Projektiin lähteneet yritykset panostavat yhteensä miljoona euroa yritystä kohden neljän vuoden projektiin, joka päättyy vuonna 2022. Projekti kattaa kaksi arvokisakarsintaa. Tukijoiden avulla A-maajoukkue sai parempia resursseja, mikä osaltaan auttoi arvokisapaikan tavoittelussa.

”Vaikka keksinkin Sukupolvien unelma -termin, en tajunnut vasta kuin viime päivinä, miten hyvin se kuvaa koko projektin merkitystä. Ihmismassat, mediahuomio ja tunteet tiivistyivät Gunnar Yliharjun tv-haastatteluun, josta aidosti tajusi, että tämä unelma yhdistää sukupolvia.”

Lahti ei ollut pitkään aikaa lähettänyt viestiä Twitterissä, mutta lauantaina hän lähetti viestin: ”Kun unelmiin uskoo tarpeeksi, niin niistä näyttää tulevan totta”.

”Se on yksi tämän tarinan opetus. Joskus niistä voi tulla totta. Olen älyttömän tyytyväinen siihen projektiin.”

Millä tavalla syntynyt buumi pidetään elossa?

”Se on kaikkein vaikein kysymys. Se on toinen puoli näissä huolissa ja mahdollisuuksissa. Siinä on tekemisen paikka. Ihan keskeistä on, että saamme lisää resursseja jalkapallon piiriin. Ei vain Palloliittoon, vaan seuroihin. Meidän pitää pystyä seuratasolla parantamaan työmme laatua.”

Se tarkoittaa Lahden mukaan sitä, että seuroihin pitää saada osaavia valmentajia lisää, jotta lapset saadaan pidettyä pitkään laadullisesti hyvässä valmennuksessa.

”Toinen asia on sitten olosuhteet. Meidän pitäisi liigapaikkakunnille saada stadionolosuhteet kuntoon.”

Lahti muistuttaa, että olosuhteisiin on satsattu jo ennen hänen puheenjohtajakauttaan. Suomessa on yli 400 tekonurmikenttää ja 90 jalkapallohallia. Harjoitteluolosuhteet ovat jo hyvällä tasolla.

”Tarvitsemme parempia olosuhteita huippujalkapallon paikkakunnille, jotta seurat voisivat hyvin. Kaikilla liigapaikkakunnilla olosuhteet pitäisi olla kunnossa ja vielä Ykkösen kärkiseuroilla. Siinä riittää tekemistä tuleville vuosille.”

Lahden mukaan koko jalkapalloperheen pitää pystyä hyödyntämään A-maajoukkueen menestys, joka on yhdessä rakennettu.

Kreikka–Suomi tänään kello 21.45. Nelonen, Ruutu, Viasat Jalkapallo ja Viaplay näyttävät ottelun. HS.fi seuraa ottelua hetki hetkeltä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista, ensi­sijaisesti jo joulukuussa

  2. 2

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  3. 3

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  4. 4

   Supo: Suomessa on satoja ihmisiä, jotka toimivat terroristien hyväksi, ja määrä jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  6. 6

   Rajusta työpaikka­kiusaamisesta syytetty Helsingin korkea johtaja tuomittiin työturvallisuus­rikoksesta – Helsingin kaupungille sakot asian katsomisesta sormien läpi

  7. 7

   Keskustan Kulmuni ei suostu linjaamaan al-Holista: ”Teidän täytyy kysyä pää­ministeriltä”

  8. 8

   Tutkijat: Asutus keskittyy aiempaa nopeammin seitsemälle kasvu­seudulle

  9. 9

   Poliisi pidätti 20 ihmistä Tanskassa epäiltynä ääri-islamistisen terrori-iskun valmistelusta

  10. 10

   Sivusto: Tietokone- ja konsolipeli­ketju Gamestop sulkee myymälänsä Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  3. 3

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  4. 4

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  5. 5

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  6. 6

   Koko oppositio jätti välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen, Halla-aho: ”Epäselvää ja salakähmäistä”

  7. 7

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  8. 8

   Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

  9. 9

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  10. 10

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  9. 9

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  10. 10

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää